|
||||||||
|
||||||||
Al de informatie op deze site is beschermd door het auteursrecht.
|
|
Overzicht Griekse Muziek in Oktober 2000
Petros-Loukas Chalkias en KompaniaMuziek uit Epirus Vervolg van de reeks concerten i.s.m. Stichting Sferra. Alle info vindt u terug op onze septemberpagina .
Op de site sinds: 24/03/2000 Terug naar het begin van deze pagina. Nana MouskouriEen biografie van Nana Mouskouri vindt u in onze rubriek Achtergrond .
Op de site sinds: 02/05/2000 Terug naar het begin van deze pagina. Maria FarantouriAl meer dan dertig jaar staat deze gewichtige dame op de planken, in alle uithoeken van de wereld. Ook bij ons is ze geen onbekende, vooral door haar schitterende vertolking van de liederen van Mikis Theodorakis. Farantouri komt dus opnieuw naar België en Nederland, deze keer met een trio. Het concert is een onderdeel van een tournee met als titel "New Songs and Greatest Hits - European Tour 2000", waarmee de platenmaatschappij EMI de omvangrijke Farantouri-catalogus opnieuw onder de aandacht wil brengen. Voor de gelegenheid bracht EMI in België een verzamel-cd uit Nostalgia , met daarop een selectie liederen uit eerder uitgebrachte cd's. De voor deze cd weerhouden nummers werden zorgvuldig uitgekozen door Jo Van Driessche, bekend als organisator van het Brugges Festival. We schreven inmiddels ook een biografie van Maria Farantouri , deze biografie vindt u in onze rubriek " Achtergrond ".
Op de site sinds: 08/06/2000 Terug naar het begin van deze pagina. Eleftheria ArvanitakiOpgelet: het concert van Arvanitaki in Amsterdam werd uitgesteld naar 21 april 2001. Eleftheria Arvanitaki werd geboren in Piraeus op 16 oktober 1958. Zij maakte haar debuut eerder toevallig met de groep "Opisthodromiki Kompania". Zoals de naam het zelf zegt, grijpt deze kompania terug naar vroeger, met name naar de rembetika-muziek in de klassieke Piraeus-stijl uit de jaren '20 en '30. Zij bleef als zangeres 6 jaar bij de groep en er werden 3 lp's opgenomen. Vanaf 1985 gaat Eleftheria solo. In de tachtiger jaren werkt zij samen met singer-songwriters als Vangelis Germanos , Yorgos Zikas en Nikos Xidakis . Ook met componisten als Manos Hadjidakis, Dionisis Savopoulos, Stamatis Spanoudakis, Nikos Mamangakis en Christos Nikolopoulos wordt er samengewerkt. In het buitenland werd zij eerst vooral opgemerkt op songfestivals en op tournee met andere bekende namen zoals, onder andere, Dionisis Savopoulos, Dimitra Galani en de gebroeders Katsimichas. Bij ons was zij voor het eerst te zien samen met Yorgos Dalaras in 1991. Arvanitaki is heel goed in het brengen van populaire Griekse stadsmuziek (laïka), maar ze zingt ook rembetika en nisiotika (eilandmuziek). Elke cd van haar is een enorm succes en zij scoort dan ook tophits bij de vleet. Sommigen noemen haar dé grote Griekse stem van de jaren negentig . Zij treedt vaak op, zowel in binnen- als in buitenland, met steevast uitverkochte zalen. Haar meest bekende genre is swingende dansmuziek, haar cd "Meno ektos", uit 1991, is zelfs wat rock-getint, maar op haar laatste cd's gaat zij meer in de richting van het moderne Griekse kunstlied.
Op de site sinds: 02/05/2000 Terug naar het begin van deze pagina. Charis AlexiouEr gaan geruchten dat Charis Alexiou op 21 oktober in Londen zou optreden Haar nieuwste cd is zopas (eind september) van de persen gerold. De titel is "Psithiri" ("Fluisteringen"). Een nieuwe cd gaat vaak vergezeld van een Europese tournee, waarbij ze dan meestal ook Brussel aandoet. Vandaar dat we ze alvast op de oktober-pagina gezet hebben. Volgens een ander gerucht zou ze echter pas in maart 2001 naar Brussel komen. Het concert in Londen is in elk geval ook nog niet bevestigd. Een biografie van Alexiou vindt u in onze rubriek Achtergrond .
Op de site sinds: 02/05/2000 Terug naar het begin van deze pagina. Lycourgos Angelopoulos en Byzantijns koorOrthodox-Byzantijnse liederen De Byzantijnse liturgische muziek is een mooi voorbeeld van een traditie die bijna tweeduizend jaar teruggaat, maar toch nog steeds sterk aanwezig is in het hedendaagse Griekenland. Al wie ooit in de periode voor het orthodoxe Paasfeest in Griekenland geweest is, zal dat kunnen beamen. Sinds 1977 houdt het Grieks-Byzantijnse koor van professor Lycourgos Angelopoulos zich bezig met de studie en de overlevering van deze muzikale traditie. Alhoewel deze muziek voor de modale westerling allicht wat moeilijker in het gehoor ligt, loont het toch de moeite om eens naar dit koor van 21 zangers te gaan luisteren. Op 15 november 1998 waren zij nog te horen in deSingel in Antwerpen en dit "evenement" was, naar onze bescheiden mening, op zijn minst verrassend en verrijkend te noemen. Omdat ze zich specifiek met deze materie bezighouden, mag men aannemen dat ze op hun concerten een speciale inspanning doen om "hun" muziek op een ook voor leken toegankelijke manier te presenteren - een ideale kennismaking dus ?
Op de site sinds: 24/08/2000 Terug naar het begin van deze pagina. Yorgos Dalaras en het BBC Concert OrchestraDeze artiest voorstellen hoeft voor velen waarschijnlijk niet meer. Desgewenst kan u een biografie over hem lezen in onze rubriek Achtergrond .
Op de site sinds: 24/08/2000 Terug naar het begin van deze pagina. Yannis MarkopoulosLiturgie van Orpheus en andere liederen In België heeft Yannis Markopoulos dit werk reeds eerder gebracht, meer dan eens zelfs. Daarom zal het programma er wellicht anders uitzien in Brussel dan in Utrecht. In Utrecht brengt hij de Liturgie van Orpheus, Who pays the Ferryman, Rapsodie voor lier en orkest en vier liederen. In Brussel zou hij liederen brengen op verzen van Nobelprijswinnaar Seferis en het concerto voor lyra en orkest. Dit alles met zijn vertrouwde bezetting:
Onder leiding van, uiteraard, Markopoulos en met nog andere vocale en instrumentale solisten. Zoals meestal het geval is, hoort u voor de pauze het meer serieuze werk en na de pauze brengt Markopoulos enkele van zijn meer populaire liedjes. Deze reeks concerten werd georganiseerd i.s.m. Folkfestival Dranouter, dat Markopoulos niet voor de eerste keer naar onze contreien haalt. Het concert in Brussel is tevens een coproductie van Centro Galego de Bruxelas.
Op de site sinds: 29/08/2000 Terug naar het begin van deze pagina. Grieks Cultureel Festival in UtrechtUtrecht heeft al jarenlang de grootste Griekse gemeenschap van Nederland. Het zal dan ook niemand verwonderen dat daar een uitermate actieve vereniging bestaat. Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan organiseert Anagennisi (zo heten ze), onder het motto "Grieken onder de Dom", vier weken lang een heleboel culturele activiteiten waarop iedereen vriendelijk uitgenodigd wordt. Ze beginnen op 28 oktober, en die datum is niet zomaar gekozen. Op die dag in 1940 antwoordde Metaxas met het legendarische " ochi " (neen) op het ultimatum van Mussolini om zich zonder slag of stoot over te geven. Het is nu één van de twee nationale feestdagen van Griekenland. We kunnen hier onmogelijk het hele programma opnemen, het is een indrukwekkende lijst geworden. We hebben voor u die activiteiten er uitgepikt die betrekking hebben op Griekse muziek.
De activiteiten die gepland zijn in november geven wij u graag op de volgende pagina .
Op de site sinds: 13/09/2000 Terug naar het begin van deze pagina. Gezelschap OmoniaEndechna Deze Nederlandse groep uit Roosendaal zingt en speelt uitsluitend Griekse muziek: de oude volksmuziek, balladen, oratoria, maar ook de "Moderne Kunstmuziek" (endechna). Het gezelschap tracht met hun optreden hun liefde voor de Griekse muziek en cultuur uit te dragen. Het gezelschap Omonia gaf op 15 april jl. een jubileumconcert ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van de groep. Diegenen die dit jubileumprogramma, met "Programma 2000" als titel, gemist hebben krijgen dit najaar nog drie keer de kans om het concert bij te wonen. Op het programma staan verzetsliederen van Mikis Theodorakis, romantische liederen van Manos Hadjidakis en spirituele liederen van Ilias Andriopoulos. Als solisten treden voor u op:
Altsoliste Mieke Trimbos-Stoffels en bariton, en oprichter van Omonia, Jaap van der Gulik zijn beiden medewerkers van Omonia van het eerste uur. Het gezelschap wordt geleid door Marco Ludemann.
Op de site sinds: 18/09/2000 Terug naar het begin van deze pagina. Palio-ParéaDe naam Palio-Paréa betekent zoiets als: "oude vrienden". Deze groep Nederlanders bestaat reeds een zestal jaren. Vermits ze zich met Griekse muziek bezighouden, zou je verwachten dat de muzikanten Griekse "roots" hebben, maar dat is niet het geval. Wel hebben ze allen een muzikale, zij het andere dan Griekse, achtergrond. Zij komen uit het milieu van blues- en/of rockmuziek. Op hun zoektocht naar de bronnen en wortels van deze muziek kwamen zij in aanraking met de Griekse "blues", de rembetika, maar daar bleef het niet bij. Naar eigen zeggen werd hun identiteit naarmate de jaren voorbijgingen steeds "Griekser"en hun repertoire omvat dan ook liederen en improvisaties uit verschillende stijlen binnen de Griekse muziek. Hun ideaal is om zelf Griekse composities te schrijven, inclusief de teksten. In hun discografie is hun groeiproces naar dat ideaal duidelijk merkbaar: De eerste cd die zij uitbrachten, "Greek to me" ('97), bevat rembetika- liederen en een aantal meer populaire nummers, maar (nog) geen eigen composities. Hun tweede cd, "Yesterdays" ('98), bevat eigen composities, maar na het vergeefs zoeken naar een Griekse tekstschrijver, werd er besloten om 4 gedichten van Kavafis op muziek te zetten. Sommigen kan deze muziek allicht niet bekoren, maar anderen daarentegen vinden het een gewaagde, maar geslaagde, onderneming. Deze cd werd en wordt de laatste tijd gepromoot tijdens hun optredens. In het "Kavafis"- programma wordt er samengewerkt met de actrice Bernadette Voragen, die gedichten van Kavafis voordraagt. Palio-Paréa zorgt voor de muzikale omlijsting met onder meer eigen Griekse composities. De groep zit zeker niet stil en is heel actief bezig met allerlei optredens in België en Nederland. Aan hun derde cd, getiteld "Stin Perron" (Het Perron), wordt sedert vorig jaar naarstig gewerkt en er zouden eigen composities met speciaal daarvoor geschreven Griekse teksten op komen, maar wij weten niet in hoeverre deze cd reeds klaar is. In ieder geval zullen de liederen van deze nieuwe cd gepresenteerd worden tijdens hun concerten van het seizoen 2000-2001. Het bestaan van Palio-Paréa is intussen tot in Griekenland doorgedrongen. In het vooraanstaande Griekse muziektijdschrift "Difono" van juli 1999 werd er een kort artikel aan Palio-Paréa gewijd. De schrijver, Yorgos Papadakis, had hun tweede cd te beluisteren gekregen. De muziekrecensent waarschuwt zijn lezers dat ze niet te veel belang moeten hechten aan de buitenlandse tongval waarmee de liederen gezongen worden. De essentie ligt volgens hem ergens anders. Het betreft immers geen toeristische bewerkingen van Griekse muziek, het zijn integendeel ernstige muzikanten die de Griekse muziek eer aandoen. Komende van een Griek, en gericht naar een Grieks publiek, is dat zeker geen gering compliment. Verder werd de groep door de Nederlandse ambassade in Athene uitgenodigd om daar in het kader van het Holland Festival een reeks concerten te geven. Zo komt het dat Palio-Paréa te horen is of was in het Hilton hotel, en op andere locaties in Athene, van 27 september tot en met 5 oktober 2000. Het Holland Festival brengt een speciale Palio-Paréa cd uit met zes liederen door Palio-Paréa zelf gecomponeerd op teksten van Kavafis en Susan Ligthart. De bezetting van de groep is door de jaren heen reeds veranderd, maar de huidige samenstelling zou als volgt zijn:
Op de site sinds: 18/09/2000 Terug naar het begin van deze pagina. Griekse muziekserie op Radio 1 (B)Het Radio 1 programma: "De Groote Boodschap" is een wekelijks magazine over folk en chanson met focus op Europese muziek. Aangezien er deze periode nogal wat Griekse concerten geprogrammeerd staan in verschillende zalen in België, wordt er een ganse serie, tien weken lang, gewijd aan de Griekse muziek. Aanleiding tot deze reeks was zeker ook de lange "babbel" die één van de makers van het programma onlangs had met Savina Yannatou . Savina Yannatou was in augustus nog te zien op de festivalweide van Torhout World. U vindt een biografie van haar op onze augustus 2000 pagina. Zij neemt ons tien weken lang in "De Groote Boodschap" mee naar Griekenland en behandelt vooral de traditionele Griekse muziek. Zij laat ons natuurlijk genieten van haar eigen muziek, maar behandelt eveneens muziek uit Epirus, Macedonië, Thracië, Kreta en andere eilanden. Er worden ook twee uitzendingen besteed aan de rembetika. Tenslotte behandelt zij ook componisten die traditionele en rembetika-elementen in hun muziek hebben verwerkt, zoals: Mikis Theodorakis, Manos Hadjidakis en Dionisis Savvopoulos. "De Groote Boodschap" wordt in principe elke donderdag uitgezonden van 21 tot 23u, behalve als het moet wijken voor het rechtstreeks verslag van een voetbalmatch. Elke week zijn er vaste rubrieken zoals een concertkalender, aandacht voor nieuwe cd's, e.d. We weten dus niet wanneer exact het "Griekse" gedeelte begint. Luisteren vanaf het begin is dus "De (Groote) Boodschap". Op 5 oktober werden er ook reeds een aantal Griekse artiesten belicht met o.a. fragmenten uit cd's van Savina Yannatou , Yannis Markopoulos, Maria Farantouri en Yorgos Dalaras , die na de nieuwsuitzending van tien uur aan bod kwamen. Of de Griekse reeks ook telkens na tienen geprogrammeerd staat weten we dus niet met zekerheid. Het eerste programma ging van start op donderdag 12 oktober. Er was ook nog een uitzending op 19 oktober, de andere data vindt u respectievelijk in de maandoverzichten van november , december en januari 2001 , en uiteraard ook in de agenda . Op de site sinds: 14/10/2000 Terug naar het begin van deze pagina. Griekse week in AartselaarVan 30 oktober tot en met 2 november 2000 organiseert de vzw Kapa een drietal Griekse activiteiten:
Op de site sinds: 20/10/2000 Terug naar het begin van deze pagina. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|