Instrumenten
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Links Biografie Geschiedenis Instrumenten

Achtergrondinformatie bij concerten: muziekinstrumenten

Inhoudsopgave

Op Griekse concerten zie je vaak ongewone instrumenten op het podium. Bij onze uitleg over de concerten geven we meestal een korte omschrijving, maar dat werkt niet altijd voor iedereen even verhelderend, bijvoorbeeld in het geval van "zus of zo speelt outi (ud)". Bovendien zit achter de meeste instrumenten een boeiend verhaal. En hoe ziet zo'n ding er trouwens uit?

Hieronder vindt u dan ook een lijst van een aantal instrumenten die in de Griekse muziek gebruikt worden en waarvan we een beschrijving hebben. U kunt die beschrijving zien door op de naam van het instrument te klikken, en de meeste instrumenten kunt u ook beluisteren. U kunt natuurlijk ook bladeren door de beschrijvingen, daartoe staat op elke pagina een koppeling naar het "vorige" en het "volgende" instrument.

We houden in het lijstje hieronder de gebruikelijke indeling aan, die in 1914 opgesteld werd door Erich Moritz von Hornbostel en Curt Sachs . Deze indeling is gebaseerd op de manier waarop het instrument zijn klank voortbrengt. Het is mooi meegenomen dat de namen van de categorieƫn afgeleid zijn van het Grieks, en ook dat de Hornbostel-Sachs indeling afgeleid is van eerder werk van de Belg Victor-Charles Mahillon (1841-1924), de eerste conservator van het Brusselse Muziekinstrumentenmuseum .

Idiofonen

Letterlijk betekent "idiofoon" zoiets als "zelfklinkend". In deze categorie vindt men klokken, bellen, gongen en dergelijke. In de Griekse muziek worden ook lepels en drinkglazen gebruikt.

Membranofonen

De instrumenten in deze categorie produceren geluid door het trillen van een membraan.

Aerofonen

Het geluid van de aerofonen ontstaat door lucht, maar dat bij de meeste instrumenten de klanken niet zomaar uit de lucht komen vallen zal iedereen kunnen beamen die voor het eerst zo'n ding in handen krijgt.

Chordofonen

Bij een instrument uit deze categorie zijn het snaren die de klank doen ontstaan, door tokkelen, kloppen of strijken.

En tenslotte:

  • de pagina met geraadpleegde bronnen .
 

Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.