September  2010
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2007 Jaar 2008 Jaar 2009 Jaar 2010 Jaar 2011 Jaar 2012 Jaar 2013
Januari 2010
Februari 2010
Maart 2010
April 2010
Mei 2010
Juli 2010
Augustus 2010
September 2010
Oktober 2010
November 2010
December 2010

Overzicht Griekse Muziek in September 2010

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Sokratis Sinopoulos

De bekende muzikant, musicoloog en muziekdocent Sokratis Sinopoulos was al meerdere keren te horen in België en Nederland. Meestal is dat dan voor concerten waar de politiki lyra centraal staat, en dat is geen wonder want Sinopoulos heeft dat instrument nagenoeg in zijn eentje weer op de muzikale kaart van Griekenland gezet. Dat is dan weer mede te danken aan zijn muzikale virtuositeit. Hij werkte dan ook samen met grote sterren als Evanthia Reboutsika en Eleni Karaïndrou , en in november 2009 begeleidde hij zelfs Maria Farantouri tijdens haar optreden op het Brugges Festival.

Toch geeft hij eigenlijk de voorkeur aan kleinere ensembles. Dat brengt dan wel beperkingen met zich mee qua repertoire, maar anderzijds is een kleine bezetting toch ook het natuurlijke milieu waarin de traditionele muziek het beste tot haar recht komt. Ook voor zijn eigen composities houdt hij het liefst sober.

Ook voor deze concerten komt hij met een klein groepje: behalve hijzelf zijn er nog drie andere muzikanten. De bezetting ziet er als volgt uit:

Over het programma hebben we weinig of geen informatie doorgekregen, maar waarschijnlijk zal er heel wat eigen werk van Sokratis Sinopoulos bij zijn.

Meer informatie over Sokratis Sinopoulos vindt u in de biografie die we over hem schreven. Ter gelegenheid van dit concert hebben we deze bio wat meer up-to-date gebracht, en we hebben daarbij wat extra aandacht besteed aan zijn eigen composities.

Het verhaal van de zwerftocht van de politiki lyra "in tijd en ruimte", vanaf het prille begin tot nu, met hoogtes en laagtes, kunt u nalezen op een aparte pagina in onze instrumentenrubriek .

Ook van Kyriakos Tapakis hebben we een opgefriste biografie , die een overzicht geeft van zijn indrukwekkende carrière. We vertellen daar ook iets meer over het verschijnsel van de Griekse "muziekhumaniora's", en u kunt meteen ook uw kennis van Griekse muziek testen aan de hand van de lijsten van mensen waar Tapakis ooit mee samenwerkte (maar toch niet te snel die champagne ontkurken, we hebben er enkel de meest bekende ingezet ...).

Als u naar het concert gaat, schiet dan niet op de pianist als hij er ietwat vermoeid zou uitzien. Yannis Kyrimkyridis heeft nog maar pas een uitgebreide reeks concerten achter de rug: de hele zomer van 2010 was hij "piano en keyboards" van dienst in het programma waarmee Eleftheria Arvanitaki en Tania Tsanaklidou doorheen Griekenland en Cyprus reisden. In hun acht man sterke begeleidingsgroep vinden we ook nog Thomas Konstantinou . Het laatste concert in de reeks was op 6 september. Kyrimkyridis was daarmee niet aan zijn proefstuk toe (anders hadden twee dergelijke sterren hem echt niet mee op reis genomen). Hij begeleidde Arvanitaki ook al de zomer daarvoor, toen ze met Melina Aslanidou tourde. In het winterseizoen dáárvoor begeleidde hij Eleni Vitali, Haig Yazdjian en Aretí Ketimé toen die samen optraden, nog eerder speelde hij een tijdlang in het groepje van Haig Yazdjian zelf, hij werkte ook al samen met Ara Dinkjian , en tussendoor "doet" hij de keyboards in de "Takis Barberis Group", het ensemble van de gitarist Takis Barberis dat jazz en punk vermengt met Balkan- en Griekse traditionele klanken. Wat de vermoeidheid betreft zou het overigens kunnen meevallen, hij werd geboren in 1979 en is dus in de fleur van zijn leven. Een andere opvallend element in zijn bio is misschien niet zozeer dat hij klassieke piano begon te studeren als peuter van drie jaar, maar eerder dat hij eigenlijk economist van opleiding is. Naast diploma's van de Universiteit van Athene heeft hij ook een Nederlandse MBA op zak, behaald aan de Rotterdam School of Economics. In Nederland werd hij blijkbaar aangestoken door de handelsgeest want terug in Griekenland begon hij, samen met zijn oudere broer, met een online handel in muzieklicenties. Wie muziek nodig heeft voor gebruik in een film, in advertenties, videospelletjes, websites en dergelijke kan tegen betaling bij hen terecht. Tussendoor componeert hij ook nog muziek voor theater en voor audiovisuele producties.

De percussionist, Dimitris Emmanouil , zal het meest bekend zijn als lid van de bekende groep Takim, rond Thomas Konstantinou . Maar hij speelde bijvoorbeeld ook bij de Estoudiantina Neas Ionias , met Trifono , Pandelís Thalassinós, Nikos Xydakis en vele anderen. Uit de ontelbare concerten waarbij hij meespeelde lichten we er eentje uit: het heette "Ena karavi gia ti Gaza" (Een schip voor Gaza). Zoals bekend staat de Griekse publieke opinie nogal resoluut achter de Palestijnen in hun conflict met Israël, en dit concert, op 24 maart 2010, was dan ook bedoeld om de internationale actie "Ship to Gaza" te steunen. Die actie wil protesteren tegen de Israëlische blokkade van Gaza maar ook schepen met hulpgoederen sturen om die blokkade te breken (wat op 31 mei 2010 resulteerde in de brutale aanval van Israëlische commando's op zo'n konvooi, waarbij negen activisten gedood werden). In Griekenland zijn er regelmatig dergelijke concerten en telkens staan er prominente namen op de affiche. Deze keer was bijvoorbeeld het "Volksorkest Mikis Theodorakis" van de partij. "Onze stichter heeft zich altijd ingezet tegen verdrukking", luidde het, "dus nu kunnen wij gewoon niet achterblijven". Gastzangers waren Nena Venetsanou en Vasilis Lekkas , allebei artiesten die een hekel hebben aan onrecht en niet te beroerd zijn om daar ook voor uit te komen. Maar ook Ross Daly met zijn ensemble deed mee, en voor de gelegenheid was er zelfs een nieuw orkestje opgericht: het "Orchistra Mousikis tis Anatolikis Mesogíou" (Orkest voor muziek van de Oostelijke Middellandse Zee). Bij de acht leden zijn heel wat bekende namen, zoals bijvoorbeeld: Charis Lambrakis ( ney ), Sofia Lambropoulou ( kanonaki ), Kostas Meretakis (percussie), en natuurlijk ook Dimitris Emmanouil .

Praktische gegevens
Donderdag 23 september, 20u30, Kleine Zaal, KIT Tropentheater, Amsterdam (NL)

Tickets: € 19. Kortingtarief ((CJP, Stadspas, Studentenkaart, KIT-pas en 65+) : € 16.

Dit concert is voorbij.

Vrijdag 24 september, 20u30, WCC Zuiderpershuis, Antwerpen (B)

Tickets: € 12 in voorverkoop, € 15 aan de kassa.

Dit concert is voorbij.

 

Op de site sinds: 30/06/2010

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Ano Kato

De Nederlandse Griekse-muziekgroep Ano Kato is dit jaar de uitzondering die de regel bevestigt dat er tijdens de zomer van 2010 geen Griekse muziek te horen is op de festivals (de Vlaams-Griekse fusion op Dranouter even terzijde gelaten). In augustus speelden ze al op het Summmertime Festival in Gennep en in september doen ze daar nog twee optredens bovenop.

Het festival Kleurrijk Wijk wil een afspiegeling zijn van de multiculturele samenleving in de bevolking van Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek. Vandaar dat er verschillende culturele stijlen aan bod komen, met muziek, dans en culinaire specialiteiten.

Het Axis Festival heeft, naar eigen zeggen, als doelstelling "veel mensen te bereiken". Ontwapenend eenvoudig dus, maar de manier waarop ze dat proberen is ietsje minder doordeweeks, namelijk "door de stad als podium te zien". De evenementen gaan dan ook door op ongebruikelijke plaatsen. De Gouverneurstuin, waar Ano Kato optreedt, is in dat opzicht niet echt een buitenbeentje. Het is een klein, openbaar park dat ooit, van 1814 tot 1831, de tuin was van de Gouverneur van Drenthe, Petrus Hofstede. Het Axis Festival is van oorsprong een festival voor de "geïnteresseerde theaterliefhebber" en het zwaartepunt van het programma ligt nog altijd in de hoek van het (experimentele) theater. Toch doen ze daar ook een flinke scheut muziek doorheen.

De groep Ano Kato speelt op deze festivals telkens in voltallige bezetting en die ziet er als volgt uit:

Meer informatie over de groep vindt u op hun website http://www.anokato.nl .

Praktische gegevens
Op het Kleurrijk Wijk Festival
Zaterdag 4 september, van 14u00 tot 17u00, Kleurrijk Wijk Festival, Wijk bij Duurstede (NL)

Dit is een openluchtfestival met gratis inkom.

Het festival zelf wordt officieel afgesloten om 22u30 maar daarna zorgt de plaatselijke horeca nog voor allerlei live optredens, tot ongeveer 1u.

Meer informatie op de website van het Kleurrijk Wijk Festival: http://www.kleurrijkwijk.nl (die was wel nog niet bijgewerkt op 06.07.2010, er stond nog steeds de editie 2009).

Telefonisch kunt u ook terecht bij de VVV Wijk bij Duurstede op de nummers 0343–575995 of 0343-562066.

Op het Axis Festival
Zondag 19 september, Gouverneurstuin, Brink 38, 9401 KC Assen (NL)

Dit is een optreden in open lucht.

Meer informatie te zijner tijd op de website van het festival: http://www.axisfestival.nl . Daar stond op 06.07.2010 nog geen informatie over de editie 2010, we hebben dus ook geen informatie over ticketprijzen e.d.

Twee jaar geleden, in september 2008 , was Psarantonis te gast op dit festival en toen kostten de tickets € 9. Anderzijds waren vorig jaar de optredens in de Gouverneurstuin (waar Ano Kato dit jaar optreedt) gratis toegankelijk maar toch moest u vooraf wel een toegangskaart hebben.

Vorig jaar startte de kaartverkoop begin september, onder meer online via de website van het festival.

 

Op de site sinds: 15/07/2010

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Vinylio

Griekse rembetika

In juli 2010 sloot Vinylio het seizoen in de Art Base af, het is dan ook niet meer dan logisch dat ze het volgende seizoen weer openen ook. Dat is dan wel als je alleen de Griekse concerten in de Art Base beschouwt, maar zoals bekend doen ze daar veel meer: de échte hekkesluiter van 2009-2010 is een concert met Argentijnse tango, een dag na Vinylio, en de échte aftrap van 2010-2011 wordt gegeven met latijns-amerikaanse ritmes van een Mexicaanse groep, een dag vóór hen.

Nog even de samenstelling van Vinylio:

  • Yannis Sarris (zang en peervormige bouzouki )
  • Maria Spyroglou (zang en defi )
  • Christos Sarantidis (zang en gitaar)
Praktische gegevens
Zaterdag 11 september, 20u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Tickets: € 12.50. Jongeren (-26) betalen € 8,- en "kinderen" (-16) mogen gratis naar binnen.

Inlichtingen en reserveringen: http://www.art-base.be .

 

Op de site sinds: 15/07/2010

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.