Papapetropoulos
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Links Biografie Geschiedenis Instrumenten

Biografieën van de website over Griekse Muziek

Papapetropoulos

Luitspeler

Periklís Papapetrópoulos ( Περικλής Παπαπετρόπουλος ) leeft en werkt tegenwoordig in Athene. Zijn vader is afkomstig van Arcadië op de Peloponnesos, maar zijn moeder is een Kretenzische, en zo komt het dat Periklis opgegroeide op het eiland Kreta. Daar kwam hij al vroeg in aanraking met de traditionele muziek van Kreta, met daarbij de lyra en de laouto als typische instrumenten. De jonge Periklis begon laouto te spelen en hij had talent en leerde bovendien snel. Dat bleef uiteraard niet onopgemerkt en zo speelde hij onder meer laouto in de begeleidingsgroep van Psarantonis , de gerenommeerde Kretenzische lyra -speler en zanger die bekend staat om zijn traditionele maar ook vernieuwende stijl en ook bij ons al meermaals optrad.

Later ging hij zich toeleggen op de bulgari , een oudere vorm van langhalsluit die rond het midden van de twintigste eeuw bijna helemaal uitgestorven was in Griekenland. Het werd alleen nog gebruikt in Messinia (Pelopónnisos) en ook op Kreta. Daar wordt het haast altijd in één adem genoemd met de naam van Stelios Foustaliéris (1911-1993), afkomstig van Rethymno en de onbetwiste grootmeester op de bulgari . Net op tijd raakten enkele jongeren in de ban van het instrument en bliezen het nieuw leven in. Onder hen dus ook Periklís Papapetrópoulos .

In 1985 - hij was toen pas zestien - komt hij in contact met Ross Daly en diens Labyrinth Musical Workshop . Daly had het centrum in 1982 opgericht om jonge muzikanten op creatieve wijze te leren omgaan met traditionele muziek van diverse origine. Het project heeft al talloze jonge en veelbelovende muzikanten naar Kreta gelokt. Daar vinden ze een inspirerende omgeving met allemaal geestesgenoten. Velen onder hen groeiden onder impuls van Ross Daly uit tot echte virtuozen en in de schoot van deze muziek-workshops zijn al ontelbare interessante projecten ontstaan, waaronder onder meer het Labyrinth Ensemble dat wereldwijd optreedt.

Papapetropoulos studeerde er tambouras en saz en vooral op dit laatste instrument ging hij al snel tot de top behoren. Hij liet zich bijvoorbeeld alweer opmerken op een plaat van Psarantonis , uit 1989, " Ta merakia tou Psarantoni " die opent met een saz -solo van hem. Hij speelt ook met verschillende andere muzikanten samen, bijvoorbeeld met de groep, ' Saz Grubu' , een orkestje van acht saz -spelers dat zich toelegt op muziek van Griekenland, Turkije en Bulgarije.

Maar ook op de lavta of polítiko laoúto wordt hij in Griekenland tot de allerbesten gerekend, samen met Sokratis Sinopoulos . Net als de hogervernoemde bulgari raakte ook dit instrument, de lavta , in onbruik. Oorspronkelijk werd het in Constantinopel (of Istanbul) tot ongeveer het begin van de twintigste eeuw gebruikt, vandaar de benaming 'luit van Constantinopel'. Maar gelukkig werd ook dit instrument door jonge muzikanten als Sinopoulos en Papapetropoulos weer opgepikt en duikt het nu opnieuw meer en meer op, zowel in Griekenland als in Turkije.

Behalve het laatste deel van hun achternaam en hun passie en talent voor traditionele muziek hebben Sinopoulos en Papapetropoulos nog meer gemeen. Zo zijn ze bijvoorbeeld allebei verbonden aan Daly 's Labyrinth Musical Workshop . Beiden geven ook les op verschillende andere plaatsen, waaronder het Conservatorium van Athene, aan jonge muzikanten die overigens niet zullen nalaten om de naam van hun leermeesters in hun cv te vermelden. En Papapetropoulos werkte ook mee aan " Letter from Istanbul ", een project van Sokratis Sinopoulos met de Turkse muzikant Derya Türkan , waarover u meer uitleg vindt op onze maart 2005-pagina .

Beide virtuozen bespelen de politiko laouto wel niet op dezelfde manier. Ze hebben integendeel elk hun eigen benadering en dat maakt hun gezamenlijke optredens bijzonder boeiend. Beiden componeren ook zelf en ze spelen al een aantal jaren samen. U kon hen in Gent in september 2006 aan het werk horen in duet op de politiko laouto , met traditionele muziek van het Griekse en Turkse vasteland, muziek van Istanbul, Armenië en Cyprus, aangevuld met eigen composities en improvisaties.

Papapetropoulos is tevens een vast lid van het ensemble rond Stelios Petrakis . Samen met Petrakis trad Periklis Papapetropoulos bij ons onder meer op in Utrecht in mei 2008 en in Brussel en Gent in januari 2009 .

Periklis Papapetropoulos richtte in 2004 nog een ander groepje op, ' Passed, Isolated ' genaamd, waarmee hij op kleine podia optreedt. Zelf speelt Papapetropoulos in dit groepje politiko laouto ( lavta ) en componeert hij de muziek. Het groepje bestaat verder uit Panos Dimitrakopoulos ( kanonaki ), Charis Lambrakis ( ney) , Kostas Meretakis (percussie) en Spiridoula Baka (zang).

Op het eerste zicht lijkt het een kleine wereld waarin deze jonge muzikanten zich met nieuwe traditionele muziek bezig houden. Althans daar lijkt het op, want het zijn steeds diezelfde namen die in al die groepjes opduiken. Ofwel weten die elkaar feilloos goed te vinden en daar speelt Ross Daly 's Labyrinth ongetwijfeld een cruciale rol in.

 

Laatst bijgewerkt op : 2009-08-08

Inhoudsopgave

Vorige pagina
Lela Papadopoulou

Volgende pagina
Sotiris Papatragiannis

Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.