Februari  2002
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 1999 Jaar 2000 Jaar 2001 Jaar 2002 Jaar 2003 Jaar 2004 Jaar 2005
Januari 2002
Februari 2002
Maart 2002
April 2002
Mei 2002
Juni 2002
Juli 2002
Augustus 2002
September 2002
Oktober 2002
November 2002
December 2002

Overzicht Griekse Muziek in Februari 2002

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Byzantijns koor Agiopolitis

O.l.v. Ioannis Arvanitis.

Dirigent Ioannis Arvanitis, die onder meer les geeft aan het Muziekcentrum van Piraeus, onderzoekt de verschillende traditionele vormen en authentieke stijlen van de Byzantijns-orthodoxe kerkmuziek. Hij richtte daartoe in 1994 zijn koor Agiopolitis op om opnieuw die authentieke stijlen op te voeren. Agiopolitis tracht zich te ontwikkelen tot een artistiek koor voor orthodoxe kerkzang. De naam van het koor is een afleiding van "Agia Poli", verwijzend naar de Heilige Stad Jeruzalem, en is ontleend aan de oudst bewaard gebleven tekst uit de Byzantijnse muziektheorie.

In de voornaamste bloeiperiode van de Byzantijns-orthodoxe kerkmuziek, die haar hoogtepunt kende van het midden van de vijfde tot de elfde eeuw en die ontstond rond steden als Constantinopel, Jeruzalem, Alexandrië en Antiochië, werden de belangrijkste poëtische teksten voor de lofzangen en de muziek gecomponeerd die de daaropvolgende eeuwen als voorbeeld dienden. Toen ontstond ook een systeem met acht tonen. Vanaf de twaalfde eeuw werd er een soepelere stijl aangewend, maar iedere lettergreep van de tekst kwam toch nog overeen met een noot van de melodie. Gaandeweg werd de zang meer uitgewerkt om in de veertiende en vijftiende eeuw tot een uitgesproken melismatische tendens te komen: het zingen van verschillende versierde notenfiguren op één enkele lettergreep. De daaropvolgende eeuwen kende de Byzantijnse muziek nog een grote evolutie en aan het begin van de negentiende eeuw, tenslotte, werd de oorspronkelijke traditie losgelaten.

Sedert 1925 kwam er echter een reveilbeweging tot stand die zich niet alleen tot de kerkzang beperkte, maar ook invloed had op de denk- en levenswijze en op de Byzantijnse schilderkunst. De monnikenrepubliek Athos heeft hier geen onbelangrijke rol in gespeeld. Reeds vanaf het einde van de achttiende eeuw verbreidde zich van daaruit, met de gezangen van de Kollyvades, stilaan een beweging die hunkerde naar de terugkeer van de eigen orthodoxe traditie en westerse invloeden zoals instrumentatie en polyfonie verwierp. Oorspronkelijk is de Byzantijnse muziek monodisch (eenstemmig zonder muzikale begeleiding) en wordt zij gezongen door een voorzanger (psaltis) of een mannelijk koor en door vocale bassen (isokrates). Tegenwoordig zijn er meer en meer koren en zangers die teruggrijpen naar die authentieke traditie. De eerste cd van Agiopolitis, die onlangs verschenen is, bevat gezangen van de Kollyvades.

Vóór het concert wordt er in het Engels een inleiding gegeven van ongeveer een half uur over de traditie en ontwikkeling in de Byzantijns-orthodoxe muziek door Ioannis Arvanitis.

Dit is het derde concert uit een reeks van vier dat in samenwerking met Sferra georganiseerd wordt. De andere zijn Savina YannatouMode Plagal en Nikos Papazoglou . (Niet alle zalen organiseren alle vier concerten).

Praktische gegevens
Donderdag 31 januari 2002, 20u15 (Inleiding om 19u30), Kleine zaal, Oosterpoort, Groningen (NL)

Kaarten: € 17,- (NLG 37,46).

Vrijdag 1 februari 2002, 20u15 (Inleiding om 19u30), Kleine Zaal, Vredenburg, Utrecht (NL)

Kaarten: € 18,- (NLG 39,67) (abonnement voor de vier concerten samen: NLG 125).

Zaterdag 2 februari 2002, 20u15, Grote zaal, De Warande, Turnhout (B)

Kaarten: € 17,35 (BEF 700,-).

Hier wordt geen inleiding gegeven, in plaats daarvan opteert de zaal voor het verspreiden van een informatief cursiefje op de avond zelf.

Zondag 3 februari 2002, 15u00 (Inleiding om 14u15), AKD Prinsen van Wijmen Zaal, Chassé Theater, Breda (NL)

Kaarten: 1e Rang: € 17,50 (NLG 38,56). 2e Rang: € 15,50 (NLG 34,16) (Chassé Theater Pas: resp. € 15,75 (NLG 34,71) en € 13,95 (NLG 30,74)

Dinsdag 5 februari 2002, 21u00 (Inleiding om 20u15 in de kleine zaal, zaal open vanaf 19u45) , Paradiso, Amsterdam.

Kaarten: € 15,- (NLG 33,05). Concert met zitplaatsen.

Woensdag 6 februari 2002, 20u00, Bisschoppelijk Seminarie, Reep 1, 9000 Gent (B)

Kaarten: € 16,- (BEF 645,-). Met reductie: € 13,50 (BEF 545,-)

 

Op de site sinds: 30/03/2001

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Palio-Paréa

Deze uiterst actieve groep Nederlanders brengt uitsluitend Griekse muziek. Via de rembetika zijn zij gaandeweg gegroeid naar een eigen soort muziek, Grieks maar tegelijkertijd universeel.

Het concert in Noord-Holland vervangt het eerder aangekondigde optreden van Palio-Paréa van 9 december jl..

Praktische gegevens
Zondag 10 februari 2002, 11u30, Het Groene Kerkje, Lambertschaag, Noord-Holland (NL)
Zaterdag 23 februari 2002, 20u00, Cultureel Centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek (bij Nijmegen) (NL)

Inkom: NLG 20,- (€ 9,08?)

 

Op de site sinds: 14/07/2001

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Jaarfeest van Griekse volksdansgroep Zorbades

De Griekse volksdansgroep Zorbades had vorig jaar Kretenzische livemuzikanten te gast op haar jaarlijkse Griekse avond maar dit jaar gooien ze het over een hele andere boeg. Deze keer staat de muziek van de streek van Pontos, aan de Zwarte Zee, centraal.

Kostas Fotiadis zal kementzes (Pontische lyra) spelen en Charalambos Patoulidis daouli (grote trom). Deze twee instrumenten staan borg voor de typisch Pontische klanken, die sommige gedreven dansers ooit in trance zouden gebracht hebben. Maar zover moet u het die avond niet laten komen. Voor diegenen die houden van deze kleine, korte danspasjes waarbij de voeten nauwelijks van de grond komen, is dit een mooie gelegenheid om wat te oefenen of te kijken. Indien u de danspassen zelf reeds onder de knie hebt, dan kan u gerust uw gang gaan. Voor de anderen wordt er een demonstratie gegeven door Zorbades.

Indien u over Pontos en haar muziek meer wil lezen dan kan u dat doen op onze november 2000 - pagina.

Praktische gegevens
Zaterdag 2 februari 2002, 19u00, Dans- en Feestcentrum "Marc Spillemaeckers", Bredabaan 948 a (vlakbij Dennenhof), 2930 Brasschaat (bij Antwerpen) (B).

Prijs: € 26,- (1.049 BEF), maaltijd inbegrepen.

 

Op de site sinds: 08/12/2001

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Nena Venetsanou en Mariza Koch en band

Op het 15de Brugges Festival dat loopt van 21 februari t/m 24 februari

Twee grote dames van het Griekse lied verenigen zich op zondag 24 februari in één programma en brengen daardoor op het 15de Brugges Festival een exclusieve creatie. Het Brugges Festival luidt het openingsweekend in van "Brugge, culturele hoofdstad van Europa 2002"en vindt traditiegetrouw plaats in de Stadsschouwburg, die onlangs pas helemaal vernieuwd werd.

Nena Venetsanou, al meermaals bij ons te gast, zelfs op het Brugges Festival, spitst zich vooral toe op het artistieke lied (to endechno tragoudi), maar verrast soms met een heel ander programma, zoals we in 2000 in Luik konden meemaken. Meer informatie over haar vindt u in onze rubriek " Achtergrond ", waar we een biografie hebben gepubliceerd. Op onze mei '00-pagina vindt u tevens een korte uitleg bij haar optreden in Luik.

Mariza Koch, daarentegen, wordt vooral geroemd om haar traditioneel repertoire, al dan niet met liederen van de eilanden. Zij is zeer geliefd in de streek van Thracië - streek waarvan zij niet afkomstig is maar waarvan zij liedjes heeft opgenomen in haar repertoire - en werd in juni 2000 zelfs naar België gehaald op vraag van de Thracische Vereniging van Brussel. Op dit moment werkt Mariza Koch, samen met een kinderkoor, aan een herkenningslied voor de Olympische Spelen die in 2004 in Athene worden gehouden. U vindt van haar een kleine omschrijving in onze rubriek " Achtergrond ".

In Brugge zullen we hen tezamen horen met vooral eigen werk en ook rembetika-muziek. Hoewel het niet de eerste keer is dat beide dames samen op de planken staan, in Griekenland hebben ze dat al eerder gedaan (nl. in april 2001 in Athene), belooft de organisator toch een speciaal programma.

Na de pauze en als afsluiter van het Brugges Festival staan Eleanor Shanley en Ronnie Drew uit Ierland geprogrammeerd met Ierse ballades en songs.

Praktische gegevens
Zondag 24 februari 2002, 20u00, Brugges Festival, Stadsschouwburg, Brugge.

Kaarten: 1ste rang: € 21,- / 2de en 3de rang: € 16,- (reservatierecht inbegrepen).

Programma: 20 tot 21 u: Nena Venetsanou en Mariza Koch (Griekenland), pauze, 21u30 tot 22u30: Eleanor Shanley en Ronnie Drew (Ierland). Deuren: 19u30.

 

Op de site sinds: 08/12/2001

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Jaarfeest "Apokries" van vzw KAPA

Het jaarlijkse carnavalsfeest van vzw KAPA en dansgroep Kalitsa gaat door op 16 februari. De vereniging KAPA draagt traditie hoog in het vaandel en probeert al jaren, met succes, de Griekse volksdansen toegankelijk(er) te maken, vooral in Vlaanderen.

Er wordt gepoogd om de muziek op het dansfeest zo traditioneel mogelijk te houden, zodat de meeste dansen van alle streken van Griekenland aan bod komen en kunnen geoefend worden. U mag zich uiteraard ook verwachten aan een dansdemonstratie van dansgroep Kalitsa.

Er bestaat een kleine kans dat Thimios Gogidis live komt spelen, maar dat is echter absoluut niet zeker. De Thracische muzikant Thimios Gogidis vertolkt, met zijn accordeon en zijn stem, volksmuziek uit "Anatoliki Romilia", het noordoostelijk deel van Thracië dat zich nu in Zuid-Bulgarije bevindt. Hij begeleidt zichzelf op de accordeon en soms ook op de gaïda (soort doedelzak). Zijn zoon zorgt gewoonlijk voor het slagwerk.

Indien Gogidis niet van de partij is, dan zorgt DJ Kalitsa met haar uitgebreide collectie Griekse muziek wel voor de traditionele noot.

Praktische gegevens
Zaterdag 16 februari 2002, 19u30, CC De Ruiterhal, Gemeentepark 10, 2930 Brasschaat (bij Antwerpen) (B).

Prijs: € 20,- (807,- BEF), aperitief en maaltijd inbegrepen.

 

Op de site sinds: 17/12/2001

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Ano Kato

Ano Kato wordt gevormd door een groep Nederlanders die niet alleen in Nederland maar ook in Griekenland zeer serieus wordt genomen, getuige daarvan zijn de radio- en tv-optredens die ze daar hebben gehad.

In de beginjaren, zo'n vijftien jaar geleden, speelde Ano Kato vooral rembetika- en laïkamuziek. Door deelname aan het gezelschap van een violist en een klarinettist kon het repertoire aanzienlijk worden uitgebreid met Epirotika en Nisiotika (muziek van de eilanden). Afhankelijk van het programma treedt Ano kato op met 2 of 5 personen. Op 26 februari treden zij met volledige bezetting op:

  • Michiel Koperdraat (zang en diverse snaarinstrumenten)
  • Jurrie Eilers (zang en gitaar )
  • Theo van Halen ( klarinet )
  • Michiel van der Meulen ( viool )
  • Andy Leeming ( baglamas , bouzouki en percussie)

In het voorprogramma speelt klezmergroep "Wilde Katshke".

Onder leiding van Michiel Koperdraat verzorgt Ano Kato niet alleen optredens, maar tevens allerhande workshops. Er vinden o.a. workshops plaats op 23 maart , het weekend van 3 t/m 5 mei en van 4 t/m 6 oktober 2002 . U kan voor meer informatie terecht op onze desbetreffende maandpagina's; het volstaat om op de onderstreepte data te klikken en u komt er vanzelf wel.

Praktische gegevens
Dinsdag 26 februari 2002, 20u15, Theater Romein, Bagijnestraat 59, 8911 DN Leeuwarden (NL)
 

Op de site sinds: 15/02/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.