Skoulaksinou
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Links Biografie Geschiedenis Instrumenten

Inhoudsopgave

Vorige pagina
Maria Skoulá

Volgende pagina
Panos Skouteris


Biografieën van de website over Griekse Muziek

Maria Skoula

Muziek van de eilanden

Maria Skoulá (Μαρία Σκουλά) heet in feite Maria Skouláksinou (Μαρία Σκουλάξινου). Ze werd in 1965 geboren op het Cycladen-eiland Naxos en geldt als een van de belangrijke vertegenwoordigers van de nisiotika (de eilandmuziek), met haar geliefde geboorte-eiland als "specialisatie". Ze is regelmatig te zien op de (Griekse) televisie, bijvoorbeeld in het programma "Mousiki Parádosi", een schier oneindige reeks over het onuitputtelijke onderwerp van de dimotika, de traditionele muziek. Maar ze werd ook al een paar keer gevraagd in het populaire programma "Stin Ygia Mas", dat op zaterdagavond loopt en dat muzikaal entertainment van hoog niveau wil brengen. Om de kijkcijfers hoog te houden komen bijna zonder uitzondering top-artiesten aan bod. Voor een uitzending over de dimotika mocht Maria Skoula de eilandmuziek vertegenwoordigen. Andere genodigden waren bijvoorbeeld Sofia Kollitiri, Savvas Siatras, Nikos Saragoudas en Dimitris Karasavidis.

Maria Skoulá zingt op dorpsfeesten (al van toen ze veertien was) en tijdens het winterseizoen treedt ze op in clubs. Met andere woorden: ze weet exact hoe ze het publiek aan het dansen kan krijgen. Ze heeft ook verschillende eigen cd's uitgebracht.

Ze beperkt zich overigens niet tot de eilandmuziek. In 1998 trad ze op in een rembetika-programma, samen met Charoula Lambraki, Thanassis Polykandriotis en Antonis Papaïoannou (de zoon van de bekende Yannis Papaïoannou).

Ze staat ook haar mannetje (nu ja, vrouwtje) op het gebied van de Byzantijnse muziek. Dat heeft ze van haar moeder, die haar al Byzantijnse hymnen leerde toen ze acht was. Later heeft ze Byzantijnse muziek gestudeerd aan het conservatorium van Athene en ze zingt af en toe mee op grote concerten, onder meer in het Irodio in Athene.

Meer informatie over Maria Skoula, onder meer enkele video-clipjes, vindt u op haar website http://www.mariaskoula.gr (wel alleen in het Grieks). Voor meer videomateriaal kunt u terecht op YouTube, met de volgende toverspreuk: http://www.youtube.com/results?search_query=%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1+%CE%A3%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AC .

 

Inhoudsopgave

Vorige pagina
Maria Skoulá

Volgende pagina
Panos Skouteris

Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.