April  2020
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2014 Jaar 2015 Jaar 2016 Jaar 2017 Jaar 2018 Jaar 2019 Jaar 2020
Januari 2020
Februari 2020
Maart 2020
April 2020
Mei 2020

Overzicht Griekse Muziek in April 2020

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

"From Greece to the end of the world"

Concert met Elina en Maria Markatatou en collega's

Onder de titel "From Greece to the end of the world" nodigen Elina en Maria Markatatou u uit voor een muzikale reis doorheen verschillende stijlen, tradities en culturen.

Heel veel bagage heeft u niet nodig, want "het einde van de wereld" is in dit geval Kaap Finisterre, het rotsachtige schiereiland in het uiterste noord-westen van Spanje, aan de Atlantische kust. Het heeft zijn naam te danken aan de Romeinen, die het inderdaad beschouwden als het einde van hun wereld. Verder naar het westen was er alleen maar water. Vandaar ook de naam, trouwens, want "Finis Terrae" betekent precies wat u denkt.

De reis vertrekt uiteraard in Griekenland, en van daaruit gaat het naar Italië en Frankrijk, om te eindigen op het Iberische Schiereiland.

Niet toevallig zijn dat ook de landen waar de Antwerpse mede-studenten van Maria en Elina Markatatou, die aan dit project zullen meewerken, vandaan komen. Eigenlijk is het beter om van ex-studenten te spreken, want veel van hen zijn inmiddels afgestudeerd.

We hebben de namen van deze muzikanten (nog) niet doorgekregen, maar er zullen allicht heel wat oudgedienden van "BelGriego" bij zijn. Minstens twee alvast, namelijk de zusjes Markatatou zelf. Ook Bea Laborda (cello) en Barbara Bergillos Castillo (viool) doen zeker mee.

Met "BelGriego" brachten ze in mei 2017 hun debuutconcert onder de titel "Mare Nostrum", Ook dat is Latijn, en ook dat slaat op de Middellandse Zee, oftewel "onze zee", zoals de Romeinen die noemden. Met "BelGriego" lag de focus oorspronkelijk op de Griekse hedendaagse muziek, uitgevoerd door klassiek geschoolde muzikanten op klassieke instrumenten. Maar de internationale samenstelling van het ensemble was een toegevoegde waarde. Vanuit hun eigen cultuur en temperament konden zij interessante en verrassende accenten leggen binnen de Griekse muziek.

Nu lijkt het er op dat het omgekeerd zal gaan worden, in de zin dat ze nu niet "alleen maar" Griekse muziek zullen brengen, maar ook muziek van andere regio's van de Middellandse Zee. En die wordt dan zonder twijfel opnieuw verrijkt met accenten vanuit de andere culturen.

Het doel van dit concert is immers - zoals ze zelf zeggen - bewijzen dat muziek geen grenzen heeft en dat ze alle volkeren verenigt.

Er mag dus gerust wat meer muziek zijn in de wereld van vandaag, zouden we zeggen.

Praktische gegevens
Donderdag 2 april, 19u30, GAMW, Ploegsebaan 144, 2930 Brasschaat (B)

Tickets: € 10 in voorverkoop, € 12 aan de kassa.

Studenten en kinderen onder 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Reserveren kan per e-mail naar [aanvragen e-mail adres] of telefonisch op 0494/30.53.79 .

Om te reserveren schrijft u bij voorkeur eerst het juiste bedrag over naar de rekening BE87 3771 1832 6394 op naam van Elina Markatatou. In de omschrijving vermeldt u de datum van het concert, het aantal personen en uw naam. Vervolgens stuurt u een mail ter bevestiging naar [aanvragen e-mail adres] en daarin geeft u de details van de deelnemers (aantal volwassenen, studenten, ...). U mag uw komst ook telefonisch melden op het nummer 0494/30.53.79 .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 06/02/2020

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Monsieur Doumani

European Tour 2020

De Cypriotische groep "Monsieur Doumani" gaat opnieuw op "European Tour". Exact een jaar nadat ze de vorige keer in de Lage Landen passeerden, zijn ze er nu opnieuw. Alleen komen ze nu niet naar Nederland, ze houden het bij twee optredens in België.

Die twee optredens op twee dagen tijd zitten dan wel ingeklemd in een hectisch reisschema. De dag voordien zitten ze in Zwitserland en de dag nadien treden ze op in Duitsland. Dan is er een rustdag ingelast, en dan gaat het weer in razend tempo verder naar Denemarken, Servië, Kroatië en Slovenië. Elf optredens op twaalf dagen tijd, het is een "European Tour" om "u" tegen te zeggen. Maar ja, wat zeg je anders tegen een "Monsieur"?

En dat is dan alleen nog maar in april 2020. In juni en juli hebben ze ook nog optredens in Polen, Italië, Spanje, Engeland, Noorwegen, Maleisië (!), Cyprus en Griekenland in hun agenda staan. En in augustus touren ze rond in Japan.

Dat ze zoveel gevraagd worden is misschien mee te danken aan hun prijs van "Best Group" die ze tijdens de "Songlines Music Awards 2019” in de wacht sleepten. Daarnaast ende daarenboven waren ze ook nog geselecteerd om zich op WOMEX 2019 te komen voorstellen.

Dat alles verhoogt natuurlijk enorm hun zichtbaarheid bij de programmeurs van de gevestigde podia van wereldmuziek.

Wij schreven al een uitgebreid artikel over hen toen ze in april 2019 hierheen kwamen om hun (toen) nieuwe album "Angathin" kwamen voorstellen. We hadden het toen niet alleen over de groep zelf, maar ook over de inhoud en de achtergronden van dat (veel geprezen en veel gelauwerde) album. De optredens van hun "European Tour 2020" zijn nog altijd geschraagd op dat zelfde "Angathin", vandaar dat we u gewoon kunnen doorverwijzen naar het artikel op onze april 2019 maandpagina .

Praktische gegevens
Vrijdag 3 april, 21u00, Muziekclub 't Ey, Koutermolenstraat 6b, 9111 Belsele (Sint-Niklaas) (B)

Tickets: € 13 (of € 10 voor leden).

Meer info en reserveren kan via https://www.tey.be/programmaoverzicht .

Men vraagt met aandrang om te reserveren, want de plaatsing van de stoelen (en eventueel tafeltjes) gebeurt op basis van het aantal verwachte personen. Het is dan voor iedereen jammer als mensen, die niet gereserveerd hadden, moeten geweigerd worden, terwijl er met een andere zaalindeling wél plaats voor hen zou geweest zijn.

Let wel: voor het verwerken van uw reservering gebruiken ze de diensten van Google. Voor hen zijn die gratis, en ze krijgen er zelfs een mooie lijst met namen bovenop, die ze dan aan de kassa kunnen leggen. Naar eigen zeggen gooien ze die lijst na afloop van het concert gewoon weg. Maar Google doet dat uiteraard niet. Zoals bekend verdienen die vele miljarden met het sponzen en doorverkopen van alle persoonsgegevens die ze maar te pakken kunnen krijgen. En door "vrijwillig" dat reserveringsformulier in te vullen, geeft u Google daar ook de toestemming voor. Lees er hun "kleine lettertjes" maar eens goed op na.

En sinds kort vragen ze bij 't Ey ook om één formulier per persoon in te vullen. Dan heeft Google meteen ook de gegevens van uw hele gezelschap ...

Als u dat allemaal niet erg vindt, dan is er verder ook geen probleem, en dan hoeft u ook niet verder te lezen.

Anders zijn er niet zo heel veel mogelijkheden om dat "hergebruik" te voorkomen. Het eenvoudigste is om gewoon niet naar 't Ey te gaan, maar dat is misschien jammer.

Telefonisch reserveren is geen oplossing, want dan voederen ze gewoon zelf uw gegevens aan Google, zodat uw naam toch op hun mooie lijst komt.

Een mogelijk alternatief is om een "valse" naam op te geven. Als u bijvoorbeeld "Mickey Mouse" invult op dat formulier, dan weten ze bij 't Ey dat ze één stoel voor u moeten klaarzetten. Aan de kassa zegt u gewoon (naar waarheid) dat u gereserveerd heeft "op naam van Mouse". Ze strepen dan die naam door op hun lijst, zodat ze weten dat die stoel nu ook effectief bezet is - en iedereen is bley. Bij Google vinden ze dat misschien minder leuk, maar dat is niet uw probleem. Ze laten u trouwens nergens verklaren dat alle gegevens naar waarheid zijn ingevuld of zo.

Uiteraard is "Mickey Mouse" een slecht voorbeeld. Maar een tickfaut in uw naem is gouw gemaeckt - alleen heeft Google wel wat ervaring met het "corrigeren" van tikfouten (bij zoekopdrachten bijvoorbeeld). Enige creativiteit is dan misschien aangewezen.

Het enige probleem is dan nog dat u eigenlijk een werkend e-mail adres moet opgeven, zodat u de bevestiging van uw reservering kunt ontvangen. Maar ook daar zijn oplossingen voor, alleen willen we hiervoor toch liever geen aanbevelingen doen. Maar een "gratis" gmail adres is alvast geen goed idee.

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Dubbelconcert met Hans Mortelmans & Groep
Zaterdag 4 april, 20u00, Muziekpublique, Molière theater, Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Brussel (Elsene) (B)

Tickets: € 13 in voorverkoop, € 15 aan de kassa. Leden van MuziekPublique betalen € 9, en voor € 19 heeft u zowel een ticket als een lidkaart op zak.

Let op: dit is een dubbelconcert. "Monsieur Doumani" speelt enkel het tweede deel van de avond. Het deel vóór de pauze wordt ingevuld door Hans Mortelmans en zijn groep.

Meer info en reserveren: https://muziekpublique.be/concerts/20200404-hans-mortelmans-monsieur-doumani-cyp/?lang=nl .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 16/02/2020

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.