Mei  2020
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2014 Jaar 2015 Jaar 2016 Jaar 2017 Jaar 2018 Jaar 2019 Jaar 2020
Januari 2020
Februari 2020
Maart 2020
Mei 2020

Overzicht Griekse Muziek in Mei 2020

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Yannis Kotsiras

European Tour 2020 - "Recital for piano and bouzouki"

Iets meer dan twee jaar na zijn vorige European Tour van maart 2018 gaat Yannis Kotsiras nu opnieuw op stap. Zijn "European Tour 2020" kreeg de titel "Recital for piano and bouzouki " mee.

Dat is wel een heel toepasselijke titel, in de eerste plaats omdat hij blijkbaar inderdaad enkel begeleid wordt door Yorgos Papachristoudis op piano en Vangelis Machairas op bouzouki .

En ook het "recital" uit de titel is zeker niet misplaatst. Hij zou speciaal voor deze Tour een programma hebben samengesteld met allemaal bekende en geliefde liedjes, geselecteerd uit zijn immense repertoire. Het zijn meteen ook de liedjes die hij zelf het liefste zingt. Daar zitten natuurlijk "klassiekers" bij die geschreven werden door internationaal bekende componisten als Mikis Theodorakis , Manos Hadjidakis , Stavros Xarchakos , Mimis Plessas enzovoorts. Maar hij heeft er ook enkele liedjes aan toegevoegd van andere grote namen als Markos Vamvakaris , Vasilis Tsitsanis of Christos Nikolopoulos . Wie ook maar een beetje thuis is in Griekse muziek begrijpt meteen dat dit inderdaad een heel gevarieerd programma zal worden. Bovendien heeft Yannis Kotsiras ook nog wat eigen nummers in het doosje gedaan, want ook op dat vlak staat hij zijn mannetje.

Als je met een reputatie als de zijne in het buitenland voor een publiek gaat optreden dat hem op handen draagt, en je neemt daarbij "slechts" twee muzikanten mee om je te begeleiden (plus natuurlijk twee man voor klank en licht), dan zorg je maar beter dat het ook twee zwaargewichten zijn. En daar is inderdaad voor gezorgd.

Yorgos Papachristoudis ( Γιώργος Παπαχριστούδης ) is niet alleen pianist, maar hij componeert ook zelf. Hij werd in een klein dorpje bij Thessaloniki geboren en hij groeide op met de klanken van de traditionele muziek van Anatoliki Romilia, waar zijn grootouders vandaan kwamen. Maar op zijn vijfde begon hij met accordeon, een instrument dat hij al snel inruilde voor het harmonium en vervolgens voor de piano. Hij studeerde onder meer westerse klassieke muziek, maar ook jazz. Hij is dus even goed thuis in de werken van Bach en Beethoven als in die van George Gershwin en Duke Ellington. Dat vinden we terug in zijn staat van dienst: hij is vast verbonden aan zowel het Orkest voor Hedendaagse Muziek van de Griekse staatsomroep ERT als aan het Symfonisch Orkest van die omroep.

Met hetzelfde gemak speelt hij op zijn piano ook Griekse endechna , laïka en rembetika . Door zijn talent, veelzijdigheid en virtuositeit wordt hij veel gevraagd door de grootste sterren. Met Yannis Kotsiras is hij dus beslist niet aan zijn proefstuk toe. We zouden nu een lange lijst van namen kunnen geven, maar we kunnen ook er gewoon aan herinneren dat hij al minstens twee keer met Yorgos Dalaras op "European Tour" was: in mei 2007 en in mei 2010 bijvoorbeeld was hij er ook bij.

Vangelis Machairas (Βαγγέλης Μαχαίρας) is ook niet bepaald een beginneling op bouzouki . Hij speelt trouwens ook nog heel wat andere snaarinstrumenten, zoals outi , laouto , tzouras , baglamas enzovoorts, en ook hij componeert zelf. Daarnaast maakt hij vaak de arrangementen voor allerlei grote namen die hij mag begeleiden. Onder hen inderdaad ook Yannis Kotsiras , met wie hij bijvoorbeeld al in maart 2013 en in maart 2018 hierheen kwam.

Hij werd geboren in Duitsland, maar toen hij zes jaar oud was keerde hij met zijn ouders terug naar Volos. Op zijn dertiende kreeg hij toevallig een bouzouki in handen en hij heeft het ding (bijna) nooit meer losgelaten. Op zijn zestiende had hij zijn eerste baantje als bouzouki -speler te pakken, toen nog in een plaatselijke taverna . Dat was in 1988, en in 1995 werd hij naar Athene gevraagd door niemand minder dan Gerasimos Andreatos om hem te begeleiden bij een reeks optredens. Daar zat hij dan samen op één podium met Pandelis Thalassinos, Anastasia Moutsatsou en Athina Mórali. Van een vliegende start gesproken ...

Volgens plan (stand 4.10.2019) zou deze Tour er als volgt gaan uitzien:

  • 1 mei : Wenen
  • 4 mei : Nürenberg
  • 5 mei : Stuttgart
  • 6 mei : Düsseldorf
  • 8 mei : Amsterdam
  • 10 mei : Luxemburg
  • 11 mei : Londen
  • 13 mei : Parijs
  • 14 mei : Brussel

Daar kwam later dan nog Praag bij (30 april). Het is alweer een ambitieus reisschema, maar voor iemand als Kotsiras is dat zeker niet ongebruikelijk.

Het was ook niet ongebruikelijk dat de eerste berichten over deze "European Tour 2020" al begonnen binnen te lopen vooraleer alles goed en wel op punt stond. Daarna duurde het nog bijna een maand vooraleer de kaartverkoop op gang kwam in de vier locaties die binnen ons "actieterrein" vallen. Die staan in het lijstje hierboven in vetjes gedrukt, en de details vindt u hieronder.

Praktische gegevens
Woensdag 6 mei, 20u00, Savoy Theater, Graf-Adolf-Strasse 47, 40210 Düsseldorf (D)

Tickets: € 51,50, € 47,10, € 41,60 en € 36,10. Daar komen eventueel nog verzendkosten bij.

Bestellen kan via https://www.eventim.de . Daar tikt u "Kotsiras" in het zoekveld en dan komt u vanzelf waar u moet zijn. U krijgt dan een zaalplannetje te zien waarop u uw zitplaatsen zelf kunt uitkiezen.

Telefonisch bestellen is ook mogelijk, op het (Duitse) nummer 01806-570070, maar dat is wel een betalend nummer, dat u tot € 0,60 per minuut kost.

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Vrijdag 8 mei, 19u00, Melkweg, The Max, Lijnbaansgracht 234a, 1017 PH Amsterdam (NL)

Tickets: € 33,50 (incl. servicekosten, maar exclusief het - verplichte - lidmaatschap).

Meer informatie en voorverkoop op https://www.melkweg.nl/nl/agenda/yannis-kotsiras-08-05-2020 .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Zondag 10 mei, 18u00, Conservatoire de Luxembourg, 33, rue Charles Martel, L-2134 Luxembourg (L)

Tickets: € 53,05, € 47,55, € 42,05 of € 37,65.

Let wel op het vroege aanvangsuur.

Voor het bestellen van tickets begint u best op de site van het Conservatorium zelf, en dat is http://www.conservatoire.lu/ .

Daar was het concert echter nog niet opgenomen toen we dit publiceerden (22.11.2019). Daarom geven we uitzonderlijk toch maar de rechtstreekse link naar hetgeen de eigenlijke voorverkoopsite zou moeten zijn, en dat is https://ticket.luxembourg-ticket.lu/ . Ze zijn daar ook telefonisch bereikbaar op het nummer +352.47.08.95.1 .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Donderdag 14 mei, 20u00, Magdalenazaal (La Madeleine), Duquesnoystraat 14, 1000 Brussel (B)

Tickets: € 35,64 of € 32,94.

Meer informatie en voorverkoop op https://www.la-madeleine.be/nl/events/detail/yannis-kotsiras-live/ .

Ze zijn ook bereikbaar per e-mail naar [aanvragen e-mail adres] of telefonisch op 02/658.41.99 .

Gelukkig zijn de plaatsen deze keer genummerd én bij het online bestellen kunt u uw plaatsen ook zelf uitkiezen op het zaalplan.

Dat is in dit geval bijzonder nuttig, want de Magdalenazaal (Salle de la Madeleine) werd weliswaar recent (2015) vernieuwd, maar ze is toch vooral geconcipieerd als balzaal en niet zozeer als concertzaal. Voor zittende concerten (zoals deze) is ze dan ook minder geschikt. Er is bijvoorbeeld (bij ons weten) nog altijd geen tribune. De stoelen staan gewoon in rijen achter elkaar op een vlakke vloer, en het podium is slechts pakweg anderhalve meter hoog. Dat betekent natuurlijk dat het zicht achteraan niet echt optimaal is... En met "achteraan" bedoelen we dan zo ongeveer alles wat achter de zes of zeven eerste rijen komt.

De zaal ligt bovendien in hartje Brussel. Uw wagen stalt u dan best in een parkeergarage. De meest nabijgelegen zijn de "Interparking Grand-Place" en de "Interparking Albertine". Anderzijds ligt de zaal op loopafstand van het Centraal Station.

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 04/10/2019

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.