Januari 2009
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2006 Jaar 2007 Jaar 2008 Jaar 2009 Jaar 2010 Jaar 2011 Jaar 2012
Januari 2009
Februari 2009
Maart 2009
April 2009
Mei 2009
Juni 2009
Juli 2009
Augustus 2009
September 2009
Oktober 2009
November 2009
December 2009

Overzicht Griekse Muziek in Januari 2009

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Stelios Petrakis & groep

Met muziek uit Kreta

De Kretenzische lyra -speler, componist en instrumentenbouwer Stelios Petrakis komt met zijn groep naar Gent. Hij laat zich meestal omringen door muzikanten en zangers van de bovenste plank die allemaal aan elkaar gewaagd zijn en dat is ook nu het geval.

U krijgt de volgende bezetting te zien en horen:

We zeiden het al eerder, dit zijn niet zomaar 'begeleiders', maar stuk voor stuk rasechte topmuzikanten die bovendien vaak met Stelios Petrakis samenwerken. Vele namen zijn ook terug te vinden op zijn cd's ' Kismet ' en ' Orion '.

In mei vorig jaar was Stelios Petrakis , samen met Periklis Papapetropoulos , in Utrecht te gast in het kader van 'De Dag van Europa'. Toen schreven we al over de veelzijdigheid van deze artiest, die zijn instrumenten zelf bouwt, zelf muziek componeert en zelf over een eigen opnamestudio beschikt. Ook de muziek die Stelios Petrakis met zijn groep brengt is veelzijdig, ze valt niet in één woord te definiëren. Het is uiteraard Kretenzische muziek, maar toch is die definitie voor iemand als Petrakis wat te eng. Geboren en getogen op Kreta is hij binnen die Kretenzische traditie grootgebracht en zijn instrument bij uitstek is nog steeds de Kretenzische lyra . Maar zijn repertoire reikt verder dan de grenzen van Kreta. Op zijn concerten speelt Petrakis eigen composities en traditionele muziek van Kreta, maar ook van aanverwante regio's van de Middellandse Zee. Hij zoekt naar raakpunten met andere muzikanten uit andere culturen, waarmee hij vaak samenspeelt.

Meer informatie over Stelios Petrakis vindt u op zijn website: http://www.steliospetrakis.com (in het Grieks en Engels) en in onze Achtergrondrubriek , waar we een biografie plaatsten waarbij we hem kort situeren.

U kan hem ook aan het werk zien in enkele videofilmpjes op YouTube , zie http://www.youtube.com/results?search_query=Stelios+Petrakis .

In De Centrale speelt Stelios Petrakis & groep op zaterdag 31 januari een volwaardig concert .

De dag voordien staan ze bij Muziekpublique in Brussel op het programma. Muziekpublique had die avond het kwartet Ahoar geprogrammeerd. De Irakees Bassem Hawar speelt in dat kwartet djozé , een traditionele Irakese knieviool met een hobo-achtige klank. Bij Muziekpublique maakten ze meteen van de gelegenheid gebruik om Stelios Petrakis diezelfde avond uit te nodigen om met zijn Kretenzische lyra een extra concert te geven. De avond werd voor de gelegenheid omgedoopt tot kemenche -avond, waarbij het publiek een demonstratie krijgt van twee staande vedels die op de knie worden gespeeld, de ene uit Kreta en de andere uit Irak.

Bij Muziekpublique speelt Stelios Petrakis op vrijdag 30 januari geen avondvullend programma. Het wordt een dubbelconcert met Ahoar . Bovendien zal Petrakis in Brussel niet met dezelfde bezetting spelen als in Gent, maar met een trio. Dat trio ziet er als volgt uit:

Het Ahoar -kwartet bestaat uit:

 • Bassem Hawar, djozé -speler uit Irak
 • Saad Thamir, zanger-percussionist uit Irak
 • Fré Desmyter, Belgische jazzpianist
 • Dietmar Fuhr, Duitse contrabassist
Praktische gegevens
Dubbelconcert met het Ahoar kwartet
Vrijdag 30 januari, 20u00 , Muziekpublique, Molièretheater, Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Brussel (Elsene) (B)

Bij Muziekpublique speelt Stelios Petrakis geen avondvullend programma, en ook niet met zijn voltallige ensemble (zie hoger).

Tickets: Niet-leden betalen € 12,- aan de kassa en € 10,- in voorverkoop. Voor leden van Muziekpublique: € 7,-. (Lidkaarten, geldig van 1 januari 2009 tot 31 december 2009, kosten € 10,- en kunnen desgewenst nog de avond zelf aangekocht worden.)

Vrije plaatskeuze.

Info en reservatie: http://www.muziekpublique.be . Voorverkoop ook bij Fnac.

Avondvullend programma met muziek uit Kreta
Zaterdag 31 januari, 20u00, De Centrale, Kraankindersstraat 2 (Ingang Ham), 9000 Gent (B)

Petrakis speelt hier met zijn voltallige ensemble (zie hoger).

Tickets: €10,- voor niet-leden en € 8,- voor leden van De Centrale . (Lid worden kan eventueel nog de avond van de voorstelling zelf. Lidkaarten lopen van september tot juli en kosten voor het seizoen 2008-2009: € 6,-.).

Vrije plaatskeuze.

Voor meer informatie en reservatie: http://www.decentrale.be .

 

Op de site sinds: 07/12/2008

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Filippos Pliatsikas

European Tour 2009

Filippos Pliatsikas ( Φίλιππος Πλιάτσικας - voor deze Tour naar het Greeklish omgezet als Philippos Pliatsikas, met Ph) zal bij velen beter bekend zijn als leadzanger van de voormalige groep Pyx Lax . Hij was er zelfs een van de oprichters van, samen met Babis Stokas en Manos Xydoús . Dat was in 1989. Hun eerste plaat verscheen een jaar later. Het werd meteen een succes en vanaf dan ging het eigenlijk alleen maar bergop. Enkele andere muzikanten kwamen bij de band en gingen weer weg, maar de drie oprichters bleven de kern vormen tot de uiterst populaire groep er in 2004 mee ophield. Sindsdien zijn zowel Babis Stokas als Filippos Pliatsikas aan een solocarrière begonnen, allebei met nogal wat succes.

Pliatsikas schreef veel van de meest populaire liedjes van Pyx Lax . Soms leverde hij de tekst, soms de muziek, en vaak allebei. Ook nu hij solo is gegaan blijft hij zelf schrijven. En ook nu blijft het succes hem achtervolgen.

Het geheim zit hem misschien in zijn opvatting over "goede muziek". Hij vindt de teksten belangrijk en veel van wat hij schrijft is dan ook poëzie zonder meer. Wat de muziek betreft vindt hij het ongepast dat één bepaald instrument (lees: muzikant) als een soort bulldozer tekeer gaat en de hele sound voor zich opeist. Die overtuiging vind je dan ook terug in zowat al zijn nummers: sterke teksten en evenwichtige composities.

Misschien schuilt het geheim van zijn succes ook wel in de inhoud van zijn teksten. Die gaan over de dingen in de wereld om hem heen, dingen die hem beroeren en bedrukken. Dat zijn meteen ook dingen die zijn publiek bezighouden. Toch is hij geen militante prediker of zo, maar hij verpakt zijn boodschap op een heel eigen manier. Dat aspect komt uitgebreid aan bod in onze biografie over hem.

Pliatsikas wordt nogal eens omschreven als een rockzanger maar dat is toch wel een beetje met een grove borstel geschilderd. Zanger van rockballades zou al iets nauwkeuriger zijn. Veel van zijn nummers zijn zelfs ronduit teder en romantisch, niet bepaald wat je van een ruige rocker zou verwachten. Hij heeft dat overigens gemeen met andere grote namen van de Griekse rock als Vasilis Papakonstantinou , Lavrendis Machairitsas , Dionysis Tsaknis en natuurlijk ook zijn ex-collega van Pyx Lax , Babis Stokas .

Soms lees je ook dat zijn muziek een soort kruising zou zijn tussen rock en Griekse traditionele muziek. Dat is zeker niet onjuist maar toch kan het misleidend werken. Uiteraard zitten er Griekse elementen in, zoals dat bij heel veel Griekse muzikanten het geval is. Griekse kinderen krijgen de muziek met de moedermelk (of de zuigfles) mee ingegoten: in de kerk, op de trouw- en dorpsfeesten, thuis op de radio,... Dat blijft hangen, het wordt deel van jezelf, en als je jezelf uit in een kunstvorm als de muziek, dan komt ook dat mee naar buiten. Maar het is niet zo dat je bij Pliatsikas ineens een kalamatianos of zelfs maar een zeïmbekikos zal herkennen, tenzij je het geoefend oor van een etnomusicoloog hebt. Voor de doorsnee liefhebber is de muziek van Pliatsikas gewoon eigentijds, modern, Westers en toch onmiskenbaar Grieks.

Momenteel werkt hij aan een nieuw album dat in het vroege voorjaar van 2009 zou moeten verschijnen. Er zouden twee versies van komen. De ene, onder de titel "Balarines epitrepondai" ( Μπαλαρίνες επιτρέπονται , "Ballerina's toegestaan"), is bedoeld voor de Griekse markt. De andere versie zou "Grasp life" heten en daarmee mikt hij dan op een internationaal publiek. Allicht zal hij van zijn European Tour gebruik maken om werk van deze cd voor te stellen, zelfs al zou die op dat moment nog niet in de winkelrekken liggen.

De rest van het concert zou hij liedjes uit de cd "Omnia" laten horen, uiteraard aangevuld met enkele klassiekers uit zijn Pyx Lax periode. "Omnia" is zijn - tot nog toe - meest recente album (2007) en volgens Pliatsikas zelf is het zijn - tot nog toe - beste. De critici en het publiek lijken het daar grotendeels mee eens.

Als zijn vaste begeleidingsgroep mee op stap gaat dan zou de bezetting er als volgt kunnen uitzien:

 • Alekos Arapis (bas)
 • Myronas Stratis (gitaar, zang)
 • Panos Tolios (drums)
 • Yannis Skoutaris (keyboards)
 • Irini Anastasiou (elektrische cello)
 • Niki Grana (zang, gitaar en accordeon)

Mogelijk komt ook MC Yinka mee, de Griekse rapper van Nigeriaanse afkomst die zo'n verrassende (en goed onthaalde) bijdrage leverde aan "Omnia" ( zie onze biografie van Pliatsikas ). Uiteindelijk bleken MC Yinka en Irini Anastasiou (elektrische cello) op de concerten niet van de partij te zijn. De andere muzikanten, zoals hierboven aangekondigd, waren er wel (30.01.2009)

Gitarist en zanger Myron(as) Stratis lijkt zelf ook aan een eigen carrière begonnen. In 2006 deed nam hij deel aan het Songfestival in Thessaloniki, met een eigen nummer "Ti zitas", en zijn eerste cd "Istos" ligt intussen ook al in de winkel.

Er zijn nog enkele andere concerten in Duitsland maar die nemen we niet op in onze Agenda wegens te ver weg. Wie er toch naartoe wil kan terecht op de website van de organisator op: http://www.greece-on-tour.eu/ of op http://www.ticketcenter.de/ . De plaatsen en data zijn: Frankfurt (22.01), Stuttgart (24.01) en München (25.01). In november 2008 deed hij al Cyprus (Limassol en Nicosia) en Groot-Brittannië (Leicester en Londen) aan. Het schijnt overigens de bedoeling geweest te zijn om ook Duitsland in november aan te doen, maar dat werd enkele maanden achteruit geschoven, tot januari 2009. Mogelijk wilde men vermijden om Nikos Vertis voor de voeten te lopen, die was immers in december 2008 op stap in de Lage Landen. Misschien is dat ook de reden dat deze European Tour ongebruikelijk laat (midden december) in voorverkoop ging.

Tenslotte nog dit: het heeft maar een haar gescheeld of Filippos Pliatsikas had al eens eerder in Duitsland op de planken gestaan, toen nog als onderdeel van Pyx Lax . Er was inderdaad een tour van Pyx Lax gepland in mei en juni 2002 maar die viel op het laatste nippertje in het water wegens financiële problemen bij de organisator.

Als voorbereiding op het concert kan u uiteraard onze biografie van Filippos Pliatsikas lezen. Daarin leest u (bijna) alles over zijn betrokkenheid bij Pyx Lax en over zijn muziek. Zoals gewoonlijk in onze biografieën beperken we ons niet tot een droog "geboren/gestudeerd/gelauwerd" cv maar we peilen ook naar de mens achter de muziek. We hebben ook een uitgebreide discografie toegevoegd, met een korte situering van de belangrijke platen in zijn carrière. Daarmee gewapend kunt u dan verder naar YouTube waar u honderden videoclips van hem kunt bekijken en beluisteren.

Hij heeft zelf ook een website, http://www.pliatsikas.com , maar het is één grote Flash toestand en ook hier begint de muziek te spelen zodra u op de site komt.

Praktische gegevens
Vrijdag 23 januari, 20u00, Philipshalle, Siegburger Strasse 15, 40591 Düsseldorf (Oberbilk) (D).

Tickets: € 35, € 30 en € 25.

De goedkoopste categorie (€ 25) zijn staanplaatsen, in een vak tot vlak bij het podium. De middelste categorie (€ 30) zijn zitplaatsen achteraan dat vak, de duurste zijn zitplaatsen opzij.

De kaartverkoop is gestart op 18.12.2008.

Voorverkoop via http://www.philipshalle.de/de/ticketshop . Zoek in het alfabetische keuzelijstje naar "Philippos Pliatsikas" (met "Ph" en niet met "F"). U komt dan op de bestelpagina, daar kunt u een zaalplannetje opvragen door met de muis over "Kategorien ansehen" te bewegen.

Hier komen blijkbaar geen reserveringskosten bij maar wel € 5 als u de tickets toegestuurd wil krijgen. Klaarleggen aan de avondkassa zou € 2 kosten. Betalen doet u per overschrijving. Kaarten kunnen langs deze weg besteld worden tot tien dagen voor het concert, daarna moet u het telefonisch doen. Hun Tickethotline is bereikbaar op 0049/211/775 057.

Meer informatie op http://www.philipshalle.de . Daar vindt u een wegbeschrijving, informatie over parkeergelegenheid, overnachtingsmogelijkheden en veel meer.

Er is een andere website waar u tickets kunt kopen, http://www.eventim.de . De gewone prijzen zijn daar € 37, € 32 en € 27. Hierin zijn de reserveringskosten inbegrepen maar er komt de fikse som van € 15,90 bij voor verzending naar de Benelux, of € 2,50 om ze aan de avondkassa te laten klaarleggen. Betalingen enkel per kredietkaart, tenzij u een bankrekening in Duitsland heeft. Een mogelijke reden om bij eventim.de te bestellen is hun vroegboekkorting . Tot 31.12.2008 betaalt u bijvoorbeeld slechts € 31,75 voor de duurste plaats. Toch zouden we gematigd voorzichtig zijn met deze site. Het is op het eerste zicht wel niet zo'n woekertickets.nl website, maar anderzijds zijn ze blijkbaar toch geen officieel voorverkoopadres voor Düsseldorf. Ze staan in elk geval niet vermeld op de site van de Philipshalle en de tickets kunnen bij hen ook niet online afgedrukt worden, wat voor de andere Duitse Pliatsikas-concerten wel het geval is. Ook merkwaardig: ze bieden nog een vierde categorie plaatsen aan voor € 17 (zitplaatsen dan nog), een categorie die volgens de Philipshalle niet bestaat. Anderzijds heeft ook de eigenlijke organisator van deze tour, http://www.greece-on-tour.de , het wel degelijk over een vroegboekkorting (zij het in verwarde termen en slechts tot 30.12 ipv 31.12). Hoe dan ook: als u maar twee kaartjes van de duurste kaartjes nodig heeft is eventim.de - zelfs met vroegboekkorting - toch nog duurder dan de Philipshalle, dit vanwege de hoge verzendingskosten. (24.12.2008)

Nog iets dat het overwegen waard is: als het concert onverhoopt afgelast zou worden, en u heeft uw tickets bij de Philipshalle gekocht, dan krijgt u rechtstreeks van hen uw geld terug. Bij eventtim.de verwijst men u in eerste instantie naar de organisator, waarbij u moet bedenken dat er voor organisatoren geen garantiefonds bestaat zoals voor reisbureaus. Of dergelijke bespiegelingen relevant zijn of niet hangt natuurlijk in de eerste plaats af van de kaartverkoop, en dat is moeilijk van tevoren in te schatten, voor iedereen. Maar een vlotte en correcte terugbetalingsregeling is wel het minste wat u van een bonafide ticketverkoper mag verlangen, zeker bij aankopen in het buitenland, met een andere taal en andere wetgeving.

Bottom line: rekent u het zelf eens na, weeg voor en tegens af en beslis dan waar u bestelt.

Maandag 26 januari, 20u00, Koninklijk Circus, Onderrichtsstraat 81, Brussel (B)

Tickets: Eerste categorie: € 35,-, op de eerste verdieping: € 25,- en op het balkon: € 15,-. Daar komen nog reservatiekosten bij. Voor online bestellingen is dat € 2,50 per ticket en eventueel verzendingskosten (€ 1,- voor een normale zending en € 5,- voor een aangetekende zending). De plaatsen zijn zittend en genummerd. Bestelt u online via de website van de zaal, dan kan u meteen een zaalplan raadplegen en zien waar u zult zitten.

De kaartverkoop is gestart op 13.01.2009. Voorverkoop via de website van de zaal, http://www.koninklijk-circus.org . Op die site was op 13.01.2009 enkel de Franstalige versie volledig aangevuld, toch kunt u reeds kaarten bestellen. Om Pliatsikas te vinden in het Nederlandstalige deel van hun website klikt u daar op "agenda" en vervolgens kiest u het blanco item uit de selectielijst (nog steeds zo op 14.01).

U vindt op die website, net als op onze eigen zaalpagina ook nog andere voorverkooppunten.

Woensdag 28 januari, 20u30, The Max, Lijnbaansgracht 234a, 1017 PH Amsterdam (NL)

Deuren 19u30.

Tickets: € 32,- (exclusief bespreekkosten en verplicht lidmaatschap).

De plaatskeuze is vrij, er zijn enkel staanplaatsen verkrijgbaar.

De voorverkoop is van start gegaan op woensdag 24.12.2008 om 10 uur.

Informatie over voorverkoopadressen en dat soort dingen vindt u op http://www.melkweg.nl . Aankopen via het Internet kan op http://www.ticketmaster.nl/ . U kan ook tickets kopen in tientallen postkantoren, grenswisselkantoren, VVV kantoren, ticket shops en Free Record Shops verspreid over heel Nederland, u betaalt dan minder of helemaal geen bespreekkosten.

De Melkweg (de zaaluitbater, zeg maar) waarschuwt nadrukkelijk tegen het kopen van tickets via andere dan de officiële kanalen, vaak aan (veel) hogere prijzen. Ze nemen hiervoor geen enkele verantwoordelijkheid en u loopt bovendien het risico opgelicht te worden, aldus de stem van de Melkweg.

Op het Internet worden inderdaad Philippos Pliatsikas tickets (officiële prijs € 32 voor het Amsterdam concert in The Max, Melkweg) aangeboden voor € 55 (op http://www.budgettickets.nl of http://www.onlineticketshop.nl - verschillende adressen voor het zelfde bedrijf) of € 60 (op http://www.ticketforsale.nl of http://www.ticketforsale.be of http://www.tickets2buy.nl - zelfde bedrijf). Dat is zowat het dubbele van de officiële prijs. Die hoge prijzen worden verklaard door de wet van vraag en aanbod, wat een beetje merkwaardig is omdat er nog volop "witte" Philippos Pliatsikas tickets te krijgen zijn. De kaartverkoop is nog maar net begonnen, het concert in Amsterdam is nog lang niet uitverkocht, en The Max heeft duizend vierhonderd plaatsen ...

De vraag is dan: wie betaalt er nu € 60 voor een ticket dat eigenlijk € 32 kost? Antwoord: goedgelovige, onervaren surfers die niet weten waar ze terecht kunnen en daarom met Google of Yahoo op zoek gaan naar "Philippos Pliatsikas concert tickets Amsterdam". Probeer het maar, u merkt dan meteen hoe de doorverkopers hun netten spannen. Als u zich laat vangen krijgt u, in ruil voor uw € 60, een ticket waarop "prijs: € 32" afgedrukt staat. U voelt zich dan misschien opgelicht maar u bent het niet. Tenminste niet in juridische zin, want op dergelijke sites wordt nadrukkelijk vermeld dat de ticketprijzen "veelal afwijken" van de op het ticket vermelde prijs, of er staat zelfs expliciet dat ze hoger zijn dan de "oorspronkelijke kostprijs". U was dus gewaarschuwd, en dat schijnt voldoende te zijn om deze praktijken niet illegaal te laten zijn. Met andere woorden, u bent gewoon een ordinaire, goedgelovige, stomme idioot geweest. Er zou van oplichting sprake zijn als u bijvoorbeeld valse tickets zou ontvangen, maar dat zal voor dit concert wel niet het geval zijn en bovendien moet u dan nog wel kunnen bewijzen dat uw doorverkoper ze vervalst heeft en niet diens leverancier.

Een belangrijke vraag is ook wat er gebeurt als het concert afgelast zou worden. Zolang u bij de officiële kanalen koopt is er geen probleem: u levert de tickets in bij uw verkooppunt en u krijgt uw geld terug, minus eventuele servicekosten. Bij de doorverkopers daarentegen moet u de algemene voorwaarden maar eens lezen. Niemand doet dat natuurlijk, en het is soms wat zoeken om ze te vinden, maar doe het toch maar want er staan interessante dingen in. Sommige doorverkopers adverteren in grote letters met een soortement "garantie", die soms ook het geval van een afgelasting dekt. Maar in de kleine lettertjes wordt die garantie vaak meteen onderuit gehaald of minstens uitgehold. Op budgettickets.nl bijvoorbeeld krijgt u de "garantie" dat u het orderbedrag inclusief de verzendingskosten terugkrijgt als het concert afgelast wordt. Als u daar heel even over nadenkt dan begrijpt u dat dit bijna te mooi is om waar te zijn, vooral dat van die verzendingskosten, want daar draaien zij dan voor op. Waar zit het addertje? Bijvoorbeeld in art. 7.3, daar staat dat u daartoe met hen contact moet opnemen "binnen de 2 dagen nadat de afgelasting bekend is geraakt". Dat wordt spannend want tegen de tijd dat het nieuws u bereikt is het misschien al te laat. En wat dacht u: Budgettickets is niet verplicht u op de hoogte te houden van afgelastingen en dergelijke (art 8.6). Als u dat alles al bedenkelijk vindt, dan moet u maar even verder lezen. In art 8.8 staat dat u uw geld niet bij Budgettickets moet terugvragen maar bij de organisator. Hoe dat te rijmen valt met die "garantie" mag Joost weten. Ook bij ticketforsale (art 7) en andere doorverkopers kunt u lezen dat u (vrij vertaald) de pot opkunt met uw tickets. Bij annulering verwijst men u zonder omhaal naar de organisator. Maar bij de organisator stuurt men u meestal weer terug naar het punt van aankoop. En zelfs als ze dat niet doen, dan betalen ze uiteraard enkel de oorspronkelijke waarde terug (€ 32), veel minder dan wat u aan de doorverkoper betaalde (€ 55 tot € 60). Soms wordt dat geld dan nog terugbetaald op de rekening waarmee de tickets oorspronkelijk gekocht werden - en dat is dan niet uw rekening maar wel die van uw vriendelijke doorverkoper of zijn tussenpersoon.

Tussen haakjes: voor dit concert is lidmaatschap van de Melkweg verplicht. Vraag eens aan uw doorverkoper of dat inbegrepen is. Indien niet, en u bent geen lid, dan moet u nog eens € 3 per ticket afdokken. Daarvoor moet u bij de kassa aanschuiven op de avond van het concert. Tegen dat u binnen aankomt zijn de beste plaatsen al ingenomen door mensen die half zoveel betaalden als u.

Gelukkig is er maar één categorie Philippos Pliatsikas tickets, staanplaatsen van € 32. Anders zouden sommige sites u vrolijk een eersterangs ticket verkopen en u dan een derderangs ticket leveren. Alweer géén oplichting, want als u de kleine lettertjes gelezen had, dan had u gezien dat "hun zaalindeling kan verschillen van die van de organisator". Het aloude trucje van "Kamer met zicht op zee (verrekijker niet inbegrepen)" in een nieuw jasje.

Nog een klein detail voor de volledigheid: sommige organisatoren verbieden de doorverkoop van tickets. Het kan dan gebeuren dat u niet binnen mag met uw duurbetaalde ticket omdat het ongeldig is geworden als gevolg van de doorverkoop. Mojo (de mega-organisator die overigens niet bij dit Philippos Pliatsikas concert betrokken is) verklaarde recent 500 tickets ongeldig (persbericht op http://www.mojo.nl/nieuws/bericht.asp?id=96 ). Een ticket kan ook geblokkeerd zijn omdat het zoekgeraakt of gestolen is, een scanner aan de ingang herkent dan de barcode. De meeste doorverkopers "garanderen" weliswaar terugbetaling als u niet binnen zou mogen, maar nogmaals, lees héél aandachtig hun kleine lettertjes, soms staat daar iets heel anders. Bedenk ook nog dit: zelfs al zou u inderdaad uw geld terugkrijgen, dan heeft u toch maar mooi het concert gemist.

Let wel: deze website gaat over Griekse muziek, we zijn geen juristenclub. U leest dus best zelf alles eens na en trekt dan zelf uw conclusies. Het bovenstaande is gewoon wat wij gezien en gelezen hebben op 26.12.2008, nota bene amper twee dagen na het begin van de voorverkoop van de Philippos Pliatsikas tickets (officiële prijs € 32).

Als u daarna toch nog een doorverkoper overweegt, vraag dan eens aan zo'n zoekmachine wat er zoal geweten is over die doorverkoper. Tik gewoon de naam van de site in en kijk wat er naar boven komt. Als u dat bijvoorbeeld doet met "budgettickets.nl" dan is er veel kans dat u hier terecht komt: http://www.internetoplichting.nl/index.php?topic=467.0 , of hier: http://budgetticket.gaonline.nl/budgetticketklacht.php . Ook over "ticketforsale.nl" is veel interessants te vinden: http://www.internetoplichting.nl/index.php?topic=13863.0 bijvoorbeeld, of http://dommedingen.skynetblogs.be/post/5950727/ticketforsalenl-bedriegers-op-maat .

Beide sites staan overigens ook op de "zwarte lijst" van Mojo (zie het persbericht over de 500 ongeldige tickets, link hierboven). De reden: populaire concerten kopen ze leeg voor de neus van de fans, waardoor er dan alleen nog tickets aan woekerprijzen te krijgen zijn.

U kunt zich natuurlijk al dat speurwerk en veel geld besparen, en bovendien alle mogelijke perikelen vermijden, gewoon door via de officiële voorverkoopkanalen te kopen. Om te weten waar die te vinden zijn gaat u best naar de website van de Melkweg, http://www.melkweg.nl (klik op "tickets" en dan "algemene info").

 

Op de site sinds: 18/12/2008

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Palio-Paréa

Op het literatuurfestival 'Winternachten'

Het Internationaal literatuurfestival Winternachten in Den Haag loopt van 15 tot en met 18 januari 2009. Schrijvers, muzikanten en filmmakers uit binnen- en buitenland gaan er met elkaar in gesprek. Deze editie van Winternachten zet de Turkstalige literatuur extra in de aandacht. Ook is er iedere dag een thema, en voor vrijdag is dat: Fake, of de manipulatie van de waarheid .

De liederencyclus ' Nachten ' die Palio-Paréa op gedichten van de Grieks-Alexandrijnse dichter K.P. Kavafis schreef, past uitstekend in dit kader. De muziek van Palio-Paréa is een ontmoeting tussen Oost en West, een avontuur waarin de groep zich het komende jaar meer en meer wil wagen. De drie vaste muzikanten van de groep zijn namelijk van plan om vaker gastmuzikanten uit andere landen en culturen uit te nodigen om samen te spelen tijdens hun optredens.

In Den Haag zou de bezetting als volgt zijn:

Het vaste trio van Palio-Paréa , bestaande uit:

 • Margôt Schenk : zang, baglamas , percussie
 • Loek Schrievers : ûd ( outi in het Grieks), bouzouki , gitaar, zang en componist-arrangeur
 • Carel van Rijn : gitaar en zang

Zij laten zich zo mogelijk versterken door twee muzikanten van buitenlandse oorsprong, die in België en ver daarbuiten reeds meer dan hun strepen hebben verdiend. Deze muzikanten zijn:

 • Azzedine Jazouli, afkomstig uit Marokko en gespecialiseerd in Arabische percussie-instrumenten
 • Osama Abdulrasol komt uit Irak en speelt gitaar, ûd ( outi ) en qanun ( kanonaki in het Grieks)

Meer informatie over Palio-Paréa leest u op hun website: http://www.palioparea.nl

Praktische gegevens
Vrijdag 16 januari, 21u10, Theater aan het Spui, kleine zaal, Spui 187, Den Haag (NL)

Het avondprogramma vangt aan om 20 uur. U kunt kiezen uit tal van evenementen op het gebied van literatuur, film en muziek. Deze evenementen gaan door op vijf podia. Palio-Paréa speelt er in de kleine zaal van 21u10 tot 22u. Tickets voor de ganse avond kosten € 25,- (Met een Uitpas: € 23,50, CJP-/Studenten- en Ooeivaarspas: € 12,50). Zo'n avondticket geeft toegang tot alle evenementen die die avond doorgaan, maar is geen garantie op plaats. Het kan dus zijn dat een programma van uw keuze reeds volzet is bij aankomst indien u er niet snel genoeg bij bent.

Kaarten en inlichtingen: http://www.winternachten.nl en http://www.theateraanhetspui.nl

 

Op de site sinds: 29/12/2008

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Vasilopita met Nikos Gounakis

Van de Kretenzische Vereniging "MINOS"

De Vereniging van Kretenzers in Keulen en omgeving "O Minos" doet regelmatig beroep op Nikos "Pathiaris" Gounakis om hun activiteiten op te luisteren. Hij speelde bijvoorbeeld op hun feesten in november 2002 en juni 2005 . Dit jaar hebben ze hem gevraagd voor hun jaarlijkse Vasilopita, het aansnijden van het traditionele nieuwjaarsgebak. Op onze januari 2003 pagina vertelden we al de legende van "Aï Vasilis" die aan de basis ligt van deze traditie.

Nu zijn Kretenzers misschien wel gastvrij en joviaal, maar het zijn ook geen gemakkelijke klanten, ze nemen niet met eender wat genoegen. Dat geldt zeker als er gefeest moet worden, dan is het beste vaak niet goed genoeg. Het spreekt dan ook boekdelen dat ze Nikos Gounakis telkens opnieuw naar Keulen laten komen.

Hij wordt trouwens ook veel gevraagd op trouwfeesten, waar toch de reputatie van de gastheren op het spel staat en ook dat is iets wat Kretenzers niet licht nemen.

En ook de Kretenzische vereniging van Luxemburg weet Gounakis wonen.

Vindt u dat allemaal te ver, dan zijn er nog altijd zijn eigen feesten in Genk, die in maart en april zullen plaatsvinden.

Praktische gegevens
Zaterdag 31 januari, 17u00, Lukaskirche, Mühlenstrasse 6, 51143 Köln-Porz (D)

We hebben geen informatie doorgekregen over eventuele inkomprijzen. Het is blijkbaar ook niet mogelijk om hiervoor te reserveren, terwijl anderzijds het zaaltje (bij de Lukaskirche) niet zo groot schijnt te zijn.

 

Op de site sinds: 30/01/2009

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.