September 2023
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2018 Jaar 2019 Jaar 2020 Jaar 2021 Jaar 2022 Jaar 2023 Jaar 2024
Januari 2023
Februari 2023
Maart 2023
April 2023
Mei 2023
Juni 2023
Juli 2023
September 2023
Oktober 2023
November 2023
December 2023

Overzicht Griekse Muziek in September 2023

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Kosmokrators Rebetiko Group

"Bring a pie, don’t be shy!!" - Free birthday party

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren de "Kosmokrators" opnieuw hun "Birthday Concert". De inkom is dan altijd gratis, maar het motto is wel "Don't be shy, bring a pie!" .

Over deze groep is (bijna) alles al gezegd en geschreven, onder meer door ons op onze maart 2017 maandpagina .

Daar leest u bijvoorbeeld dat ze al in de zomer van 2016 enige deining veroorzaakten in Griekenland, waar ze hun eerste cd "Frenetika" mochten gaan voorstellen. Die kreeg toen heel wat aandacht in de Griekse media, en dat was niet in de laatste plaats te danken aan hun repertoire, dat bestaat uit bekende liedjes uit de rembetika , waarop ze dan zelfgeschreven teksten hebben gemonteerd in het Nederlands, Frans of Engels.

Zelf omschrijven ze dat zo:

De vertalingen blijven dicht bij het origineel, en behouden het authentieke harde en ondergrondse karakter. Het thema bij uitstek is de wereld van de manges, de taaie muzikanten, stoere binken en hasjrokers uit Athene en Piraeus. Steeds gaat het om doorgewinterde teksten, soms aangepast aan het hier en nu, soms hard, soms teder, maar altijd voorzien van een flinke dosis humor.

Zoals bekend wil de bezetting van de Kosmokrators nogal eens wijzigen. Zoals elke goede kok richten ook zij zich naar het aanbod van het moment. De harde kern is lange tijd dezelfde gebleven, en die wordt aangevuld met andere goede muzikanten, in functie van hun beschikbaarheid.

De laatste tijd laten ze zich regelmatig bijstaan door Stratos Stabourlos (ook bekend als bouzouki-speler van het duo "I Ellines"). Dat is ook deze keer het geval, en de bezetting ziet er dan als volgt uit:

 • Stratos Stabourlos : bouzouki
 • Frans De Clercq : zang en bouzouki
 • Karsten De Vilder : zang en gitaar
 • Dimi Dumo : zang en percussie
Praktische gegevens
Vrijdag 22 september, 20u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Gratis inkom.

Dit concert is inmiddels voorbij, er kan dus ook niet meer gereserveerd worden.

 

Op de site sinds: 01/07/2023

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Rebetikon Live

Het "Rebetikon" ensemble had eigenlijk al in september 2020 hierheen moeten komen, maar dat kon toen niet doorgaan wegens corona. Nu, bijna dag op dag drie jaar later, doen ze een nieuwe poging.

De groep bestaat nog altijd uit drie vaste leden, die zich vaak laten bijstaan door één of meer gastmuzikanten.

Die vaste leden zijn:

 • Ronia Topalidou : zang, baglamas
 • Epaminondas Ladas : bouzouki
 • Michalis Fotiadis : gitaar

Hun gasten voor dit optreden zijn:

 • Irini Nikolaou : zang, percussie
 • Giorgos Evangelou : bouzouki

Als we de puntjes op de i zouden willen zetten, dan zouden we de naam van het ensemble moeten schrijven zoals ze dat zelf ook doen op hun affiches. Daar staat namelijk "REBETỊKON", dus met de letter "i" ondersteboven.

Dat betekent daarom niet dat ze de boel eens flink op z'n kop willen zetten, wel integendeel. Naar eigen zeggen streven ze immers naar authentieke uitvoeringen van bekende en minder bekende rembetika nummers. Ze willen die muziek opnieuw laten klinken zoals ze klonk aan het begin van de Twintigste Eeuw, zowat honderd jaar geleden dus, toen de klanken van de toenmalige Griekse stadsmuziek zich vermengden met die uit Klein-Azië.

De groep zelf ontstond in 2016 in Keulen (D). In die relatief korte tijd hebben ze daar toch al een ijzersterke reputatie opgebouwd, onder meer binnen de Griekse diaspora in die stad.

Dat komt misschien ook omdat hun belangstelling (of liefde, of passie, kies maar uit) voor deze muziek op stevige muziektheoretische fundamenten kan terugvallen. Met elkaar kunnen ze namelijk een hele stapel diploma's van conservatoria en universiteiten voorleggen.

We zouden nu een lange lijst kunnen geven van die diploma's, maar het is dan misschien interessanter om even in te zoomen op de vaste zangeres van "Rebetikon". Per saldo is zij (minstens in letterlijke zin) de centrale figuur in het ensemble.

Deze Ronia Topalidou (Ρώνια Τοπαλίδου) werd in 1989 geboren in Katerini. Haar ouders waren weliswaar niet muzikaal geschoold, maar ze hielden toch veel van muziek, vooral endechna en laïka . Het meisje groeide dus op met de klanken van Manos Hadjidakis , Mikis Theodorakis , Apostolos Kaldaras en dergelijke, gezongen door grote namen als Yorgos Dalaras , Charis Alexiou , Yannis Parios en anderen.

Al snel kende ze al de liedjes uit het hoofd, en zij zong ze enthousiast mee. Het was overduidelijk dat ze talent had, en dan lag het voor de hand dat ze daar ook wat mee zou gaan doen. Op haar twaalfde ging ze zangles volgen aan het Stedelijk Conservatorium van Katerini.

Het lag minder voor de hand dat ze klassieke zang wilde gaan leren. De trigger daarvoor was een concert geweest dat Yorgos Dalaras gaf in Athene, in 2000 of misschien zelfs al in 1998. Zoals bekend is Dalaras altijd wel goed voor verrassende samenwerkingen, en tijdens dat concert (eigenlijk een onderdeel van een hele reeks) trad hij samen op met Marios Frangoulis , een klassiek geschoolde tenor met een internationale reputatie als opera-zanger. In Griekenland zingt hij ook het lichtere genre, maar zijn klassieke achtergrond is altijd wel indrukwekkend aanwezig. Ook Ronia Topalidou was helemaal weg van de westerse klassieke zang die er doorheen klonk, vandaar dat ze besloot om sopraan te worden.

Dat was geen bevlieging van haar, want toen ze in Katerini niets meer kon leren, ging ze verder studeren aan het Conservatorium van Athene. En daarna trok ze naar de prestigieuze "SingerUniversität für Musik und darstellende Kunst" in Wenen, en vervolgens naar de "Hochschule für Musik und Tanz" in Keulen. Daar kwam ze in contact met de andere leden van "Rebetikon" en daarmee is de cirkel dan rond.

Onderweg had ze nog wel kennis gemaakt met de Portugese fado, ook een stijl die haar meteen boeide en waar ze dus meer van wilde weten. Daar deed ze nog jazz, pop, blues en nog wat andere dingen bovenop. Het gezegde "elk vogeltje zingt zoals het gebekt is" is alvast niet op haar van toepassing, zij zingt immers zowat alles.

En ze doet dat lang niet slecht, dat weten ze ook in haar heimat, waar ze nog regelmatig terugkeert. In oktober 2016 werd er in Katerini bijvoorbeeld een indrukwekkend concert gegeven, met op het programma de "Mauthausen Ballade" en de "Pnevmatiko Emvatirio", zoals bekend op muziek gezet door Mikis Theodorakis . Het zijn niet bepaald gemakkelijke werken, en de twee koren die meezongen hadden dan ook uitgebreid gerepeteerd. De vrouwelijke soliste was ... Ronia Topalidou.

En dat was geen eenmalige gebeurtenis. Nog maar pas in juni 2019 was ze één van de solisten tijdens een concert in het kader van het Festival van Olympos, dat jaar gewijd aan Israël. Op het programma opnieuw Mauthausen, maar ook klassieke werken van Joodse componisten, plus pop en traditioneel.

Stevige referenties, met andere woorden.

Die vindt u dan wel niet terug op de website van het ensemble, https://www.rebetikon.com/ . Daar houden ze het eerder bescheiden, zoals dat eigenlijk ook past voor "echte" rembetes en rembetissa 's.

Praktische gegevens
Vrijdag 29 september, 20u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Tickets: € 15,- (normaal tarief), € 10,- (reductietarief voor werklozen en studenten < 26 j.).

Meer informatie en reserveringen: http://www.art-base.be .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

&nbsp;
 

Op de site sinds: 01/09/2023

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Asia Minor Ensemble

In de reeks "Mercredi des Balkans"

Het recent opgerichte "Asia Minor Ensemble" speelt opnieuw in Brussel, nu al voor de derde keer. We schreven dus al twee keer over hen, en onze artikeltjes kunt u nog altijd nalezen op onze maandpagina 's van januari 2023 en juli 2023 .

Het is dan misschien niet nodig om dat alles hier nog eens te herhalen. De hoofdlijnen kunnen allicht volstaan.

Dat is in de eerste plaats het repertoire, dat aangekondigd wordt als "Muziek van Constantinopel en Smyrna". Dat moet dan wel gelezen worden als "muziek die daar haar roots heeft". Want inderdaad, de oorspronkelijke liedjes, ritmes en melodietjes, die pakweg een eeuw geleden samen met de Klein-Aziatische vluchtelingen naar Griekenland kwamen, hebben een enorme impact gehad op de ontwikkeling van de Griekse muziek zoals we die vandaag kennen.

Dit "Asia Minor Ensemble" sprokkelde zijn repertoire dan ook bij elkaar vanuit de meest uiteenlopende muziekstijlen. Dat levert nogal wat verrassingen op, en toch is het een samenhangend geheel.

Op die manier bewijzen ze meteen ook dat "alles aan alles hangt", en dat muziek niet in hokjes en vakjes kan gestopt worden.

Dan is er nog de bezetting van het ensemble, en dat zijn:

 • Marilena Chrysochoidi : santouri , zang
 • Stratos Stabourlos : bouzouki , zang
 • Dimitris Rossidis : gitaar, zang
 • Nicolas Hauzeur : viool

Die laatste naam, Nicolas Hauzeur , is nieuw - toch voor deze groep, want in het bruisende Brusselse Balkan-wereldje heeft hij zijn sporen natuurlijk al lang verdiend. Hij is trouwens ook de initiatiefnemer van de reeks maandelijkse concerten in Le Baixu onder de titel "Mercredi des Balkans" . Elke maand nodigt hij daar andere artiesten uit, en deze keer is dus het "Asia Minor Ensemble" zijn gast.

Zijn encyclopedische kennis van de Balkan-muziek maakte ook dat hij zich naadloos kon integreren in het ensemble. Tijdens hun optreden in juli 2023 ging hij gewoon mee met de anderen op het podium zitten en hij speelde met grote vanzelfsprekendheid alle nummers mee. Toch hadden ze helemaal niet samen gerepeteerd, en ook aan de playlist - die ze voor zichzelf hadden opgesteld - werd niet gesleuteld. Gewoon even afstemmen tijdens de soundcheck en weg waren ze.

Dat zegt ook iets over het niveau van de drie anderen. Nicolas Hauzeur wist blijkbaar dat hij met hen geen enkel risico nam.

Het valt trouwens op dat dit een zeer "democratisch" ensemble is. Meestal is zo'n groepje opgebouwd rond de zanger of zangeres en de andere muzikanten zijn dan "begeleiders". Die zijn ontzettend belangrijk, daar niet van, maar de zanger(es) is doorgaans toch wel de centrale figuur.

Dat is wel even anders bij dit "Asia Minor Ensemble" : hier spelen de drie muzikanten een evenwaardige rol. Ze zingen allemaal, en elk liedje wordt gewoon doorgegeven van de ene naar de andere. Het zegt dan iets over het niveau van Nicolas Hauzeur dat hij zich in dit team duidelijk even goed op zijn gemak voelt als een vis in het water.

En van zingen gesproken: in onze vorige artikeltjes hadden we het uitgebreid over Marilena Chrysochoidi (Μαριλένα Χρυσοχοΐδη). We vertelden u dat zij in dit ensemble dan wel santouri speelt, maar dat ze ook pianiste, actrice, operazangeres en lerares is. En dat zijn niet zomaar visitekaartjes: bij elk daarvan horen diploma's, optredens en allerlei samenwerkingen, telkens meer dan voldoende om er een normaal cv mee te vullen.

Van een klassiek geschoolde sopraan mag je natuurlijk wel verwachten dat ze een behoorlijke stem heeft, en dat ze ook weet hoe ze die moet gebruiken, maar het is toch minder vanzelfsprekend dat ze kennelijk geen enkele moeite heeft met de typische wendingen van de Klein-Aziatische muziek. Die zangtechniek is tijdens haar opleiding niet aan bod gekomen, zegt ze, dus zingt ze "gewoon zoals zij het aanvoelt". En zingen met gevoel, meer moet dat niet zijn. Het helpt dan wel dat ze deze muziek al kent van in haar kinderjaren.

Ook Stratos Stabourlos heeft zijn roots in Klein-Azië. Dat is al wel enkele generaties geleden, maar ook hij kent heel veel liedjes die hij als kleine jongen hoorde. Daar komt dan nog het enorme repertoire bij dat hij opbouwde als lid van "I Ellines", en ook daar zitten dus heel wat bekende en minder bekende liedjes bij die perfect bleken te passen in het kader van dit project.

Praktische gegevens
Woensdag 20 september, 20u00, Le Baixu, Picardstraat 3, 1080 Brussel (B)

Tickets: € 12 (studenten: € 8).

Dit concert is voorbij, reserveren is niet meer mogelijk.

 

Op de site sinds: 05/09/2023

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.