Januari  2008
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2005 Jaar 2006 Jaar 2007 Jaar 2008 Jaar 2009 Jaar 2010 Jaar 2011
Januari 2008
Februari 2008
Maart 2008
April 2008
Mei 2008
Juni 2008
Juli 2008
Augustus 2008
September 2008
Oktober 2008
November 2008
December 2008

Overzicht Griekse Muziek in Januari 2008

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Arcs et Arcanes (Deel 3)

Hommage aan Nikos Kazantzakis

Deze toneelvoorstelling is het derde en laatste deel van een drieluik rond het werk van Nikos Kazantzakis. In oktober 2007 vonden de voorstellingen van de eerste twee delen van deze hommage aan Nikos Kazantzakis plaats, en dit naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de dood van deze grote schrijver.

Het drieluik heet: Arcs et Arcanes de Nikos Kazantzakis. Trois regards, trois chemins en trois langues. (Drie blikken, drie wegen in drie talen.) Op de voorstellingen worden drie talen gesproken: Frans, Grieks en Engels .

De drie delen symboliseren drie etappes in het leven van Kazantzakis. De vorige etappes waren: Deel 1: Le Combat (De strijd) en Deel 2: Les joies de la vie (De geneugten des levens) en werden vorig jaar opgevoerd. Toch staan alle delen los van elkaar, zodat het laatste deel ook interessant kan zijn voor diegenen die de eerste twee delen hebben gemist.

Nu is dus deel 3 aan de beurt: Le Retour Eternel (De eeuwige terugkomst). Het is een originele creatie van Irène Chalkia, artistiek directrice van het Espace Théâtral Scarabaeus. De voorstelling wordt opgeluisterd door de muzikale composities van Sakis Goumas .

In dit deel maken we een spirituele reis naar China via het oeuvre van Nikos Kanzantzakis. Het wordt een fascinerende ontmoeting tussen Oost en West, langsheen de personnages en situaties van het theaterstuk " Boeddha " en we volgen Odysseus op zijn symbolische zwerftocht, in de " Odyssea ", een ambitieus werk van Nikos Kazantzakis bestaande uit 24 rapsodieën met in totaal 33.333 versregels.

Deze opvoering wordt vanaf 20u15 voorafgegaan door specifieke animatie en informatie rond het oeuvre van Nikos Kanzantzakis, een woordje uitleg over de keuze van deze voorstelling en over de reeds voorbije voorstellingen.

De toneelvoorstelling is voor iedereen toegankelijk, maar wordt warm aanbevolen aan scholieren vanaf 10 jaar, studenten en leerkrachten.

Praktische gegevens
Van donderdag 24 tot en met zondag 27 januari 2008, 21u00, Scarabaeus, rue Creuse (Hollestraat), 19-27, 1030 Brussel (B)

Kaarten: € 16,- (vol tarief voor volwassenen), € 14,- (in voorverkoop en mits voorafbetaling der kaarten vóór 20 januari) en € 12,- (reductietarief voor jongeren tot 25 jaar).

De voorstellingen worden vanaf 20u15 voorafgegaan door specifieke animatie en informatie over het oeuvre van Nikos Kanzantzakis en over de voorstelling zelf. Deze introductie is gratis.

Deze voorstelling is voorbij.

 

Op de site sinds: 25/10/2007

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Ano Kato

De Nederlandse groep Ano Kato speelt verschillende stijlen Griekse muziek: volksmuziek ( dimotiká ), rembetika maar ook de meer populaire laïká . De volledige bezetting bestaat uit vijf personen met zang, verschillende percussie- en snaarinstrumenten, viool, gitaar en klarinet.

Praktische gegevens
Vrijdag 25 januari 2008, 20u30, Theater De Tobbe, Burgemeester Feithplein 95, Voorburg (NL)

Tickets: € 15,-. Er zijn verschillende reductietarieven aan € 13,50 / € 12,50 / € 10,50 en € 7,50.

Ano Kato speelt op dit concert in volledige bezetting.

Dit concert is wel voorbij.

Op het Ten Kate Bluesfestival
Zondag 27 januari 2008, 15u00, BC de Havelaar, Douwes Dekkerstraat 2, Amsterdam (NL)

Het Ten Kate Bluesfestival loopt van 15 uur tot 21 uur. Ano Kato speelt er in trio.

Dit festival is voorbij.

 

Op de site sinds: 15/11/2007

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Grieks Nieuwjaarsfeest

Met de traditionele Vasilopita

Deze Griekse avond wordt muzikaal opgeluisterd door het welbekende duo I Ellines , bestaande uit Dimitris Tsimbiropoulos, zang en gitaar , en Stratos Stabourlos, zang, bouzouki en synthesizer. Zoals bij elke Griekse avond krijgt u een demonstratie van traditionele Griekse dansen, in dit geval wordt die voorgesteld door de dansgroep Terpsichore , maar u krijgt natuurlijk zelf ook volop gelegenheid tot dansen.

Voor de hongerige magen is er mousaka en er zijn mezedes , en uiteraard wordt op het gepaste moment de traditionele Vasilopita , de Nieuwjaarstaart, aangesneden en verdeeld onder alle aanwezigen. Dit feest is dan ook bedoeld om het nieuwe jaar met veel goede voornemens, hernieuwde energie en een tikkeltje geluk van start te laten gaan.

Praktische gegevens
Zaterdag 19 januari 2008, 19u30, Centre Hellénique et Interculturel Agora, Liège (Luik) (B)

Symbolisch entreegeld: € 1,-. Gratis voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Dit feest is voorbij.

 

Op de site sinds: 14/01/2008

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Zangrecital met Sonia Theodoridou (sopraan)

en Theodoros Kotepanos (piano)

Dit zangrecital wordt georganiseerd door het Lykeion ton Ellinidon van Brussel samen met de vzw Panos4Life . De voorstelling draagt de titel: " De L' âme à l' âme " (Van ziel tot ziel) en de opbrengst ervan is voor het goede doel.

De Griekse sopraan Sonia Theodoridou wordt begeleid door Theodoros Kotepanos op piano. Op het programma staan werken van Vivaldi, Schubert, Schumann, Fauré, Dubarc, Händel, Brahms, Ramirez en anderen, maar ook van Hadjidakis en Theodorakis. Mogelijk krijgt u ook nog Reboutsika en Brel te horen.

Sonia Theodoridou werd in 1958 in Veria (Noord-Griekenland) geboren en studeerde achtereenvolgens in Athene, Keulen en Londen. Later verhuisde Sonia Theodoridou naar Zwitserland maar enkele jaren geleden keerde ze terug naar Griekenland, na twintig jaar buitenland. Zij is een internationaal erkende artieste die in de meeste prestigieuze theaters en opera's van Europa optrad. Met veel succes, overigens. Zo bracht een bewonderaar haar ooit bloemen aan huis ... per helikopter. Ze heeft dan ook alle kenmerken van een echte opera-diva, op het karakter na. Volgens de karikatuur horen diva's immers heel arrogant en onuitstaanbaar te zijn, maar Theodoridou is integendeel heel bescheiden en joviaal. Haar leerlingen aan het Philippos Nakas Conservatorium in Athene, waar ze tegenwoordig les geeft, kennen haar dan weer als een gedreven perfectioniste die met vuur haar passie voor de betere muziek overbrengt. En wie op haar beroep doet voor het goede doel krijgt zelden een "nee" te horen. Ook voor het recital in Brussel staat ze een deel van haar gage af.

Haar geliefkoosde rol is Madame Butterfly van Puccini en ze zingt ook graag Mozart "omdat dat zo moeilijk is". Maar ze is ook een veel gevraagde vertolkster van Theodorakis en Hadjidakis. Zo nam ze bijvoorbeeld deel aan het grote concert ter ere van de tachtigste verjaardag van Theodorakis, samen met Nena Venetsanou , Dimitris Bassis, Lavrendis Machairitsas en anderen. Ook andere vertegenwoordigers van de betere endechna - zoals Evanthia Reboutsika - liggen haar uitstekend.

De pianist, Theodoros Kotepanos , is ook niet bepaald aan zijn proefstuk toe. Misschien heeft u hem zelfs al wel aan het werk gehoord. In mei 2000 begeleidde hij bijvoorbeeld Nena Venetsanou tijdens een reeks optredens in Nederland en België, en in oktober 2001 zat hij op het podium met Savina Yannatou .

Eind mei-begin juni 2008 organiseert het Lykion ton Ellinidon nog een activiteit die zeker de moeite loont. Het betreft hun jaarlijkse muziektheatervoorstelling en dit jaar worden er gelukkig vier voorstellingen gepland. Vorige jaren waren er soms slechts één, soms twee voorstellingen, die al snel uitverkocht bleken te zijn.

Praktische gegevens
Zaterdag 26 januari 2008, 20u30, Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele, 1000 Brussel (B)

Tickets: € 20,-

Dit recital is voorbij.

 

Op de site sinds: 14/01/2008

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.