April  2002
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 1999 Jaar 2000 Jaar 2001 Jaar 2002 Jaar 2003 Jaar 2004 Jaar 2005
Januari 2002
Februari 2002
Maart 2002
April 2002
Mei 2002
Juni 2002
Juli 2002
Augustus 2002
September 2002
Oktober 2002
November 2002
December 2002

Overzicht Griekse Muziek in April 2002

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Grieks dans- en muziekspektakel

Met livemuzikanten uit Athene o.l.v. Yorgos Kotsinis

De vereniging "Lykion ton Ellinidon" heeft zowat overal waar er Grieken zijn een afdeling. In België is er al minstens een afdeling in Brussel en één in Antwerpen. De Antwerpse afdeling was de eerste in ons land en vierde in 1999 haar twintigjarig bestaan. Het Brusselse Lykion zal dit jaar een termijn van tien succesvolle werkingsjaren afsluiten. Deze organisatie verenigt Griekse vrouwen met als doelstelling het behoud en de overdracht van de Griekse beschaving en tradities. Aanvankelijk hadden zij vooral een opvoedkundige taak. Tegenwoordig leggen zij zich niet alleen meer toe op de eigen Griekse gemeenschappen van Griekenland en in de diaspora, maar beogen zij ook een verspreiding en een beter begrip van hun tradities bij de lokale bevolkingsgroepen van de verschillende landen waar zij zich vestigden.

In Griekenland verrichten zij tevens onderzoek naar de Griekse traditionele klederdrachten, de Griekse nationale dansen en registreren en bestuderen de Griekse traditionele volksmuziek om de teloorgang ervan tegen te gaan.

In samenwerking met vzw KAPA en dansgroep Kalitsa uit Antwerpen organiseert de Brusselse afdeling van het "Lykion ton Ellinidon", net als vorig jaar (zie hiervoor onze mei '01-pagina ), een groot dansspektakel. Het thema is deze keer: " De Griekse emigratie vanaf 1900 tot nu. Herinneringen... ". Er wordt speciaal aandacht besteed aan immigratielanden als Amerika, Duitsland en België.

Zoals eerder gesteld is de doelstelling tweeërlei: enerzijds willen zij de Griekse jeugd sensibiliseren voor wat hun eigen historische afkomst betreft en de omzwervingen van de Griekse natie onder de aandacht brengen, zoals ook Odysseus op zoek ging naar zijn Ithaca. Anderzijds proberen zij de harmonieuze samenleving van de verschillende volkeren in een multicultureel Europa een handje toe te steken, door te pleiten voor wederzijds respect en begrip van de diverse culturen. 

De dansen worden opgevoerd in traditionele kostuums door de dansgroepen van het Lykion ton Ellinidon van Brussel en dansgroep Kalitsa uit Antwerpen. Bovendien neemt een twintigkoppige dansgroep van het Lykion ton Ellinidon uit Athene deel aan het spektakel..

De zes begeleidende muzikanten komen eveneens uit Athene en bespelen traditionele volksinstrumenten onder leiding van Yorgos Kotsinis.

Praktische gegevens
Zaterdag 27 april 2002, 20u00, Theater Résidence Palace, Wetstraat 155, 1040 Brussel (B).

Kaarten kosten € 12,- voor volwassenen; kinderen betalen slechts € 8,-.

 

Op de site sinds: 04/02/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Alkistis Protopsalti

Alle optredens werden afgelast!!

Volgens onze informatie was deze grote zangeres spijtig genoeg nog nooit in Brussel, wel in maart '99 in Amsterdam te zien. (Zie hiervoor onze maart '99-pagina ). Dit voorjaar stond er echter een Europese tournee gepland. Helemaal zeker is het nooit geweest, maar ook niet onwaarschijnlijk, want in april werd de release van een gloednieuwe cd verwacht. Aanvankelijk zou het eerste optreden van deze geplande tour in Brussel plaatsvinden en de datum van 2 maart werd zelfs al naar voor geschoven en nadien uitgesteld naar 29 april. Maar haar European Tour werd helemaal afgelast. Ook het eenmalig optreden dat enkel in Brussel zou plaatsvinden gaat helemaal niet door. Afwachten dus maar weer!

Voor het tot stand komen van deze nieuwe verrassings-cd - waar nog volop aan wordt gewerkt - zou Protopsalti met nieuwe mensen samenwerken en zich niet meer enkel op het vertrouwde duo Stamatis Kraounakis (muziek) - Lina Nikolakopoúlou (teksten) beroepen.

Toch werd er reeds een tipje van de sluier opgelicht en raakte bekend dat Alkistis op haar nieuwe cd liederen zal vertolken van, onder meer, Dímitra Galáni (op teksten van Mirtó Kodová), van de groep Iasis (met teksten van Nikos Moraïtis) en toch wel weer van haar ouwe getrouwe Stamatis Kraounakis. Ook Mario Reyes (van de Gipsy Kings) verleent zijn medewerking aan deze productie. Nadat Mario Reyes vorig voorjaar zijn eerste persoonlijke cd "Turquoise Dream" uitbracht, waarop Alkistis Protopsalti het liedje "Ya Habibi" in het Grieks vertolkt en mee het Spaanse nummer "Dame La" zingt, worden de rollen nu dus omgekeerd. Bovendien traden Protopsalti en Reyes vorige zomer nog samen op. Iets om naar uit te kijken dus!

Voor een biografie van Alkistis Protopsalti kan u terecht in onze rubriek " Achtergrond ".

Praktische gegevens
Maandag 29 april 2002, 20u30, Koninklijk Circus, Brussel.

AFGELAST !

Dit concert en gans haar European Tour werden AFGELAST .

 

Op de site sinds: 15/02/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Notis Sfakianakis

Sfakianakis wordt door sommigen verguisd als iemand met weinig eigen inbreng, die wat gemakkelijk in het gehoor liggende liedjes kweelt. Anderen dan weer, vooral jongeren, zijn dol op hem en zijn muziek.

Het is in ieder geval een feit dat Notis Sfakianakis het ongelofelijke record heeft om, waar hij ook optreedt, steeds voor volle, uitverkochte zalen te zorgen. Dit fenomeen bezorgde hem trouwens de bijnaam "Mister Sold-Out". Een tweede ontegensprekelijk feit is dat ook wij reeds meermaals de vraag kregen om optredens van deze artiest zeker te vermelden. En daarom doen we dat ook, ook al is dit optreden in Londen. Misschien hebben sommigen er een weekendje Londen voor over?

In maart '99 was hij in Vorst Nationaal (België) te zien met een show van meer dan dertig dansers. Notis trad toen op het podium vanuit een grote wereldbol, die even voordien op het podium verschenen was als was het een of ander ruimtetuig. Even verbazingwekkend als vermeldenswaard vonden wij dat hij toen optrad zonder ook maar even te pauzeren, tot omstreeks middernacht. Vooraan aan het podium stonden de harde fans mee te dansen. Als publiek heb je hoe dan ook liefst een gezonde fysieke conditie om een concert van Notis Sfakianakis bij te wonen!

In onze rubriek " Achtergrond " staat een biografie van Notis Sfakianakis .

Praktische gegevens
Zondag 7 april 2002, 19u30, Wembley Arena, Londen (UK)

De kaarten variëren van GBP 20,- tot 60,- (en de categorie van GBP 50,- blijkt zelfs al uitverkocht te zijn). Daarbij komen nog wel reservatiekosten per ticket (die eveneens variabel zijn) en administratiekosten van GBP 1,25 per reservatie.

 

Op de site sinds: 25/03/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Fototentoonstelling over rembetika

Als u de komende weken in Antwerpen bent, dan loont het misschien de moeite om even een ommetje te maken langs het Zuiderpershuis. Er loopt immers een fototentoonstelling met als thema de rembetika. De rembetika-cultuur is ontstaan uit de zelfkant van de maatschappij in de Griekse havensteden omstreeks 1900 en kende een hoogtepunt tot ongeveer 1950. (Nadien zijn er nog een aantal "revival"-perioden geweest). Haar aanhangers of "rembetes" vormden niet alleen een eenheid door hun muziek en dans maar hadden ook een eigen gedragscode. Zij vertoefden nogal eens in tekédes (hasjtenten) en in de gevangenis.

Deze fotoverzameling werd reeds in 1995 in het RASA-theater in Utrecht (NL) tentoongesteld in het kader van een Grieks optreden aldaar. De foto's zijn afkomstig van het archief van Ilias Petropoulos. Petropoulos is een autoriteit op het gebied van (de studie van) de rembetikamuziek en heeft in dat verband één van dé referentiewerken geschreven.

Praktische gegevens
Van dinsdag 9 tot en met donderdag 25 april 2002 (alle dagen behalve maandag), van 12u00 tot 17u00, Zuiderpershuis, Antwerpen

Gratis toegang.

 

Op de site sinds: 09/04/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.