December  2002
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 1999 Jaar 2000 Jaar 2001 Jaar 2002 Jaar 2003 Jaar 2004 Jaar 2005
Januari 2002
Februari 2002
Maart 2002
April 2002
Mei 2002
Juni 2002
Juli 2002
Augustus 2002
September 2002
Oktober 2002
November 2002
December 2002

Overzicht Griekse Muziek in December 2002

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Brave Old World en het Smyrna Trio

Klezmermuziek en Grieks-oriëntaalse muziek

Was het u ook reeds opgevallen dat er nogal wat overeenkomsten bestaan tussen klezmermuziek van de joodse gemeenschappen uit Oost-Europa en bepaalde Griekse muziek? Zowel uitbundige dansmuziek als melancholische melodieën behoren tot beide muzieksoorten. En zelfs in de manier van dansen zijn er soms gelijkenissen.

De Amerikaanse klezmerband Brave Old World , opgericht in 1989, combineert klassieke muziek, jazz en Oost- en Centraal-Europese joodse muziek. Bovendien belichten zij de interactie die er reeds in de achttiende en negentiende eeuw bestond tussen Griekse en joodse muziek. Vooral met de Griekse rembetika in de Smyrna-traditie is er verwantschap.

Het Smyrna Trio bestaat uit Sofia Papazoglou (zang), Kyriakos Gouventas ( viool ) en Yannis Alexandris ( outi en zang).

Beide groepen gaan met elkaar in dialoog.

De eerste optredens vonden in november plaats. U vindt daarom meer gegevens op onze november pagina .

In de Handelsbeurs in Gent en in het Zuiderpershuis in Antwerpen werd dit dubbelconcert voorafgegaan door een gratis lezing in het Engels, gegeven door Martin Schwartz, Professor Near Eastern Studies aan de universiteit van Californië, in Berkeley, USA. Het thema van deze lezing is "Connections between Greek and Yiddish/Klezmer music". Deze lezing kon u eveneens bijwonen op 29 november in Amsterdam (zie onze november pagina ).

Praktische gegevens
Zondag 1 december 2002, 20u30, AKD Prinsen van Wijmenzaal, Chassé theater, Breda (NL)

Kaarten: € 18,- en € 16,- (respectievelijk eerste en tweede rang).

Dinsdag 3 december 2002, 20u15, Kleine zaal, Het Concertgebouw, Amsterdam (NL).

Kaarten: € 25,- (CJP: € 16,-).

 

Op de site sinds: 29/03/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Feestavond van de Culturele Vereniging van Thracië

Tracische Vereniging Brussel

Voor het jaarlijks Kerst- en Nieuwjaarsfeest van de Culturele Vereniging van Thracië kregen we reeds in juli de datum en de plaats doorgeseind. Totaal on-Grieks, denken wij zo, want gewoonlijk wordt bij Grieken één en ander op het laatste moment geregeld en zeker pas op het laatste nippertje gecommuniceerd. Als om dit "goed te maken" liepen de details pas enkele dagen tevoren binnen

Zoals gewoonlijk is er livemuziek (Thracische en andere Griekse muziek), afgewisseld met één of meerdere optredens van de eigen dansgroep in traditionele klederdracht. Er worden typische Griekse specialiteiten en wijnen geserveerd en uiteraard krijgt u zelf ook de gelegenheid om (Grieks) te dansen.

De livemuziek wordt verzorgd door het vijfkoppige Thracische orkest " Akrites " dat uit Duitsland komt.

Aanvankelijk was de Thracische lyra (peervormige lier met drie snaren en een strijkstok) hét hoofdinstrument in de Thracische muziek. Nadien kwamen daar de gaïda (doedelzak) en de kavála (een grote flogera , soort herdersfluit) bij. De klarinet kwam er pas veel later bij, net als de viool , de outi (oud) en een soort psalter ( kanonaki ).

Het veelgevraagde orkest "Akrites" is op instrumentaal gebied minder traditioneel, maar daarom misschien veelzijdiger. Het bestaat uit een bouzouki , klarinet , synthesizer, zanger en drums. Naast Thracische muziek spelen zij ook muziek uit andere streken van Griekenland.

Praktische gegevens
Zaterdag 28 december 2002, 20u00, Recreatiecentrum Itterbeek, Keperenbergstraat 37b, 1701 Itterbeek (Dilbeek - bij Brussel) (B)

Inkom: € 5,-. Reserveren hoeft niet.

 

Op de site sinds: 15/07/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Palio-Paréa

Deze groep bestaat uit vijf professionele musici en speelt een uitsluitend Grieks repertoire. Zij hebben gaandeweg hun eigen stijl uitgewerkt. De groep werd onlangs uitgebreid met een vaste geluidstechnicus.

In het Pleintheater krijgt u hoogstwaarschijnlijk reeds een voorproefje van wat u van de nieuwste cd van Palio-Paréa mag verwachten. Het duurt wel nog even voor die uit zal zijn, maar de groep is er reeds volop aan aan 't werk.

Praktische gegevens
Zondag 8 december 2002, 16u00, Buiksloterkerk, Buiksloterpad 1, Amsterdam (NL)
Zaterdag 14 december 2002, 20u30, Pleintheater, Sajetplein 39, Amsterdam (NL)

Tickets: € 8,-

 

Op de site sinds: 03/08/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Ano Kato

Ano Kato is een groep van vijf Nederlandse musici die onder leiding van Michiel Koperdraat Griekse muziek brengt. Hun repertoire omvat laïká (populaire liederen), rembetika, muziek van de eilanden (nisiótika) en van Epirus (epirótika).

Praktische gegevens
Zondag 29 december 2002, 14u30, De Schuilkerk, Langendijk 72, 4201 CJ Gorinchem (NL)

Toegangskaarten kosten € 11,50 (€ 10,35 met kortingspassen).

 

Op de site sinds: 03/08/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Rembetika-avond

Lezing gevolgd door een concert

Het Intercultureel en Grieks Centrum Agora in Luik kondigt een rembetika-avond aan die in december doorgaat. De avond wordt ingeluid met een lezing in het Frans door Bérénice Depraeter met als thema: "Le Rebetiko est-t-il un humanisme?" ( Is rembetiko een vorm van humanisme? ).

Het daaropvolgend rembetika concert wordt verzorgd door Photis Ionatos en zijn muzikanten. Photis Ionatos (broer van Angélique ) heeft zich al vroeg toegelegd op de rembetika, maar met een heel eigen instrumentale benadering. Meer daarover kunt u lezen op onze november 2000 pagina . In dit concert gebruikt hij toch de bouzouki , hét rembetika-instrument bij uitstek, en verenigt bouzouki speler Stelios Manussakis met Luc Pilartz op de viool en Vincent Noiret op de contrabas. Zelf zingt Photis Ionatos en hij speelt ook gitaar .

Dat de organisator tevens een beetje poëet is merkt u aan de volgende (door ons vrij vertaalde) verklaring: "Door vandaag nog steeds rembetika-liederen te spelen wordt het aanvankelijk marginale muziekgenre levendig gehouden, wordt er hulde gebracht aan de grote componisten uit de rembetika-traditie en wordt deze muziek in eer hersteld. Deze muziek verdient niet alleen een plaats in het culturele erfgoed van Griekenland, maar hoort rechtmatig deel uit te maken van de wereldmuziek."

Praktische gegevens
Zaterdag 7 december 2002, 20u00 (lezing, het concert zelf begint om 21u), Centre Interculturel Agora, Liège (Luik) (B)

De lezing is gratis, voor het concert betaalt u € 7,- (met korting € 6,-)

 

Op de site sinds: 18/09/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Radioprogramma over Roza Eskenazy

Authentieke rembetika-zangeres (1890-1980)

Het VPRO-radioprogramma "De Wandelende Tak" besteedt deze week een uitzending aan de figuur van Roza Eskenazy.

Hoewel geboren in Konstantinoúpoli (Constantinopel, of gewoon "I poli" (De stad) zoals de Grieken nog steeds zeggen wanneer ze het hebben over het huidige Istanbul), belandde Roza Eskenazy reeds op vrij jonge leeftijd, alleszins vóór 1922, in Thessaloniki. Zij stond voor het eerst op de planken in 1925 en haar eerste plaatopname dateert van 1928.

Zij raakte alom bekend en werd geroemd tot in Europa en Amerika en wordt aanzien als één van de meest betekenisvolle vertolksters van de authentieke rembetika en misschien wel de meest eerbiedwaardige zangeres van het "Smyrneïko tragoudi", liederen in de Smyrna-stijl. Hoewel het hoogtepunt van haar carrière tussen de jaren 1930 en 1950 ligt was zij nog lang nadien erg geliefd. Zelfs na haar dood, en tot op vandaag, worden tal van oude opnamen van haar opnieuw uitgegeven.

Roza Eskenazy is een legende en staat symbool voor de ontwortelde Griekse natie uit Klein-Azië.

Praktische gegevens
Maandag 2 december 2002, van 19u00 tot 20u00 De Wandelende Tak, Radio 4 (NL)
 

Op de site sinds: 09/10/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Muziekgezelschap Omonia

En het Duo Perix

Het Muziekgezelschap Omonia zal in dit programma liederen van bekende Griekse componisten uitvoeren en traditionele volksmuziek. Het programma wordt een mix van licht klassieke muziek en populaire muziek. De volgende componisten komen aan bod: Vasilis Tsitsanis, Manos Loïzos, Yorgos Mitsakis, Ilias Andriopoulos, Stavros Xarchakos , Stavros Kouyoumtzis, Manos Hadjidakis, Marios Tokas en tenslotte Mikis Theodorakis. Meer over dit gezelschap kunt u lezen op onze oktober 2000 pagina .

Nadien volgt er een Grieks diner-buffet met liveoptreden van het Griekse Duo Perix. Dit ensemble bestaat uit twee Grieken die in Nederland vertoeven. Zij spelen vooral rembetika en Griekse dansmuziek.

Praktische gegevens
Zondag 8 december 2002, 14u30, Klein Theater Erato, Kade 45, Roosendaal (NL)

Toegangskaarten voor het totaalarrangement kosten € 26,- in voorverkoop, het concert van Omonia alleen bedraagt € 10,- p.p.

 

Op de site sinds: 31/10/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Radio-uitzending over Petro-Loukas Chalkias

Epirotische klarinetmuziek en polyfonische zang

Het wekelijkse radioprogramma 4FM zendt vanavond onder meer een concert van Petro-Loúkas Chalkiás en kompanía uit. Dit concert vond vorig jaar plaats in de Doelen in Rotterdam tijdens de wereldmuziekbeurs Womex 2001.

Het programma loopt van 23u tot 01 u morgenvroeg en het eerste deel van de uitzending wordt besteed aan een interview met percussionist Bill Bruford.

Omstreeks middernacht wordt dan het concert van Chalkias uitgezonden. De kompania van Petro-Loukas Chalkias bestaat uit Andonis Kyritsis, zang, Achilleas Chalkias, viool en zang, Christos Goulas, laouto en zang, Spyros Alevrondas, percussie en zang, en natuurlijk Petro-Loukas zelf met zang en klarinet .
Over Petro-Loukas Chalkias kunt u meer lezen in onze rubriek Achtergrond , waar wij een biografie over hem en het soort muziek dat hij brengt, plaatsten.

Praktische gegevens
Zaterdag 14 december 2002, van 23u00 tot 1u00 4FM , Radio 4 (NL)
 

Op de site sinds: 14/12/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Grieks feest met Kretenzische muziek

Manolis Kountourakis
© Manolis Kountourakis 2002
Wie rond Kerstmis van de Griekse sfeer wil proeven, kan terecht op twee feesten, respectievelijk in Zwartberg (Genk) en in La Louvière. Beide steden hebben een grote Griekse gemeenschap, dus de Griekse sfeer is wel verzekerd.

De muziek wordt verzorgd door een groepje "Belgische Grieken" uit Limburg, die zich specialiseren in Kretenzische muziek.

De muzikanten zijn:

  • Georgios Apostolakis , lyra
  • Manolis Kountourakis , laouto (op de foto)
  • Georgios Paradisis , (Spaanse) gitaar

Juiste inkomprijzen hebben we niet, maar meestal gaat het om "democratische" bedragen. Er is uiteraard ook eten en drinken voorzien, of wat dacht u.

Praktische gegevens
Woensdag 25 december 2002, 20u00, Gouverneur A. Galopinstraat 17, 3600 Zwartberg (bij Genk) (B)
Zaterdag 28 december 2002, 20u00, Zaal "La Croix", Rue Achille Chavée 48, 7100 La Louvière (B)
 

Op de site sinds: 19/12/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.