Juli 2002
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 1999 Jaar 2000 Jaar 2001 Jaar 2002 Jaar 2003 Jaar 2004 Jaar 2005
Januari 2002
Februari 2002
Maart 2002
April 2002
Mei 2002
Juni 2002
Juli 2002
Augustus 2002
September 2002
Oktober 2002
November 2002
December 2002

Overzicht Griekse Muziek in Juli 2002

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Palio-Paréa

Deze groep Nederlanders brengt uitsluitend Griekse muziek. Via de rembetika zijn zij gaandeweg gegroeid naar een eigen soort muziek, Grieks maar tegelijkertijd universeel.

We publiceren de gegevens zoals we ze toegestuurd kregen.

Praktische gegevens
Zondag 21 juli 2002, 11u30, Middachten, Smidsallee (kasteeltuin), De Steeg (NL)

Geen verdere gegevens doorgekregen.

 

Op de site sinds: 18/02/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Yorgos Dalaras en ensemble

Deze ster van wereldformaat hoeven we nog nauwelijks voor te stellen. Hij is dan ook van alle markten thuis: Latijns-Amerikaanse ritmen, hedendaagse rock, jazz of balladen, hij heeft het allemaal geprobeerd, gecombineerd en tot een heel eigen mix verweven. Dit alles zonder zijn eigen roots te vergeten, nl. de rembetika.

Fervente fans kunnen hem begin juli tweemaal live meemaken in Duitsland. Eens tijdens het Mainzer Zeltfestival, dat plaatsvindt van 27 juni tot 7 juli, en een tweede keer in Berlijn in het kader van het Museumsinselfestival dat tot 30 september loopt.

Een biografie van Yorgos Dalaras vindt u in onze rubriek " achtergrond ".

Praktische gegevens
Woensdag 3 juli 2002, 19u30, Mainzer Zeltfestival, Volkspark, Mainz (D)

Kaarten kosten € 17,-/20,-/23,- en 26,-.

Vrijdag 5 juli 2002, 20u00, Museumsinselfestival, openluchtconcert, Plaats: Kolonnadenhof vor der Alten Nationalgalerie, Bodestr. 1-3, 10178 Berlin (Mitte) (D)
 

Op de site sinds: 29/05/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Thimios Gogidis

Op het zevende Feestival in Gooik

Voor de zevende en (helaas) laatste keer op rij wordt in Gooik het eerste volle weekend van juli een volksmuziekfestival georganiseerd. Het festival spitst zich toe op Europese traditionele muziek en alle cultuurregio's zijn in die zes afgelopen jaren aan bod gekomen. De laatste editie wordt er eentje waarbij de markantste groepen en artiesten van de voorbije edities uitgenodigd worden als mooie afsluiter.

In de vorige editie waren er niet minder dan drie Griekse bijdragen (zie hiervoor onze juli 2001-pagina ). Jammer genoeg staan er dit jaar geen Grieken in de hoofdprogrammatie, maar wel werd sfeermaker Thimios Gogidis opgetrommeld voor de randanimatie op zaterdag- en zondagnamiddag. Hij speelt er van 14u tot 19u, telkens ongeveer een half uurtje tussen de hoofdconcerten door, in de buurt van de grote centrale tent.

Over Thimios Gogidis leest u meer in onze rubriek " Achtergrond ", waar u een biografie van hem kunt vinden.

Praktische gegevens
Zaterdag 6 en zondag 7 juli 2002, van 14u00 tot 19u00, Festivalweide aan de Dorpsstraat te Gooik (B).

Het festival begint op vrijdag 5 juli vanaf 20u, zaterdag 6 juli en zondag 7 juli vanaf 11u.
Thimios Gogidis treedt er op op zaterdag- en zondagnamiddag, telkens tussen 14u en 19u..
Prijzen: vrijdag: € 7,50, zaterdag of zondag: € 15,00. Een weekendkaart kost € 30,-. Kinderen t/m 12 jaar: gratis. Inwoners van Groot-Gooik mogen op vrijdagavond gratis binnen. Geen voorverkoop.

 

Op de site sinds: 26/06/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Evanthia Reboutsika, Panayotis Kalantzopoulos en Elli Paspala

Op het Sfinks Festival in Boechout

Opgelet: Het Griekse concert gaat niet door om 16u30 zoals eerder aangekondigd, maar om 14u30!

De 27ste editie van het Sfinks festival gaat, zoals steeds, door op het laatste weekend van juli, dit jaar van donderdag 25 t/m zondag 28 juli, en op de vertrouwde locatie: het Molenveld in Boechout, bij Antwerpen (B).

Op zondag is er een uitzonderlijk concert dat een aantal gerenommeerde Griekse artiesten verenigt: twee componisten en een zangeres.

Evanthia Reboútsika is een jonge succesvolle componiste met haar onafscheidelijke viool , die ze overigens vol overgave bespeelt. Zij is getrouwd met componist-gitarist Panayotis Kalantzópoulos die op Sfinks ook van de partij is. Maar dat is eerder ongewoon want, ook al gaan zij gezamenlijk door het leven, op professioneel vlak bewandelen zij gescheiden wegen. Of tenminste, zij proberen dat. In de schijnwerpers komen ze elkaar in ieder geval niet zo vaak tegen. Het was eigenlijk pas in november 2001 dat Evanthia en Panayotis voor het eerst samen optraden in een programma met Elli Paspalá , de zangeres en pianiste die geboren werd in New York, maar sedert 1982 in Athene leeft. Samen met hen trad ook een nieuwe jonge zangeres voor het voetlicht: Yota Nenga . De reeks ging van start in Athene, in de muziekclub "Grammes", en werd in december 2001 voortgezet met een aantal optredens in de Milos in Thessaloniki. (De Milos is een cultureel centrum, gevestigd in een gerenoveerd fabrieksgebouw in de havenbuurt ten noordwesten van de stad). De formule was zo succesvol dat het programma deze zomer op verschillende plaatsen in Griekenland werd overgedaan. Zo bijvoorbeeld op 13 juni in het Theatro Vráchon in Athene en op 15 juli in Piraeus. En ook na Sfinks gaan de zomerconcerten in Griekenland gewoon door.

Het programma werd opgebouwd zoals een feest met de bedoeling om het Griekse kunstlied ( endechno tragoudi ) open te trekken naar een breder publiek. Geen passief publiek dat zich bijna verveelt, maar zij wilden hiermee ook jonge mensen aantrekken, die daarenboven op hun muziek zouden dansen. Bovendien stond het programma open voor improvisaties en verrassingen. Een mooie gelegenheid om de chemie tussen beide componisten uit te proberen.

Er werden oudere liederen uit hun respectievelijk repertoires gebracht, bekende maar ook onuitgegeven of minder bekende liederen. Zo bijvoorbeeld het onuitgebrachte lied Me ta matia klista ( Met gesloten ogen ) van Panayotis Kalantzopoulos , dat werd gezongen door de jonge Yota Nenga met haar krachtige, zuivere stem. Ook muziek voor film en theater, al of niet orkestraal, kwam aan bod. Gespeeld met zo veel overgave dat de beelden inderdaad vervaagden en bijzaak werden. Elli Paspala bracht in haar typische stijl, die tegelijk charme en onschuld uitstraalt, onder meer populaire liederen - aanvankelijk gezongen en geliefd door zanger Yannis Kotsiras - zoals bijvoorbeeld: Tsigaro ( Sigaret ) . En zoals meestal op haar optredens, varieerde het programma naargelang de stemming van het ogenblik.

De begeleiders op de reeks Griekse concerten waren Ploutarchos Reboutsikas (cello en accordeon ), Nikos Papavranousis (trom), Yannis Filipoupolitis (piano en toetsen), Pandelis Stoïkos (trompet) en Yannis Vasalos (contrabas).

We mogen aannemen dat het trio Reboutsika-Kalantzopoulos-Paspala met een ingekorte versie van deze uiterst geslaagde show, die nota bene meer dan drie uur duurde, naar Sfinks komt. Of Yota Nenga er ook bij zal zijn hebben we niet kunnen uitvissen. We weten ook niet of de begeleiders op Sfinks dezelfden zullen zijn als in Griekenland. In ieder geval zullen er andere muzikanten aanwezig zijn en laten zij zich nog begeleiden door een fanfare (de fanfare van Aghía Paraskeví).

De openingsavond van het Sfinks festival op donderdag (vanaf 16 uur) is gratis. Op vrijdag gaat de festivalweide open om 18 uur, en zaterdag en zondag vanaf 10 uur. Op zaterdagavond is er een Bal tropical en Club-nacht vanaf 22 uur.

Over Elli Paspala , Evanthia Reboutsika en Panayotis Kalantzopoulos vindt u een levensloop in onze rubriek " Achtergrond ".

Praktische gegevens
Zondag 28 juli 2002, 14u30, Openluchtpodium, Sfinks Festival, Boechout

Het Sfinks festival loopt van donderdag 25 t/m zondag 28 juli. Donderdag: gratis. Zaterdag of zondag: kaarten in voorverkoop: € 23,- voor de dag zelf, € 37,- voor zaterdag en zondag samen. Aan de kassa kost dat respectievelijk € 30,- en 52,-. Kinderen t/m 13 jaar: gratis. Bal Tropical en Club-nacht: € 10 (geen voorverkoop).

 

Op de site sinds: 10/06/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Beiaardconcert met Griekse muziek

Voor diegenen die wel eens willen weten hoe Griekse muziek klinkt gespeeld op een beiaard, is dit het gedroomde moment. De vaste beiaardier van de Munttoren in Amsterdam heeft Roy Kroezen uitgenodigd als gastbeiaardier om een zomeravondconcert te verzorgen met etnische muziek. In samenwerking met de vereniging Ano Kato werd een Grieks repertoire uitgezocht dat zich tot het project zou lenen. Het werd een repertoire dat traditioneel gespeeld wordt op de sandouri (het Griekse hakkebord, een snaarinstrument dat met hamertjes bespeeld wordt). Hoe dit allemaal klinkt vanaf een klokkentoren in onze lage landen hoort u zelf maar.

Bovendien willen de organisatoren iedereen die Grieks kan dansen uitnodigen om die avond rond de Munttoren te komen dansen, liefst in Griekse kledij.

Praktische gegevens
Zaterdag 20 juli 2002, 20u30, Muntplein, Amsterdam (NL)
 

Op de site sinds: 01/07/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Europeade

Met twee Griekse muziek- en dansgroepen

Al sinds 1964 organiseert een internationaal comité elk jaar een "Europeade", met de bedoeling "de volkskunst en de authentieke volksverbondenheid op het voorplan te brengen". Elk jaar is een andere plaats in Europa aan de beurt, maar de 39ste Europeade vindt in Antwerpen plaats. Volgend jaar moet u er helemaal voor naar Sardinië ....

Wie "volkskunst" en "Europa" in één adem noemt kan haast niet om Griekenland heen. Er zijn dit jaar dan ook twee Griekse dansgroepen te gast die u laten kennismaken met de muziek en de dansen uit hun streek:

 • de groep Krystallis komt uit Ioannina, de hoofdstad van Epirus. Ze is genoemd naar Kostas Krystallis (1868-1894) die in Griekenland naam heeft als dichter en schrijver. Hij heeft zich ook met volkskunde ingelaten, en het boek "De Vlachen van de Pindos" is van zijn hand. Zijn geboortedorp, Syrako, zo'n 50 km ten zuidoosten van Ioannina, beroemt zich op nog andere grote namen, onder meer de verzetsstrijder en eerste Griekse premier, Yannis Kolettis. Met zo'n antecedenten kan het niet anders dan dat de dansgroep behoorlijk wat niveau heeft, en inderdaad, op het prestigieuze Bayreuth festival zetten ze in 1999 een opgemerkte prestatie neer.
 • al even naamhebbend is het Lykion Ton Ellinidon, de Lyceumclub der Griekse Vrouwen, die het behoud van cultuur en traditie als hoofddoel heeft. Overal waar er Grieken zijn hebben ze wel een vestiging, dus niet alleen in Griekenland zelf, maar bijvoorbeeld ook in Brussel en Antwerpen. Op de Europeade is de afdeling uit Veria in Macedonië te gast.

Beide groepen hebben hun eigen muzikanten mee, wat niet alleen een vereiste is om op onze site opgenomen te worden, maar ook om te mogen meedoen aan Europeade.

De Europeade loopt van woensdag 24 tot zondag 28 juli.

De kaartjes voor Berchem Stadion kosten € 5,- en voor de Elisabethzaal is het € 10,-

Praktische gegevens
Donderdag 25 juli 2002, van 10u00 tot 11u30, Handschoenmarkt, Antwerpen (B)

Krystallis

Donderdag 25 juli 2002, van 16u00 tot 16u30, Grote Markt, Antwerpen (B)

Krystallis

Donderdag 25 juli 2002, 20u00, Berchem Stadion, Antwerpen (B)

Openingsmanifestatie met de Lykion

Vrijdag 26 juli 2002, van 13u30 tot 14u00, Forum (Groenplaats), Antwerpen (B)

Lykion

Vrijdag 26 juli 2002, van 16u00 tot 16u30, St.Andriesplaats, Antwerpen (B)

Lykion

Zondag 28 juli 2002, 15u00, Berchem Stadion, Antwerpen (B)

Slotmanifestatie met Krystallis

 

Op de site sinds: 11/07/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Grieks Feest, Wereldmuziekfestival en Folk-Rockdag in Beveren

Met als Griekse bijdrage: Belgreco, Ypsilon en dansgroep Kalitsa

In Beveren wordt voor de 22ste keer een Grieks feest georganiseerd, gevolgd door een wereldmuziekfestival de dag nadien. Nieuw dit jaar is de Folk-Rockdag op zondag, en daarmee wordt er een derde dag aan dit muziekgebeuren toegevoegd, waardoor het feest het hele weekend lang zal duren.

Programma :

 • Op vrijdag 19 juli is er het Grieks feest met:
  • Vanaf 18u optreden van dansgroep Kalitsa en tussen de muziekoptredens door geeft deze groep ook nog dansinitiaties.
  • Om 19u: Griekse muziek met Ypsilon . Ypsilon is een onlangs opgericht duo jonge Grieken uit Limburg. Er is een zanger en een bouzouki speler. In september a.s. hopen zij hun eerste cd klaar te hebben. Zanger Dimitris Gounakis heeft ook met I Ellines samengewerkt.
  • Om 22u30 treedt Belgreco op met een gevarieerd Grieks repertoire op bouzouki en gitaar .
  • Op het feest kan u eten en drinken, er zijn o.m. Griekse wijnen te verkrijgen, in een gemoedelijke Griekse sfeer.
 • Op zaterdag 20 juli, vanaf 19u, vindt er een wereldmuziekfestival plaats.
 • En op zondag 21 juli, vanaf 14u, de Folk-Rocknamiddag.
 • De festiviteiten worden op zondag afgesloten om 22u45 met een groots vuurwerk.
Praktische gegevens
Van vrijdag 19 tot en met zondag 21 juli 2002, Domein van Kasteel Cortewalle, Vesten 2, 9120 Beveren-Waas (B). (Tussen Antwerpen en Sint-Niklaas)

Inkom voor het Grieks Feest: € 5,- in voorverkoop en € 8,- aan de kassa. (Voor het Wereldmuziekfestival en de Folk-Rockdag betaalt u telkens € 8,- in voorverkoop en € 11,- aan de kassa.) Kinderen tot 12 jaar gratis.

 

Op de site sinds: 15/07/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.