Januari  2020
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2014 Jaar 2015 Jaar 2016 Jaar 2017 Jaar 2018 Jaar 2019 Jaar 2020
Januari 2020
Februari 2020
Maart 2020
Mei 2020

Overzicht Griekse Muziek in Januari 2020

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Fivos Delivorias

"Best Of"

De singer-songwriter Fivos Delivoriás ( Φοίβος Δεληβοριάς ) wordt nogal eens ingedeeld bij de rock, maar dat is dan wel de "rock à la grecque" . In werkelijkheid is hij dus veel veelzijdiger dan je van een westerse rocker zou verwachten.

Dat blijkt trouwens ook als je kijkt naar de gasten die hij de laatste jaren uitnodigt om samen met hem op te treden. Zangers als Pavlos Pavlidis, Kostas Maravegias of Vasilis Papakonstantinou , dat is nog tot daar aan toe. Maar Arleta, Eleni Dimou , Nikos Xydakis , Martha Frintzila , Pitsa Papadopoulou , Margarita Zorbala of Loukianós Kilaïdonis zijn toch niet bepaald mensen die je met "rock" zou associëren. En het plaatje klopt al helemaal niet als je een groep als "Locomondo" of de acteur Thanasis Vengos op "zijn" affiche ziet staan.

Van "plaatjes" gesproken: tussen 1989 en 2015 bracht hij in totaal acht eigen albums uit. Zoals het hoort voor een singer-songwriter staan daar vooral eigen liedjes op, maar zoals het hoort voor een Griekse muzikant die niet in hokjes denkt, staan er ook (bewerkingen van) liedjes van Tom Waits, Bob Dylan of Vasilis Tsitsanis op. En bij de gastzangeressen vinden we Eleni Tsaligopoulou , Keti Garbi en - alweer - Arleta.

Hij maakt niet alleen eigen albums, hij werkt ook mee aan die van anderen. Soms levert hij liedjes voor hen, of anders zingt hij "gewoon" mee. Dat deed hij bijvoorbeeld in 1996 voor Nikos Ziogalas, of in 1998 voor Alkinoos Ioannidis .

Ook zijn levensloop is niet meteen die van een rocker, maar wel die van een getalenteerde, goede en veelzijdige singer-songwriter. In een notendop: hij werd in 1973 geboren in Athene en volgde les in klassieke gitaar (samen met Orfeas Peridis trouwens). En tussendoor schreef hij liedjes.

In 1988 - hij was toen dus "al" vijftien - stapte hij met enkele van die liedjes naar ... Manos Hadjidakis , en relatief kort nadien (in november 1989) lag zijn eerste eigen album al in de platenwinkels. Het was meteen ook zijn platendebuut. Tien jaar later was zijn derde album, "Χάλια" ( Chalia ) goed voor goud.

Fivos Delivoriás treedt vaak op, maar meestal blijft hij in Athene, of toch minstens in Griekenland zelf. Af en toe steekt hij eens over naar Cyprus, maar dat is het dan wel zo'n beetje - bij ons weten toch.

Nu komt hij helemaal naar Amsterdam, met een programma dat speciaal voor de gelegenheid samengesteld werd. Hij putte vooral uit het materiaal van zijn acht eigen albums en koos daaruit de "best of". Zodoende had hij meteen ook de titel voor dit concert te pakken.

Dan moesten er nog muzikanten uitgekozen worden om hem te begeleiden, maar dat was het minste van zijn zorgen. Met een carrière als die van hem heeft hij een goed gevuld telefoonboekje, en natuurlijk staan daar ook de gegevens in van zijn vaste medewerkers.

De samenstelling van zijn band ziet er voor dit concert dan als volgt uit:

  • Fivos Delivoriás : zang en gitaar
  • Nefeli Fasouli : zang
  • Kostís Christodoúlou : keyboards
  • Sotiris Douvas : drums

Aan Nefeli Fasouli ( Νεφέλη Φασούλη ) zal hij het alvast geen twee keer hebben moeten vragen. Ze heeft nog maar pas sinds september 2018 haar diploma rechten op zak, en ze heeft nu dus tijd genoeg om verder te doen wat ze het liefste doet. En dat is: zingen. Volgens haar moeder zong ze trouwens al vooraleer ze kon praten. Er zijn wel meer baby's die dat doen, maar het wordt niet altijd evenveel gewaardeerd.

Iemand die dat wel deed, enkele jaren later, was Fivos Delivoriás zelf. Hij moet haar ergens bezig gehoord hebben, want op een avond belde hij haar op om te vragen of ze met hem mee wilde voor een optreden. Ze was totaal overrompeld en zei meteen ja, zonder er bij na te denken dat ze eigenlijk nog nooit op een echt podium had gestaan. Dat moet ergens in 2017 geweest zijn, en vanaf toen is ze met hem blijven optreden. Hij leerde haar de kneepjes van het vak en schreef liedjes op maat van haar stem. Het is ook vooral aan die stem te danken dat zij - ondanks haar tot nog toe erg korte carrière - toch al een bekende naam is in Griekenland.

Ook de pianist - toetsenist Kostís Christodoúlou (Κωστής Χριστοδούλου) en de percussionist Sotiris Douvas (Σωτήρης Ντούβας) zijn eigenlijk vaste medewerkers van Fivos Delivoriás , en ze kennen dit repertoire dus als hun broekzak.

Voor zover (ons) bekend zijn er geen andere concerten gepland dan dat in Amsterdam (stand 1.10.2019).

Praktische gegevens
Zaterdag 11 januari, 19u00, De Melkweg, Lijnbaansgracht 234a, 1017 PH Amsterdam (NL)

Tickets: € 23,- ("Early Bird") of € 28,75 (normaal tarief). Daar zijn de servicekosten bij inbegrepen, maar niet de eventuele verzendingskosten. Ook het verplichte lidmaatschap is niet inbegrepen, een dagkaart kost € 4,- en die kan samen met de tickets besteld worden.

Meer info en voorverkoop: https://www.melkweg.nl/nl/agenda/fivos-delivorias-11-01-2020 .

Let op het (relatief) vroege aanvangsuur, en controleer van tevoren even of het nog onveranderd is (stand 1.10.2019).

Kijk (nog meer) uit voor de "tickethaaien", de zwarthandelaars alias doorverkopers die u onder allerlei voorwendsels kaartjes proberen aan te smeren aan een veel hogere prijs. Die doorverkoop is bovendien niet toegelaten en u loopt kans dat u de zaal niet in mag met uw zwarte kaartje. Koop dus enkel via de officiële kanalen.

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 01/10/2019

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Maria Farantouri & Assaf Kaholi

"Mauthausen Kantata and other songs of humanity"

Maria Farantour i komt nog maar eens naar Duitsland, maar Düsseldorf lijkt haar enige concert in de buurt van de Lage Landen te zijn.

We geven het toch maar een plaatsje in onze "Agenda", enerzijds omdat Düsseldorf niet zo heel ver over de Duitse grens ligt, en dus goed bereikbaar is vanuit het oosten van Nederland of België. Misschien zelfs gemakkelijker dan Brussel of Amsterdam.

Anderzijds weten we uit ondervinding dat Maria Farantouri ook in de Lage Landen een heleboel trouwe fans heeft, die er wel een flinke verplaatsing voor over hebben om haar nog eens te horen. Als we die mensen blij kunnen maken met (de aankondiging van) een concert in Düsseldorf, waarom dan niet?

Zoals de titel het aangeeft bestaat het programma uit liederen van de bekende "Mauthausen Cyclus", op muziek van Mikis Theodorakis . Die worden aangevuld met andere liederen rond hetzelfde thema.

Deze concerten zijn dan ook opgedragen aan de slachtoffers van de Holocaust. Vijfenzeventig jaar na de bevrijding van concentratiekampen als Auschwitz, Mauthausen, Buchenwald, Dachau, Bergen-Belsen mag daar inderdaad nog wel eens aan herinnerd worden.

Dat geldt des te meer omdat het antisemitisme en ander bruin gedachtengoed de laatste tijd in Duitsland weer de kop lijkt op te steken.

De concerten krijgen een extra dimensie omdat Maria Farantouri vergezeld wordt door de Israëlische bariton Assaf Kacholi. Het is de eerste keer dat die samen op tournee gaan.

Voor de andere data en locaties verwijzen we naar de website van de organisator, en dat is zoals vanouds "Greece On Tour", https://www.greece-on-tour.eu/ .

Aanvulling : begin november 2019 werd er nog een extra concert aan de reeks toegevoegd, en dat uitgerekend in Dresden (D). Toeval? Enkele dagen tevoren (op 31 oktober) had de gemeenteraad van Dresden nog een resolutie aangenomen die een "Nazi-Notstand' van kracht verklaarde. Door symbolisch deze "noodtoestand" uit te roepen, erkende de meerderheid van de raadsleden officieel wat al lang bekend is, namelijk dat de stad een probleem heeft met het rechtse extremisme. Dresden staat immers bekend als een (nieuwe) broeihaard van nazisme. Overigens zijn niet alle inwoners zijn daar even gelukkig mee. Met dit concert zullen ze dat alvast wél zijn.

Praktische gegevens
Vrijdag 24 januari, 20u00, Tonhalle, Ehrenhof 1, 40479 Düsseldorf (D)

Tickets: € 47, € 42, € 37, € 32 en € 26.

Dit zijn allemaal zitplaatsen, en op het zaalplan kan u kiezen waar u wil zitten.

Voor de voorverkoop gaat u best naar https://www.eventim.de/tickets.html en daar tikt u dan "Farantouri" in in het zoekveld.

Er kan ook telefonisch geboekt worden, maar dat is wel een betalend nummer. U vindt het desgewenst op de Eventim website.

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 01/11/2019

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Kosmokrators

Rembetika in F/NL/GR

Het programma van de "Kosmokrators" wordt kort en kernachtig omschreven als "Rembetiko F-NL-GR" en daarmee is meteen alles gezegd.

Zij brengen inderdaad bekende rembetika -liedjes waarop ze hun eigen teksten hebben gemonteerd, onder andere in het Frans en het Nederlands. Soms zijn het min of meer letterlijke vertalingen van het Griekse origineel, maar vaak zijn het ook nieuwe teksten, aangepast aan de tijd van nu, maar altijd in de sfeer van toen.

De "echte" rembetes hadden bijvoorbeeld geen tv, en dus ook geen afstandsbediening, maar als ze die wel hadden gehad, en als die stuk zou zijn gegaan, dan hadden ze uiteraard hun miserie van zich afgezongen in een liedje, en de tekst daarvan zou dan precies even wanhopig geklonken hebben als die van de Kosmokrators.

Ook de bezetting van de Kosmokrators vertoont een vergelijkbare continuïteit. De harde kern van de groep bestaat uit:

  • Frans De Clercq : zang en bouzouki
  • Karsten De Vilder : zang en gitaar
  • Dimi Dumo : zang en percussie
  • Michel Karakatsanis : zang en bouzouki

Soms doen zij beroep op gastmuzikanten en/of een gastzangeres maar voor deze mini-tournee zou dat niet het geval zijn.

Er zou trouwens ook nog een derde optreden op touw staan in hun thuisbasis, de Art Base in Brussel, meer bepaald op zaterdag 25 januari. Meer gegevens daarover volgen.

De "Kosmokrators" zorgen bovendien voor de live muziek bij de filmvoorstelling "La Rose Blanche" in Mechelen (zie hieronder ).

Praktische gegevens
Vrijdag 17 januari, 21u00, Matrix, Mauritsstraat 16, 3012 CJ Rotterdam (NL)

Tickets: € 10,-

Meer informatie op hun website https://www.matrixrotterdam.nl/ .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Dinsdag 21 januari, 20u00, ENTR, Ham 147, 9000 Gent (B)

Gratis inkom.

Meer info op hun website https://decentrale.be/nl/entr .

Reserveren kan op het telefoonnummer 09/278 26 99

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 16/11/2019

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

"La Rose Blanche"

Filmvoorstelling met live muziek door de "Kosmokrators"

Een filmvoorstelling op een website over Griekse muziek? OK, het is een voorstelling met live muziek, da's toch al iets, maar waar gaat de film dan over?

De titel, "La Rose Blanche" , is ook de naam van het laatste Griekse café in de Brusselse deelgemeente Molenbeek. Het opende zijn deuren in 1973, en het was daarmee ook het eerste. In al die tijd zijn er zowat twaalf andere gekomen en ook weer gegaan.

De uitbaters, twee broers, zijn inmiddels ruimschoots de pensioengerechtigde leeftijd voorbij, en in 2015 zag het er even naar uit dat ook zij het voor bekeken wilden houden. Dat was meteen ook de trigger voor Poli Roumetiotis en Kris Kaerts om er een boek én een film over te maken. Het nageslacht zal hen - hopelijk - dankbaar zijn, want "La Rose Blanche" is niet zomaar een café. Het is niet eens zomaar één van de laatste echte volkscafés in België, het is gewoon een stuk geschiedenis.

De film vertelt dan ook niet alleen het verhaal van het café zelf. Hij gaat ook terug in de Griekse geschiedenis, want de twee broers hebben hun roots in de Pontos, de landstrook aan de zuidelijke oever van de Zwarte Zee dat inmiddels al bijna honderd jaar deel uitmaakt van Turkije. Voordien was het duizenden jaren lang voornamelijk bewoond geweest door Grieken. Ze hadden er een heel eigen cultuur uitgebouwd, en ze spreken ook een Grieks dialect dat rechtstreeks afstamt van het Oud-Grieks. Die taal en cultuur was zowat het enige dat ze konden meenemen toen ze tijdens de grote bevolkingsuitwisseling van 1922 naar Griekenland moesten verhuizen.

Nog later, in de jaren 1960 en 1970, waren er heel wat Pontiërs bij de Griekse emigratie-vloedgolf. In Griekenland was er geen werk, dus zochten ze het in het buitenland. In 1957 sloot bijvoorbeeld België een arbeidsakkoord met - onder meer- Griekenland, om middels "gastarbeiders" aan de nodige werkkrachten te raken voor de steenkoolmijnen. Na vijf jaar zwoegen kregen ze een verblijfsvergunning, en heel wat van hen verlieten de mijnen en waagden hun kans in grote steden zoals Brussel. De meeste migranten wilden maar tijdelijk in België blijven, tot ze genoeg verdiend hadden, en dan zouden ze weer terug naar huis gaan. Voor de meesten draaide het anders uit. Ook dat verhaal komt aan bod in de film.

En dan is er nog het verhaal van Molenbeek zelf, letterlijk en figuurlijk een randgemeente, die overigens de laatste jaren een kwalijke reputatie heeft gekregen als zogenaamde "broeihaard van terrorisme". Het vaste clienteel van "La Rose Blanche" (het café) bewijst dat het ook anders kan. Aan de toog en in de gelagzaal zitten Tunesiërs, Marokkanen, Belgen, Grieken, Turken, en nog veel meer nationaliteiten broederlijk naast elkaar.

Het duurde drie jaar voor de film klaar was. In oktober 2019 ging hij in première in Brussel, en hij komt uitdrukkelijk niet in het commerciële circuit. Het is wel de bedoeling om hem in culturele centra overal in België te gaan voorstellen, telkens in aanwezigheid van één van de beide regisseurs.

Het Mechels Filmhuis is dan prima geschikt: op dinsdagavond projecteren ze daar alleen maar niet-commerciële films.

Als je daar dan live muziek bij wil hebben, dan zijn de "Kosmokrators" daar ook prima geschikt voor. Enerzijds is de groep ook ontstaan uit de Brusselse migrantengemeenschap, en ze heeft zelf een "gemengde" samenstelling. Anderzijds brengen ze rembetika-liedjes, en die heeft zijn oorsprong in de marge van de Griekse steden na de bevolkingsuitwisseling van 1922. Daar bovenop is het ook mooi meegenomen dat ze de oorspronkelijke Griekse teksten van de liedjes vervingen door Nederlandse, Engelse of Franse teksten. Meertalig dus, zoals ook het 224 pagina's dikke boek dat in drie talen nog dieper ingaat op het verhaal van "La Rose Blanche" in al zijn dimensies.

Er is tussen haakjes nóg een andere dimensie in dit project, want de dreigende sluiting van het café was ook de aanleiding om een "Amicale De La Rose Blanche" op te richten. Die vereniging organiseert allerlei activiteiten, zoals een tentoonstelling "De Grieken van Molenbeek" in oktober 2017. Die sloot af met een Grieks-Pontische dans "waaraan Brusselaars van alle origines kunnen deelnemen" (zoals de flyer van toen het stelde).

Meer informatie over de vele dimensies van "La Rose Blanche" - waaronder uiteraard ook de film zelf - is te vinden op hun website van het project, https://www.laroseblanche.be/ .

Over de "Kosmokrators" leest u - voor zover dat nog nodig is - meer in het artikeltje wat hoger op deze pagina , want januari 2020 belooft voor hen een drukken maand te worden.

Praktische gegevens
Dinsdag 7 januari, 20u30, Filmhuis, Minderbroedersgang 5 , 2800 Mechelen (B)

Inkom: € 6,- (€ 4 voor houders van een "seizoenskaart", lees: een abonnement).

Reserveren is niet nodig en ook niet mogelijk.

Op tijd komen is daarentegen wél nodig, want "vol = vol", zoals dat nadrukkelijk staat op hun website http://www.filmhuismechelen.be/ .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 27/11/2019

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Xylouris White

In dubbelconcert met Nâ Hawa Doumbia

De heren Yorgis Xylouris ( laouto en zang) en Jim White (drums), beter bekend als het duo "Xylouris White", reizen met zowat de snelheid van een komeet de aardbol rond. Alleen is hun baan niet recht, ze vliegen integendeel kris-kras van de ene kant naar de andere.

Anderzijds zijn hun doortochten in Gent (bijna) even voorspelbaar als de doortochten van een komeet. Logisch ook, want ze worden doorgaans omschreven als "fe-no-me-naal" (mét koppeltekens) en ze hebben dus nogal wat succes. Vandaar dat ze regelmatig teruggevraagd worden.

Voor ons heeft dat het voordeel dat we kunnen volstaan met te herhalen wat we al eerder schreven: er is nog niemand in geslaagd om te beschrijven wat ze precies doen. Hun muziek past gewoon in geen enkel hokje.

Het past daarentegen wel op een cd, want daarvan hebben ze weer een nieuwe aflevering klaar. Dat album heet "The Sisypheans" en het is nog vers, wegens pas vrijgegeven op 8 november 2019.

Meer uitleg over Xylouris White is te lezen op onze april 2015 maandpagina , waar we ook uitgebreid vertelden hoe de samenwerking tussen deze twee fenomenale muzikanten ontstond.

De tweede helft van dit dubbelconcert wordt ingevuld door Nâ Hawa Doumbia, naar het schijnt de meest populaire zangeres van Mali. Over haar leest u meer op de website van de Vooruit (zie het kadertje "Praktisch" hieronder).

Praktische gegevens
Vrijdag 31 januari, 20u00, Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent (B)

Tickets voor dit dubbelconcert: € 17 in voorverkoop, € 20 aan de kassa.

Meer info en voorverkoop: https://www.vooruit.be/nl/agenda/2335/Xylouris_White_Na_Hawa_Doumbia/ .

Ze zijn ook telefonisch bereikbaar op 09 267 28 28 (van di t/m vr, telkens van 12 tot 18 u) of per e-mail naar [aanvragen e-mail adres] .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 27/11/2019

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.