Tapakis
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Links Biografie Geschiedenis Instrumenten

Inhoudsopgave

Vorige pagina
Nikolas Syros

Volgende pagina
Paschalis Terzis


Biografieën van de website over Griekse Muziek

Kyriakos Tapakis

Outi-speler

Deze korte toelichting werd aanvankelijk opgesteld naar aanleiding van het concert van Katerina Papadopoulou en Kompania, met liederen van Melí en elders in Klein-Azië, in januari 2005 .

Kyriakos Tapakis ( Κυριάκος Ταπάκης ) speelt op de reeks concerten outi , een instrument dat een belangrijke rol speelt in de stedelijke muziek van Klein-Azië.

Hij werd in 1977 in Athene geboren maar is eigenlijk afkomstig van Cyprus. Hij deed zijn middelbare studies aan het "Piramatikó Mousiko Gymnasio-Lykio" (Experimenteel Muziek-Gymnasium en Lyceum) van Pallini. Die onderwijsinstelling opende haar deuren in 1988, als eerste van een aantal "muziekhumaniora's" waar de jongeren, naast de gewone lessen, een extra lessenpakket krijgen dat geheel gewijd is aan muziek. In Pallini bijvoorbeeld wordt er 27 uur per week besteed aan algemene vakken en 15 uur aan muziek.

Tapakis kreeg daar les op outi van (onder anderen) Antonis Apergis en Katerina Papadopoulou , tambouras van (onder anderen) Periklis Papapetropoulos , Byzantijnse muziek van Ioannis Arvanitis , ...

Het zijn allemaal musici met een degelijke reputatie, en alleen dat al geeft aan dat men kiest voor een grondige aanpak. Het groot aantal extra uren werkt ook als een filter: de jongeren weten waar ze voorstaan en wie niet voldoende gemotiveerd is kiest gewoon voor een "normale" school.

Voor Tapakis was veel blijkbaar nog niet genoeg, want hij ging elders nog meer lessen volgen: Europese harmonie, Byzantijnse muziek, tambouras , jazzgitaar, ... Maar zijn grote liefde was toch wel de outi . Daarvoor ging hij tot in Israël seminaries volgen.

Na zijn middelbare school ging hij, in 1995, verder muziek studeren aan de Aristotelos-universiteit van Thessaloniki. Dan was het zijn beurt om les te geven, onder andere aan de muziekhumaniora van Thessaloniki. Sinds 2005 geeft hij ook laouto en outi aan de Macedonia University van Thessaloniki, waar ook Sokratis Sinopoulos les geeft.

Op de in 2001 uitgebrachte cd van Katerina Papadopoulou en Sokratis Sinopoulos met liederen van Melí speelt hij slechts één nummer mee. Logisch, want deze cd, " Ta tragoudakia mou poulo..." (Τα τραγουδάκια μου πουλώ...) of "Ik verkoop mijn liedjes...", bevat dorpsmuziek van de westkust van Klein-Azië. In de sobere en authentieke orkestratie had de verfijnde outi eigenlijk geen plaats. Maar het instrument speelt wel een belangrijke rol in de muziek van de steden van Klein-Azië, dus kon een outi -speler op het concert niet ontbreken.

Kyriakos Tapakis heeft al eerder met Papadopoulou en Sinopoulos samengewerkt, onder meer in een programma over de muziek van Constantinopel. Op 29 mei 2003, dag op dag 550 jaar na de val van Constantinopel , speelden zij op een herdenkingsplechtigheid traditionele muziek uit de tijd van de inname (Alosi - 'Αλωση) van de stad. Bij hen was ook Panos Dimitrakopoulos .

Dat Tapakis wel degelijk kwaliteiten heeft zie je ook aan het lijstje van instrumenten die hij beheerst: behalve outi speelt hij mandoline , bouzouki , laouto , saz (langhalsluit of tambouras in het Grieks) en gitaar . Hij speelde bijvoorbeeld in november 2004 een heel aantal van deze instrumenten in het orkest van Elli Paspalá in de prestigieuze Atheense club Zoom, in haar programma opgedragen aan Manos Hadjidakis , georkestreerd door David Lynch.

En in november 2003 maakte hij deel uit van de begeleiders van Kostas Theodorou op het Brugges Festival.

Later was hij hier nog te horen bij heel wat andere gelegenheden : met Katerina Papadopoulou in januari 2005 en in september 2019 , met Sokratis Sinopoulos in september 2010 , met Pandelis Stoïkos en diens "Balarom Trio" (dat hij in 2008 mee oprichtte) in mei 2014 , met Martha Mavroidí in december 2014, met Sokratis Malamas in maart 2017 , met het "Loxandra Ensemble" (waar hij lid van is sinds 2006) in februari 2019 , of met het Tania Giannouli Trio (waar hij lid van is sinds 2018) in mei 2022.

Alleen al uit deze concerten blijkt duidelijk dat Kyriakos Tapakis niet alleen zijn mannetje staat op het terrein van de traditionele muziek, maar dat hij ook openstaat voor samenwerkingen met andere muzikanten en andere genres. Een combinatie van een outi met een trompet bijvoorbeeld is niet meteen vanzelfsprekend, zelfs niet als het de trompet is van een Pantelis Stoikos .

Bovendien zijn die samenwerkingen vaak van lange duur, en ook dat is misschien niet zonder betekenis.

En dat is dan nog alleen maar het topje van de ijsberg, het topje zoals dat van hieruit zichtbaar is. De volledige lijst van artiesten waar hij mee samenwerkte is (nog) veel langer. Om er maar een paar te noemen die ook in de Lage Landen vrij bekend zijn: Nikos Kypourgos , Nikos Portokaloglou , Melina Kana , Maria Papanikolaou , Eleni Tsaligopoulou , de familie Doïtsidis , Domna Samiou , Chronis Aidonidis , Kostas Theodorou , Ross Daly , Nikos Xydakis , Lizeta Kalimeri , ...

Als je dan bedenkt dat hij ook in het befaamde Estudiantina speelt, dan moet je ook nog eens de hele groten toevoegen aan het rijtje van mensen met wie hij ooit het podium deelde: Eleni Vitali , Glykeria , Yorgos Dalaras , Mario , Pandelís Thalassinós , Agathonas Iakovidis , Babis Tsertos , Petros Gaïtanos , Areti Ketime , ...

Het volledige lijstje van orkestjes en groepjes waar hij deel van uitmaakt besparen we u, evenals dat van de landen waar hij al aan optredens deelnam, en dat van de tv-documentaires over traditionele muziek, en dat van de cd's waar hij aan meewerkte. Het zal ook zo wel duidelijk zijn dat hij niet zomaar een dertien-in-een-dozijn tokkelaartje is.

 

Laatst bijgewerkt op : 2010-09-09

Inhoudsopgave

Vorige pagina
Nikolas Syros

Volgende pagina
Paschalis Terzis

Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.