Juni  2023
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2018 Jaar 2019 Jaar 2020 Jaar 2021 Jaar 2022 Jaar 2023 Jaar 2024
Januari 2023
Februari 2023
Maart 2023
April 2023
Mei 2023
Juni 2023
Juli 2023
September 2023
Oktober 2023
November 2023
December 2023

Overzicht Griekse Muziek in Juni 2023

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Kosmokrators Rebetiko Group

Over de "Kosmokrators" is (bijna) alles al gezegd en geschreven, onder meer door ons op onze maart 2017 maandpagina .

Daar leest u bijvoorbeeld dat ze al in de zomer van 2016 enige deining veroorzaakten in Griekenland, waar ze hun eerste cd "Frenetika" mochten gaan voorstellen. Die kreeg toen heel wat aandacht in de Griekse media, en dat was niet in de laatste plaats te danken aan hun repertoire, dat bestaat uit bekende liedjes uit de rembetika , waarop ze dan zelfgeschreven teksten hebben gemonteerd in het Nederlands, Frans of Engels.

Zelf omschrijven ze dat zo:

De vertalingen blijven dicht bij het origineel, en behouden het authentieke harde en ondergrondse karakter. Het thema bij uitstek is de wereld van de manges, de taaie muzikanten, stoere binken en hasjrokers uit Athene en Piraeus. Steeds gaat het om doorgewinterde teksten, soms aangepast aan het hier en nu, soms hard, soms teder, maar altijd voorzien van een flinke dosis humor.

Zoals bekend wil de bezetting van de Kosmokrators nogal eens wijzigen. Zoals elke goede kok richten ook zij zich naar het aanbod van het moment. De harde kern is lange tijd dezelfde gebleven, en die wordt aangevuld met andere goede muzikanten, in functie van hun beschikbaarheid.

Voor dit concert houden de "Kosmokrators" het "kernachtig", en dat zijn dus:

  • Frans De Clercq : zang en bouzouki
  • Karsten De Vilder : zang en gitaar
  • Dimi Dumo : zang en percussie
Praktische gegevens
Vrijdag 30 juni 2023, 20u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Tickets: € 15,- (normaal tarief), € 10,- (reductietarief voor werklozen en studenten < 26 j.).

Dit concert is inmiddels voorbij, er kan dus ook niet meer gereserveerd worden.

 

Op de site sinds: 24/02/2023

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Dominic Ntoumos

Op het "Fête de la Musique"

Het cultureel centrum "Le Senghor" in Etterbeek heeft ook voor het seizoen 2022-2023 weer een goed gevuld programma samengesteld. In een wereldstad als Brussel zijn er een heleboel verschillende culturen vertegenwoordigd, en daar wil de Senghor een ontmoetingsplaats voor zijn.

Het aanbod is rijk en gevarieerd, met veel aandacht voor dans en theater, en natuurlijk is er ook veel muziek: van hedendaags tot traditioneel.

Er zitten dus heel wat interessante dingen bij, maar de meeste zijn geen spek voor de bek van onze website over Griekse muziek.

Er is dit seizoen eigenlijk maar één uitzondering, en die ene Griekse bijdrage neemt dan nog een heel bijzondere plaats in, helemaal op het einde van het seizoen. Dat wordt namelijk afgesloten met een "Fête de la Musique", en deze keer staat dat in het teken van de Balkan.

Het is vooral de Belgische trompettist met Griekse roots Dominic Ntoumos die invulling zal geven aan dat feest.

's Namiddags (vanaf 15u) geeft hij een initiatie voor kinderen , waar hij zijn "Back to the Roots" album toegankelijk zal maken voor de kleintjes vanaf 10 jaar. Dat doet hij als duo met zijn trouwe kompaan, de Griekse bouzouki -speler Evangelos Tsiaplés (Ευάγγελος Τσιαπλές).

's Avonds geeft hij een concert waar hij dat album zal voorstellen aan de grotere kinderen. Hiervoor wordt het duo aangevuld met de Belgische percussionist Regis Geeraerts en de Griekse gitarist Georges Goudousakis (Γιώργος Γουδουσάκης). Deze laatste werkte al vaker samen met Dominic Ntoumos , maar hij is ook bekend als bouzouki -speler van de groep "Ta Mavra Moura" (zie onze oktober 2022 maandpagina ).

Over Dominic Ntoumos kunt u er onze biografie van hem op nalezen. Daar vindt u alles over zijn reis "Back to the Roots", en over zijn visie daarop.

Dan moeten we nog enkel vermelden dat er, tussen de workshop 's namiddags en het concert 's avonds, nog iets anders op touw staat. Dan zal het "Brussels Balkan Orchestra" namelijk het beste van zichzelf geven in de voetgangerszone waar de Senghor gelegen is. Dat zijn dan de jongste studenten van de muziekopleiding van Muziekpublique (waar Nicolas Hauzeur de touwtjes in handen heeft).

Praktische gegevens
Zaterdag 24 juni 2023, 20u00, Espace Senghor, Waversesteenweg 366, 1040 Brussel (Etterbeek) (B)

Gratis inkom.

Dit feest is inmiddels voorbij, reserveren is niet meer mogelijk.

 

Op de site sinds: 18/03/2023

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Giouli & Panos Gourgiotis

"JukeBox"

"Giouli en Panos komen met hun jukebox naar de Art Base".

Dat is in een notendop de omschrijving van dit nieuwste project van Panos Gourgiotis ( Πάνος Γουργιώτης ) en Yuli Asimakopoúlou ( Γιούλη Ασημακοπούλου ).

Het concept is eenvoudig: het programma bestaat uit bekende en populaire liedjes uit de endechna , maar er is geen vaste playlist, want dit wordt een "interactief" en/of "democratisch" concert: het publiek mag zelf vragen welke liedjes ze willen horen.

Het lijkt ambitieus, want dit repertoire is enorm uitgebreid, maar deze twee muzikanten hebben meer dan voldoende bagage in huis om dit tot een goed einde te brengen.

Dat zal inmiddels wel bekend zijn, want ze zijn al jarenlang actief in het Brusselse muziekmilieu. We hebben al vaak over hen geschreven, bijvoorbeeld in februari 2019 toen ze hun programma "Αλήθεια" (Alithia, Waarheid) voorstelden, of in februari 2022 toen ze "Greek Retro Songs" brachten. En nog maar pas in februari 2023 vertelden ze hun publiek dat "There is no end… 15 (+1) years". Oftewel: Panos Gourgiotis maakte al 15+1 jaar geleden zijn eerste plaat en hij is nog niet van plan om er mee op te houden.

Dat wordt nu dus nog maar eens bewezen.

Voor zover nodig vindt u meer informatie in onze biografie van Panos Gourgiotis en/of die van Yuli Asimakopoulou .

Praktische gegevens
Donderdag 1 juni 2023, 20u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Tickets: € 15,- (normaal tarief), € 10,- (reductietarief voor werklozen en studenten < 26 j.).

Dit concert is inmiddels voorbij, er kan dus ook niet meer gereserveerd worden.

 

Op de site sinds: 18/05/2023

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Belgriego

"Boïte"

Een "boîte" , dat is natuurlijk geen gewone doos, maar wel een nachtclub. Niet zo'n enorm paleis met veel glitter en veel lichteffecten en veel decibels, maar wel een bescheiden, gezellig lokaaltje waar het goed toeven is. De ideale plek dus om met vrienden naar goede muziek te luisteren, onder het genot van wat eenvoudige maar lekkere hapjes en drankjes.

Deze "boîte" is meteen ook het nieuwste project van "Belgriego" , het ensemble van Maria en Elina Markatato u. Zoals bekend kwamen deze Kretenzische tweelingzusjes enkele jaren geleden naar Antwerpen om daar mandoline te gaan studeren, en sindsdien lieten ze al vaak van zich horen. Daartoe verzamelden ze enkele andere, even gepassioneerde muzikanten om zich heen, en dat was dan "Belgriego" .

Voor dit project deden ze ook nog beroep op twee gastzangeressen, Marilena Chrysochoidi en Anthia Papadopoulou .

Samen serveren ze een overzicht van wat de Griekse muziek zoal te bieden heeft, en uiteraard hebben ze ook aan de hapjes gedacht.

Het aantal plaatsen is beperkt, en de reserveringen worden al op 4 juni afgesloten.

Praktische gegevens
Zondag 11 juni 2023, 12u30, 't Werkhuys, Zegelstraat 13, 2140 Antwerpen (B)

Tickets: € 30 (Griekse mezedes inbegrepen).

Dit evenement is voorbij, reserveren is niet meer mogelijk.

 

Op de site sinds: 18/05/2023

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.