Augustus 2009
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2006 Jaar 2007 Jaar 2008 Jaar 2009 Jaar 2010 Jaar 2011 Jaar 2012
Januari 2009
Februari 2009
Maart 2009
April 2009
Mei 2009
Juni 2009
Juli 2009
Augustus 2009
September 2009
Oktober 2009
November 2009
December 2009

Overzicht Griekse Muziek in Augustus 2009

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Folkfestival Dranouter

Met Kretenzische muziek op zaterdag en zondag

In haar aankondigingen en persberichten meldt het folkfestival: "Dranouter kiest dit jaar weer voor een muzikale geestverruiming en plaatst avant-garde naast retro, klassiekers naast ontdekkingen, intiem naast uitbundig."

De affiche van de vijfenendertigste editie van het festival, die pas begin juli helemaal compleet was, biedt inderdaad voor elk wat wils. Maar wat de Griekse deelname betreft kunnen we toch stellen dat er eerder voor "klassiekers" in het genre werd gekozen.

Voor het derde jaar op rij wordt een muziekgroepje uit Kalives, een dorp uit de regio Chania in de baai van Souda op Kreta, naar Dranouter gehaald. De kern van het groepje bestaat, net als in 2007 en 2008 , uit:

 • Ilias Vlamakis, lyra
 • Dimitris Vlamakis, luit
 • Vardis Karadakis, luit en zang

Dit jaar wordt het aangekondigd als " The Kalives Music Project " en volgens de website van Dranouter zou er nog een vierde man meekomen, Yannis. Het viertal brengt traditionele muziek en dans uit de regio van Chania.

The Kalives Music Project treedt op:

 • op zaterdag 8 augustus om 14u30 in de Kayam
 • en op zondag 9 augustus om 16u30 in De Kring
Praktische gegevens
Van vrijdag 7 tot en met zondag 9 augustus 2009, Folkfestival Dranouter, festivalterrein, 8950 Dranouter (B)

Er zijn verschillende formules: een dagticket kost € 45,- in voorverkoop en € 60,- aan de kassa. Tweedaagse tickets voor vrijdag én zaterdag of zaterdag én zondag kosten respectievelijk: € 70,- en € 80,-. Een weekendticket: € 90,- en € 100,-. (Prijzen exclusief reservatie- en verzendingskosten). De aanloopavond op donderdag 6 augustus is gratis voor mensen met een weekendticket, anders betaalt u € 15,-.

Dit festival is voorbij.

 

Op de site sinds: 21/07/2009

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Daemonia Nymphe

Met nieuwe Oudgriekse muziek

Vakantietijd is komkommertijd voor wat (Griekse) concerten betreft, maar gelukkig zijn er dan de zomerfestivals die toch ook nog af en toe een Griekse groep programmeren.

In augustus is het wat dat betreft allemaal in de provincie West-Vlaanderen te doen, waar van 7 tot 9 augustus het Folkfestival Dranouter plaatsvindt, met op de affiche een groepje afkomstig van Kreta, en van 21 tot 23 augustus loopt in Deerlijk het Deerlycke Festival.

Het Deerlycke Festival profileert zich als een Folk- en Familiefestival en dit jaar staat er op zaterdag 22 augustus een bijzondere Griekse groep op het podium van de Grote Tent, die zowel jong als oud kan aanspreken.

Daemonia Nymphe ( Δαιμονία Νύμφη ) brengt Griekse muziek gespeeld op gereconstrueerde instrumenten uit de Griekse Oudheid. Hun muziek roept een mysterieuze sfeer op van nimfen en demonen. Ook visueel is een optreden van Daemonia Nymphe de moeite waard, net omwille van de tot de verbeelding sprekende instrumenten en de aangepaste sfeer die de groep daarbij creëert in Oudgriekse stijl.

De groep werd in 1994 opgericht door de broers Spyros en Pandelis Giasafakis. In het begin speelden ze verschillende muziekstijlen, van folk tot rock en zelfs experimentele elektronische muziek. De muzikanten gebruikten ook een aantal traditionele instrumenten uit de Griekse volksmuziek zoals de flogera en de daouli , maar de Oudgriekse stijl van Daemonia Nymphe kwam pas later helemaal tot ontplooiing, vooral onder invloed van de instrumentenbouwer Nikolaos Brass. Het instrumentarium van de groep werd door zijn toedoen uitgebreid met een aantal nagebouwde instrumenten uit de Griekse Klassieke Oudheid en die instrumenten gingen vanaf dan een prominente rol spelen in de muziek van Daemonia Nymphe . Het weer tot leven brengen van deze niet meer gebruikte antieke instrumenten was voor de groep een uitdaging en een nieuwe inspiratiebron die tot op heden nog niet is opgedroogd. Toch is dat niet hun eigenlijke doel, want dat is en blijft de heel eigen muziek van de groep.

De bezetting is als volgt:

 • Spyros Giasafakis: gitaar, bas, zang en toetsen
 • Evi Stergiou: harp

Dit duo vormt nu de vaste kern van Daemonia Nymphe en tekent ook voor de composities. Ze worden versterkt door:

 • Maria Stergiou: zang en percussie,
 • Dafni Kotsiani,
 • Vangelis Paschalidis en
 • Christos Koukaras.
 • Nikos Brass bouwde de instrumenten.

Het repertoire bestaat uit composities gebaseerd op archeologische vondsten en onderzoek, aangevuld met eigen composities in dezelfde stijl.

De gebruikte instrumenten uit de Griekse Oudheid zijn voornamelijk snaarinstrumenten, die met een plectrum of met de vingers bespeeld werden. Zo zien we een hele variatie van harp-achtige instrumenten waaronder de antieke lier (λύρα) en de antieke kithara (αρχαία κιθάρα). De lier was een volksinstrument, maar de kithara was meer verheven en werd alleen door professionele musici bespeeld. Waarschijnlijk zijn zowel de citer als de gitaar uit dit soort instrumenten ontstaan, althans dat laat de etymologie van deze woorden toch vermoeden. Het woord kithara wordt in Griekenland nu nog steeds gebruikt voor de gitaar . De groep gebruikt ook de barbiton of barbitos (βάρβιτος), die ook verwant is aan de lier maar groter is en het psalter of pektis (πηκτίς). De pandoura (πανδούρα) is van een heel andere aard en lijkt niet op de eerder genoemde instrumenten, maar is een soort luit.

Daemonia Nymphe gebruikt deze instrumenten samen met andere traditionele instrumenten uit de Griekse volksmuziek zoals de flogera , de daouli en de sandouri . Ze beschouwen deze oude in onbruik geraakte instrumenten niet als museumstukken maar als muziekinstrumenten net zoals alle andere hedendaagse instrumenten.

Hun muziek blijkt vooral in West-Europa aan te slaan. Tussen 1998 en 2007 heeft de groep een behoorlijk aantal cd's opgenomen, allemaal uitgebracht door de Franse platenmaatschappij Prikosnovenie. Sinds kort heeft de groep het Verenigd Koninkrijk als uitvalsbasis en deze zomer treden ze daar ook in juni op. In augustus staan ze in België op de planken en in september in Duitsland en in Frankrijk.

Over de groep en vooral over die aspecten van de Griekse Oudheid die hen het meest aanspreken, en die dus in hun werk prominent aanwezig zijn, schreven we een heel achtergrondartikel .

Praktische gegevens
Zaterdag 22 augustus 2009, 18u15 , Grote Tent, Deerlycke Festival, festivalterrein, Tapuitstraat, 8540 Deerlijk (B)

Het Deerlycke Festival loopt van vrijdag 21 augustus tot en met zondag 23 augustus.

Tickets kosten in voorverkoop: € 32,- voor het ganse weekend, € 20,- op vrijdag, € 22,- op zaterdag en € 5,- op zondag. Kinderen -14 jaar: gratis indien vergezeld door de ouders. (De dag zelf aan de ingang kost een weekendticket € 40,-, een vrijdagticket: € 25,- en een zaterdagticket: € 30,-.)

Dit festival is voorbij.

 

Op de site sinds: 16/08/2009

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.