Mei 2009
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2006 Jaar 2007 Jaar 2008 Jaar 2009 Jaar 2010 Jaar 2011 Jaar 2012
Januari 2009
Februari 2009
Maart 2009
April 2009
Mei 2009
Juni 2009
Juli 2009
Augustus 2009
September 2009
Oktober 2009
November 2009
December 2009

Overzicht Griekse Muziek in Mei 2009

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Michalis Chatzigiannis

European Tour 2009

Michalis Chatzigiannis (op z'n Engels ook Michalis Hatzigiannis geschreven) toerde in oktober 2007 al doorheen Europa. Blijkbaar beviel het hem wel, want hij komt nu opnieuw deze kant op.

In Griekenland heeft hij eind oktober 2008 zijn nieuwste album uitgebracht met een titel die we voor een keertje niet moeten vertalen: "7". Waarschijnlijk zal hij deze tour gebruiken om dit album te promoten, en de rest van het programma zou dan bestaan uit zijn grootste successen.

Op YouTube vindt u honderden videoclipjes van hem.

Hij heeft uiteraard ook een website, http://www.michalishatzigiannis.gr/ maar ook bij deze site krijgt u de muziek door uw strot geduwd zodra u er op komt. Gelukkig is er rechts onderaan een knopje om het uit te zetten maar als u bijvoorbeeld omschakelt van Grieks naar Engels begint het weer opnieuw. Niet aangewezen voor de meeste kantooromgevingen dus.

In het begin waren we alleen zeker van de optredens in Duitsland en in Nederland ("zeker" in de zin dat de kaartverkoop daar als eerste van start is gegaan). Het concert in Brussel is intussen ook in voorverkoop gegaan. De tour neemt gaandeweg alsmaar meer uitbreiding en krijgt stilaan vaste vorm. Londen bijt de spits af met een concert op 14.03. In april volgt Frankfurt (25.04), Zürich (26.04), Amsterdam (28.04 - zie onder) en Düsseldorf (30.04 - zie onder) . De tour gaat in mei als volgt verder: Stuttgart (01.05), München (02.05), Brussel (04.05 - zie onder) , Berlijn (06.05), Nürnberg (08.05) en tot slot Wenen (10.05).

Dat er geen zekerheden zijn in het leven bewijst zijn recente USA Tour in mei 2008. Die was volledig uitverkocht (officieel tenminste) maar werd halfweg afgebroken omdat de Amerikaanse organisator er een zootje van maakte. De accomodatie voor de artiest was beneden peil en de technische uitrusting (klank en belichting) voldeed niet aan de eisen van iemand als Hatzigiannis , aldus zijn management. En volgens de geruchtenmolen zou er ook een Australische Tour voorzien zijn geweest voor november 2008. Maar die zou - nog steeds volgens geruchten - afgeblazen zijn omdat de organisatoren met vorige concerten verlies hadden geleden (o.a. Anna Vissi, Nikos Vertis). Te veel concerten te kort op elkaar, zegt men, en ook bij onze tegenvoeters zijn het barre economische tijden.

Het is in elk geval een bijkomende reden om uw tickets alleen via de officiële verkoopkanalen te kopen. Als een concert ooit afgelast wordt krijgt u tenminste de prijs van de kaarten terug (in de meeste gevallen minus reservatiekosten). Bij de doorverkoop (zeg maar woekerhandel) doet u er goed aan de kleine lettertjes te lezen. Soms staat daar dat u de "face value" terugbetaald krijgt, dat is de officiële ticketprijs, terwijl u misschien een veelvoud van de prijs betaald had.

Meer informatie over deze tour: http://www.greece-on-tour.eu

Praktische gegevens
Dinsdag 28 april, 21u00, The Max, Lijnbaansgracht 234a, 1017 PH Amsterdam (NL)

Deuren: 20u.

Tickets: € 42,- exclusief bespreekkosten (€ 4,55/ticket), verplicht lidmaatschap (€ 3/persoon) en verzendingskosten (€ 3,26/zending).

De plaatskeuze is vrij, en er zijn enkel staanplaatsen verkrijgbaar.

Informatie over voorverkoopadressen en dat soort dingen vindt u op http://www.melkweg.nl .

De voorverkoop is gestart op woensdag 3 december 2008 om 10 uur.

De Melkweg (de zaaluitbater, zeg maar) waarschuwt nadrukkelijk tegen het kopen van tickets via andere dan de officiële kanalen, vaak aan (veel) hogere prijzen. Ze nemen hiervoor geen enkele verantwoordelijkheid en u loopt bovendien het risico opgelicht te worden (zeggen ze met enig gevoel voor understatement).

Op het Internet worden bijvoorbeeld Michalis Hatzigiannis tickets (officiële prijs € 42) voor Amsterdam aangeboden voor prijzen tot € 80 per stuk, verzendingskosten niet inbegrepen. Daarbij moet u bedenken dat het concert nog lang niet uitverkocht is (22.12.2008). Er zijn nog volop tickets voor Michalis Hatzigiannis te krijgen aan € 42. Als u dom genoeg bent om daarvoor € 80 neer te tellen, dan hebben wij een uniek buitenkansje voor u: we kunnen u een fles leidingwater bezorgen aan € 30, verzendingskosten niet inbegrepen.

Interessant om weten: Mojo, een belangrijke organisator van concerten (maar wel niet van dit concert), heeft recent zomaar eventjes 500 kaarten voor een concert van de "popera" (pop-opera) groep Il Divo in de Ahoy ongeldig gemaakt (zie hun nieuwsbericht op http://www.mojo.nl/nieuws/bericht.asp?id=96 ). Die tickets waren opgekocht door, en met (woeker)winst aangeboden op, www.rang1tickets.nl. Zo'n doorverkoop is in strijd met de algemene voorwaarden van Mojo. Dubbele pech voor de kopers, want ze zijn niet alleen veel meer geld kwijt dan nodig, maar hun duurbetaalde ticket is nu herleid tot een waardeloos stukje papier. In de algemene voorwaarden van de rang1tickets staat immers - vrij vertaald - dat u de pot opkunt als u niet binnenmag met een kaartje dat ze u verlapt hebben (zie puntjes 7.1 en 7.3 op http://www.rang1tickets.nl/tickets.asp?pagina=14@Voorwaarden.asp , versie 28 april 2007). Er staan trouwens nog wat lezenswaardige dingen in die algemene voorwaarden. Als u bijvoorbeeld bij hen kaartjes koopt voor "rang 1" en u blijkt dan op rang 3 te zitten kunnen ze u met uitgestreken gezicht op puntje 7.6 wijzen. Enzovoorts.

Nu is het zo dat Michalis Hatzigiannis kaarten (voorlopig?) niet op rang1tickets.nl aangeboden worden, maar wel bijvoorbeeld op http://www.ticketforsale.nl en http://www.budgetticket.nl (die overigens allebei op de "zwarte lijst" staan van Mojo, zie het persbericht hierboven). De ticketforsale website biedt in theorie een garantie: als u niet binnenmag met het door hen verkochte kaartje, dan betalen ze u integraal terug - zeggen ze. Maar als ze dat niet zouden doen, dan heeft u geen poot om op te staan. Kijkt u eens naar hun algemene voorwaarden (versie 18 juni 2007, zoek ze maar op hun website). Die moet u aanvaarden als u het bestelformulier invult, en in puntje 7 daarvan staat keihard dat u - vrij vertaald - de pot opkunt als u de toegang geweigerd wordt. En in elk geval moet u de tickets naar hen opsturen om aanspraak te maken op hun garantie. We wensen u veel succes om uw claim alsnog voor een rechtbank hard te maken als u uw voornaamste bewijsstuk uit handen hebt gegeven. Bij budgetticket.nl is het van hetzelfde laken een broek.

Ook interessant is de vraag wat er gebeurt als het concert afgelast wordt. Wendt u tot de organisator, zeggen ticketforsale.nl (alg. voorwaarden art 7) en budgetticket.nl (art 8.7 en 8.8) in koor. Wendt u tot uw verkooppunt, zegt de organisator. In het beste geval krijgt u uiteindelijk de officiële prijs van uw Michalis Hatzigiannis tickets terug, en dat is € 42. U betaalde € 65 of zelfs € 80, weet u nog wel?

Maar wie weet: misschien zijn het bij ticketforsale.nl en budgetticket.nl ook wel doodeerlijke, hardwerkende en brave mensen. Kan zijn, maar dan mogen ze misschien wel eens uitleggen waarom ze tickets voor niet-uitverkochte concerten aan bijna dubbele prijs verkopen met het argument dat hier "vraag en aanbod" aan het werk is. En misschien zullen ze het allemaal niet zo hard spelen, en zullen ze in de praktijk wat inschikkelijker zijn dan hun "algemene voorwaarden" laten uitschijnen. Kan zijn, maar waarom staat het er dan allemaal, in die kleine lettertjes die niemand leest tot het te laat is? En waarom zijn de algemene voorwaarden zo flagrant in tegenspraak met hun garantie?

Het is juist dat dergelijke woekerhandel niet illegaal is, waarmee we bedoelen dat het niet in strijd met de wet schijnt te zijn. Het is geen oplichting, want in de algemene voorwaarden staat duidelijk uitgelegd hoe ze u gaan rollen. Maar ja, wie leest die?

Het is anderzijds wel zo dat deze zwarthandelaars de concerten voor de neus van de fans leegkopen en vervolgens profiteren van de zelf gecreëerde schaarste. Dat heet dan markteconomie. Heeft u trouwens al eens nagedacht over ons aanbod voor die fles leidingwater? Wat zegt u? U zal ze zelf wel vullen? Pech gehad, wij hebben al het leidingwater opgekocht, er komt helaas niks meer uit uw kraan. Maar maakt u zich geen zorgen, wij hebben nog voorraad genoeg. Intussen is de prijs wel gestegen tot € 60 per fles. Vraag en aanbod, weet u wel. En allemaal netjes volgens de wet, naar het schijnt.

Donderdag 30 april, 20u00, Philipshalle, Siegburger Strasse 15, 40591 Düsseldorf (Oberbilk) (D).

Tickets: € 45,- / € 40,- / € 35,- zitplaats / € 35,- staanplaats / € 25,- en € 15 (reserverings- en verzendingskosten niet inbegrepen). De twee eerste categorieën blijken intussen uitverkocht (23.01.2009).

De kaartverkoop is gestart. Meer informatie op http://www.philipshalle.de/de/events . Hun "Ticket Shop" is te vinden op http://www.philipshalle.de/de/ticketshop . U klikt in het alfabetische lijstje op 'Michalis Hatzigiannis'. Als u 'Kategorien ansehen' aanklikt, krijgt u een zaalplan met de verschillende categorieën.

Er zijn ook kaarten te krijgen via http://www.eventim.de . Anderzijds nemen ze bij Eventim in principe geen verantwoordelijkheid voor terugbetaling als het concert zou afgelast worden.

Maandag 4 mei, Koninklijk Circus, Onderrichtsstraat 81, Brussel (B)

Verplaatst

Dit concert gaat door in het Paleis voor Schone Kunsten, zie onder.

Maandag 4 mei, 20u00 , Henry Le Boeufzaal, PSK (Bozar), Brussel (B)

Tickets: € 49, € 42, € 35 en € 28. Enkel zitplaatsen verkrijgbaar, in vier prijscategorieën. De kaartverkoop is gestart op 10 februari 2009.

Reserveren via de website van het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) http://www.bozar.be/home.php?bozar=music . Op de website van Bozar krijgt u bij het reserveren een zaalplan te zien.

Kaarten worden ook te koop aangeboden bij Fnac, telefonisch op 0900-006.00 of online: http://www.be.fnacspectacles.com

 

Op de site sinds: 29/11/2008

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Alkinoos Ioannidis

Het is een tijdje stil geweest rond Alkinoos Ioannidis, maar nu is hij er weer.

Hij komt voor een exclusief concert naar Brussel. Daar zal hij niet alleen zijn nieuwste cd voorstellen maar hij zal uiteraard ook zijn oudere succesnummers laten horen.

Die nieuwste plaat heet " Neropontí " en ze is vers van de pers: ze verscheen midden maart 2009, zes jaar na zijn vorige plaat met eigen werk, "I peripeties enos proskyniti". Hij heeft er minstens twee jaar aan gewerkt.

Intussen bracht hij in 2006 wel nog een cd uit samen met de violist Miltiadis Papastamou. Maar die cd bevat traditionele liederen van Cyprus. Ook die productie werd grondig aangepakt en is het resultaat van negen jaar grondig onderzoek en samenwerking.

Praktische gegevens
Maandag 18 mei, 20u45, The Music Village, Steenstraat (Rue des Pierres) 50, 1000 Brussel (B)

Uitverkocht

Inkom: € 26 in voorverkoop, € 35 aan de kassa . In de prijs is een drankje inbegrepen (een glas wijn, bier of frisdrank).

Let op: de club was al voor 85% uitverkocht toen we dit in ons nieuwsbulletin meldden (25.03.09 11u30), er waren toen nog alleen plaatsen met (bijna) geen zicht op het podium, maar intussen is het wel volledig uitverkocht! (25.03.09 19u)

Meer informatie: http://www.theologitis.net/ .

De Music Village ligt vlak bij de Brusselse Grote Markt.

De organisator vraagt aan iedereen die reserveerde om niet vóór 20u25 aan te komen, maar ook niet later dan 20u40 , zodat het concert (min of meer) op tijd kan beginnen. Er mag niet gerookt worden in de club.

 

Op de site sinds: 25/03/2009

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Diner en dansvoorstelling

voor 20 jaar Acanthe

Het is ondertussen alweer 20 jaar geleden dat Fanouris Trikilis, een gedreven dansleraar uit Charleroi, de Griekse dansvereniging Acanthe oprichtte. Deze vereniging stelt zich tot doel de Griekse traditionele dansen te behouden en verspreiden.

De vereniging oogstte van bij het begin meteen veel bijval bij de Griekse immigranten in de streek rond Charleroi, maar ook anderen, niet-Grieken, raakten in de ban van de Griekse dans. Acanthe telt tegenwoordig om en bij de honderd enthousiaste leden.

Vijf jaar geleden vierde de vereniging haar 15-jarig jubileum met een groot feest . Nu, vijf jaar later, viert Fanouris samen met zijn dansgroep opnieuw feest en zij staan te popelen om het publiek en alle liefhebbers van Griekse traditionele dansen te laten zien dat ze die voorbije twintig jaar echt niet hebben stil gezeten.

De avond vangt aan omstreeks 19 uur met een aperitiefje. Nadien volgt een drie-gangen menu terwijl u kunt genieten van twee dansvoorstellingen:

 • In een eerste deel zullen dertig jonge dansers komende van Chalkida (Evia) een voorstelling geven met zang en dans rond het thema van het huwelijk , zoals dat in hun streek gebruikelijk is of was. De dansgroep, allemaal adolescenten, behoort tot de Syllogos ton apantachou Lamarioton (Σύλλογος των απανταχού Λαμαριωτών) , (vrij vertaald: de Vereniging van de overal verspreide Lamarioten). De meeste inwoners van het dorp Lámari op het eiland Evia - of de nakomelingen ervan - zijn uitgeweken en wonen tegenwoordig in steden als Athene of Chalkida, of nog verder. Deze culturele vereniging werd in 1983 opgericht om hen samen te brengen en de tradities van de Lamarioten levendig te houden. Want die tradities zijn uniek. De dorpelingen zijn in een ver verleden afkomstig van Epirus en houden er heel eigen zeden en gebruiken op na. Om haar doel te bereiken organiseert de vereniging regelmatig culturele activiteiten en bijeenkomsten onder de Lamarioten. Ze beschikt over een eigen heemkundig museum in het dorp en heeft in 2006 een dansgroep voor traditionele dansen opgericht met drie onderafdelingen, afhankelijk van de leeftijd van de dansers. Het is de dansgroep van de jongeren, onder leiding van danslerares mevr. Agrafioti, die de voorstelling van vanavond verzorgt.
 • Het tweede deel van de vooravond wordt ingevuld met een voorstelling van de dansgroep van Acanthe , onder leiding van Fanouris Trikilis. Het wordt een voorstelling met dansen van Kreta, Thracië en de eilanden .

Na het diner en de dansvoorstellingen volgt een dansavond voor iedereen met live muziek van de Griekse jongerengroep Cosmos uit Brussel.

Praktische gegevens
Zaterdag 9 mei, 19u00, Maison Communale, Place Albert Ier 1, 6061 Montignies-sur-Sambre (B)

Enkel op reservatie.

Prijs: € 25,- per persoon (in deze prijs zijn het aperitief en het menu met drie gangen inbegrepen). Vooraf inschrijven is noodzakelijk. Dit kan vanaf 30 maart en tot 26 april. Personen die inschrijven voor het diner met dansvoorstelling, krijgen gratis toegang tot de dansavond na de voorstelling (vanaf ongeveer 21u30).

Inlichtingen en inschrijvingen (vanaf 30 maart) bij Acanthe: telefoon: 0475-857.595 of e-mail: [aanvragen e-mail adres] (liefst in het Frans of Grieks).

 

Op de site sinds: 25/03/2009

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Dansavond

voor 20 jaar Acanthe

Deze dansavond kadert in het feest rond twintig jaar Acanthe.

De feestavond vangt aan met een diner met dansvoorstelling, waarvoor vooraf inschrijven noodzakelijk is. De voorstelling, vanaf 19u, richt zich tot alle geïnteresseerden in Griekse traditionele dansen. (Zie elders op deze pagina ).

Het dansfeest achteraf, vanaf 21u30, is apart toegankelijk. Iedereen is welkom, zolang er plaats is natuurlijk. De muziekgroep Cosmos van de Griekse jongeren uit Brussel speelt dan dansbare Griekse muziek.

Praktische gegevens
Zaterdag 9 mei, 21u30, Maison Communale, Place Albert Ier 1, 6061 Montignies-sur-Sambre (B)

Inkom: € 5,-. Reserveren voor de dansavond hoeft niet. (Diegenen die inschrijven voor het diner met dansvoorstelling , mogen uiteraard blijven voor de dansavond ook en hoeven hiervoor niet apart te betalen).

Inlichtingen bij Acanthe: telefoon: 0475-857.595 of e-mail: [aanvragen e-mail adres] (liefst in het Frans of Grieks).

 

Op de site sinds: 25/03/2009

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Laos kai Kolonaki

Griekse rembetika

Het kersvers opgerichte groepje Laos kai Kolonaki legt zich toe op de Griekse rembetika .

Ze kiezen hun repertoire uit een brede waaier van liederen waarbinnen het genre evolueerde. Van oude Café Aman-liederen, die een grote bloei kenden aan het einde van de negentiende eeuw, over de rembetika-liederen in de Piraeus-stijl, een genre dat zich ontwikkelde na de Klein-Aziatische Katastrofe van 1922 en alle miserie die daaruit voortvloeide, en door velen geminacht werd. Tot de meer recentere rembetika-liederen na de Tweede Wereldoorlog Westerse invloeden ondergingen en overal ingeburgerd raakten tot in de salons van de burgerij, dure clubs en in de cinema toe.

In tegenstelling tot Takis Mendis , die er een reeks concerten in Art Base heeft opzitten en een heel eigen stijl heeft, probeert 'Laos kai Kolonaki' de liederen zo authentiek mogelijk te laten klinken.

Het groepje werd pas opgericht, maar dat betekent helemaal niet dat deze muzikanten debutanten zijn. Laos kai Kolonaki bestaat uit:

 • Maria Spyroglou, zang en defi
 • Yannis Sarris, bouzouki en zang
 • Andreas Doussis, gitaar en zang

De zangeres Maria Spyroglou is de jongste van het groepje en tamelijk nieuw in het vak. De andere twee muzikanten spelen al langer, zowel apart als samen. Yannis Sarris heeft onder meer in een rebetadiko (een café gespecialiseerd in rembetika -muziek) op Syros gespeeld, u weet wel, het eiland vanwaar Markos Vamvakaris afkomstig was. Sarris speelt bouzouki op een instrument in de 'oude stijl', een driesnarige, peervormige tambouras , zoals het instrument oorspronkelijk was vóór het invloeden onderging van de mandoline .

Andreas Doussis was mede-oprichter van een Brusselse rebetadiko , To Rebetiko, die jammer genoeg een aantal jaren terug zijn deuren moest sluiten. Hij speelde er destijds live rembetika -muziek van ongeveer 22 uur tot in de vroege uurtjes en dat ritme is hij nog lang niet verleerd.

De groep ontleent zijn naam aan het lied 'Laos kai Kolonaki' (Λαός και Κολωνάκι) uit de gelijknamige filmkomedie van Yannis Dalianidis uit 1959. Het is oorspronkelijk een lied van Manolis Chiotis, die ook de solo-bouzouki voor zijn rekening neemt. Het werd gezongen door Mairy Linda, die datzelfde jaar ook de tweede vrouw werd van Manolis Chiotis.

Het lied 'Laos kai Kolonaki' (Het volk en Kolonaki) wijst op de tegenstelling tussen arm en rijk. Kolonaki is ook nu nog steeds de chique buurt van Athene. Toch vertelt het lied dat we allen, rijk of arm, in wezen gelijk zijn en dat geld niet meetelt in de liefde.

Voorlopig zijn er twee concerten gepland, één in mei en een tweede in juni.

Praktische gegevens
Zaterdag 9 mei, 21u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Kaarten: € 12,50. (Met korting voor jongeren onder de 26 jaar: € 8,-).

Inlichtingen en reserveringen bij Art Base, bij voorkeur via hun website: http://www.art-base.be (of eventueel ook per e-mail [aanvragen e-mail adres] of telefonisch op 02/217 29 20).

Vrijdag 5 juni, 21u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Volzet

Kaarten: € 12,50. (Met korting voor jongeren onder de 26 jaar: € 8,-).

Inlichtingen en reserveringen bij Art Base, bij voorkeur via hun website http://www.art-base.be (of eventueel ook per e-mail [aanvragen e-mail adres] of telefonisch op 02/217 29 20).

 

Op de site sinds: 25/03/2009

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Maria Skoulá en ensemble

Op het feest van de Kretenzers

De Vereniging van Kretenzers in België organiseert nu al enkele jaren na elkaar hun traditioneel feest, waarbij ze dan telkens beroep doen op jonge maar gerenommeerde musici die ze speciaal uit Griekenland laten overkomen. Het is een eenvoudige formule maar je moet dan wel het financiële risico kunnen en durven nemen. Maar Kretenzers zijn niet gauw bang, en bovendien hebben hun feesten nogal wat succes.

Dit jaar halen ze Maria Skoulá ( Μαρία Σκουλά) naar België, zo werd ons aangekondigd.

Nu staat Maria Skoula (pseudoniem voor Maria Skouláxinou ) bekend als een van de belangrijke vertegenwoordigers van de eilandmuziek. Vandaar dat we in ons bulletin 2009/8 van dinsdag 14 april 2009 zonder aarzelen de "one and only" Maria Skoula aankondigden. We vonden het wel een beetje verrassend, want met Maria Skoula zou de Vereniging van Kretenzers deze keer iemand hierheen halen die niet van Kreta zelf afkomstig is, maar van Naxos. Onmogelijk leek het ons niet. Naxos heeft - als Cycladen-eiland - een heel eigen cultuur maar door de ligging zijn er toch raakpunten met de cultuur van Kreta. En bovendien: Maria Skoulá zingt op dorpsfeesten en tijdens het winterseizoen treedt ze op in clubs. Met andere woorden: ze weet exact hoe ze het publiek aan het dansen kan krijgen. Ze heeft ook verschillende eigen cd's uitgebracht en ze beperkt zich daarbij niet tot eilandmuziek alleen. En tenslotte: de Vereniging van Kretenzers maakt er de laatste jaren een punt van om grote namen hιerheen te halen.

Tot zover geen vuiltje aan de lucht. Tot we een flyer onder ogen kregen met de aankondiging van dit feest, waarop ook een foto stond van Maria Skoula , met een lyra in de hand. En wat bleek: dit was niet "onze" Maria Skoula van Naxos!

We deden navraag en inderdaad, déze Maria Skoula is een rasechte Kretenzische. Ondanks haar jeugdige leeftijd heeft ze blijkbaar toch al wat indruk gemaakt, zowel als zangeres als als lyra -speelster. En dat wil wat zeggen, want om als vrouw aanvaard te worden in een mannenwereld - die de Kretenzische muziek toch wel is - moet je net dat ietsje beter zijn om door de vooroordelen heen te breken. Nu heeft Maria wel stevige roots. Ze is afkomstig van Anoya (Anogeia), een dorp met een rijke muzikale traditie. Van de amper 2500 inwoners zijn er zelfs een aantal die wereldvermaard zijn. Denk bijvoorbeeld aan Loudovikos ton Anogion en aan de familie Xylouris, met natuurlijk Nikos Xylouris maar ook Psarantonis .

Maar er zijn er nog vele anderen, die bij het grote publiek misschien niet meteen een belletje doen rinkelen maar die bij kenners een hele batterij belletjes in werking zetten. Eén daarvan is de zanger en lyra -speler Vasilis Skoulás, die regelmatig in Anoya optreedt. En ook bij hem zit het in de genen. Zijn grootvader was een al even belangrijke lyraris (lyra-speler) en zijn vader is een bekende schilder-beeldhouwer in het dorp.

Maria Skoula is niet meteen verwant met deze tak van de Skouládes (de "Skoulassen"), maar dat hoeft niet te verwonderen want er zijn meer dan tachtig huisgezinnen met die naam in Anoya, en die zijn uiteraard allemaal op de een of andere manier familie van elkaar.

Maar ook de tak van Maria telt heel wat muzikaal talent. Dat blijkt alleen al uit de samenstelling van haar ensemble. Dat ziet er als volgt uit:

De tweede is haar vader, de derde haar broer ... Een familiereünie dus? Nee, niet echt, want voor een volledig overzicht van het beschikbare talent ontbreekt nog de grootvader, de oom ... Voor de heren onder u: bedenk wel dat Kretenzische mannen de reputatie hebben om de eer van hun dochter, zus of echtgenote desnoods hardhandig te verdedigen.

Meer over Maria Skoula leest u in onze bio van haar . Een videofilmpje van haar staat op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=77bFAmA14nE

Ook deze keer weer laat de Vereniging van Kretenzers van België dus topkwaliteit overkomen.

Op het feest zal u ongetwijfeld ook de dansgroep van de Vereniging van Kretenzers aan het werk kunnen zien, en ook die is van hoog niveau.

Tenslotte vermelden we nog dat dit feest zoals elk jaar in het teken staat van de herdenking van de Slag om Kreta , die plaatsvond in mei 1941. De elitetroepen van Hitler hadden toen de grootste moeite om het eiland te veroveren. Dat werd verdedigd door een handjevol Engelse soldaten - en door de Kretenzische vrouwen, kinderen, grijsaards en priesters. De meeste "weerbare" Kretenzers zaten immers vast op het Griekse vasteland, waar ze eerst meegeholpen hadden om Mussolini de vernedering van zijn leven te bezorgen en later afgesneden raakten toen de Duitsers Griekenland onder de voet liepen. Hitler moest vervolgens alleen nog even Kreta veroveren en dan kon hij al zijn aandacht wijden aan Rusland. De Duitsers hadden gedacht dat ze met open armen zouden verwelkomd worden maar in plaats daarvan werden de zwaarbewapende parachutisten onthaald op dorsvlegels, zeisen, hakbijlen, keukenmessen en af en toe een verroest geweer uit de Turkse tijd. Door de vertraging reden de Duitsers zich later vast in de dodelijke Russische winter, wat er mede toe leidde dat ze de oorlog uiteindelijk verloren. Het koppige verzet van de Kretenzische bevolking leidde ook tot meedogenloze repressie vanwege de nazi's, die hele dorpen uitmoordden.

Praktische gegevens
Zaterdag 2 mei, 19u30, Zaal Aurore, Anderlecht (Brussel) (B)

Inkomprijs: € 7,-.

Voor een hoofdschotel of een fles Kretenzische wijn mag u rekenen op € 15, kleinere hapjes kostten vorige keer € 5 en een biertje was € 2.

 

Op de site sinds: 12/04/2009

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Kariofyllis Doïtsidis en kompania

Federatie van Thracische Verenigingen van Europa

De Federatie van Thracische Verenigingen van Europa is een overkoepelende organisatie die ieder jaar een culturele activiteit organiseert die over meerdere dagen verspreid is. De aanleiding hiervoor is de herdenking van de bevrijding van Thracië in mei 1920 . Toen kwam het gebied immers definitief bij Griekenland, na eerst meer dan vijf eeuwen een deel geweest te zijn van het Ottomaanse Rijk, en na een woelige en ingewikkelde overgangsperiode, die goed zeven jaar duurde. In die tijd wisselde het herhaaldelijk van eigenaar. Het was zelfs gedurende drie maanden onafhankelijk als "Republiek van Gümüljina" (de Turkse naam voor Komotini). Bij elke wisseling waren er natuurlijk wat we tegenwoordig "zonevreemde" inwoners zouden noemen, en die kregen het dan telkens hard te verduren. Ook na 1920 was de ellende niet voorbij, want Griekenland moest het oostelijke deel (het huidige Turks Thracië) in 1923 teruggeven aan Turkije (wat voor de Turken die daar woonden dan weer een "bevrijding" was) en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Grieks Thracië door Nazi-Duitsland aan Bulgarije uitgeleend om het in hun plaats te bezetten. Maar dat is intussen gelukkig allemaal voorbij en het enige zichtbare spoor van deze droeve tijden zijn de minaretten van de Griekse moslim-minderheid. Voor hen werd bij de bevolkingsuitwisseling van 1923 een uitzondering gemaakt, zij hoefden niet te verhuizen naar de "juiste" kant van de nieuwe grens. Maar goed, voor Grieks Thracië is mei 1920 in elk geval het begin van de nieuwe tijd en het is precies datgene wat ze herdenken

Deze Europese herdenking is de aanleiding om te debatteren over Thracië en de rol van dit gebied binnen Europa. Aan tafel zitten dan een heleboel personaliteiten uit Thracië, die persoonlijk overkomen of zich laten vertegenwoordigen: kamerleden, provinciegouverneurs, burgemeesters, maar ook religieuze leiders van de regio, zowel van de Orthodoxe Kerk als Islamitische moefti's. Maar natuurlijk wordt er ook gefeest, of wat dacht u.

Het zal duidelijk zijn dat er heel wat werk is aan het organiseren van een dergelijk grootscheeps evenement. De honderden deelnemers, uit heel Europa, moeten allemaal onderdak krijgen, er moet vervoer en eten geregeld worden, ... Een hele opgave.

Het is dan ook niet voor niets dat er een beurtrol uitgewerkt is. Elk van de aangesloten Thracische verenigingen speelt om beurten gastheer. De meeste daarvan zijn in Duitsland gevestigd en daarom gaan de festiviteiten meestal in de een of andere Duitse stad door. Maar om de paar jaar is het de beurt aan de Thracische Culturele Vereniging van Brussel.

In juni 2000 hadden ze voor die gelegenheid Mariza Koch , naar Brussel uitgenodigd, met onder anderen Nikos Ikonomidis op de viool. Maar ook Thimios Gogidis was van de partij om het dansfeest op te luisteren dat bij de festiviteiten hoort.

Het bestuur heeft dit jaar besloten om voor de dansavond op zaterdag het orkest van Kariofyllis Doïtsidis uit te nodigen. Doïtsidis was al meerdere keren bij ons te horen, zo bijvoorbeeld in januari en februari 2004 . Hij en zijn twee dochters, Theopoula en Lambriana, komen uit de provincie (νομός - nomos) Evros, de meest oostelijke van de drie provincies van Grieks-Thracië (de andere twee zijn Xanthi en Rodopi). Evros ligt op het drielandenpunt, ingeklemd tussen Bulgarije en Turkije. De familie Doïtsidis en kompania brengt rasechte Thracische volksmuziek van de bovenste plank. Een biografie van Kariofyllis Doïtsidis vindt u in onze Achtergrondrubriek .

Het programma van deze culturele tweedaagse ziet er als volgt uit:

 • Op zaterdag 2 mei om 20 uur: Dansavond met Kariofyllis Doïtsidis en kompania in Itterbeek (adres zie kader hieronder). De dansavond wordt voorafgegaan door de nodige toespraken die deze keer wat langer kunnen uitvallen, gezien het indrukwekkende lijstje van vooraanstaande genodigden en afgevaardigden die natuurlijk allemaal hun zegje moeten doen. Diezelfde avond is er zoals gebruikelijk ook een demonstratie van traditionele Thracische dansen. En ook die demonstratie zal langer duren dan bij een "lokale" dansavond, want een delegatie van niet minder dan tien dansgroepen uit Europa zullen elk drie Thracische dansen voorstellen.
 • Op zondag 3 mei is er van 10u30 - 12 uur: een misviering in de orthodoxe kerk, Stalingradlaan 28, 1000 Brussel. Om 15 uur is er een lezing over de geschiedenis van Thracië en haar rol in Europa . De lezing wordt gevolgd door een ontmoeting en open debat met de verschillende vertegenwoordigers van Thracië. Dit gaat door in de lokalen van de Helleense Gemeenschap van Brussel, Zwedenlaan 37, 1060 Brussel.
Praktische gegevens
Zaterdag 2 mei, 20u00, Recreatiecentrum Itterbeek, Keperenbergstraat 37b, 1701 Itterbeek (Dilbeek - bij Brussel) (B)

Geen inkomprijzen doorgekregen. Reserveren is niet mogelijk, maar op tijd komen is wel aangewezen: aangezien het een overkoepelende pan-Europese Thracische activiteit betreft kan hier zeer veel volk aanwezig zijn.

 

Op de site sinds: 27/04/2009

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Nikos Gounakis

Niet alleen in Brussel herdenken de Kretenzers de Slag om Kreta (zie hoger , waar ook te lezen staat wat die Slag precies inhield).

Ook in Duitsland organiseren ze bij die gelegenheid dansavonden, en op twee daarvan speelt Nikos "Pathiaris" Gounakis. Over hem leest u meer op onze november 2002 pagina.

Praktische gegevens
Op het feest van de Kretenzische Vereniging van Keulen
Zaterdag 9 mei, 19u00, Liebigstrasse 120b, 50823 Köln (D)

Geen informatie doorgekregen.

Als we goed geïnformeerd zijn zou de zaal tegenover het "Autohaus Toyota" liggen, vlak naast het slachthuis.

Op het feest van de Kretenzische Vereniging van Düsseldorf
Zaterdag 16 mei, 20u00, Am Schönenkamp 1, 40599 Düsseldorf (D)

Verplaatst

Dit feest is met een week uitgesteld en ook de locatie is veranderd, zie onder.

Op het feest van de Kretenzische Vereniging van Düsseldorf
Zaterdag 23 mei, 20u00, Immermannstrasse 40, 40210 Düsseldorf (D)

Geen verdere informatie doorgekregen.

 

Op de site sinds: 28/04/2009

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Ensemble Omonia

Griekse klassieke en romantische liederen

Het programma van dit concert hebben we niet doorgekregen, maar dat zal voor liefhebbers van dit ensemble geen bezwaar zijn. Het ensemble brengt in ieder geval Griekse klassieke en romantische liederen.

De namen van de solisten hebben we wel voor u. Dat zijn:

 • Henny Besling (piano)
 • Lia van den Brand (mezzo-sopraan)
 • André van Beers (tenor)
 • Pascal Mortiers (bariton)
 • Jaap van der Gulik (bariton, algemene leiding)
 • Gastoptreden: Eveline Leenaerts-Broos (fluit)
Iets meer informatie over het ensemble vindt u op hun website http://www.omonia.nl .
Praktische gegevens
Zondag 17 mei, 14u30, Anno 1810, Bloemenmarkt 14, 4701 JB Roosendaal (NL)

De toegangsprijs bedraagt € 12,00.

Kaarten zijn verkrijgbaar een half uur vooraf aan de ingang of bij het VVV te Roosendaal. Voor reserveringen kan u telefonisch terecht op 0165-302.292 of per email op [aanvragen e-mail adres] .

De "Anno 1810" is een voormalige kerk, omgebouwd tot feestgelegenheid.

 

Op de site sinds: 12/05/2009

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Takis Mendis & Sergiani

Brussels Jazz Marathon 2009

Het Brussels Jazz Marathon festival is al aan haar veertiende editie toe. Het festival lokt heel wat bezoekers en wil de toeristen een ruimere kijk aanbieden op wat Brussel zoal te bieden heeft aan cultuur, en dat is meer dan Brusselse kant, Belgische chocolade, wafels en frietjes.

De naam Brussels Jazz Marathon is misschien een beetje misleidend, want het festival beperkt zich niet tot jazz alleen. Het wil de verscheidenheid tonen binnen de Brusselse muziekscène en daardoor is er voor elk wat wils: jazz, latino, funk, rock, blues en wereldmuziek.

Wat dan weer niet misleidend is in de benaming, dat is het woordje "marathon". Er zijn zo maar liefst 125 concerten met 400 artiesten, verspreid over drie dagen en over het historische centrum van Brussel: er zijn zowel concerten in open lucht op de Grote Markt en op andere historische pleinen en pleintjes in hartje Brussel, als in clubs en bars. Alle evenementen zijn gratis toegankelijk. Wie ze allemaal afwerkt komt misschien ook in de geschiedenisboekjes.

Takis Mendis kon als Brussels muzikaal fenomeen op deze marathon niet ontbreken. Hij pikt de draad met zijn oude speelmakkers weer op en speelt met zijn groepje Sergiani een programma rond rembetika -muziek, de Griekse blues. Op de affiche van Brussels Jazz Marathon hebben ze hem trouwens onder de blues ondergebracht.

Mendis speelt Griekse muziek zoals hij die aanvoelt en improviseert er op los. Al wie hem niet kent, raden we eerst aan om het artikeltje op onze november-pagina van vorig jaar te lezen. Samen met zijn groepje maakt hij een uitstap doorheen de Griekse muziek, met hier en daar een ommetje, een sergiani (σεργιάνι).

De bezetting is deze keer als volgt:

 • Takis Mendis , bouzouki en zang
 • Frangiskos Dekler (Frans De Clercq), bouzouki
 • Stergios Papadopoulos, gitaar en zang
 • Konstantinos (Kostas) Michos, baglamas

Gezien het kader waarbinnen dit concert past, is een grote dosis improvisatie en jazzy bewerkingen van de uitgevoerde liederen met veel pathos (de Griekse blues) waarschijnlijker dan een authentieke vertolking van rembetika-liederen in de oude stijl. Hoewel de andere leden van Sergiani Takis misschien wat in toom zullen kunnen houden.

Het Brussels Jazz Marathon festival loopt van 29 tot en met 31 mei. Meer informatie vindt u op hun website: http://www.brusselsjazzmarathon.be .

Praktische gegevens
Zaterdag 30 mei, 21u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Gratis inkom.

De Art Base is een kleine ruimte, indien mogelijk is reserveren aangeraden. Inlichtingen en reserveringen bij Art Base, bij voorkeur via hun website http://www.art-base.be

 

Op de site sinds: 13/05/2009

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.