Oktober  2023
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2018 Jaar 2019 Jaar 2020 Jaar 2021 Jaar 2022 Jaar 2023 Jaar 2024
Januari 2023
Februari 2023
Maart 2023
April 2023
Mei 2023
Juni 2023
Juli 2023
September 2023
Oktober 2023
November 2023
December 2023

Overzicht Griekse Muziek in Oktober 2023

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Natasa Theodoridou

Live in concert

Een kamerbrede glimlach, een diepe warme stem, een uitzonderlijke podiumprésence en bakken vol talent, dat is hoe we Natasa Theodoridou ( Νατάσα Θεοδωρίδου , °1970) aankondigden toen ze in juni 2014 voor de eerste keer naar Brussel kwam.

We vertelden u toen ook dat dit voldoende was om in geen tijd de "talk of the town" te worden toen ze in 1996 verhuisde van haar geboortestad Thessaloniki naar Athene. Kort voordien was ze nog gewoon een journaliste geweest die wat bijkluste als zangeres, een jaar nadien had ze een platencontract op zak van één van de grote platenfabrieken.

Haar eerste cd heette gewoon " Natasa Theodoridou " en die verkocht zo goed dat ze enkele weken later een platina exemplaar mocht gaan afhalen. Inmiddels heeft ze zeventien eigen albums op haar naam staan, of misschien wel meer. Iedereen lijkt namelijk een beetje de tel kwijt, ook al omdat er een aantal live opnames, "best of" en cd-singles uitgebracht werden. Moet je die dan meetellen of niet? In elk geval: als je alleen kijkt naar de "eigen albums" volgens de klassieke formule, dan zijn er minstens vijf daarvan die goed waren voor goud, en de andere gingen zelfs voor platina.

Alles wat u verder nog over haar zou willen weten is te vinden in de biografie die we in 2014 over haar schreven. We vonden het niet echt nodig om die bij te werken, want aan de essentie is er al die tijd eigenlijk niets veranderd.

Ze maakte ook in Brussel flink wat indruk, maar toch is dat inmiddels al bijna tien jaar geleden. Nu komt ze opnieuw deze kant op, alleen zijn er op dit moment (april 2023) geen optredens gepland in de Lage Landen. En zelfs in Duitsland staan er maar twee concerten op stapel.

Daarvan nemen we alleen Düsseldorf op in onze Agenda want dat is niet zo heel ver van de grens vandaan. Dat concert kan dan vooral interessant zijn voor de bezoekers van onze site die in het oosten van België of Nederland wonen.

Het andere concert is in Stuttgart en dat vonden we toch wel een beetje "te ver van ons bed". Desgewenst vindt u de informatie daarover rechtstreeks op de website van de organisator, Greece on Tour, en die zit op https://www.greece-on-tour.eu/ . Van daaruit kunt u trouwens ook doorklikken naar de officiële voorverkoopkanalen. Dat is veel beter dan u via een zoekmachine te laten lijmen door zogenaamde doorverkopers en andere oplichters, die u met veel plezier een veelvoud van de prijs zullen aftroggelen, en dat dan nog misschien voor een vals of ongeldig ticket.

Praktische gegevens
Vrijdag 6 oktober, 20u00, Tonhalle, Ehrenhof 1, 40479 Düsseldorf (D)

Uitverkocht

Tickets: € 68, € 58, € 52, € 48 en € 30, al naargelang de categorie.

Meer info en reserveren : https://www.tonhalle.de .

Rechts bovenaan klikt u op het vergrootglasje. Dan verschijnt er een zoekveld, daar tikt u "Theodoridou" in, en dan komt u vanzelf bij de info over het concert.

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 25/04/2023

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

"Voices Of Rebetiko” Vocal Workshop Cycle (begin v/d reeks)

Met Vanessa Kourtesi

Eind oktober begint er in de Art Base een reeks workshops onder de titel "Voices of Rebetiko".

Dat is al de derde keer op rij. Ook in het seizoen 2022-2023 was er al zo'n reeks, en die waren op hun beurt eigenlijk het logische vervolg op een aantal eerdere, afzonderlijke workshops met hetzelfde thema, zoals in januari 2022 , februari 2022 of maart 2022 .

De accenten lagen telkens een beetje anders. De eerste workshops focusten telkens op één bepaalde zanger(es), in de tweede reeks werd er telkens één specifieke rembetika -componist onder de loep genomen.

In deze derde reeks, die loopt van oktober 2023 tot april 2024, staat er telkens één bepaald liedje centraal, en van daaruit wordt dan stijl en techniek van zowel de zanger(es) als de componist onder de muzikale microscoop gelegd.

Voor meer uitleg over het programma en de aanpak verwijzen we naar de website van de Art Base zelf (zie onder).

Daar vindt u ook een goede bio van Vanessa Kourtesi ( Βανέσσα Κουρτέση ), die opnieuw de leiding van deze reeks op zich neemt.

En - ook niet onbelangrijk - op die site staan de datums van alle toekomstige workshops. Dat zijn er dertien in totaal. Wij kondigen hier alleen het begin van de reeks aan.

De workshops gaan wel alleen door als er minimaal 5 deelnemers zijn, maar gezien het succes van de vorige edities zou dat geen probleem mogen zijn. De andere limiet is dan misschien meer relevant: er worden maximaal 15 gegadigden toegelaten. Dat is ook wel nodig, want de deelnemers krijgen individueel advies over hun techniek en hun vertolking.

Enkele dagen na de eerste workshop van deze reeks begint er in dezelfde Art Base een andere, kortere reeks, deze keer onder leiding van Asteris Varveris. Die focust op het samenspel binnen een (rembeika) ensemble. Meer info verder naar onderen op deze pagina .

En dan is er ook nog een derde reeks, waar het gaat over de traditionele muziek. Die wordt net als vorig jaar geleid door Panos Skouteris. Ook hierover vindt u hieronder meer informatie.

Praktische gegevens
Zaterdag 7 oktober, 12u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Op zaterdag loopt de workshop van 12u tot 17u, op zondag is dat van 11 tot 14u.

Voor deelname op een zaterdag betaalt u € 65, voor een zondag is het € 45, en voor beide dagen samen (in hetzelfde weekend) kost het € 100.

Die tarieven gelden ook voor de volgende sessies van de reeks.

Meer informatie en reserveringen: http://www.art-base.be .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 30/08/2023

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Glykeria & Melina Aslanidou

Het zou een understatement zijn om te zeggen dat Glykeria ( Γλυκερία ) en Melina Aslanidou ( Μελίνα Ασλανίδου ) twee belangrijke zangeressen zijn.

Elk voor zich behoren ze inderdaad tot de absolute top in Griekenland, en nu komen ze samen naar Duitsland om daar twee concerten te geven. Het programma zou natuurlijk bestaan uit een aantal van hun respectievelijke grootste hits, bij elkaar gesprokkeld uit een haast eindeloze reeks albums die vaak goud of platina behaalden. Dat lijstje zouden ze aanvullen met een aantal bekende liedjes van anderen, liedjes die ze zelf graag horen en ook graag zingen.

Dat laatste - graag zingen - typeert hen wel. Elk van hen is al beginnen zingen van toen ze een klein meisje was, en eigenlijk zijn ze daar nooit mee opgehouden. Eerst deden ze dat gewoon op schoolfeestjes, of in vrienden- en familiekring. Maar met al hun talent was het haast onvermijdelijk dat elk van hen op een gegeven moment verzeild raakte in kringen waar beroepsmatig aan muziek gedaan wordt - en daar werden ze prompt, als door een wervelwind, helemaal naar de top gezogen. En daar zijn ze nooit meer weggegaan.

Het is niet dat er daar een vacuüm was, daar aan die top. Wel integendeel. Glykeria (*1953) begon professioneel te zingen in 1974. Melina Aslanidou (*1974) begon omstreeks 1992 mee te zingen in allerlei muziekclubs in Thessaloniki, waar ze al snel opgemerkt werd en een baantje aangeboden kreeg. Zowel de jaren '70 als de jaren '90 waren periodes waarin het Griekse lied een grote bloei kende. Er was dus voldoende aanbod, en toch maakten de beide - intussen al wat grotere - meisjes heel wat indruk.

Er is nog iets dat opvalt: al dat succes is bij geen van beiden ooit naar het hoofd gestegen. Ze zijn altijd even charmant en beminnelijk gebleven - maar misschien is dat ook wel één van de redenen voor hun enorme populariteit.

Er zijn dus heel wat opvallende gelijkenissen, en in de afgelopen decennia hebben ze natuurlijk al wel een paar keer samengewerkt, zowel op het podium als op plaat, maar toch verliepen hun carrières grotendeels parallel.

Dit jaar (2023) besloten ze dan om samen een reeks optredens te geven. In het voorjaar gingen ze op "North-America Tour", met onder - veel - meer New York, Boston, Tampa (FL), Los Angeles, Toronto, ... Later reisden ze met dit programma doorheen Griekenland en Cyprus, en nu komen ze er dus mee naar Duitsland.

Daar zijn er twee concerten: het ene op 20 oktober in Neu-Isenburg (in de buurt van Frankfurt), het andere op 21 oktober in Neuss (bij Düsseldorf). We nemen alleen dat laatste op in onze "Agenda", omdat het niet zo heel ver van de Duitse grens vandaan ligt.

Er zijn geen aanwijzingen dat ze ook naar Nederland of België zouden komen. Belangstellenden zullen het dus met één van de Duitse concerten moeten stellen.

Of het de moeite loont? Iedereen, die een beetje belangstelling heeft voor Griekse muziek, zal deze twee zangeressen allicht wel kennen, en zal dat dus zelf kunnen beoordelen.

Voor zover nodig kunnen we voor Glykeria verwijzen naar onze mei 2017 maandpagina . Toen kwam ze inderdaad naar Amsterdam, en daarom schreven we toen een artikeltje over haar.

Voor meer informatie over Melina Aslanidou kunt u terecht in onze biografie van haar , die we schreven toen ze in mei 2007 samen met Yorgos Dalaras op "European Tour" ging. Die bio hebben we sindsdien niet meer bijgewerkt, ook niet toen zij in maart 2018 zelf op tournee ging en daarbij ook Amsterdam en Brussel aandeed.

Tot slot: oktober 2023 wordt een drukke maand voor Duitse liefhebbers van Griekse muziek. Eerst komt Natasa Theodoridou naar Düsseldorf en Stuttgart (zie hoger op deze pagina ), twee weken later is het de beurt aan Glykeria en Melina Aslanidou - en tussenin komen ... Yorgos Dalaras en Alkistis Protopsalti samen naar Stuttgart en München. Dat laatste vonden we toch wel een beetje al te ver over de grens, tenslotte zijn we een website over "Griekse Muziek in België en Nederland ". Wie toch de reis zou willen maken vindt alle info op de website van de organisator, zie onder.

Praktische gegevens
Zaterdag 21 oktober, 20u00, Stadthalle-Neuss, Selikumerstrasse 25, 41460 Neuss (Düsseldorf) (D)

Tickets: € 58, € 48, € 42, € 30, al naargelang de categorie.

Om tickets te reserveren gaat u best langs op de website van de organisator, Greece on Tour. Die vindt u op https://www.greece-on-tour.eu/ en van daaruit kunt u dan doorklikken naar de juiste voorverkoopsite.

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 31/08/2023

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

"Rebetiko Ensemble” Workshop Cycle (begin v/d reeks)

Met Asteris Varveris

Enkele dagen na de workshop van Vanessa Kourtesi (zie hoger op deze pagina ) begint er een tweede reeks, deze keer onder leiding van Asteris Varveris .

Hij zal focussen op de werking van een ensemble binnen de rembetika , dus op de manier waarop de muzikanten samenwerken (of "samen werken") om een goed resultaat neer te zetten. Dat gebeurt aan de hand van het repertoire van de rembetika van pakweg 1920 tot 1950.

Toch zijn alle instrumenten welkom, en de workshops richten zich ook tot alle niveaus. De deelnemers krijgen individueel advies en feedback.

Voor meer informatie over inhoud en aanpak van deze workshops verwijzen we naar de website van de Art Base (zie onder).

De leider van deze workshops, Asteris Varveris (Αστέρης Βαρβέρης), heeft al vaak bewezen dat hij weet waar hij het over heeft. Hij zal al meermaals op allerlei podia in de Lage Landen, en dat in heel wat verschillende ensembles, waar hij de ene keer gitaar speelt, de andere keer laouto .

Enkele willekeurige voorbeelden zijn: het "Mageftiko Trio" met Semeli Papavasiliou in februari 2019 , het "Tatavliano Trio" met "Café Aman" in februari 2022 en januari 2023 , het "Rebetiko Trio" in november 2021 en maart 2022 , het "Rebetiko Quartet" in december 2022 , de "Greek Rebetiko Night" in januari 2023 , en - last but not least - een "Trip on the Aegean islands" in mei 2023 .

Een en ander heeft er natuurlijk ook mee te maken dat hij, na zijn studies traditionele muziek (en rembetika ) aan de Universiteit van Macedonië in Thessaloniki, verder studeerde aan de afdeling wereldmuziek van de CODARTS universiteit in Rotterdam, waar hij zijn horizonten uitbreidde van de rembetika naar andere stijlen uit het oostelijke Middellandse-Zeegebied.

In Thessaloniki had hij zich gespecialiseerd in de laouto van het vasteland (die verschilt van deze van de eilanden), en in het kader van zijn studies in Rotterdam verdiepte hij zich in de werking van het traditionele ensemble ( zigiá ) van daouli en zournas , zoals dat van oudsher voorkomt in de streek van Naoussa, op het Griekse vasteland.

Net als heel wat andere Griekse (ex)studenten van de CODARTS bleef ook hij na zijn studies "plakken" in Rotterdam, waar hij trouwens ook les geeft.

En ten overvloede: een andere collega van hem, Panos Skouteris, geeft dit seizoen opnieuw een reeks workshops, waarin het (net als vorig jaar) zal gaan over de traditionele muziek. Meer info wat verder naar onderen op deze pagina.

Praktische gegevens
Zaterdag 14 oktober, 11u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Deelnamekosten: € 50 voor de workshops op 14 en 28 oktober (4 uur). De twee sessies in het weekend van 2 en 3 december duren "slechts" 3 uur, deelnemers betalen dan € 40 voor één sessie, of € 70 voor beide samen.

Meer informatie en reserveringen: http://www.art-base.be .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 01/09/2023

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Ta Mavra Moura

De Zwarte Bessen komen opnieuw naar België en Nederland!

Dat is namelijk de vertaling van "Ta Mavra Moura" ("Τα Μαύρα Μούρα"), de naam van het trio dat uit Athene overkomt voor een aantal optredens in de Lage Landen.

Het gaat dan meer bepaald om de bessen van de moerbeiboom, een boom die zowat over de hele wereld voorkomt. Er zijn verschillende soorten van die boom, elk met z'n eigen bessen, maar de zwarte zijn het lekkerst, vinden de Grieken. Je kan er ook heel veel mee doen: je kan ze gewoon eten als fruit, je kan ze verwerken in taarten en ander gebak, je kan ze inmaken of ze tot jam verwerken, en misschien nog wat andere dingen. Van de bladeren van de mouriá (μουριά), zoals de boom in het Grieks heet, kan je trouwens ook kostbare kleding maken, al heb je daar wel de medewerking van de zijderupsen voor nodig.

De muzikale "Zwarte Bessen" zijn al even veel-zijdig. Zij weven een programma met allerlei soorten muziek, maar het zwaartepunt ligt toch ergens rond het midden van de vorige eeuw. Van daaruit trekken ze dat verder open. Voeg daar enkele decennia aan beide kanten aan toe en dan heb je meteen ook de periode waarin de rembetika tot bloei kwam, en waarin ze gedeeltelijk van haar oosterse roots ontdaan werd om over te gaan in de laïka en vervolgens de endechna . Daarmee zit je dan al snel bij de grote componisten als Mikis Theodorakis en Manos Hadjidakis . Aan het andere uiteinde van de periode heb je dan ook nog de dimotika oftewel de dorpsmuziek, die indertijd met de plattelandsvlucht mee naar de steden kwam maar die toch de hele tijd lang verder bleef floreren, zowel in de dorpen als in de steden. Die loopt er dus zo'n beetje als een rode draad doorheen.

Dat is ongeveer het programma dat je van deze concerten mag verwachten.

De bezetting van het trio vertelt dan de rest van het verhaal. Die ziet er namelijk als volgt uit:

  • Eirini Sgouridou : dwarsfluit, zang
  • Yorgos Goudousakis : bouzouki , zang
  • Yorgís Karrás : gitaar , zang

Het zal meteen duidelijk zijn dat dit geen "standaard" rembetika -trio is. Bouzouki en gitaar , dat is nog tot daar aan toe, maar een dwarsfluit was in die periode alleszins niet gebruikelijk in de taverna 's en muziekclubs van de Griekse steden. In de dorpsmuziek vind je dan weer wel allerlei andere soorten blaasinstrumenten: flogera , zournas en klarinet bijvoorbeeld. Een dwarsfluit is voor dit gamma dus niet helemaal een vreemde eend in de bijt, maar het klinkt toch verrassend anders dan wat je gewend bent.

Ook het feit dat ze alle drie ook zingen is niet meteen ongehoord, maar al evenmin gebruikelijk. In de "standaard" groepjes uit die tijd was er één zanger of zangeres, en de instrumenten moesten die dan begeleiden. De "Mavra Moura" doen dan ook hier dus een beetje anders. Zij gebruiken hun drie stemmen gewoon als evenveel bijkomende muziekinstrumenten.

De - letterlijk en figuurlijk - centrale figuur is de fluitiste Eirini Sgouridou (Ειρήνη Σγουρίδου). Zij werd geboren in Thessaloniki maar groeide op in Kilkís, een stadje van pakweg 20.000 inwoners wat verder naar het noorden. Na de Megali Katastrofi, oftewel de bevolkingsuitwisseling met Turkije en Bulgarije in 1922, hadden heel veel vluchtelingen in die regio een nieuw bestaan gevonden. Eirini Sgouridou hoorde dus als klein meisje heel wat verschillende soorten traditionele muziek, bijvoorbeeld van Thraciërs, Vlachen, Sarakatsanen, Pontiërs, ... en natuurlijk ook van de plaatselijke Macedoniërs.

Al die bevolkingsgroepen hebben hun eigen feesten, en daar komen dan nog de feesten in de omliggende dorpen bij, plus de nodige trouwfeesten en dergelijke. Er was dus altijd wel ergens muziek te horen. Er werd natuurlijk ook gedanst, en Eirini deed enthousiast mee. En als er eens een keertje geen feest was, als de mensen gewoon bij elkaar zaten, dan waren er misschien geen muzikanten om voor hen te spelen, maar geen nood, dan zongen ze gewoon zelf. Dat waren niet alleen de traditionele liedjes, maar ook de "nieuwerwetse" dingen, liedjes die ze kenden van op de radio bijvoorbeeld. Op die manier raakte het meisje ook vertrouwd met de "greatest hits" uit de rembetika , de laïka en de endechna .

Ze vond het allemaal heel boeiend en fascinerend. Het vervolg laat zich raden: ze ging muziek studeren, eerst aan de plaatselijke school, later aan het conservatorium. Ze begon met akoestische gitaar, maar al gauw schakelde ze over naar de dwarsfluit. In 2016 behaalde ze daarmee haar diploma aan het Filippos Nakas conservatorium. Voor alle zekerheid zorgde ze toch ook maar voor een diploma publieke en mediarelaties, dat ze behaalde aan de Universiteit van West-Macedonië.

Een overbodige voorzorg, misschien, want ze vond al snel haar weg naar het podium. Ze sloot zich aan bij een hele reeks groepjes. Daar zong ze, of ze speelde fluit, slagwerk of gitaar, al naargelang het uitkwam. Haar belangstelling deinde daarbij ook (nog) verder uit, naar jazz bijvoorbeeld. En improvisatie vond ze ook heel erg boeiend.

Een ander stokpaardje van haar werd het theater, of eigenlijk vooral theatermuziek. Daar wordt in Griekenland inderdaad vaak live muziek voor gebruikt. Haar favoriet zijn opvoeringen van poppentheater - en het is dan misschien geen toeval dat Kilkís het toneel is voor het jaarlijkse "Internationaal Festival voor Poppentheater en Pantomime", een festival waar gezelschappen uit een tiental verschillende landen op af komen. Eirini zorgt in die theatergezelschappen trouwens niet alleen voor de muziek, ze speelt ook zelf met de poppen - op het toneel dan uiteraard.

Als "gewone" muzikante ging ze natuurlijk mee op reis met de groepjes waar ze in meewerkte, en zo trad ze op in alle uithoeken van Griekenland. Maar uiteindelijk verhuisde ze dan toch naar Athene, zoals dat zo vaak gebeurt met veelbelovend talent. Zowat de helft van de hele Griekse bevolking woont immers in de hoofdstad, en een professionele muzikant heeft daar dus een enorme afzetmarkt. Nogal wat van haar collega's spartelen als een duivel in een wijwatervat om zich aan die aanzuigkracht te onttrekken, maar Eirini Sgouridou vond het helemaal niet erg. Wel integendeel, want daar leerde ze nieuwe collega's kennen, zowel muzikanten als componisten. Op die manier heeft ze al aan verschillende plaatopnames meegewerkt. En ook het theater liet haar niet los. Ze acteert inmiddels ook zelf.

Het was ook in Athene dat ze in contact kwam met de bouzouki -speler Yorgos Goudousakis (Γιώργος Γουδουσάκης) en de gitarist Yorgís Karrás (Γιωργής Καρράς), de twee andere "zwarte bessen" die samen met haar "Ta Mavra Moura" op touw zetten, en die nu op stap gaan om het publiek in de Lage Landen opnieuw van die lekkernij te laten proeven.

Opnieuw, inderdaad, want in november 2021 en oktober 2022 waren ze ook al hier. Blijkbaar vallen ze dus toch wel in de smaak.

En van "proeven" gesproken: ze treden ook op in Morlanwelz en in Antwerpen, maar dat is telkens in een restaurant, in essentie als begeleiding tijdens het eten, en dergelijke optredens nemen we helaas niet op in onze concert-agenda.

Naar het schijnt zou de groep nog andere optredens proberen te regelen, maar daar hebben we momenteel nog geen informatie over (stand 1.9.2023).

Praktische gegevens
Zaterdag 14 oktober, 20u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Tickets: € 15,- (normaal tarief), € 10,- (reductietarief voor werklozen en studenten < 26 j.).

Meer informatie en reserveringen: http://www.art-base.be .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

&nbsp;
Vrijdag 20 oktober, 20u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Tickets: € 15,- (normaal tarief), € 10,- (reductietarief voor werklozen en studenten < 26 j.).

Meer informatie en reserveringen: http://www.art-base.be .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

&nbsp;
Zaterdag 21 oktober, 20u30, Matrix, Mauritsstraat 16, 3012 CJ Rotterdam (NL)

Tickets: € 15 (of € 10 voor studenten).

Meer info en reserveren op : https://www.matrixrotterdam.nl .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

&nbsp;
 

Op de site sinds: 01/09/2023

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

“Workshop of Greek Traditional Music” (begin v/d reeks)

Met Panos Skouteris

Net als vorig jaar organiseert de Art Base ook nu weer een reeks workshops over Griekse traditionele muziek in al zijn (vele) vormen.

De formule blijft dezelfde: tot en met maart 2024 is er zowat elke maand minstens één sessie. Soms zijn het er twee, gespreid over zaterdag en zondag van één weekend. Wij nemen enkel het begin van de reeks op in onze "Agenda". Meer informatie vindt u op de website van de Art Base, zie onder.

Het programma van de workshops zou toegesneden worden op de deelnemers en op hun instrumenten.

Op die manier hoopt men te bereiken dat er in Brussel een nieuw ensemble ontstaat met muzikanten die een stevige basis hebben, zowel theoretisch als praktisch, om deze muziek ook in de Europese hoofdstad te laten voortleven.

De workshops staan onder de deskundige leiding van Panos Skouteris (Πάνος Σκουτέρης).

Op de website van de Art Base staat een goede bio van hem.

Meer informatie vindt u ook in onze aankondiging van zijn eerste reeks workshops in september 2022 . We gaven toen al een lijstje van allerlei optredens waar hij al had aan meegewerkt, en eigenlijk zouden we er daar nog een paar aan moeten toevoegen. Maar het zal zo ook wel duidelijk zijn dat de omschrijving "bijzonder veelzijdig" in zijn geval allerminst overdreven is, en dat de deelnemers aan de workshops bij hem in goede handen zijn.

Er lopen dit seizoen trouwens nog twee andere reeksen workshops in dezelfde Art Base. Die focussen allebei op de rembetika. De ene is bedoeld voor zangers en zangeressen, en die wordt geleid door Vanessa Kourtesi, zie hoger op deze pagina . In de andere reeks, eveneens hierboven toegelicht, gaat het over de manier waarop muzikanten samenwerken in één ensemble, en daar heeft Asteris Varveris de leiding.

Praktische gegevens
Zondag 15 oktober, 13u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Deelname: € 50 als de workshop slechts één dag duurt. Voor toekomstige sessies die over twee dagen van een weekend gespreid zijn, dus 2 x 3 uur, betaalt u € 90.

Meer informatie en reserveringen: http://www.art-base.be .

Op hun website vindt u ook een "Notice of Interest" formulier, waarmee ze peilen naar - inderdaad - uw belangstelling, uw ervaring, uw niveau en dergelijke. Kanttekening: hiervoor gebruiken ze dan wel Google Forms, wat betekent dat u er best rekening mee houdt dat alles wat u daar invult, ook gedeeld, geregistreerd en geanalyseerd kan (en allicht zal) worden door Google zelf.

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

&nbsp;
 

Op de site sinds: 04/09/2023

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

De Ballade van Mauthausen

Niki Jacobs in concert

De Nederlandse zangeres Niki Jacobs reist het hele land rond met een voorstelling van de "Ballade van Mauthausen" die gerust "buitengewoon" mag genoemd worden, zowel letterlijk als figuurlijk.

Om te beginnen brengt zij de liederen van de Mauthausen-Cyclus niet in het originele Grieks maar wel in het Jiddisch, en bovendien omkadert ze die met traditionele Jiddische liedjes en met (vertalingen van) bekende liedjes van Joodse singer-songwriters.

Daarnaast is de bezetting bewust sober gehouden. De vijf uitvoerders zijn:

  • Niki Jacobs : zang
  • Ruud Breuls : trompet
  • Ro Krauss : altviool
  • Emile Visser : cello
  • Peter van Os : accordeon

Voor meer informatie verwijzen we u graag door naar onze april 2024 maandpagina, want in de lente van volgend jaar (april en mei 2024) staan er nog een hele reeks uitvoeringen van dit zelfde programma op touw.

Praktische gegevens
Vrijdag 20 oktober, 20u15, Abdijkerk, Burgemeester Seinenstraat 42, 9831 PX Aduard (NL)

Tickets: € 20,- (of € 5 voor jongeren t/m 24 jaar).

Meer info en reserveren : https://www.abdijconcerten.nl .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

&nbsp;
 

Op de site sinds: 12/09/2023

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.