Juli  2008
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2005 Jaar 2006 Jaar 2007 Jaar 2008 Jaar 2009 Jaar 2010 Jaar 2011
Januari 2008
Februari 2008
Maart 2008
April 2008
Mei 2008
Juni 2008
Juli 2008
Augustus 2008
September 2008
Oktober 2008
November 2008
December 2008

Overzicht Griekse Muziek in Juli 2008

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Palio-Paréa

Nachten, een hommage aan K.P.Kavafis

Onder de noemer 'Muziek op de Binnendieze' wordt tijdens het vaarseizoen op het water van de Binnendieze, de toeristische attractie van 's-Hertogenbosch, een reeks zomeravondconcerten georganiseerd. Deze concerten worden gecombineerd met een boottocht. Op 5 juli is het de beurt aan Palio-Paréa om Griekse klanken over het water te laten drijven.

Die klanken komen uit het programma waarmee Palio-Paréa dit seizoen uitpakt. Het heet 'Nachten' en het is voornamelijk een ode aan de Grieks-Alexandrijnse dichter K.P. Kavafis. De jongste cd van Palio-Paréa, ondertussen reeds hun zesde, is helemaal aan hem gewijd en draagt de titel: Nights in Attarin (Νύχτες στην Ατταρίν) . Attarin verwijst naar een wijk in Alexandrië. De cd bevat eigen composities - de meeste van de hand van groepslid Loek Schrievers - op gedichten van Kavafis. Een hele uitdaging, want zelfs in Griekenland, waar toch wel wat poëzie van grote Griekse dichters op muziek wordt gezet, is Kavafis een dichter waarin tot nog toe weinigen hun tanden durfden te zetten. Er wordt algemeen aangenomen dat zijn gedichten gewoonweg niet kunnen vertaald worden, en ook niet van gepaste muziek kunnen worden voorzien. Zijn gedichten zijn te moeilijk, te complex, te geladen, te betekenisvol en dus wordt aan de poëzie van Kavafis niet geraakt. Het risico is immers te groot dat de muziek naast de poëzie in het niets zou verzinken.

In 2008 wordt de vijfenzeventigste verjaardag van de dood van Konstantinos Kavafis herdacht en dat is een mooie aanleiding, vond ook componist Dimitris Papadimitriou, zelf van Alexandrië afkomstig, om het dogma te doorbreken. En hij pakte het meteen grondig aan: hij bracht een driedubbel album uit met daarop 18 liederen en 6 instrumentale nummers, allemaal geïnspireerd door de gedichten van Kavafis. De uitvoerders zijn ook al niet van de minsten: het Orchistra ton Chromaton (Orchestra of Colours) onder leiding van Miltos Logiadis, en een hele reeks ronkende namen als solisten-zangers.

Wie ook de handschoen opnam is Palio-Paréa. Niet goed bij hun hoofd? Grootheidswaanzin? Om het met de woorden van de Ierse dichter William Butler Yeats, overigens een tijdgenoot van K.P.Kavafis, te zeggen: "De enige taak van het hoofd is gehoorzaam buigen voor het hart". Dat deze gedichten de groep in het hart hebben geraakt is al langer bekend (en het is overigens ook duidelijk aan het resultaat te merken). Wie zou een groep als Palio-Paréa dan het recht ontzeggen om hun emoties te verklanken? Het valt niet te ontkennen dat ze hoog gegrepen hebben, maar als ervaren, professionele muzikanten was het een uitdaging waartegen ze wel opgewassen waren.

Palio-Paréa heeft met deze liederencyclus geprobeerd de sfeer, die de poëzie van Kavafis bij hen oproept, muzikaal weer te geven. Loek Schrievers heeft bijvoorbeeld in zijn composities een prominente plaats weggelegd voor de outi , de Arabische luit, die meteen voor de gepaste stemming zorgt en het geheel een meer "Alexandrijns" geluid geeft dan bijvoorbeeld de Griekse bouzouki dat zou doen. De teksten worden - zoals altijd bij Palio-Paréa - in het Grieks gezongen, maar dat maakt het er niet makkelijker op om de sfeer ten volle te vatten zonder diepgaande beheersing van de taal. Poëzie is van nature al niet simpel, zelfs in je moedertaal, en Kavafis heeft zijn emoties niet bepaald in doordeweeks huis-tuin-en-keuken-Grieks verpakt. Gelukkig heeft de groep niet alleen zeer veel zorg besteed aan de inhoud van deze cd, maar ook aan de verpakking ervan. In het bijhorend boekje zijn alle oorspronkelijke teksten opgenomen in het Grieks, met een Engelse vertaling erbij, en dat helpt. Bij de concerten zal Margôt Schenk waarschijnlijk de meeste liederen ook wel introduceren met een woordje uitleg, zoals zij dat meestal doet bij hun optredens. Toch kan het geen kwaad om vooraf de cd een paar keer te beluisteren met het boekje ernaast, u haalt dan zoveel meer uit het optreden.

Juli is natuurlijk de maand waarin tal van openluchtconcerten en zomerfestivals plaatsvinden. Palio-Paréa zou deze maand ook nog optreden op de Pastorale in Nisse (Zeeland), in het Julianapark in Schiedam en op het Sneker Simmer Festival in Sneek (Friesland).

Praktische gegevens
Zaterdag 5 juli 2008 , 's avonds, Muziek op de Binnendieze, Molenstraat 15a, 's-Hertogenbosch (NL)

Combinatie van boottocht en concert op het water. Aanvang om 19u45 én om 21u30. Het concert duurt ongeveer 40 minuten, maar reken alles samen op ongeveer 1,5 uur.

Het tarief is € 12,- per persoon voor de boottocht en het concert.

Dit evenement is voorbij.

Zaterdag 12 juli 2008, 19u25, Pastorale au Parvis, dorpsplein, Nisse (Zeeland) (NL)

Het muziekfestival Pastorale au Parvis is reeds aan haar dertiende editie toe. Het gaat dit jaar door op 11 en 12 juli, met op 11 juli vanaf 19 uur een aantal kerkconcerten (tickets hiervoor kosten € 12,50 de dag zelf en €10,- in voorverkoop) en op 12 juli vanaf 14u30 zijn er een achttal dorpspleinconcerten (gratis). Het optreden van Palio-Paréa gaat door op 12 juli omstreeks 19u25 en duurt ongeveer 50 minuten.

Dit festival is voorbij.

Zondag 13 juli 2008, 14u15, Julianapark, Schiedam-West (NL)

In en onder de koepel in het Julianapark worden op vier zomerse zondagmiddagen van juni tot september allerlei culturele activiteiten georganiseerd. De activiteiten vangen aan omstreeks 14 uur en eindigen rond 17 uur. Palio-Paréa treedt op om 14u15.

Gratis toegang.

Dit concert is voorbij.

Zondag 20 juli 2008, van 16u00 tot 18u00, Sneker Simmer Festival, Marktstraat (centrum), Sneek (Friesland) (NL)

Concert uit een reeks van vier zondagmatinees met wereldmuziek in het kader van het Sneker Simmer Festival.

Dit concert is voorbij.

 

Op de site sinds: 24/05/2008

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Grieks Zomerfeest

De Griekse Club Yamas uit Bredene organiseert, in samenwerking met het gemeentebestuur, nu al voor de vijfde keer op rij het Grieks Zomerfeest.

De formule wordt dit jaar lichtjes bijgestuurd: het feest verhuist van zondag naar zaterdag en het begint iets vroeger, al vanaf 11 uur. Ook de locatie verschuift, maar slechts enkele meters: in plaats van een grote tent kozen de organisatoren deze keer voor het Meeting- en Eventcenter Staf Versluys, dat naast de weide staat waar vroeger de tent stond. Dat is het gevolg van de opwarming van de aarde, of toch in elk geval van het onvoorspelbare weer in de zomer. Het Zomerfeest is al een keertje uitgeregend, en het jaar daarop probeerden de organisatoren het op een akkoordje te gooien met de weergoden, met matig succes. Vorig jaar was het - bijna letterlijk - met de hakken over de sloot: het regende vlak voor en vlak na het feest, maar tussendoor scheen de zon. Goed voor de zowat 7000 bezoekers, slecht voor de gemoedsrust van de organisatoren. Dit jaar zetten ze de weergoden dan ook compleet buitenspel: als het regent vinden de activiteiten binnen plaats en als de zon schijnt kan het buiten. Combinaties van binnen en buiten zijn mogelijk, bijvoorbeeld als het weerbericht weer eens op zeker speelt door alles tegelijk te voorspellen.

De belangrijkste vernieuwing vinden we echter in het programma. Er werden niet minder dan drie dansorkesten opgetrommeld:

  • 's ochtends is er een optreden van het Duo Alfa
  • in de namiddag is het de beurt aan de broers Jani en Laki uit het verre Limburg
  • 's avonds speelt het kwartet Asteri uit het nog verdere Düsseldorf (Duitsland)

Bij Griekse muziek horen natuurlijk ook Griekse dansen, en die worden dit jaar gepresenteerd door de dansgroepen Zorbades en Monadiko. Maar uiteraard is er ook een grote dansvloer voorzien voor de doe-het-zelvers.

Zoals gewoonlijk zijn er allerlei randanimaties: de Griekse markt, de tentoonstelling met Grieks-geïnspireerde kunstwerken, en niet te vergeten de workshops Griekse dans.

Ook de kleinsten werden niet vergeten: er is ook voor hen een workshop Griekse dans, en verder de - stilaan traditionele - kinderanimatie en kinder-olympiade. Met deze laatste zijn er mooie prijzen te winnen, maar dan moeten papa en/of mama hun spruit wel tijdig inschrijven.

Last but not least is er een uitgebreid cultuurprogramma, dat over de hele namiddag gespreid is en waar deze keer de Griekse dichter Konstantinos P. Kavafis uitgebreid in het zonnetje gezet wordt. Presentator, animator en acteur van dienst is Jean-Marie Petyt.

Praktische gegevens
Zaterdag 19 juli 2008, 11u00, Meeting- en Eventcentrum Staf Versluys, Kapelstraat 76, 8450 Bredene (B)

Alle activiteiten zijn gratis.

Om deel te nemen aan de kinder-olympiade moeten de kleintjes wel tijdig ingeschreven worden, dat kan enkel op de dag zelf.

Dit zomerfeest is voorbij.

 

Op de site sinds: 25/06/2008

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.