Asimakopoulou
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Links Biografie Geschiedenis Instrumenten

Biografieën van de website over Griekse Muziek

Yuli Asimakopoulou

Yuli Asimakopoúlou ( Γιούλη Ασημακοπούλου ) is in Griekenland al een paar jaar geen illustere onbekende meer. En dat heeft ze eigenlijk alleen aan haar stem te danken. Het kwam gewoon vanzelf, ze hoefde er helemaal niets voor te doen. Gewoon af en toe haar telefoon opnemen was voldoende.

Ze werd in december 1989 in Patras geboren, en het was ook daar dat ze opgroeide. Ze ging er naar school en later studeerde ze er ook voor kinesiste.

Ze zong bij een polyfonisch koor in Patras, en ook daarbuiten zong ze eigenlijk de hele dag door, al van toen ze nog een klein meisje was. En ze droomde van een carrière als zangeres. Liefst professioneel, maar gewoon als hobby was ook al best, eventueel in combinatie met een kinesistenpraktijk.

Dat laatste is er nooit van gekomen, want in haar geval bleken dromen geen bedrog. Tegenwoordig zingt zij inderdaad professioneel, en dat in de meest gerenommeerde clubs, niet alleen in Patras, maar ook in Athene. Ze wordt ook elders gevraagd, en dan schrijven de plaatselijke kranten met grote letters: " Yuli komt !".

Het begon allemaal toen ze achttien was. Het Stadsorkest van Patras had toen een groot concert op stapel staan en daarvoor zochten ze zangers en zangeressen. Yuli schreef zich in, ging op auditie - en werd onmiddellijk geselecteerd.

Dat was in 2008, en na dat concert kende (bijna) heel Patras haar. Vanaf dan werd ze gevraagd om te gaan zingen in allerlei plaatselijke clubs.

Van het een kwam het ander, en in de zomer van 2011 stond ze voor het eerst tegenover een groot publiek, als gastzangeres tijdens een concert van Yorgos Mazonakis (Γιώργος Μαζωνάκης, °Athene 1972). Deze populaire zanger wordt doorgaans ondergebracht bij de "moderne laïka ".

Via-via werd ze onder de aandacht gebracht van Nikos Voutouras (Νίκος Βουτούρας), die een zangeres zocht voor een nieuw project, dat "Dimension X" zou gaan heten. Yuli ging naar de studio voor een auditie - en werd onmiddellijk aangenomen.

Zo kwam het dat ze, als lid van "Dimension X", tijdens de zomer van 2012 mee op tournee ging in Griekenland: Athene natuurlijk, maar ook Kreta, Karditsa, Tripoli, Ptolemaïda, ...

Hun liedje "Να μ'αγαπάς" (Na m'agapas, Hou van me), door haar gezongen, werd een monsterhit, niet alleen live maar ook op de radio. Heel Griekenland kende haar nu. Een volgende hit met "Dimension X" was "Θέλω" (Ik wil). Ook die haalde de Griekse top-tien.

In het voorjaar van 2014 ging ze voor de eerste keer solo, met het liedje "Ζωές που δε χωρίζουν" (Zoës pou den chorizoun, Levens die niet scheiden). Ze had zelf mee aan de muziek geschreven.

In 2015 scoorde ze opnieuw een hit met "Spell", een liedje van de "BeatGhosts". Die Atheense groep was in 2014 opgericht om pop/dance/house muziek te gaan maken. "Spell" was min of meer hun debuut, en zij hadden Yuli gevraagd om het te zingen.

Het was niet de eerste keer dat ze in het Engels zong, en dan is er altijd wel de een of andere journalist die vraagt of dat bedoeld is voor een buitenlandse carrière. De meeste artiesten ontwijken dat, als ze het al niet stellig ontkennen. Maar Yuli antwoordde zonder aarzelen dat ze inderdaad droomde van optredens in het buitenland. Ze dacht daarbij in de eerste plaats aan Canada, waar ze familie heeft wonen. Die droom zou nog even moeten wachten, maar verder ging het steeds maar sneller en sneller bergop.

Tijdens het winterseizoen van 2016-2017 mocht ze samen optreden met Natasa Theodoridou en Christos Menidiatis (Χρήστος Μενιδιάτης) in de Atheense club "Φωταέριο" (Fotoaerio).

Maar ze deed die winter nog meer. In oktober 2016 stond ze op het podium van de "Stavros tou Notou Club", als gaste van Kostas Livadás ( Κώστας Λειβαδάς , °Athene 1973). Die samenwerking kreeg een vervolg in juni 2017, toen ze meezong op het eerste album dat Livadas na 23 jaar uitbracht met de "Ypnovates". Hij had deze "elektrische garageband" opgericht in 1991, samen met enkele anderen. Enkele jaren nadien, in 1994, waren ze elk hun eigen weg gegaan, om dan in 2017 de draad weer op te pakken.

Tussendoor, vanaf maart 2017, was Yuli begonnen aan een reeks optredens in de "Cabaret" club in Athene, samen met "Nino", een bekende figuur in het Griekse pop, rock en dance wereldje.

En nog in maart 2017 verscheen een cover van "You're My Heart You're My Soul", dat in 1984 het Duitse pop-duo "Modern Talking" in heel Europa een hit opleverde. Deze nieuwe cover was opnieuw een resultaat van de samenwerking van Yuli met de "BeatGhosts".

Ondanks het vele werk in Athene vergat ze toch haar geboortestad niet.

In de zomer van 2016 had ze daar samen met Dionysis Kanakis (Διονύσης Κανάκης) het "Boudoir Duet" gevormd. Zij zong, hij speelde gitaar en mandoline. Hij is, net als zij, geboren en getogen in Patras en speelt meestal swing jazz bij "Night and day". Het programma van het "Boudoir Duet" bestond echter uit hun eigen vrije interpretaties van bekende liedjes, met veel ruimte voor improvisatie.

Ongeveer een jaar later, in oktober 2017, ging Yuli dan toch voluit voor een programma met swing jazz. Ze trad toen op als gastzangeres van het "Night and day" ensemble van Dionysis Kanakis.

In september 2017 zong ze mee tijdens het jaarlijks concert van de componist Thodorís Georgopoulos (Θοδωρής Γεωργόπουλος, °Patras 1962) en zijn orkest. Het programma is elk jaar anders, maar toen heette het "Οι συνθέτες της ψυχής μας" (De componisten van onze ziel), en die componisten waren dan de groten van de rembetika , de laïka en de endechna : Mimis Plessas , Yannis Spanós , Markos Vamvakaris , Attik , Vasilis Tsitsanis , Mikis Theodorakis , Yorgos Zambetas , ... Dat concert vindt ze nu nog altijd een indrukwekkende ervaring. Niet onterecht, want er was niet alleen het imposante kader (het vond plaats in het - nokvolle - Romeins Theater in Patras), maar het orkest van Georgopoulos bestaat uit ... 60 bouzouki 's, bespeeld door de leerlingen van de school die de componist in 1992 in Patras opgericht had. Bovendien zongen ook Gerasimos Andreatos en Lena Alkeou mee. En behalve Yuli waren er nog twee andere jonge zangstemmen uit Patras van de partij: Dimitris Dimopoulos en Dionysia Karioki.

Rond die tijd, in de herfst van 2017, kreeg ze een telefoontje van Pantelis Kanarakis (Παντελής Καναράκης). Hij had haar enkele maanden eerder horen zingen in de "Stavros tou Notou" en vroeg haar of ze wilde meedoen in de musical "Ο γύρος του κόσμου σε 80 νότες" (oftewel: "De reis om de wereld in 80 noten") die hij zou regisseren. Hij legde haar uit dat het een muzikale wereldreis zou worden langs vier steden (Parijs, Rome, New York en Athene), met liedjes van grote sterren als Marilyn Monroe, Edith Piaf, Marinella enzovoorts. Die zouden gezongen moeten worden door haarzelf en nog enkele anderen. Ze kende Kanarakis en zijn reputatie van naam en zegde meteen ja. Het is niet duidelijk of ze toen al wist wie die anderen waren en waar het stuk zou opgevoerd worden.

In elk geval stond ze in december 2017 te zingen op de planken van de befaamde "Iera Odos", samen met Natasa Theodoridou , Melina Aslanidou en Yorgos Papadopoulos. Het bleek dat Kanarakis niet toevallig naar haar was gaan luisteren: hij was getipt door Natasa Theodoridou . Toen Yuli dat hoorde, was ze in de wolken. Ze kijkt immers erg op naar Theodoridou , en hun samenwerking was haar enorm bevallen. Nu bleek dat de waardering wederzijds was.

Rond die tijd was ze ook dagelijks te horen in heel wat Griekse huiskamers. Ze zong namelijk het liedje "Μπορείς" (Boreis, Je kan), dat de begin- en eindgeneriek vormde van de tv-serie "Παρθένα Ζωή", vanaf 25 september 2017 elke dag uitgezonden op ANT1. Dat liedje had eigenlijk door iemand anders gezongen moeten worden, maar die stond onder contract bij een platenmaatschappij en de onderhandelingen waren vastgelopen. Op het laatste nippertje draaide de producer dan maar het nummer van Yuli .

In de lente van 2018 deed ze opnieuw een reeks optredens aan de zijde van Natasa Theodoridou en Petros Iakovidis in de "Fantasia Live", een club in Athene.

In augustus 2018 was ze erbij toen de pas vernieuwde club "Therino Charama" (of kortweg "Charama") in Patras zijn deuren heropende. Samen met haar traden er elke avond nog een selecte groep zangers en zangeressen op, een hele week lang.

En er zit nog altijd geen sleet op de steile klim van Yuli . Tijdens het winterseizoen 2018-2019 zong ze elke zaterdag in de "house band" van de befaamde "Stavros tou Notou" in Athene. Dat betekent iedere keer weer een party met zowat alle soorten muziek, van pop en rock tot en met laïka en endechna .

Maar dat is niet alles. In december 2018 was ze, samen met Alexandros Moustogiannis, elke donderdag te horen in Porto Rafti (aan de kust, ten oosten van de luchthaven van Athene), en in januari 2019 treedt ze elke donderdag op in de "Royal" in Patras, samen met de pianist/toetsenist Panayotis Petridis (Παναγιώτης Πετριδης).

Dat zijn allemaal referenties die kunnen tellen, zeker in het door de crisis geteisterde Griekenland van vandaag.

En nu lijkt die andere droom, die van het buitenland, in vervulling te zullen gaan, dank zij haar samenwerking met Panos Gourgiotis .

 

Inhoudsopgave

Vorige pagina
Eleftheria Arvanitaki

Volgende pagina
Melina Aslanidou

Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.