Maart  2023
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2017 Jaar 2018 Jaar 2019 Jaar 2020 Jaar 2021 Jaar 2022 Jaar 2023
Maart 2023

Overzicht Griekse Muziek in Maart 2023

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Yorgos Dalaras

European Tour 2023

Yorgos Dalaras (Γιώργος Νταλάρας) had eigenlijk al in juni 2022 nog eens op "European Tour" moeten gaan, maar om de bekende redenen moest dit afgeblazen worden.

Nu doet hij een nieuwe poging, en de eerste stopplaatsen van zijn "European Tour 2023" druppelen langzaam binnen.

Er zijn ook geruchten over optredens in Duitsland, maar over een concert in België is (ons) nog niets bekend (stand 1.9.2022).

Uiteraard gaat iemand als Yorgos Dalaras niet alleen op reis. Hij heeft altijd een heel orkest bij zich, en meestal zijn ook enkele gastzangers of -zangeressen uitgenodigd. Deze keer zou die eer (opnieuw) te beurt vallen aan Aspasia Stratigou en Violeta Ikari . Voor zijn (talrijke) trouwe fans zal het ook niet echt veel uitmaken wie er met hem meekomt.

Zoals gewoonlijk wordt hij overal aangekondigd als "George", het Engelse equivalent van Γιώργος. Een eeuw of wat geleden, toen het Frans nog de internationale voertaal bij uitstek was, zou het waarschijnlijk "Georges" geweest zijn. Of misschien zelfs "Joris", als de geschiedenis een andere loop had gekend en het Nederlands een wereldtaal was geworden. Wij houden het toch maar bij " Yorgos ", de fonetische transcriptie van het Grieks.

Praktische gegevens
Woensdag 1 maart, 20u00, Philharmonie, 1, Place de l'Europe, L-1499 Luxembourg (L)

Tickets: € 75, € 55 of € 35.

Dit is het uitgestelde concert van 5 juni 2022.

Meer info en reserveren : https://www.philharmonie.lu/en/programm/george-dalaras-ensemble/4375

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Vrijdag 3 maart, 20u00, Nieuwe Luxor Theater, Posthumalaan 1, 3072 AG Rotterdam (NL)

Tickets: ca. € 75, € 65, € 60 en € 50.

Meer info en voorverkoop : https://www.ticketmaster.nl/event/284741 .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 30/08/2022

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

"Cretan Music @ Matrix"

Met Antonis Leontidis en Charis Laurijsen

Twee jonge, getalenteerde muzikanten brengen traditionele Kretenzische muziek, en ze doen dat op de oer-traditionele manier, als duo van lyra met laouto .

Hun namen zijn:

Het Griekse woord voor zo'n traditioneel duo is " zygia ". Letterlijk betekent dat "weegschaal", maar eigenlijk is dat niet zo'n goede benaming. Als je in een echte weegschaal namelijk een gewicht in de ene schaal legt, dan gaat die omlaag en de andere schaal gaat omhoog. Bij een muzikale " zygia " daarentegen gaan beide schalen omhoog, en als de muzikanten zwaar genoeg zijn, dan tillen ze elkaar zelfs tot tegen het dak - en dan gaan de pannen er af, natuurlijk.

Er is veel kans dat dit merkwaardige natuurverschijnsel ook nu te zien (en te horen) zal zijn, want de twee muzikanten van dienst zijn inderdaad geen lichtgewichten.

Van Charis Laurijsen zal dat inmiddels bekend zijn. Hij is een vertrouwde verschijning op allerlei podia in de Lage Landen, onder meer als lid van "Male Vrase" en nog een paar andere ensembles. Vaak speelt hij daar bouzouki , maar hij staat even goed zijn mannetje op de Kretenzisch laouto .

Ondanks zijn naam is hij namelijk geboren en getogen op Kreta, wat niet wegneemt dat hij op zijn achttiende naar Rotterdam kwam om daar aan de Codarts universiteit ... Turkse muziek te gaan studeren. Later studeerde hij verder in Istanbul.

Voor dit concert vervult hij de rol van begeleider voor zijn collega Antonis Leontidis. Dat valt niet te onderschatten, want het is de begeleider die de lyraris helpt om het beste van zichzelf te geven.

De man die zijn gewicht in de andere kant van de schaal gooit, Antonis Leontidis (Αντώνης Λεοντίδης), werd in 1996 in Athene geboren. Maar zijn roots liggen wel degelijk op Kreta, meer bepaald in een dorpje bij Rethymnon. Het was daar dat hij als kleine jongen gefascineerd raakte door de klanken van de lyra . Hij ging les volgen en kwam uiteindelijk terecht bij de gerenommeerde Yorgos Skordalós.

Hij verdiepte zich steeds verder in de traditionele Kretenzische muziek en hij ontdekte wat vele anderen voor hem ook al ontdekt hadden, namelijk dat die heel veel oosterse elementen bevat. Op die manier deinde zijn belangstelling verder uit naar de Turkse dorpsmuziek - en dan was het haast onvermijdelijk dat hij vroeg of laat in het " Labyrinth " van Ross Daly zou verzeilen. Daar volgde hij workshops en seminaries van - onder (veel) meer - Yorgis Xylouris ( Psaroyorgis ), Kelly Thomá en natuurlijk ook Ross Daly himself.

Het vervolg laat zich raden: al die invloeden begon hij te verwerken in zijn eigen muziek. Hij blijft weliswaar in de lijn van de Kretenzische traditie, maar hij drukt toch zijn eigen stempel. En zo gaat dat eigenlijk al eeuwenlang. De "traditie" is immers springlevend, zeker op Kreta, en al wat leeft, dat verandert ook.

Zijn liedjes vinden hun weg naar allerlei documentaires, maar uiteraard speelt hij ze ook op zijn concerten. Dat zal ook nu weer het geval zijn.

Toch laat hij ook veel ruimte voor de liedjes die hij erfde van de vorige generaties. Een goede illustratie daarvan is zijn eerste album "Kryfó" (Κρυφό, Geheim). De titelsong is van hem zelf, net als een paar andere tracks, maar de rest zijn onvervalste Kretenzische dansritmes: sousta, malevisiotis, ...

Het album zelf werd in 2020 opgenomen, met Yannis Lynardakis als begeleider, maar het idee ontstond al in 2017. Toen werd hem namelijk gevraagd om een paar liedjes te componeren voor een documentaire over "zijn" dorp, dat van zijn voorouders dus. Dat lijkt de trigger te zijn geweest om in die richting verder te doen, en dan ligt het voor de hand om daar een eigen plaat mee te gaan maken. Maar zoals gezegd kon Antonis Leontidis toch weerstaan aan de verleiding om de schijfruimte helemaal voor zichzelf op te eisen. Het album "Kryfó" zou dan ook prima bruikbaar kunnen zijn om er een Kretenzisch feestje mee te bouwen.

Dat zal het publiek in de Matrix natuurlijk niet doen. Dat is ook nergens voor nodig, dat album. Zij hebben de muzikanten immers live bij de hand ...

Praktische gegevens
Vrijdag 31 maart, 20u30, Matrix, Mauritsstraat 16, 3012 CJ Rotterdam (NL)

Tickets: € 15,- (of € 12,- voor studenten).

Meer info en voorverkoop : https://www.matrixrotterdam.nl .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 10/09/2022

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.