April 2007
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2004 Jaar 2005 Jaar 2006 Jaar 2007 Jaar 2008 Jaar 2009 Jaar 2010
Januari 2007
Februari 2007
Maart 2007
April 2007
Mei 2007
Juni 2007
Juli 2007
Augustus 2007
September 2007
Oktober 2007
November 2007
December 2007

Overzicht Griekse Muziek in April 2007

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Nena Venetsanou

met het Metropole Orkest

De Griekse zangeres Nena Venetsanou vertegenwoordigt het lied uit Griekenland in de reeks 'Grand Tour Middellandse Zee'. Deze Grand Tour brengt dit concertseizoen achtereenvolgens:

 • het lied uit Italië (Sardinië),
 • het lied uit Turkije: met op woensdag 13 december 2006 een bijdrage van Derya Türkan & Ensemble met het programma " Wind uit Istanbul ". (Dit is een ander programma dan het Turks-Griekse project " Letter from Istanbul ", waaraan Sokratis Sinopoulos en Periklis Papapetropoulos deelnamen. Zie hiervoor onze maart-2005 pagina ).
 • het lied uit Marokko
 • en tot slot het lied uit Griekenland.

Al deze concerten gaan door in Vredenburg in Utrecht.

Wie kan er beter het lied uit Griekenland vertegenwoordigen dan de veelzijdige, klassiek geschoolde Nena Venetsanou ? Zij wordt begeleid door het Nederlandse Metropole Orkest , dat onder leiding staat van dirigent Jurjen Hempel.

Het Metropole Orkest is wat Griekse muziek betreft niet aan haar proefstuk toe. Onder voormalig chef-dirigent en artistiek leider Dick Bakker trad het Metropole Orkest in 1995 samen op met Mikis Theodorakis en Yorgos Dalaras in Athene. En ook op Kreta heeft het orkest opgetreden.

Meer informatie over het programma hebben we niet ontvangen.

Over Nena Venetsanou leest u desgewenst meer in de biografie die we over haar schreven. Die is te vinden is in onze achtergrond-rubriek .

Dit concert wordt op 1 mei 2007 om 22 uur uitgezonden op de radio: NPS Studio 6 - In Concert: Passaat.

Praktische gegevens
Woensdag 18 april 2007, 20u15 , grote zaal, Vredenburg, Utrecht (NL)

Er is een inleiding om 19u30 door Gustavo Pazos, programmamaker bij NPS.

Losse tickets: € 18,- .

Dit concert is voorbij.

 

Op de site sinds: 13/08/2006

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Gezamenlijk concert van het Westfries Mannenkoor en Ensemble Omonia

Deze twee concerten worden georganiseerd door het Westfries Mannenkoor. Dit koor, en het Vrouwenensemble Westfrisia, staan onder muzikale leiding van André Kaart. Ze brengen licht klassieke liederen.

Het concert op zaterdag wordt afgewisseld met Griekse kunstliederen en lichte liederen door het ensemble Omonia.

Op zondag is niet alleen het ensemble Omonia te gast, maar ook Liesbeth List zal haar medewerking verlenen. Het concert op zondag staat in het kader van de vierde mei herdenking. Liesbeth List zal, begeleid door Omonia, de Mauthausencyclus en andere liederen van Mikis Theodorakis vertolken in het Nederlands. Het Westfries Mannenkoor brengt klassieke liederen.

Over de eerste samenwerking van het ensemble Omonia en Liesbeth List naar aanleiding van de Nationale Dodenherdenking in Nederland, leest u meer op onze mei 2004-pagina . Op 4 mei 2007 is er nog een optreden met Griekse liederen van het ensemble Omonia met solisten en groot koor, maar niet het Westfries Mannenkoor, en met Liesbeth List, in Roosendaal (NL).

Praktische gegevens
Zaterdag 21 april 2007, 20u00 , sporthal, De Schalm, Dr. Nuijensstraat 14 b, Westwoud (Noord-Holland) (NL)

Toegang: € 12,-

Dit concert is voorbij.

Met de medewerking van Liesbeth List
Zondag 22 april 2007, 14u30, Oosterkerk, Grote Oost 58, Hoorn (Noord-Holland) (NL)

Toegang: € 15,-

Dit concert is voorbij.

 

Op de site sinds: 13/12/2006

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Socio-culturele dansavond

van het Elliniko Kentro

Jaarlijks lentefeest van het Elliniko Kentro met livemuziek en dans.

Zoals steeds tracht het 'Centre Hellénique et Interculturel de Bruxelles' met deze socio-culturele avonden de Griekse spreekwoordelijke levensvreugde onder de Belgische Grieken van de tweede en derde generatie levendig te houden. Tegelijk wil het centrum ook aan de filhellenen de kans bieden om van de Griekse tradities mee te genieten.

De dansgroep geeft een demonstratie Griekse dansen en er zijn uiteraard Griekse schotels en dranken te verkrijgen.

Praktische gegevens
Zaterdag 28 april 2007, 21u00, Zaal Aurore, Anderlecht (Brussel) (B)

Reserveren hoeft niet.

Deze dansavond is voorbij.

 

Op de site sinds: 29/01/2007

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Yannis Ritsos en zijn poëzie

Lezing opgeluisterd met voordracht en muziek

De laatste activiteit van het Griekenlandcentrum voor dit academiejaar is een lezing over de poëzie van Yannis Ritsos door Guido Demoen.

Guido Demoen vertaalde onder meer ' Romiosini en andere gedichten ' van Y. Ritsos en bundelde die in een tweetalige anthologie, uitgebracht in 2005. (Zie voor de boekpresentatie onze november 2005-pagina ).

Deze gedichtenbundel wordt de leidraad van de lezing, die, net als bij de boekpresentaties, opgeluisterd wordt met voordracht in het Nederlands door Klaar Leire en in het Grieks door Stijn Huylebrouck.

De bundels 'Romiosini', 'Epitafios' en 'Achttien liederen van het bittere vaderland' van Yannis Ritsos werden door Mikis Theodorakis getoonzet.

Petra Van Belleghem, zang en viool, en Xavier Roels, gitaar, zorgen voor de muzikale omkadering.

Het Griekenlandcentrum werd opgericht binnen de faculteit Letteren en Wijsbegeerte - Vakgroep Latijn en Grieks van de Universiteit Gent. De activiteiten die het Griekenlandcentrum organiseert zijn ook toegankelijk voor niet-leden, mits het betalen van inkom. De lezingen gaan telkens op een woensdag door in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL).

Praktische gegevens
Woensdag 18 april 2007, 20u00, KANTL, Koningsstraat 18, 9000 Gent (B)

De lezingen zijn gratis voor leden van het Griekenlandcentrum. Niet-leden zijn welkom, maar betalen inkom.

Deze lezing is voorbij.

 

Op de site sinds: 03/03/2007

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Les Goûts de Gand

Wereldmuziekdag met o.m. Griekse muziek

De Centrale en het CultuurCentrum Gent organiseren op zaterdag 21 april een wereldmuziekdag met diverse concerten in verschillende wijken van de stad Gent. Onder de noemer " Les Goûts de Gand " gaan er niet minder dan twintig concerten door op zestien locaties in de wijken Brugse Poort, Rabot en Sluizeken/Ham.

Er zullen die dag in alle uithoeken van Gent tal van groepjes en muzikanten met wereldmuziek te horen zijn, van volksmuziek over feestmuziek tot religieuze muziek. Deze concerten gaan telkens door om 15u, 17u, 19u en 21u. 's Avonds om 22u30 wordt deze wereldmuziekdag op een spetterende manier afgesloten met een extra concert in De Centrale. Het programma is zeer divers en uitermate boeiend en omvat onder (veel) meer ook een Griekse bijdrage.

Het groepje rond de Brusselse Griek Takis Mentis (spreek uit Mendis) speelt om 19 uur in het dienstencentrum Ten Hove. Het groepje heet Sergiani (Σεργιάνι), hetgeen wandeling betekent, en brengt vooral rembetika-muziek en smyrneïka (liederen van Smyrna). De leden van het groepje wisselen nogal eens naargelang zij er zin in hebben en tijd hebben om te spelen, maar altijd is er wel een bouzouki , baglamas en gitaar bij. De bezetting zou deze keer als volgt zijn:

Praktische gegevens
Zaterdag 21 april 2007, 19u00, Dienstencentrum Ten Hove, Begijnhofdries 15, 9000 Gent (B)

Het Grieks concert met Takis Mendis vindt plaats om 19 uur in DC Ten Hove, zoals hierboven vermeld. Maar er zijn die dag nog tal van andere concerten. De wereldmuziekdag vangt aan om 15 uur.

U kiest zelf een parcours van vijf concerten. Deze concerten gaan door om 15u, 17u, 19u, 21u en 22u30, op verschillende locaties. Er worden geen tickets voor aparte concerten aangeboden. Een dagticket voor vijf concerten kost in voorverkoop € 8,-. De dag zelf, bij het eerste concert, betaalt u € 10,-. Hou uw ticket bij, want enkel op vertoon van uw ticket kunt u de overige concerten bijwonen.

Dit evenement is voorbij.

 

Op de site sinds: 15/03/2007

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Angélique Ionatos

Angélique Ionatos (zang en gitaar) treedt in Maasmechelen onder meer op met Christian Boissel (piano) en multi-instrumentalist Henri Agnel, twee van haar trouwe bondgenoten.

Vermoedelijk brengt zij met een trio een bloemlezing uit vijf representatieve werken van haar carrière, zoals de cd " Anthologia " uit 2004 ook deed. Meer informatie over het programma hebben we momenteel niet. Waarschijnlijk betreft het hier dus niet hetzelfde programma als in Flagey op 6 mei , want daar speelt en zingt zij met een andere begeleiding.

Voor Angélique Ionatos is zoiets niet ongewoon. We hebben nog meegemaakt dat zij op verschillende locaties optreedt met telkens een ander programma. Haar producties zijn dan ook tijdloos, en worden, soms in een licht herwerkte versie, telkens opnieuw met evenveel bravoure gebracht.

Over Angélique Ionatos schreven we een aantal jaren geleden een biografie , die is nog steeds na te lezen in onze achtergrond-rubriek . De discografie onderaan die pagina is bijgewerkt.

Praktische gegevens
Donderdag 26 april 2007, 20u15 , schouwburg, cc Maasmechelen, Koninginnelaan 42, 3630 Maasmechelen (Eisden-Tuinwijk) (B)

Kaarten: € 12,- (€ 11,- voor +55 en € 7,- voor -26 jaar).

Dit concert is voorbij.

 

Op de site sinds: 27/03/2007

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Eerste verjaardag van vzw Pegasus

Griekse feestavond met livemuziek

De vzw Pegasus uit Genk bestaat precies één jaar en dat wordt in de Griekse Gemeenschap gevierd met een feest.

De vzw is ontstaan uit de gemeenschappelijke liefde van een aantal jongeren uit Limburg voor Griekse muziek en de hunkering om die liefde in de praktijk om te zetten. Zij traden nagenoeg voor het eerst op in januari 2006 op de rembetiko-musical ' Music Roots of Greece 1930-1960 ', nog een initiatief van de Griekse Jongeren van Genk.

Pegasus telt ondertussen meer dan vijftig leden en de Griekse muziek-microbe verspreidt zich snel. In de lokalen van de Griekse Gemeenschap van Genk wordt dan ook iedere vrijdagavond flink geoefend op verschillende muziekinstrumenten.

Om deze eerste verjaardag te vieren tonen in totaal vijf Griekse groepjes hun kunnen. Het zijn:

 • Ta Filarakia , een rembetiko-groep uit Genk
 • Amaranthos , twee muzikanten en een zangeres uit het noorden van Antwerpen (Essen), aan de Nederlandse grens
 • Orfeos , een Grieks duo uit Genk
 • X (xenos) & Y grec , eveneens uit Genk, zorgen voor de hoofdact
 • Apollon uit Houthalen

Tussen de groepjes door zorgt dj Christos er voor dat de Griekse sfeer er in blijft en dat de overgangen smetteloos verlopen.

Deze avond heeft een goedgevuld programma en de organisatoren vragen dan ook om op tijd te komen opdat u zeker niets zou missen.

Praktische gegevens
Zaterdag 28 april 2007, 19u00, Griekse Gemeenschap Genk, Gouverneur A. Galopinstraat 17, 3600 Zwartberg (bij Genk) (B)

Uitverkocht

Kaarten: € 12,50 (volwassenen). Kinderen tot 12 jaar: € 7,-. In de prijs is een maaltijd inbegrepen: een portie souvlakia met frieten, salade, tzatziki, saus en brood.

Deze feestavond is voorbij.

 

Op de site sinds: 27/03/2007

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Groot Grieks Familiefeest

Met het orkest "Ta Saïnia"

"In Nederland gebeurt soms ook nog wat", zo werd ons dit Grieks feest aangekondigd. En gelukkig maar dat er nog wat gebeurt. Het tegendeel zou verbazingwekkend en hoogst onwaarschijnlijk zijn, aangezien er zich in Nederland toch ook behoorlijk wat Grieken bevinden en traditiegetrouw zijn een handvol Grieken voldoende om een feestje te bouwen. Alleen zijn we er vaak niet van op de hoogte en wat we niet weten, kunnen we natuurlijk niet meedelen. Dus van harte bedankt aan onze - overigens zeer trouwe - tipgever!

Het zal niemand verbazen dat de Griekse feesten in Nederland op precies dezelfde leest zijn geschoeid als de feesten die in België - en overal elders ter wereld waar er Grieken zijn - doorgaan. Een beproefd recept behoeft geen wijzigingen.

Dit Grieks familiefeest wordt georganiseerd door de Griekse Gemeenschap van Gorinchem en omgeving: Archimidis . Op het programma staan:

 • Griekse livemuziek met het professioneel orkest Ta Saïnia uit Duitsland, met klarinet
 • Voorstelling van traditionele Griekse dansen door de jeugdige dansgroep van Gorinchem
 • Souvlakia en Griekse wijn
 • Grote loterij
Praktische gegevens
Zaterdag 28 april 2007, 19u30, De Nieuwe Kolfbaan, Nieuwstad 1, 4201 GN Gorinchem (NL)

Entree: € 8,- voor volwassen niet-leden. Kinderen t/m 12 jaar: gratis. Jongeren tussen 13 jaar en 17 jaar: € 4,-. (Eveneens gratis inkom voor leden 2007. Leden 2006: € 2,50).

Deze feestavond is voorbij.

 

Op de site sinds: 25/04/2007

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.