Mei  2001
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 1998 Jaar 1999 Jaar 2000 Jaar 2001 Jaar 2002 Jaar 2003 Jaar 2004
Januari 2001
Februari 2001
Maart 2001
April 2001
Mei 2001
Juni 2001
Juli 2001
Augustus 2001
September 2001
Oktober 2001
November 2001
December 2001

Overzicht Griekse Muziek in Mei 2001

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Yorgos Dalaras

Met Panos Katsimichas en Babis Stokas

Deze artiest van wereldformaat kan bogen op een hele schare fans en die zitten vol spanning te wachten tot hij weer eens langskomt, de laatste keer was in 1998. Hun geduld wordt niet langer op de proef gesteld, er is weer een Europese tournee.

Niet toevallig is er onlangs (in maart) ook een nieuwe cd van de persen gerold, een cd die eigenlijk reeds eind vorig jaar had moeten uitkomen en waarvan aanvankelijk gedacht werd dat die dezelfde titel zou dragen als zijn succes-single van de voorbije zomer: "Tha' rtho na se vro", vrij vertaald: "Ik zal je komen opzoeken". (Zeer toepasselijke titel, als u het ons vraagt). Maar uiteindelijk is het een dubbele cd geworden die 28 liedjes bevat, met als titel: "I asfaltos poe trechi". Op de cd staan liederen van 8 Griekse componisten, onder andere 3 liedjes van Lavrendis Machairitsas en de succesnummers van zijn cd-single van vorige zomer, maar tevens ook een paar buitenlandse liederen waaronder een nummer van en met Sting. Met deze nieuwe plaat slaat Dalaras opnieuw een andere richting in.

Van december 2000 tot 4 februari 2001 trad Yorgos Dalaras op met Panos Katsimichas (één van de twee broers Katsimichas, de befaamde tweeling die onlangs op muzikaal gebied gescheiden wegen is gegaan) en met Babis Stokas, één van de zangers van Pyx Lax, in de "Zygos", een muziek-club in de Plaka van Athene. Deze optredens zijn op zijn zachtst gezegd hoogst merkwaardig te noemen, en dan niet alleen omdat hij opnieuw naar de Plaka is getrokken, zijn werkterrein van de zeventiger jaren, maar vooral omdat hij er enkel bracht wat hij zelf leuk vindt, zonder de verplichte serie succesnummers op te voeren - zoals dat normaal hoort bij een artiest met een carrière van meer dan dertig jaar. Hij stelde het zuivere "laïka"- lied op het voorplan; niet alleen de voor de hand liggende successen maar ook de wat moeilijkere liederen van de componisten van laïka kwamen aan bod. Bovendien was de combinatie met vertegenwoordigers van de twee misschien wel meest populaire groepen, de gebroeders Katsimichas in de tachtiger jaren en Pyx Lax in de jaren '90, een slimme keuze. Zowel voor Panos Katsimichas als voor Babis Stokas was het hun eerste solo-optreden. Het resultaat mocht er zijn. Babis Stokas heeft zich even kunnen ontdoen van de klanken van Pyx Lax en Panos Katsimichas wist iets van het klimaat van de tweeling op de scène over te brengen, alsof zijn broer Charis op alle ogenblikken vanuit een hoek de scène zou opkomen. Een boeiende en vruchtbare samenwerking.

Beide zangers zouden Yorgos Dalaras ook vergezellen op zijn Europese tour. Maar alvorens West-Europa aan te doen, heeft het drietal zich, na de Zygos, eerst met hetzelfde programma naar de hoofdstad van het noorden begeven, naar Thessaloniki dus, om er deze lente (van 9 maart tot 8 april) op te treden in de Fix.

De drie zangers worden op al deze optredens begeleid door dertien uitstekende muzikanten, waaronder de voortreffelijke bouzouki speler Manolis Pappos, die in het najaar van 1995 nog in België en Nederland te zien was met zijn eigen kompania. Manolis Pappos heeft reeds tal van grote namen begeleid, onder meer Eleftheria Arvanitaki en Nikos Papazoglou .

En zoals steeds worden er nog optredens in Duitsland gepland. De informatie hierover vindt u op onze juni-pagina.

Een bio over Yorgos Dalaras vindt u in onze rubriek " Achtergrond ".

Praktische gegevens
Vrijdag 25 mei 2001, 20u15 , PWA-zaal, Nederlands Congres Centrum, Churchillplein 10, 2508 EA Den Haag (NL)

Prijzen: NLG 70,-/67,50/62,50 (excl. servicekosten).

Zondag 27 mei 2001, 19u30, London Palladium Theatre, Argyll Street, London W1F 7TF.

Prijzen: GBP 15, 20, 25, 30, 35 en 40.

Woensdag 30 mei 2001, 20u30, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel

Kaarten: BEF 1.750,-/1.550,-/1.350,-/1.150,-. Geen kortingen.

 

Op de site sinds: 27/02/2001

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Palio-Paréa

Deze uiterst actieve groep Nederlanders brengt uitsluitend Griekse muziek. Via de rembetika zijn zij gaandeweg gegroeid naar een eigen soort muziek, Grieks maar tegelijkertijd universeel.

In mei staan er twee concerten op het programma. Het eerste optreden vindt plaats in het kader van een Griekse middag georganiseerd door de in Nederland wonende Griekse kunstenaar Angelos Tassopoulos. Angelos Tassopoulos is kunstschilder en heeft tevens een kunstgalerie. Bovendien heeft hij teksten gecomponeerd voor de nieuwe cd (Stin Perron) van Palio-Paréa die in september 2001 verschijnt. De namiddag start om 15u en u mag zich verwachten aan een kunst- en lichtshow en uiteraard aan Griekse muziek.Het tweede optreden is een lunchconcert in Twente. Alle gegevens staan hieronder vermeld.

Praktische gegevens
Zondag 6 mei 2001, 15u00, Atelier Angelos Tassopoulos, Gorterplaats 13-14, Nijmegen (NL)

Toegang: NLG 35,- (incl. ouzo en hapjes).

Maandag 21 mei 2001, 12u30, Openluchttheater Universiteit Twente (NL)
 

Op de site sinds: 19/04/2001

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Nana Mouskouri

Op tournee in de UK

Wie kent er deze dame met de zwarte bril, het halflange, eveneens zwarte, haar met de middenscheiding en de o zo mooie stem niet? U vindt een beknopte beschrijving van haar muzikale loopbaan in onze rubriek Achtergrond .

Vanaf 17 april t/m 20 mei treedt Nana op 25 verschillende plaatsen op in de UK. We nemen die niet allemaal op, we geven alleen wat informatie over het concert in Londen, één van de concerten van die tour.

Een korte biografie van Nana vindt u in onze rubriek Achtergrond .

Praktische gegevens
Zondag 6 mei 2001, 19u30, London Palladium Theatre, Argyll Street, London W1F 7TF.

Prijzen: GBP 26,50/24,50/20,50/17,50

 

Op de site sinds: 26/04/2001

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Grieks feest met livemuziek

Het Grieks Vormings- en Cultuurcentrum "Agora" in Luik organiseert een traditioneel Grieks volksfeest met mogelijkheid tot eten (souvlakia) en tot dansen op de Griekse tonen van de bouzouki van het groepje "Stelios" uit Luik. Het centrum staat garant voor een vriendschappelijke sfeer. Er is tevens een tombolatrekking waarmee een reis naar Kreta kan gewonnen worden. Voor de traditionele noot zorgt de dansgroep Terpsichore.

Praktische gegevens
Zaterdag 19 mei 2001, 20u00, Centre Interculturel Agora, Liège (Luik) (B)

Gratis inkom.

 

Op de site sinds: 26/04/2001

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Grieks dans- en muziekspektakel

De vereniging " Lykion ton Ellinidon " heeft zowat overal waar er Grieken zijn een afdeling. In België is er al minstens een afdeling in Brussel en één in Antwerpen. De Antwerpse afdeling was de eerste in ons land en vierde in 1999 haar twintigjarig bestaan. Deze organisatie, die Griekse vrouwen verenigt, heeft vooral een opvoedkundige taak met als doelstelling het behouden en verspreiden van de Griekse traditie. Zij verrichten vooral onderzoek en studie naar de Griekse traditionele klederdrachten, de Griekse nationale dansen en registreren en bestuderen de Griekse traditionele volksmuziek.

In samenwerking met KAPA uit Antwerpen organiseert de Brusselse afdeling van het "Lykion ton Ellinidon" twee keer, op twee opeenvolgende avonden, een groot dansspektakel. Er werd speciaal vanuit Megara in Attiki (Griekenland) een dansgroep uitgenodigd. Deze dansgroep brengt in schitterende kostuums een programma dat begint in het verleden en eindigt in de hedendaagse tijd en zo doorheen muziek en dans de recente geschiedenis van het Griekenland van vorige eeuw weergeeft.

Uiteraard zijn er ook optredens van de dansgroep van Kalitsa (KAPA) en de eigen dansgroepen, van alle leeftijdsklassen, van "Lykion ton Ellinidon" met een greep uit het aanbod van de talloze Griekse streekdansen.

De begeleidende muziek wordt verzorgd door het - eveneens speciaal voor de gelegenheid overgekomen - orkest van Nikos Filippidis . Deze man is een uitstekend klarinettist, en heeft onder meer opgetreden met Chronis Aidonidis , één van de grote namen van de Thracische muziek. Met zijn eigen orkestje reist hij nu de wereld rond en speelt traditionele volksmuziek uit alle delen van Griekenland. Op Griekse feesten in de Verenigde Staten zijn ze vaak "van dienst". De bezetting bestaat uit Nikos Filippidis zelf op klarinet , en meestal ook een laouto (luit), een viool , een gaïda (soort doedelzak) of een santouri (hakkebord) en percussie.

Praktische gegevens
Zaterdag 12 mei 2001, 19u00 en zondag 13 mei, 18u00, Theater "Les Tréteaux de Bruxelles", Lakensestraat 159 (tegenover de KVS), 1000 Brussel

Inkom: BEF 500,-. Kinderen -12 jaar: BEF 300,-

 

Op de site sinds: 04/05/2001

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Photis Ionatos

Rembetika

De organisatie "Conseil de la Musique" van de Franstalige Gemeenschap van België organiseert samen met het "Centre Bruxellois d'Action Interculturelle" een muzikaal parcours dat loopt van 11 mei tot en met 15 juni 2001. Zij presenteren een waaier van artiesten, komende vanuit alle hoeken van de wereld, maar die nu allen in Wallonië of Brussel wonen. Er werd zelfs een gids uitgegeven met informatie over allerlei culturele en artistieke initiatieven van de verschillende, van origine buitenlandse, gemeenschappen van België. De titel van die gids is "Le Monde en Scène". Alles is uiteraard ééntalig Frans.

Op dit mini-festival kon een Griekse bijdrage uiteraard niet ontbreken. Photis Ionatos is de broer van Angélique Ionatos , de vermaarde Griekse zangeres en componiste die reeds geruime tijd in Frankrijk leeft en werkt. Photis heeft zich in België gevestigd en was bij ons reeds meermaals te horen en zien in Luik en in Brussel. In november van vorig jaar bracht hij bekende rembetika-liederen, maar met een andere instrumentatie en niet met de voor de hand liggende bouzouki . Vermoedelijk is het datzelfde programma dat hij hier eveneens zal presenteren. Voor diegenen die er in november in Luik en in januari-februari in Brussel niet bij konden zijn, is dit nog een kans.

Die avond staan er trouwens drie concerten gepland, geografisch geheel in het teken van de Middellandse Zee. Het openingsconcert wordt gespeeld door het Oriental Jazz Trio met Arabo-Andalusische jazz  vanuit de Maghreb-landen. Nadien neemt Photis Ionatos de fakkel over, waarna er nog een derde groep, Anonymat, mythisch Anatolië en haar barden vertegenwoordigt.

Praktische gegevens
Dinsdag 29 mei 2001, 20u30, Le Bazaar, Rue des Capucins/Kapucijnenstraat 63, 1000 Brussel

Gratis inkom.

 

Op de site sinds: 16/05/2001

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Radio-uitzendingen van Teleac/NOT (NL)

Herhaling

De educatieve omroep Teleac/NOT geeft in het magazine talen en culturen een herhaling van een reeks van acht radioprogramma's waarin u een overzicht krijgt van de Griekse Muziek.

Meer informatie over de inhoud van de uitzendingen kan u vinden op onze april '99 pagina, toen de uitzendingen voor de eerste keer werden uitgezonden.

Praktische gegevens
Van zaterdag 5 mei tot en met zaterdag 23 juni 2001, van 16u30 tot 17u00, 747 AM (NL)
 

Op de site sinds: 18/05/2001

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.