September  2022
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2016 Jaar 2017 Jaar 2018 Jaar 2019 Jaar 2020 Jaar 2021 Jaar 2022
Januari 2022
Februari 2022
Maart 2022
April 2022
Mei 2022
Juni 2022
Juli 2022
Augustus 2022
September 2022
Oktober 2022
November 2022
December 2022

Overzicht Griekse Muziek in September 2022

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

"Von Z bis Zorbas"

Met het "Mikis Theodorakis Orchestra"

Ter ere van de vijfennegentigste verjaardag van Mikis Theodorakis wilde "zijn" ensemble in mei 2020 een reeks huldeconcerten brengen aan deze grote componist. Door de "Covid-19" pandemie moest dit project een paar keer uitgesteld worden.

Helaas overleed Mikis Theodorakis op 2 september 2021. Hij was 96 geworden.

Ondanks alles houdt het ensemble de moed er in, en ze veranderden gewoon de titel. Nu wordt het dus "Von Z bis Zorbas".

Het "Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης" (Laïki orchistra M.T., Volksorkest M.T.) werd al opgericht in 1997. De leden waren allemaal vaste medewerkers van hem, en die kennen zijn werk dus als hun broekzak. Meer dan twintig jaar later hebben ze, als ensemble, honderden concerten over de hele wereld achter de rug.

Het initiatief voor de oprichting van dit orkest kwam van zijn dochter, Margarita Theodorakis, die er nog altijd de bezielster van is en die ook de artistieke leiding heeft.

Voor deze reeks concerten in Duitsland worden zij bijgestaan door een aantal gerenommeerde zangers en zangeressen: Dimitris Bassis , Sofia Papazoglou , Maria Zlatani en Spyros Koutsovasilis.

Uiteraard staat er allemaal werk van Mikis Theodorakis op het programma, maar voor alle duidelijkheid: hij zal er zelf dus niet meer bij zijn.

Er staan nog meer concerten geprogrammeerd, allemaal in Duitsland. Wij nemen enkel dat in Düsseldorf op in onze agenda, omdat dit niet zo heel ver van de Duitse grens vandaan ligt.

De volledige lijst vindt u desgewenst op de website van de organisator, https://www.greece-on-tour.eu/konzerte .

Praktische gegevens
Vrijdag 30 september, 20u00, Tonhalle, Ehrenhof 1, 40479 Düsseldorf (D)

Tickets: € 52, € 48, € 42, € 35 en € 25 (excl. kosten).

Dit is het verplaatste concert dat eerst op 1 mei 2020 had moeten doorgaan, en dat een paar keer uitgesteld werd. Reeds gekochte tickets blijven geldig.

Meer info en verdere voorverkoop : https://www.tonhalle.de/reihen/reihe/Komet/Mikis-Theodorakis2/ of anders rechtstreeks via de website van de organisator : https://www.greece-on-tour.eu/ticketservice .

De kassa van de Tonhalle is ook telefonisch te bereiken op +49 (0)211-91387 538 .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 25/01/2022

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Kaiti Koulliá

"Aegean, a sea of songs"

De bekende zangeres Kaiti Koulliá ( Καίτη Κουλλιά ) komt opnieuw naar België en Nederland. Hiervoor sprokkelde ze uit haar rijke repertoire enkele pareltjes van de eilandmuziek bij elkaar.

Op het eerste zicht lijkt dat logisch, want ze is zelf geboren en getogen op Kálymnos. Toch is er slechts één van haar zeven eigen albums volledig aan die muziek gewijd, maar op bijna al de andere zijn daar wel sporen van te vinden. U leest er alles over in onze biografie van Kaiti Koulliá .

Behalve eilandmuziek zingt ze ook endechna en laïka , met heel veel aandacht voor nieuw werk, vaak van jonge en (voorlopig nog) minder bekende tekstschrijvers en componisten. Alhoewel ... het rijtje van haar "leveranciers" leest toch wel als een "who's who" van de betere Griekse muziek van vandaag. En jawel, ook die mensen laten zich vaak inspireren door de traditie.

Vandaar dat het programma van deze concerten aangekondigd wordt als "a musical passage through the Aegean islands, with melodies and songs that are carved in time, from the ancient years until today".

Haar mede-reizigers zijn haar vaste begeleiders Kyriakos Gouventas (viool) en Vasilis Smánis ( laouto ).

Die twee waren trouwens ook al van de partij toen Kaiti Koulliá in juni 2017 haar programma "Blue Horizon" kwam voorstellen. Ook dat was een programma met eilandmuziek, gebaseerd op haar album "Galázio ston Orízonta" (Blauw aan de einder) uit 2011.

Daarna heeft ze nog twee andere albums uitgebracht. Vooral op het meest recente album (dat uit 2019) staat wel wat materiaal dat de drie reizigers allicht in hun bagage zullen stoppen.

Onderaan haar bio staat overigens een lijst van haar eigen albums, bijgewerkt tot en met die uit 2019. De platen waar ze aan meewerkte hebben we daar maar niet opgenomen, wegens te veel.

Ook aan onze biografie van Kyriakos Gouventas hebben we geen discografie toegevoegd. We hebben zelfs niet geprobeerd om daar aan te beginnen. Het is letterlijk én figuurlijk "onbegonnen werk", er zouden vele honderden titels moeten instaan.

In Gent wordt dit concert trouwens aangekondigd als het "Kyriakos Gouventas Trio, ft. Kaiti Koullia". Geen wonder, want hij is - zoals De Centrale het zelf zegt - een "graag geziene gast", om niet te zeggen dat hij (ook) in Gent wereldberoemd is. Kaiti Koullia daarentegen is er (voorlopig nog?) wat minder bekend.

Van Vasilis Smánis hebben we (nog) geen bio, maar het zal duidelijk zijn dat ook hij van topklasse is.

Praktische gegevens
Donderdag 22 september, 20u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Tickets: € 15,- (normaal tarief), € 10,- (reductietarief voor werklozen en studenten).

Meer informatie en reserveringen: http://www.art-base.be of telefonisch op 02/217 29 20 .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Vrijdag 23 september, 20u45, Matrix, Mauritsstraat 16, 3012 CJ Rotterdam (NL)

Tickets: € 15 (of € 10 voor studenten).

Meer info en voorverkoop: https://www.matrixrotterdam.nl .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Alias "Kyriakos Gouventas Trio"
Zaterdag 24 september, 20u00, Sint-Baafsabdij, Voorhoutkaai 43, 9000 Gent (B)

Tickets: € 9 in voorverkoop (of € 6 met Uitpas en voor jongeren onder de 18, € 2,40 kansentarief), € 12 aan de kassa.

Meer info en voorverkoop op https://decentrale.be/ .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Zondag 25 september, 20u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Tickets: € 15,- (normaal tarief), € 10,- (reductietarief voor werklozen en studenten).

Meer informatie en reserveringen: http://www.art-base.be of telefonisch op 02/217 29 20 .

Let op: dit concert begint wel degelijk om 20u, dus niet al om 19u zoals gebruikelijk op zondag in de Art Base.

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 06/03/2022

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Dominic Ntoumos Duo

"Back to the roots"

De Belgische trompettist Dominic Ntoumos (°Brussel 1975) omschrijft zichzelf als een "getalenteerd componist" en als "één van de best bewaarde geheimen van de Europese elektro-jazz scène". Minstens dat laatste is wat overdreven, want hij heeft al heel wat optredens achter de rug, in heel Europa, dus zo geheim is hij dan toch weer niet. Bovendien valt er in de besprekingen van die optredens nogal eens de naam van Miles Davis. Ntoumos zou verder gaan vanaf het punt waar Davis ophield. Dus zo slecht zal hij toch ook wel niet zijn.

Hij studeerde jazz en klassieke muziek aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar hij trouwens een eerste prijs in de wacht sleepte. Na zijn afstuderen in 1999 ging hij eerst gewoon aan de slag als jazz-trompettist. Maar beetje bij beetje zocht hij zijn weg met eigen werk waarin hij allerlei moderne invloeden verwerkte. Daarmee vulde hij al vijf eigen albums, en de recensenten kwamen etiketten te kort om zijn stijl te beschrijven.

Hij drijft ze nu allicht helemaal tot wanhoop met zijn zesde album, dat in februari 2020 verscheen. Dat heet namelijk niet voor niets " Back to the roots" .

Zoals zijn familienaam al laat vermoeden liggen die roots in Griekenland. Daar zoekt hij nu opnieuw aansluiting bij, door rembetika te vermengen met hip-hop, funk, elektro-jazz en dergelijke.

Dat heeft hij onrechtstreeks te danken aan de Belgische spoorwegen. Door een toevallige ontmoeting met een collega-muzikant op een trein raakte hij op de hoogte van het bestaan van Nicolas Hauzeur, één van de drijvende krachten binnen het bruisende Brusselse Balkan-wereldje. Langs die (om)weg ontdekte hij ook de Griekse rembetika , inclusief de oosterse roots daarvan. Hij was meteen geïntrigeerd. Dat was in 2015, hij was toen dus al veertig, en voldoende ervaren (en competent) om te weten dat hij niet genoeg wist om er al meteen zijn eigen ding mee te gaan doen.

Daarom ging hij eerst vijf jaar lang het origineel bestuderen. Samen met enkele kompanen reisde hij naar Patras, waar hij workshops outi en bouzouki volgde bij Evgenios Voulgaris . Zo kwam hij ook in contact met Dimitris Mystakidis , en hij luisterde aandachtig naar het werk van de trompettist Pantelis Stoikos . Dan trok hij verder naar Roemenië, waar hij de zigeunermuziek bestudeerde bij de violist Marcel Ramba.

Het grootste obstakel op zijn weg waren de halve tonen en de kwarttonen, die zo kenmerkend zijn voor de oosterse muziek, maar die moeilijk te spelen zijn op westerse instrumenten - en "zijn" trompet is natuurlijk zo westers als wat. Het was pas toen hij daar een speeltechniek voor ontwikkeld had, dat hij vond dat hij voorzichtig verder kon gaan. Volleerd is hij zeker nog niet, vindt hij zelf, en hij blijft verder studeren, maar een paar eerste stapjes wilde hij toch al wagen.

Het resultaat daarvan is dus zijn nieuwe album, "Back to the roots".

Eigenlijk zou je ook kunnen zeggen dat hij zijn roots naar zich toetrekt in plaats van er naartoe te gaan, want hij moderniseert populaire liedjes door er een flinke scheut elektro-jazz doorheen te doen. Op die manier blaast hij ze - letterlijk en figuurlijk - nieuw leven in. Hij schrijft zelf ook nieuwe liedjes volgens dat nieuwe recept.

Voor zijn optredens kan hij rekenen op enkele vaste medewerkers, maar deze keer beperkt hij zich tot een duo, als volgt:

  • Dominic Ntoumos : trompet, zang
  • Evangelos (Vangelis) Tsiaplés : bouzouki

De bouzouki -speler Vangelis Tsiaples (Ευάγγελος Τσιαπλές) heeft zijn roots in dezelfde regio van Griekenland als de (ouders van) Dominic Doumos, namelijk in Larisa. Het was via gemeenschappelijke kennissen dat ze elkaar leerden kennen in het rembetika -milieu in Athene. Dat mondde uit in een jam-sessie en toen bleek al snel dat ze allebei op dezelfde golflengte zaten. Ze gingen samenwerken en toen Ntoumos ging pendelen tussen Athene, Brussel en Londen, reisde Tsiaples met hem mee. Hij werkte ook mee aan het "Back to the roots" album.

Ook de Argentijns-Brusselse bassist Javier Breton werkte daar aan mee, maar die zal er in Brussel niet bij zijn. Dat geldt ook voor Sotiris Papatragiannis , die meezingt op het album, en voor Marcel Ramba himself, die er viool op speelt. Maar het is toch wel duidelijk dat het werk van zijn ex-leerling zijn goedkeuring heeft.

En hij is niet de enige. Het nieuwe album "Back to the roots" werd door de "Octaves de la Musique" verkozen tot "album van het jaar 2021". De stichting met die naam werd in 2004 opgericht om creatieve muzikanten uit Franstalig België een steuntje in de rug te geven. Professionelen uit de muzieksector kunnen artiesten nomineren in verschillende categorieën en een vakjury maakt dan een keuze. En de winnaar is ... te horen op het concert in Brussel.

Eigenlijk was er al in april 2020 een tournee gepland om "Back to the roots" aan het publiek voor te stellen, maar om de "gekende redenen" ging dat niet door. In november 2021 was er een nieuwe poging, maar ook die strandde op dezelfde klip. Uitstel is echter geen afstel, en hopelijk geldt ook hier "derde keer is goede keer".

Praktische gegevens
Vrijdag 9 september, 20u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Tickets: € 15,- (normaal tarief), € 10,- (reductietarief voor werklozen en studenten).

Meer informatie en reserveringen: http://www.art-base.be of telefonisch op 02/217 29 20 .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 12/03/2022

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Kosmokrators

"Birthday Concert"

Het programma van de "Kosmokrators" wordt kort en kernachtig omschreven als "Rembetiko FR-EN-NL-GR" en daarmee is meteen alles gezegd.

Zij brengen inderdaad bekende rembetika -liedjes waarop ze hun eigen teksten hebben gemonteerd, onder andere in het Frans, het Engels en het Nederlands. Soms zijn het min of meer letterlijke vertalingen van het Griekse origineel, maar vaak zijn het ook nieuwe teksten, aangepast aan de tijd van nu, maar altijd in de sfeer van toen.

De "echte" rembetes hadden bijvoorbeeld geen tv, en dus ook geen afstandsbediening, maar als ze die wel hadden gehad, en als die stuk zou zijn gegaan, dan hadden ze uiteraard hun miserie van zich afgezongen in een liedje, en de tekst daarvan zou dan precies even wanhopig geklonken hebben als die van de Kosmokrators.

Ook de bezetting van de Kosmokrators vertoont een vergelijkbare continuïteit. De harde kern van de groep bestaat tegenwoordig uit:

  • Frans De Clercq : zang en bouzouki
  • Karsten De Vilder : zang en gitaar
  • Dimi Dumo : zang en percussie

Ze hebben een aantal "vaste recepten" voor hun optredens. Soms spelen ze een benefietavond, soms is het een gezellige jam-sessie onder de naam "Rebetiko Café". Van die laatste doen ze één keer per jaar een variant die "Birthday Concert" heet. Het motto is dan "Don't be shy, bring a pie".

Praktische gegevens
Zaterdag 24 september, 20u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Gratis inkom.

Meer informatie en reserveringen: http://www.art-base.be .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 16/03/2022

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Katerina Tsiridou

Met haar programma "Euphoria"

Zowat tien jaar geleden, in mei 2012 , kwam Katerina Tsiridou voor het eerst met haar eigen ensemble naar de Lage Landen. Ze maakte behoorlijk wat indruk met haar authentieke en tegelijk heel persoonlijke vertolkingen van rembetika en smyrneïka . Het gevolg: ze werd ettelijke keren weer teruggevraagd, en inmiddels is zij een vertrouwde verschijning op allerlei podia waar regelmatig Griekse muziek te horen is.

Zowat honderd jaar geleden kwamen er vele honderdduizenden vluchtelingen uit Klein-Azië in Griekenland terecht. Als menselijk wrakhout spoelden ze daar aan, met in hun bagage het weinige dat ze hadden kunnen redden uit de Megali Katastrofi, oftewel de Grote Katastrofe. Ze waren de slachtoffers van de enorme bevolkingsuitwisseling die door het Verdrag van Lausanne opgelegd was: alle Grieken moesten weg uit Turkije, waar ze duizenden jaren lang gewoond hadden, en omgekeerd moesten alle Turken weg uit Griekenland, waar ze eeuwen lang thuis geweest waren.

De datum die in Griekenland symbool staat voor die Megali Katastrofi is 14 september 1922. Die dag brak er brand uit in de welvarende havenstad Smyrna (het huidige Izmir), die bijna volledig verwoest werd.

Dat is dit jaar dus precies honderd jaar geleden, en uiteraard wordt daar in Griekenland heel wat extra aandacht aan besteed.

Ook het programma "Euphoria" , dat Katerina Tsiridou deze keer komt voorstellen, is daar helemaal aan gewijd. Logisch eigenlijk, want zij en haar muzikanten zijn gespecialiseerd in de rembetika in al haar vormen, en die muziek kwam precies tot bloei in de nasleep van de Megali Katastrofi.

Uiteraard hadden de vluchtelingen van toen niet bepaald veel redenen om euforisch te zijn, wel integendeel. Ze werden ondergebracht in geïmproviseerde, gammele barakken, hadden meestal geen werk en dus vaak ook geen eten. Kortom: niets dan kommer en kwel.

Het is dan eigenlijk opmerkelijk dat die miserie in hun liedjes uit die tijd nauwelijks tot uiting komt. Maar ze gebruikten hun muziek als uitlaatklep, iets om zich aan op te trekken, en in plaats van zelfbeklag hoor je vaak vrolijke klanken. Veel teksten gaan natuurlijk wel over alledaagse dingen, want het zijn liedjes van en voor het volk en geen hoogdravende poëzie. Op die manier gunnen ze ons toch een blik in de wereld van toen, in het leven (of overleven) in de marge, overeind gehouden door een flinke dosis optimisme en humor.

Misschien is het daarom dat Katerina Tsiridou in de perstekst haar programma toch omschrijft als "a pleasant music trip from Asia Minor to the harbor of Piraeus and the neighborhoods of Athens".

Maar het Griekse woord "ευφορία" heeft nog een andere betekenis. Het staat in de eerste plaats voor "vruchtbaarheid", met de bijbetekenis van "overvloedig". Daar is dan de "uitbundige vrolijkheid" van afgeleid die het woord een plaatsje heeft bezorgd in allerlei andere talen.

Dat van die "overvloedige vruchtbaarheid" is alleszins van toepassing op de rembetika . Er zijn onvoorstelbaar veel verschillende liedjes, het ene al wat meer bekend dan het andere. Sommige zijn bijna helemaal vergeten, maar ook daar zijn pareltjes te vinden, zeker als je een thema-concert wil opbouwen, zoals hier.

Alleen: hoe vind je de juiste speldjes in zo'n enorme hooiberg?

Voor Katerina Tsiridou is dat geen probleem. Ten eerste heeft zij zelf al een heel uitgebreid repertoire bij elkaar gesprokkeld, en ten tweede kan zij rekenen op haar vaste begeleider en echtgenoot Nikos Protópapas . Die kent het terrein als zijn broekzak. Dat heeft hij al meermaals bewezen met de persoonlijke albums van Katerina Tsiridou zelf, en ook die van haar vorige ensemble Kompania. Ook die albums zijn de laatste jaren meestal opgebouwd rond een bepaald thema, en het was dan telkens Nikos Protópapas die de selectie maakte en die de muzikale leiding had.

Het komt daarbij goed van pas dat hij niet alleen belangstelling heeft voor de muzikale aspecten van de liedjes, maar dat hij ook op zoek gaat naar de achterliggende betekenis van de teksten en de sociale context waarin zo'n liedje indertijd ontstaan is.

Toch heeft Katerina Tsiridou zelf allicht wel het laatste woord, zowel letterlijk als figuurlijk. Het is immers zij die de meeste liedjes moet zingen, en zoals bekend zingt zij alleen wat ze zelf mooi vindt. Daar heeft ze trouwens haar reputatie van uitstekende vertolkster mee aan te danken: ze zingt met plezier, en het publiek merkt dat natuurlijk ook.

Dat enthousiasme is ook te vinden bij haar begeleiders. Het is duidelijk dat ze het op het podium best naar hun zin hebben.

Deze keer komt ze met haar twee vaste medewerkers, en dat geeft dan de volgende bezetting:

  • Katerina Tsiridou : zang
  • Dimitris Kranidas : bouzouki en zang
  • Nikos Protópapas : gitaar en zang

Behalve de optredens hieronder komen zij ook naar Antwerpen, maar dat is een klassiek "restaurant-optreden": eten onder begeleiding van live-muziek, en dergelijke optredens nemen we niet op in onze "concert-agenda".

Er is nog een concert in Luxemburg (waar we nog geen informatie over hebben) en er zijn concerten in Duitsland. Die nemen we ook niet op wegens te ver weg. De volledige lijst is wel te vinden op de website van Katerina Tsiridou , en dat is https://www.tsiridoukaterina.com/ .

Praktische gegevens
Zondag 11 september, 14u30, Buurtcentrum Poortershoes, Oosterweg 13, 9724 CA Groningen (NL)

Tickets: € 15,-

Info en voorverkoop uitsluitend per e-mail naar jaap@vandegevel.com.

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Woensdag 14 september, 20u30, Matrix, Mauritsstraat 16, 3012 CJ Rotterdam (NL)

Tickets: € 15,-

Meer info en reserveren : https://www.matrixrotterdam.nl . Telefoon: 010 412 3514 .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Donderdag 15 september, 20u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Tickets: € 15,- (normaal tarief), € 10,- (reductietarief voor werklozen en studenten < 26).

Meer informatie en reserveringen: http://www.art-base.be of telefonisch op 02/217 29 20 .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

&nbsp;
 

Op de site sinds: 13/07/2022

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.