Maart  2004
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2001 Jaar 2002 Jaar 2003 Jaar 2004 Jaar 2005 Jaar 2006 Jaar 2007
Januari 2004
Februari 2004
Maart 2004
April 2004
Mei 2004
Juni 2004
Juli 2004
Augustus 2004
September 2004
Oktober 2004
November 2004
December 2004

Overzicht Griekse Muziek in Maart 2004

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

India - Griekenland

Een muzikale ontmoeting

Dit was het laatste aangekondigde Griekse concert van een reeks van vier georganiseerd door de Stichting Sferra uit Amsterdam voor het seizoen 2003-2004. Maar het concert gaat niet door . Er wordt voor een gepaste vervanging gezorgd, we houden u op de hoogte.

Praktische gegevens
Vrijdag 19 maart 2004, 20u15 , Kleine Zaal, Vredenburg, Utrecht (NL)

AFGELAST !

Een abonnement voor de vier Griekse concerten van dit seizoen kostte € 60,-. Kaarten voor ieder concert afzonderlijk: € 18,50.

Abonnees zouden een brief gekregen hebben van MC Vredenburg waarin gemeld staat dat dit concert komt te vervallen.

 

Op de site sinds: 25/05/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Agathonas Iakovidis en kompania

Rembetika en Smyrneïka

Dit concert werd eerst aangekondigd voor november 2003 , maar werd verplaatst. Jammer genoeg konden niet alle zalen nog een nieuwe datum in maart (voor hetzelfde concertseizoen) regelen, waardoor er uiteindelijk slechts twee concerten meer zijn in plaats van de oorspronkelijke acht.

Agáthonas Iakovídis was al een aantal keren bij ons te gast. Hij zingt en speelt op zijn baglamas de rembetika-liederen, die sedert het midden van de jaren '70 een ware heropleving kennen.

Over de rembetika en Smyrna-liederen vindt u meer op onze maart 2001-pagina , waar we over dit onderwerp uitgebreide informatie ter beschikking stelden naar aanleiding van een vorig concert van Agathonas en zijn kompania.

Over Agathonas zelf vindt u een levensloop in onze rubriek " Achtergrond ".

De Smyrneïka tragoudia (liederen in de Smyrna-stijl) kregen vorig najaar speciale aandacht in Griekenland, aangezien het toen precies tachtig jaar geleden was dat de stad Smyrna viel, met de Klein-Aziatische katastrofe tot gevolg. Ook Agathonas, Sofia Papazoglou en Marió namen, onder vele anderen, deel aan deze herdenkingsconcerten. Alle drie zijn afkomstig uit Thessaloniki. Sofia Papazoglou lijkt wel voor de vertolkingen van de klassieke Smyrna-liederen in de wieg gelegd. We konden haar niet zo heel lang geleden ook bij ons aan het werk zien (zie onze november 2002-pagina ).

De begeleidende kompania bestaat uit Ilias Pingas, bouzouki , Petros Gaïlas, gitaar , Dimitris Theodorakis, viool , en Kostas Voutiras, zang.

Praktische gegevens
Vrijdag 19 maart 2004, 20u15 , kleine zaal, Vredenburg, Utrecht (NL)

Kaartjes: € 18,50.

Zondag 21 maart 2004, 20u15 , kleine zaal, Oosterpoort, Groningen (NL)

Prijzen: € 15,- (normaal) en € 8 (CJP/OV)

 

Op de site sinds: 25/11/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Palio-Paréa

Fonés

Ook in Brasschaat kunnen ze deze maand een concertje van de Nederlandse groep Palio-Paréa meepikken.

Praktische gegevens
Zaterdag 20 maart 2004, 20u15, CC De Ruiterhal, Gemeentepark 10, 2930 Brasschaat (bij Antwerpen) (B).
 

Op de site sinds: 01/12/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Het ensemble LyrAvlos o.l.v. Panayotis Stefos

samen met Nena Venetsanou

Vorig voorjaar, in mei om precies te zijn, was dit ensemble samen met Nena Venetsanou ook reeds naar Brussel overgevlogen voor een tweetal concerten, gekoppeld aan workshops voor kinderen. Dit jaar doen ze dit initiatief nog eens over. Aanvankelijk werd gedacht aan maart, maar uiteindelijk komen zij voor een viertal dagen in april .

Praktische gegevens
Zondag 21 maart 2004, Brussel (B)

Uitgesteld

Zie onze april 2004-pagina .

 

Op de site sinds: 22/12/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Kompania Chalkias

Epirotische muziek

De naam Chalkias klinkt ons niet onbekend in de oren, het is een familie die vele generaties uitstekende muzikanten heeft voortgebracht. Bovendien zijn er meerdere families met die naam. We hadden geruchten opgevangen over een concert van een "Koumpania Xalkias", maar het heeft een tijdje geduurd voor we te weten kwamen over wie het precies ging. Uiteindelijk hebben we de informatie gevonden ... in Frankrijk.

Deze concerten zijn onderdeel van een tournee van de klarinettist Kostas Chalkias die met zijn kompania achtereenvolgens Antwerpen (B), Genève (CH), Saint-Julien-en Genevois, Paris, Toulouse en Lyon (FR) aandoet en tenslotte Utrecht (NL).

Deze kompania bestaat uit drie generaties. Kostas en Yorgos Chalkias , de twee klarinettisten van het gezelschap, zijn broers. Zij hebben ieder een zoon die allebei Dimitris heten, niet verwonderlijk aangezien de namen van de grootouders worden doorgegeven aan hun kleinkinderen. Zo zijn er vaak in grote families neven en nichten met dezelfde (voor)naam. De ene Dimitris Chalkias speelt defi , de andere Dimitris Chalkias koos voor accordeon en klarinet . Apostolis Melis speelt verder nog luit en de viool wordt vertolkt door "pappoú" Antonis Kotikas , of de grootvader van de kompania.

U kon dit familieorkest reeds eerder aan het werk zien in november 2000 in zowel Brussel als Luik (B). Bij die gelegenheid schreven we een stukje over de verschillende soorten Epirotische muziek, u kan dat nog steeds nalezen op die maandpagina .

Het repertoire van deze kompania behelst het hele gamma.

Praktische gegevens
Woensdag 3 maart 2004, 20u30, Zuiderpershuis, Antwerpen (B)

Inkomtickets: € 10,- in voorverkoop en € 12,50 aan de avondkassa.

Zondag 14 maart 2004, 15u00 , foyer open om 14u, Rasa, Utrecht (NL)

Kaartjes: € 12,- (met RASA-pas: € 9,50 / met kortingspas: € 10,50)

 

Op de site sinds: 22/12/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Alkistis Protopsalti

Uniek concert

Eindelijk is het zover! De reeds meermaals als gerucht aangekondigde komst van deze Griekse ster van wereldformaat is een feit.

Yorgos Kosmidis, van Griekse boek- en platenhandel " Το Ελληνικό-l' Hellénique ", bekroont met dit uniek concert de vijfendertigste verjaardag van zijn activiteiten als organisator van Griekse concerten in België. We vonden dat dit even in de verf mocht worden gezet:

To Elliniko is een begrip in Brussel voor al wie zich interesseert in Griekse muziek, theater en literatuur en voor wie op de hoogte wil blijven van al wat in Griekenland reilt en zeilt. Vijfendertig jaar geleden opende To Elliniko in Brussel voor het eerst zijn deuren. Het was de eerste en toen nog enige Griekse boek- en platenhandel in de Brusselse regio en werd al snel een oase voor de Griekse gemeenschap aldaar. Maar ook elke niet-Griek die zich in die periode, we spreken 1968, een eerste Grieks-Frans-Grieks woordenboek wou aanschaffen, kwam daar terecht. Een Grieks-Nederlandse versie, of omgekeerd, bestond in die jaren hoegenaamd nog niet. De boeken en platen kwamen en komen nog steeds regelrecht vanuit Griekenland. Net als de kranten die al spoedig volgden. In een tijd dat de Griekse satelliettelevisie nog niet bestond, waren de Griekse immigranten immers aangewezen op kranten, plaatopnamen en boeken om het heimwee wat te temperen en het contact met het vaderland niet te verliezen. Of hierdoor de nostalgie niet juist nog meer werd aangewakkerd is zeer de vraag.

Het aanbod werd gaandeweg uitgebreid met Griekse video's, cd's, tijdschriften en souvenirs. En vanaf de jaren negentig worden de hoofdactiviteiten vooral toegespitst op de Griekse muziek. Vandaag de dag is To Elliniko-l' Hellénique een belangrijke leverancier van de allernieuwste Griekse cd's én organisator en promotor van belangrijke Griekse concerten hier ten lande. Het kantoor heeft ook enkele Europese tours van ronkende namen als Charis Alexiou en Eleftheria Arvanitaki op zijn actief staan. Onlangs werd een filiaal opgericht in Athene, waardoor baas Kosmidis zeker de vinger aan de pols kan houden en de onderhandelingen ter plaatse wat vlotter verlopen.

Dit alles zonder echter de trouwe Griek die dagelijks zijn krantje komt kopen teleur te stellen. Het kon wel eens voorvallen dat je voor een gesloten winkel kwam te staan, om wat voor reden dan ook, en dat een piepklein briefje op de deur je dan vroeg om even te wachten, want men zou "dadelijk terugkomen". In ieder geval ging je dan best ergens een koffie drinken en even later was de winkel dan inderdaad terug open, alsof dat de normaalste zaak ter wereld was. Bij l' Hellénique heeft men na al die jaren de Griekse spirit nooit verloren. Geen wonder dat je je bij l' Hellénique echt wel in Griekenland waant.

Alkistis Protopsalti ('Αλκηστις Πρωτοψάλτη) , die ons met haar komst alle eer aandoet, is niet zomaar de eerste de beste, zij behoort tot de top in het genre en heeft een unieke en krachtige stem. Speciaal voor de verjaardag van l' Hellénique komt zij naar België met de mooiste liederen uit haar repertoire. Zij brengt hiervoor, helemaal in stijl, tien muzikanten mee, waaronder Christos Constantinou ( bouzouki en outi ) en de percussionisten van het ensemble "Ichodrassi" (Ηχόδραση) , onder leiding van Nikos Touliatos.

Over Protopsalti vindt u meer informatie in onze rubriek " Achtergrond ". Haar biografie werd onlangs nog geactualiseerd en aangevuld met haar recentste cd' s, zodat u zich een goed idee kunt vormen van het te verwachten programma.

Praktische gegevens
Zaterdag 20 maart 2004, 20u30, Koninklijk Circus, Brussel (B)

Entreekaarten kosten: € 37,- / € 33,- en € 27,- . Maar de tarieven schommelen nogal afhankelijk van de plaats en de manier waarop u reserveert. Er komen dus nog reservatiekosten bij en desgevallend ook nog portokosten.

 

Op de site sinds: 26/12/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Grieks lentefeest

Met I Ellines

Het Centre Hellénique et Interculturel "Agora" is er deze keer wat vroeger bij dan vorig jaar; toen liep het al tegen de zomer aan toen de lente in Luik werd gevierd.

We hebben hierover meer details gevraagd, maar die werden ons nog niet bezorgd. Ongetwijfeld is de formule gelijkaardig, zo niet identiek, aan die van vorig jaar .

Praktische gegevens
Zaterdag 13 maart 2004, 20u00, Centre Interculturel Agora, Liège (Luik) (B)

Geen praktische details noch entreeprijzen doorgekregen. Doorgaans is het echter gratis inkom en worden drankjes en hapjes aan democratische prijzen verkocht.

 

Op de site sinds: 26/12/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Grieks Feest

van De Kollebloem

Het jaarlijks Grieks Feest van De Kollebloem is intussen wijd en zijd bekend.

Ook dit jaar zorgen I Ellines voor de muziek, en er zijn optredens van de dansgroep Asteria uit Maasmechelen.

Praktische gegevens
Zaterdag 20 maart 2004, 20u00, Polyvalente zaal De Kollebloem, Begijnhofstraat, 2870 Puurs (B)

Prijs: € 27,- en daarin is aperitief en maaltijd inbegrepen.

 

Op de site sinds: 15/01/2004

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.