Augustus  2024
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2018 Jaar 2019 Jaar 2020 Jaar 2021 Jaar 2022 Jaar 2023 Jaar 2024
Januari 2024
Februari 2024
Maart 2024
April 2024
Mei 2024
Juni 2024
Juli 2024
Augustus 2024
September 2024
Oktober 2024

Overzicht Griekse Muziek in Augustus 2024

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

"Flowers of Stone"

Met Tania Giannouli en Reginald Mobley

De Griekse pianiste en componiste Tania Giannouli is goed op weg om "incontournable" te worden op zowat elk evenement in de Lage Landen waar men openstaat voor de piano die op een enigszins vernieuwende manier gebruikt wordt.

Het "MA Festival" in Brugge is zo'n evenement. Eigenlijk staat "MA" voor "Musica Antiqua", maar dit festival stelt zich (naar eigen zeggen) ...

"... als doel vernieuwing te brengen in de wereld van oude muziek. In een dialoog tussen de musici van nu en het publiek van nu, verenigt het festival traditie met een hedendaagse visie en presentatie".

En dat is inderdaad een kolfje naar de hand van Tania Giannouli . Meer over haar leest u wat meer naar onder op deze pagina, in het kader van haar optreden met haar Trio op het Gaume Jazz festival, of u kan ook meteen naar onze april 2022 maandpagina , waar ze zowat een hele bio van haar hebben geschreven.

Op het "MA Festival" in Brugge speelt zij solo piano, en de contra-tenor Reginald Mobley "zingt de sterren uit de hemel" (aldus de perstekst).

De titel van hun concert is "Flowers of Stone", naar hun meest recente gezamenlijke project, maar de ondertitel van het concert is dan misschien wat meer veelzeggend, want die luidt "Oude muziek, nieuwe klanken".

Ze vertrekken bij de oude muziek van Henry Purcell (1659-1695) en van daaruit evolueren ze verder in de richting van de Griekse componist Manos Hadjidakis (1925-1994). Onderweg is er volop ruimte om samen te improviseren, maar zodra ze bij Hadjidakis aangeland zijn, gaat het hek allicht helemaal van de dam en dan wordt het echt wel uitkijken voor die vallende sterren.

Tania Giannouli heeft al vaker indruk gemaakt met haar improvisaties en Reginald Mobley schijnt ook niet van de minsten te zijn, want anders zou hij niet genomineerd zijn voor een Grammy-award.

Praktische gegevens
Maandag 5 augustus 2024, 11u30, Sint-Annakerk, Sint-Annaplein, 8000 Brugge (B)

Tickets: € 20,-

Let op het ongewoon vroege aanvangsuur!

Meer info en voorverkoop : https://mafestival.be . De ticketverkoop start op maandag 29 april om 10u.

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 27/04/2024

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Tania Giannouli Trio

Op het "Gaume Jazz Festival"

Enkele dagen na haar solo optreden op het MA Festival in Brugge, onder het motto "Oude muziek, nieuwe klanken" ( zie hoger ), komt de Griekse pianiste en componiste Tania Giannouli met haar trio naar het "Gaume Jazz Festival" . Weer wat anders dus.

En het lijkt er op dat ze ook op dat festival de ruimte zal krijgen om haar creativiteit de vrije loop te laten.

Wat dat zoal betekent kan u een beetje inschatten als u onze april 2022 maandpagina leest, want daar hebben we in essentie een hele biografie van haar geschreven.

Er is wel een klein verschilletje, want naar het "Gaume Jazz Festival" komt ze met een andere trompettist.

Het "Tania Giannouli Trio" zal dan als volgt samengesteld zijn:

Tot slot: er staat nog een andere Griekse bijdrage op het programma van het "Gaume Jazz Festival 2024", en dat is Dine Doneff (zie onder) .

Praktische gegevens
Zaterdag 10 augustus 2024, Gaume Jazz Festival, rue Camille Joset, 1C, 6730 Rossignol (Tintigny) (B)

Tickets: € 32,-

Het is (ons) nog niet bekend hoe laat het Tania Giannouli Trio precies zal optreden, maar dit is een festival en met uw dagkaart kan u sowieso alle concerten van 10 augustus meemaken.

Meer info en reserveren : https://www.gaume-jazz.com .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 27/04/2024

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Dine Doneff - "Rousilvo"

Op het "Gaume Jazz Festival"

De Griekse contrabassist en percussionist Dine Doneff komt op het "Gaume Jazz Festival" zijn nieuwste project voorstellen. Nu ja, helemaal nieuw is het niet echt, want het verscheen al op een album van hem in 2018.

Het project heet "Rousilvo" en dat is meteen ook de naam van het dorp waar zijn familie vandaan kwam. De originele naam van het dorp dan wel, want tegenwoordig heet het Xanthogeia - en er woont niemand meer.

Zoals allicht bekend heeft Griekenland een vrij groot aantal Slavo-Macedoniërs onder zijn bevolking, maar in het kader van de "nation building" (die helemaal teruggaat tot de Griekse onafhankelijkheid in 1830) was de Griekse staat die specifieke onderdanen liever kwijt dan rijk. Er werden dus allerlei pogingen gedaan om ze te "vergrieksen". Zo was het hen bijvoorbeeld een tijdlang verboden om hun moedertaal te spreken, en uiteraard werden ook de oude Slavische plaatsnamen vergriekst - en dus uit de geschiedenis gewist. Op die manier werd hen het gevoel aangepraat dat ze "minderwaardige Grieken" waren.

Ook Dine Doneff moest trouwens van naam veranderen, en als Kostas Theodorou zal hij allicht in de Lage Landen bekend zijn als de bevlogen begeleider van Savina Yannatou .

Maar er is (nog) meer aan de hand met "Rousilvo". De Tweede Wereldoorlog werd in Griekenland gevolgd door een gruwelijke Burgeroorlog, waarbij "links" en "rechts" elkaar te lijf gingen, tot "rechts" uiteindelijk de bovenhand haalde dank zij de steun van Engelsen en Amerikanen.

Ook de Slavo-Macedonische bevolking stond aan de "verkeerde" kant en er werden hele dorpen uitgemoord - waaronder Rousilvo. Enkel wat vrouwen werden in leven gelaten, maar natuurlijk vluchtten die weg. Veel van hen verdwenen richting Ijzeren Gordijn, enkele anderen bleven in de buurt wonen. Dine Doneff zelf werd in 1965 geboren in Edessa.

Die gebeurtenissen zijn nog altijd niet verteerd, maar er komt de laatste tijd wel voorzichtig beweging in de patstelling. Jonge Grieken van Slavische afkomst schamen zich daar niet langer voor, en ze worden zich stilaan weer bewust van hun eigen, rijke tradities. Vandaar ook dat Dine Doneff nu opnieuw optreedt onder zijn echte naam. Voor alle zekerheid heeft hij zich toch maar in Duitsland gevestigd.

Het zal duidelijk zijn dat zijn project "Rousilvo" een enorme emotionele diepgang heeft, en in de recensies van het album lees je trouwens dat zelfs iemand, die helemaal niets van de achtergrond afweet, er toch nog koude rillingen van krijgt.

Op het "Gaume Jazz Festival" komt hij het voorstellen met de volgende bezetting:

  • Maria Dafka : bayan , zang
  • Julian Hesse : trompet, flugelhorn
  • James Wylie : saxofoon
  • Florian Nasl,: contrabas, piano
  • Dine Doneff : percussie, contrabas, cassettes.

Dat laatste, van die cassettes", is geen tikfout. Hij maakte inderdaad opnames van oude vrouwtjes die het allemaal meegemaakt hebben en die nu hun verhaal deden op de eeuwenoude manier: door a capella hun traditionele klaagliederen te zingen. Die liederen staan op het album en blijkbaar zal hij er daar een paar van laten horen tijdens zijn optreden op het festival.

Tot slot: er staat nog een andere Griekse bijdrage op het programma van het "Gaume Jazz Festival 2024", en dat is het Tania Giannouli Trio ( zie hoger ).

Praktische gegevens
Zondag 11 augustus 2024, Gaume Jazz Festival, rue Camille Joset, 1C, 6730 Rossignol (Tintigny) (B)

Tickets: € 32,-

Het is (ons) nog niet bekend hoe laat Dine Doneff precies zal optreden, maar dit is een festival en met uw dagkaart kan u sowieso alle concerten van 11 augustus meemaken.

Meer info en reserveren : https://www.gaume-jazz.com .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 27/04/2024

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.