Januari  2014
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2011 Jaar 2012 Jaar 2013 Jaar 2014 Jaar 2015 Jaar 2016 Jaar 2017
Januari 2014
Februari 2014
Maart 2014
April 2014
Mei 2014
Juni 2014
Juli 2014
Augustus 2014
September 2014
Oktober 2014
November 2014
December 2014

Overzicht Griekse Muziek in Januari 2014

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Stage Pontische dansen van Terpsichori

Met Yannis Efremidis en Christos Savvidis

De vereniging "Terpsichori Greek Dance Circle" organiseerde in februari 2011 een stage Pontische dansen met Yannis Efremidis als leraar, en met live-muziek van hemzelf op daouli en Christos Savvidis op de kementzes (Pontische lyra ).

Die stage beviel uitstekend - ze was trouwens ook in goed drie weken tijd volgeboekt - en daarom doen ze dat nu nog eens over.

Het publiek in de Lage Landen kon een eerste keer kennismaken met Yannis Efremidis en Christos Savvidis in november 2007 , toen ze Yorgos Amarantidis begeleidden tijdens diens concerten in Antwerpen, Amsterdam en Utrecht. Op onze februari 2011 pagina kunt u nog altijd nalezen wat we over hen schreven toen ze naar Brussel kwamen voor hun eerste stage bij Terpsichori.

Ook deze stage - de twaalfde al die Terpsichori organiseert - is bedoeld voor zowel beginners als gevorderden.

Praktische gegevens
Zaterdag 25 en zondag 26 januari 2014, 11u00, Parochiezaal Quo Vadis, Roodebeeklaan 269, 1030 Schaarbeek (B)

De stage zelf loopt op zaterdag van 11u tot 18u, en op zondag van 11u tot 16u.

Het feestje op zaterdag begint om 19u en eindigt rond 22u.

Deelname aan de stage kost € 55 voor de twee dagen (€45 voor leden van Terpsichori met een jaarkaart), of € 35 voor wie alleen maar één van de twee dagen wil deelnemen (dit kan wel alleen maar als er nog plaatsen vrij zijn).

Voor eten en drank tijdens de lunchpauze moeten de deelnemers zelf zorgen. Dat geldt ook voor een eventuele verzekering.

Er is ook een cd en een dvd te verkrijgen, mits vooraf in te tekenen kosten die respectievelijk € 10 en € 12.

Voor het avondfeest betaalt u € 22,- extra, daarbij is de maaltijd (een warme hoofdschotel en een dessert) en drank (water, frisdranken en wijn) inbegrepen.

Dit feest is enkel bedoeld voor de deelnemers aan de stage. Hun gasten (familie, vrienden, ...) zijn welkom, maar ook voor hen moet er vooraf gereserveerd worden en er moeten ook nog plaatsen vrij zijn, de deelnemers aan de stage krijgen immers voorrang.

Reserveren en meer informatie bij Erika (0473/66.44.61) of Ippokratis (0477/25.45.36), per e-mail naar [aanvragen e-mail adres] of op de website van Terpsichori http://www.terpsichori.org . Daar kunt u ook het inschrijvingsformulier en de gegevens voor de betaling opvragen.

Let wel: met uw inschrijving wordt pas rekening gehouden (en de beschikbare plaatsen worden dus pas toegekend) bij ontvangst van uw betaling.

 

Op de site sinds: 13/10/2013

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Fildisi

Rembetika

De vijfkoppige rembetika -groep "Fildisi" bestaat uit leden die al jaren samenspelen in het Brusselse. Ze maakten aanvankelijk min of meer muziek voor het plezier, als een groepje vrienden onder mekaar, maar gaandeweg kwam dan toch de behoefte aan een professionelere aanpak. De groep - toen nog Asymmetri Kompania - nam in maart 2012 het voortouw voor een reeks benefietconcerten "Music4Greece" die in de Art Base worden georganiseerd. Door het regelmatige karakter van die optredens voelden sommige groepsleden na een tijdje de noodzaak om zichzelf opnieuw in vraag te stellen. In juni 2013 resulteerde de herbronning in het ontstaan van "Fildisi". Op onze maandpagina van juni 2013 verklappen we u ook waar die naam vandaan komt.

Tot nu toe trad Fildisi reeds drie keer op in het kader van "Music4Greece". Dit is hun eerste niet-benefietconcert.

Praktische gegevens
Vrijdag 24 januari, 20u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Tickets: € 12,50. Reductietarief: € 7,- voor jongeren tot 26 jaar, en gratis tot 16 jaar.

Inlichtingen en reserveren: http://www.art-base.be .

 

Op de site sinds: 21/01/2014

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Martha Mavroidi Trio

Folkmuziek uit Griekenland en de Balkan

De veelzijdige Martha Mavroidi ( Μάρθα Μαυροειδή) is niet alleen een getalenteerde zangeres van de nieuwe generatie, zij is ook nog instrumentaliste, componiste en tekstschrijfster. Zij is een telg uit de befaamde Muziekschool van Pallini die al een indrukwekkende hoeveelheid muzikaal talent klaarstoomde. Die opleiding heeft Mavroidi aangevuld met een jarenlange universitaire scholing op verschillende plaatsen, waaronder Amsterdam.

Met al die bagage op zak vond Martha Mavroidi de tijd rijp om terug te keren naar Athene en ze werd er meteen opgemerkt door onder meer Savina Yannatou en Pantelis Thalassinos . Ze schrijft muziek voor film en dansvoorstellingen en speelt en zingt solo, maar ook in verschillende ensembles, zowel vocaal als instrumentaal en zelfs akoestisch.

Voor haar muziek laat ze zich vooral inspireren door Griekse traditionele muziek, tradities uit het Midden-Oosten en Balkanmuziek. Maar het is de Bulgaarse muziek die tijdens haar studie de meeste aandacht trok.

Wanneer zij zingt, dan combineert zij de moeilijke en subtiele wendingen van liederen uit Griekenland en Klein-Azië met stemtechnieken uit de Bulgaarse polyphonie. En als instrumentaliste speelt zij voornamelijk lavta en saz en ook die instrumenten zou zij zeer goed beheersen. Zij zou zelfs de uitvindster zijn van de elektrische lavta . In haar spel hoort men invloeden uit de folk en jazz-muziek.

Haar debuut-album "The Garden of Rila" (Ο κήπος της Ρίλα) bracht haar in 2010 meteen op de radar van aanstormend talent. Eind 2010 werd dan het Martha Mavroidi Trio opgericht. Het trio speelt hedendaagse muziek gestut op muzikale tradities van de Balkan, aangevuld met improvisaties. Er volgde in januari 2012 een tweede album "Portaki" (Πορτάκι, Deurtje) , met het Martha Mavroidi Trio. Met het trio trad zij in 2012 op in Zweden, Frankrijk, Spanje, Turkije, Griekenland en Cyprus.

Voor deze 2 concerten is de bezetting als volgt:

  • Martha Mavroidi ( Μάρθα Μαυροειδή ): elektrische lavta , saz , zang
  • Yorgos Ventouris (Γιώργος Βεντουρής): contrabas
  • Vangelis Karipis ( Βαγγέλης Καρίπης ): percussie

De percussionist Vangelis Karipis maakte aanvankelijk geen deel uit van het trio. Maar van iemand van zijn kaliber kan moeilijk gezegd worden dat hij zomaar een invaller is. Over Karipis schreven we jaren geleden een korte biografie . Hij speelde met alle grote namen uit de Griekse muziek.

Martha Mavroidi van haar kant werkte ondertussen reeds samen met Periklis Papapetropoulos , Stratis Psaradellis, Haig Yazdjian , Kostas Theodorou , Antonis Apergis , Pantelis Stoïkos , Alexandros Arkadopoulos , Kostas Meretakis en de groepen Saz Grubu en Cheimerinoi Kolymvites. Velen van hen werkten mee aan één van haar twee albums en een groot aantal kwam op deze site reeds meermaals aan bod.

Zowel Vangelis Karipis als Martha Mavroidi geven op zondag 2 februari een workshop . De praktische gegevens vindt u onderaan in het kader.

  • De workshop van Vangelis Karipis focust op percussie-instrumenten die gebruikt worden in de Griekse traditionele muziek.
  • Martha Mavroidi zal in haar vocale workshop vooral de nadruk leggen op traditionele Griekse liederen van Klein-Azië, de Dodekanisa en de oostelijke Egeïsche eilanden.
Praktische gegevens
Griekse en Balkan folkmuziek (concert)
Vrijdag 31 januari, 20u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Tickets: € 12,50. Reductietarief: € 7,-.

Inlichtingen en reserveren: http://www.art-base.be .

Griekse en Balkan folkmuziek (concert)
Zaterdag 1 februari, 20u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Tickets: € 12,50. Reductietarief: € 7,-.

Inlichtingen en reserveren: http://www.art-base.be .

Percussie workshop met Vangelis Karipis
Zondag 2 februari, van 11u00 tot 14u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Deelname: € 30,-.

Inlichtingen en reserveren: http://www.art-base.be .

Vocale workshop met Martha Mavroidi
Zondag 2 februari, van 11u00 tot 15u00, Art Base, p/a Marnixlaan 19A, 1000 Brussel (B)

Opgelet: andere locatie!

Deelname: € 40,-.

Inlichtingen en reserveren: http://www.art-base.be .

 

Op de site sinds: 27/01/2014

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.