Februari  2021
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2015 Jaar 2016 Jaar 2017 Jaar 2018 Jaar 2019 Jaar 2020 Jaar 2021
Februari 2021
Maart 2021
Oktober 2021
November 2021

Overzicht Griekse Muziek in Februari 2021

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

"96 jaar Mikis Theodorakis"

Huldeconcert

Ter ere van de vijfennegentigste verjaardag van Mikis Theodorakis wilde "zijn" ensemble in mei 2020 een reeks huldeconcerten brengen aan deze grote componist. Door de "Covid-19" pandemie moest dit project echter uitgesteld worden. Maar geen nood: het ensemble viert nu gewoon zijn zesennegentigste verjaardag.

Het "Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης" (Laïki orchistra M.T., Volksorkest M.T.) werd al opgericht in 1997. De leden waren allemaal vaste medewerkers van hem, en die kenden zijn werk dus als hun broekzak. Meer dan twintig jaar later hebben ze, als ensemble, honderden concerten over de hele wereld achter de rug.

Het initiatief kwam van zijn dochter, Margarita Theodorakis, die er nog altijd de bezielster van is en die ook de artistieke leiding heeft.

Voor deze reeks concerten in Duitsland worden zij bijgestaan door een aantal gerenommeerde zangers en zangeressen: Dimitris Bassis , Sofia Papazoglou , Maria Zlatani en Spyros Koutsovasilis.

Uiteraard staat er allemaal werk van Mikis Theodorakis op het programma, maar voor alle duidelijkheid: hij zal er zelf niet bij zijn.

Dat zou ook ondoenbaar zijn op zijn leeftijd, want er staan een hele reeks concerten na elkaar geprogrammeerd, allemaal in Duitsland. Wij nemen enkel dat in Düsseldorf op in onze agenda, omdat dit niet zo heel ver van de Duitse grens vandaan ligt.

De volledige lijst vindt u desgewenst op de website van de organisator, https://www.greece-on-tour.eu/konzerte .

Praktische gegevens
Zaterdag 20 februari, 20u00, Tonhalle, Ehrenhof 1, 40479 Düsseldorf (D)

Tickets: € 54, € 50, € 44, € 37 en € 26.

Dit is het verplaatste concert dat op 1 mei 2020 had moeten doorgaan. De daarvoor gekochte tickets blijven geldig.

Meer info en verdere voorverkoop rechtstreeks bij de zaal: https://www.tonhalle.de/reihen/reihe/Komet/Mikis-Theodorakis1/ , ofwel via Eventim op https://www.eventim.de/event/mikis-theodorakis-orchestra-tonhalle-duesseldorf-11814102/ .

De kassa van de Tonhalle is ook telefonisch te bereiken op +49 (0)211-91387 538 .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 07/05/2020

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Petros Klampanis Trio

Griekse jazz

De Griekse bassist, componist en producer Petros Klampanis komt naar Rotterdam met een eigen trio en een eigen project. Dat trio bestaat uit:

  • Petros Klampanis – contrabas
  • Kristjan Randalu – piano
  • Bodek Janke – drums, percussie

Samen brengen zij "grootstedelijke jazz met prachtige melancholische Mediterrane ondertonen".

Het is niet moeilijk in te zien waar die ondertonen vandaan komen.

Petros Klampanis (Πέτρος Κλαμπάνης) werd in 1981 geboren op het Griekse eiland Zakynthos. Daar groeide hij ook op, tot hij naar Athene ging om er muziek te studeren. Tussen 2005 en 2007 studeerde hij verder in Amsterdam, en in 2008 verhuisde hij naar New York, waar hij nog steeds woont en werkt.

Ook muzikaal heeft hij een lange weg afgelegd. Hij begon al op zijn vierde met piano en zang, maar op Zakynthos heeft de jarenlange Italiaanse bezetting heel wat sporen nagelaten in de plaatselijke muziek. Zijn eerste muzikale stappen zette hij dus in westerse richting, stijl opera en belcanto en dergelijke. In Athene kwam hij dan in aanraking met de traditionele muziek van de rest van Griekenland, en die heeft dan weer veel oosterse tintjes.

Eigenlijk vond hij dat allemaal maar niks, hij wilde liever iets dat wat moderner klonk, en dat werd dus jazz. Toen hij, tegen het einde van zijn verblijf in Amsterdam, zo langzamerhand zelf begon te componeren, probeerde hij zelfs angstvallig te vermijden om zijn Griekse afkomst daar al te veel doorheen te laten schijnen.

Het was pas in New York, toen hij de oriëntaalse muziek ging bestuderen, dat hij ook de traditionele Griekse muziek in een ander licht ging zien. Een vleugje heimwee zal misschien ook meegespeeld hebben, zo ver van huis. In elk geval kon hij nu zijn Griekse roots letterlijk en figuurlijk meer van op afstand gaan bekijken - en waarderen.

Inmiddels is hij weer trots op zijn Griekse eigenheid. De eerste track van zijn eerste eigen album, "Contextual" (2011), was zelfs een bewerking van "Thalassaki", een bekend traditioneel liedje van de Griekse eilanden. Bij hem werd het dan wel uitgevoerd door een contrabas, aangevuld met een strijkkwartet, maar de Griekse insteek was er wel degelijk.

Inmiddels is hij al aan zijn vierde eigen album toe. Dat heet "Irrationalities", en het verscheen nog maar pas in 2019.

Hij heeft ook nog een heleboel samenwerkingen op zijn palmares, maar de meeste daarvan zitten in de wereld van de jazz en die zijn allicht minder interessant voor een website over Griekse muziek, zoals deze. Enkele bekende uitzonderingen zijn zijn bijdragen als contrabassist aan platen van Nikos Tatasopoulos (in 2011) en Dimitra Galani (in 2016).

Wel moeten we nog vermelden dat hij ook actief is als producer, Hij neemt niet alleen zijn eigen platen voor zijn rekening, maar tot nog toe ook een achttal albums van anderen. Daar zijn er zelfs twee bij van Marios Frangoulis en eentje van Maria Manousaki. Die maakte hij alle drie in 2016. Ook op dat vlak heeft hij de banden met zijn vaderland dus zeker niet verbroken.

Hij treedt er trouwens regelmatig op met zijn band, en hij zegt dat hij het nog altijd een prachtig land vindt om in te leven, met de zon, de zee, het eten, de natuur enzovoorts. Maar om te werken zit hij voorlopig toch liever in het buitenland, onder meer omdat het publiek daar meer aandachtig luistert. Maar op dat vlak is er de laatste tijd heel wat veranderd in Griekenland, dat heeft ook hij gemerkt. Bovendien lijkt de belangstelling voor jazz er toe te nemen. Dus, wie weet?

Maar voorlopig komt hij dus alleszins nog even langs in Rotterdam.

Praktische gegevens
Vrijdag 12 februari, 20u30, Lantaren/Venster, Gouvernestraat 133, 3014 PM Rotterdam (NL)

Uitgesteld

Let op: dit concert had eigenlijk op 28 mei 2020 moeten doorgaan, maar het moest uitgesteld worden wegens de Covid-19 pandemie. Eerst was 12 februari vooropgesteld, maar later werd het nogmaals verschoven, nu naar 27 maart (zie onder).

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Zaterdag 27 maart, 20u30, Lantaren/Venster, Gouvernestraat 133, 3014 PM Rotterdam (NL)

Tickets: € 17,50 (d.i. € 16 + € 1,50 transactiekosten per ticket).

Let op: dit concert had eigenlijk op 28 mei 2020 moeten doorgaan, maar het moest al twee keer uitgesteld worden wegens de Covid-19 pandemie. Eerst was er 12 februari vooropgesteld, maar nu staat het dus op 27 maart.

Tickets, die gekocht waren voor het oorspronkelijke concert, blijven geldig voor de nieuwe datum.

Meer info en voorverkoop: https://www.lantarenvenster.nl/programma/petros-klampanis-trio/ .

Dit is een zittend concert met vrije plaatskeuze.

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 10/05/2020

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.