Juni 2008
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2005 Jaar 2006 Jaar 2007 Jaar 2008 Jaar 2009 Jaar 2010 Jaar 2011
Januari 2008
Februari 2008
Maart 2008
April 2008
Mei 2008
Juni 2008
Juli 2008
Augustus 2008
September 2008
Oktober 2008
November 2008
December 2008

Overzicht Griekse Muziek in Juni 2008

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Palio-Paréa op de radio

Cd-presentatie 'Nights in Attarin'

Palio-Paréa is deze maand te gast in een aantal radio-programma's en dit naar aanleiding van hun jongste cd ' Nights in Attarin, A homage to C.P. Cavafy '.

Het programma Desmet Live is een radiotalkshow van de humanistische omroep. Er is steeds een centrale gast en live-muziek, met op 6 juni de groep Palio-Paréa. Palio-Paréa krijgt de gelegenheid om een aantal liederen live uit te voeren en toelichtingen te geven bij hun nieuwste productie.

Iets eerder of iets later (de datum ligt nog niet vast), zijn de leden van Palio-Paréa uitgenodigd in het kunst- en cultuurmagazine Opium (AVRO) dat eveneens live wordt uitgezonden.

Praktische gegevens
Zondag 1 juni 2008 of 8 juni, van 19u00 tot 20u00, Radio1, Opium (AVRO) (NL)

Nog niet bevestigd

Deze uitzending is alleszins voorbij.

Vrijdag 6 juni 2008, van 18u05 tot 19u50, Radio 5, Desmet Live (Human) (NL)

Het programma wordt rechtstreeks uitgezonden met publiek. Iedereen is welkom en reserveren is niet nodig. Vrij entree. Locatie: Café Desmet , Plantage Middenlaan 4a, Amsterdam (nabij Artis). Het café is open vanaf 17u30.

Deze uitzending is voorbij.

 

Op de site sinds: 24/05/2008

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Christos Kolovós (viool) & Titos Gouvélis (piano)

Muziek van Griekse componisten van de Twintigste Eeuw

Op deze reeks concerten krijgt u een anthologie te horen van betekenisvolle Griekse componisten uit de Twintigste Eeuw. Er wordt speciaal aandacht besteed aan de componisten Georgios Kazásoglou (1908-1984) en Konstantinos Kydoniátis (1908-1996), naar aanleiding van de honderdste verjaardag van hun geboortedag. Daarnaast krijgt u ook werk te horen van Dinos Konstantinídis (°1929), Dimitris Dragatákis (1914-2001), Nikos Xanthoúlis (°1962), Yannis Konstantinídis (1903-1984) en Nikos Skalkótas (1904-1949). Het programma in Groningen en Amsterdam is telkens verschillend. Er was ook een concert in Patra (GR) op 24 mei 2008, met ook daar een aangepast programma.

Christos Kolovós (Χρήστος Κολοβός) studeerde viool aan verschillende conservatoria in Athene en in het buitenland, onder meer in Groningen, waar hij in maart 2007 samen met zijn zus Maria Kolovou (cello) en Titos Gouvelis (piano) reeds een aantal werken van onder anderen Konstantinos Kydoniatis en Dinos Konstantinidis uitvoerde. Intussen behaalde hij zijn Bachelor of Arts aan het Prins Claus Conservatorium van Groningen. Naast viool volgde Kolovos les in orkestleiding, ook in Amsterdam, en hij trad reeds op met tal van orkesten. Hij verdiept zich bovendien in de musicologie aan de Universiteit van Athene. Hij is tevens van plan om zich in de Verenigde Staten nog verder te bekwamen aan de Louisiana State University. Sedert een tiental jaren bestudeert hij het oeuvre van Konstantinos Kydoniatis. Hij heeft een bijzondere band met Kydoniatis en hij zet zich in om hem de erkenning te laten krijgen die hem toekomt. In dat verband heeft hij al een aantal publicaties en artikels in muziektijdschriften op zijn naam staan. Meer details daarover in ons artikel over het concert in maart 2007 . Sinds 2003 vormt Christos Kolovos een duo met de pianist Titos Gouvelis.

Titos Gouvélis (Τίτος Γουβέλης) studeerde piano, kerkorgel en muziekwetenschappen in Athene en in het buitenland, voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk. Overal werd hij geprezen vanwege zijn buitengewoon talent. Sinds 2003 is hij docent piano aan het Conservatorium van Athene.

Dit duo zal in Groningen en in Amsterdam telkens een ander programma spelen. Een aantal van deze werken wordt voor de eerste keer in Nederland opgevoerd, Kazasoglou's "6 Stücke für violin" in Amsterdam is zelfs een wereldpremière.

Programma in Groningen:

Deel 1:

 • Georgios Kazasoglou: "5 Fantasiestücke" für violin und klavier
 • Dinos Konstantinidis (Constantinides): "Lazy Jack and his fiddle", for violin solo
 • Dimitris Dragatakis: "Berceuse" pour violon et piano
 • Dimitris Dragatakis: "Danse" pour violon et piano

Deel 2:

 • Nikos Xanthoulis: "Romantische Sonate" voor viool en piano
 • Georgios Kazasoglou: Drei Preludia für solo klavier
 • Konstantinos Kydoniatis: "Troisième Sonate pour piano et violon", KK 63

Programma in Amsterdam:

Deel 1:

 • Georgios Kazasoglou: "6 Stücke für violin und klavier"
 • Konstantinos Kydoniatis: "30 Joodse liederen en dansen voor piano" (fragmenten), KK 92
 • Dinos Konstantinidis (Constantinides): "Lazy Jack and his fiddle", for violin solo
 • Yannis Konstantinidis: Suite pour violon et piano

Deel 2:

 • Nikos Xanthoulis: "Romantische Sonate" voor viool en piano
 • Nikos Skalkottas: 15 kleine variaties voor piano solo
 • Konstantinos Kydoniatis: "Troisième Sonate pour piano et violon", KK 63
Praktische gegevens
Zondag 1 juni 2008, 14u30, Kijk in 't Jathuis, Nieuwe Kijk in 't Jatstraat 49, Groningen (NL)

Entree: € 10,- (€ 7,50 voor studenten).

Dit concert is voorbij.

Dinsdag 3 juni 2008, 20u15, Stichting Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam (NL)

Entree: € 10,- (€ 7,50 voor studenten).

Dit concert is voorbij.

 

Op de site sinds: 24/05/2008

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Griekse avond

Opgeluisterd door Belgreco

't Folk Muziekcentrum Dranouter probeert de ongedwongen sfeer van het Folkfestival door te zetten en organiseert gans het jaar door tal van muzikale activiteiten. Eén van zo'n vaste activiteiten is een Griekse avond.

In februari 2005 nodigden ze daarvoor voor de eerste keer het ensemble Belgreco uit. Dat viel blijkbaar goed in de smaak, want Belgreco mag sindsdien reeds drie jaar op rij de Griekse avond opluisteren.

De muziek start om 20 uur in de foyer. Het optreden is gratis.

Daarvoor kunt u desgewenst van een vers klaargemaakte Griekse maaltijd genieten. Het aperitief wordt geserveerd vanaf 19u15, daarna volgt een buffet met een twintigtal Griekse gerechten, waaronder slaatjes, inktvis en ovenschotels, speciaal door de huiskok bereid.

Praktische gegevens
Zaterdag 14 juni 2008, 19u15, 't Folk Muziekcentrum, Dikkebusstraat 234, 8950 Dranouter (B)

Het concert om 20 uur in de foyer is gratis.

Het Grieks menu (aperitief en wijnen inbegrepen), vanaf 19u15, kost € 35,- per persoon.

Dit evenement is voorbij.

 

Op de site sinds: 27/05/2008

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Socratische volksmuziek

Jazz dubbelconcert

In het eerste deel van dit dubbelconcert presenteert het Pan Project haar eerste cd, getiteld El Greco . Het is, in de woorden van de persmededeling, "jazz met de vitaliteit van volksmuziek en de diepgang van Socrates". Centraal staan improvisatie en Griekse volksmuziek, aldus nog de perstekst.

Het Pan Project bestaat uit:

 • Paul Weiling: saxen
 • Henk Spies: saxen
 • Tjitze Vogel: contrabas
 • Nikos Tsilogiannis: slagwerk
 • speciale gast: Albert van Veenendaal: (prepared) piano

De composities zijn van Albert van Veenendaal.

De spilfiguur van Pan Project, de Utrechtse Griek - of Griekse Utrechtenaar - Nikos Tsilogiannis werd in 1946 geboren in Athene maar woont al sinds 1976 in Nederland. El Greco - zoals hij genoemd wordt - is een vertrouwde verschijning in Utrecht, niet alleen binnen de Griekse gemeenschap daar, maar ook in het kunstenaarsmilieu. Behalve met muziek houdt hij zich immers ook bezig met beeldende kunst. Wat muziek betreft is hij niet aan zijn proefstuk toe. Hij heeft al een heleboel Nederlandse muzikanten geholpen om Griekse klanken in hun artistieke creaties te verwerken en zelf laat hij zich ook niet onbetuigd: onder meer in april 2003 had hij al een enigszins vergelijkbaar project op het getouw gezet. En in een vorig leven in Griekenland werkte hij als drummer mee aan de plaat "Ballos" (1971) van Dionysis Savvopoulos, zelf ook een professionele grenzenverlegger.

Op dezelfde avond is er een tweede concert, en ook hiervoor laten we de perstekst aan het woord: "Een veelheid aan kleuren, vormen en almaar wisselende vergezichten: de vier musici van de nieuwe formatie Carrousel storten zich vol overgave op de wondere wereld rond de 'mallemolen'. Muzikale vuurvreters, kwakzalvers, goochelaars, reuzen en dwergen passeren de revue. Composities met eclectische verwijzingen naar volksmuziek, rock en jazz vormen de rode draad waarlangs uitgelaten improvisaties samendrommen. Carrousel presenteert een panopticum van klanken in een klassieke kwartetbezetting".

Deze formatie bestaat uit:

 • Steven Kamperman: sopraansax, altsax, altklarinet
 • Jeroen van Vliet: piano
 • Meinrad Kneer: bas
 • Andreas Pichler: drums
Praktische gegevens
Zaterdag 7 juni 2008, 21u00 , deuren: 20u30, SJU Jazzpodium, Varkenmarkt 2, 3511 BZ Utrecht (NL)

Entree €12,- / €10,- (CJP / Student / U-pas).

Dit concert is voorbij.

 

Op de site sinds: 05/06/2008

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.