Bereris
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Links Biografie Geschiedenis Instrumenten

Biografieën van de website over Griekse Muziek

Yiorgos Bereris

De Griekse pianist en componist Yiorgos Bererís ( Γιώργος Μπερερής ) werd geboren in Athene (in 1993) en daar groeide hij ook op.

Hij is al van kleins af aan gepassioneerd door muziek en (dus) ging hij naar de muziekhumaniora in Álimos, een voorstad van Athene.

Daarna studeerde hij jazz-piano aan de muziekafdeling van de Ionian University op Corfu.

In 2016 mocht hij die instelling gaan vertegenwoordigen op de jaarlijkse "Jazz Meeting" van de " International Association of Schools of Jazz" (IASJ), die in dat jaar georganiseerd werd door het prestigieuze "Berklee College of Music" in Boston (USA).

Terug op Corfu organiseerde hij een jaar later een hele reeks jam sessies. Op die manier wilde hij muzikanten van de plaatselijk jazz-scene met elkaar in contact brengen.

Hij had zelf al lang het goede voorbeeld gegeven. Al van zodra hij op Corfu aankwam - ergens in 2011 - had hij samen met twee medestudenten een trio opgericht onder de naam "Pibloctoq". Zij speelden vooral eigen composities waarin ze enthousiast allerlei invloeden van de Europese jazz vermengden met Mediterrane klanken en nog veel meer. Na hun afstuderen zouden ze naar Athene terugkeren en daar nog minstens tot in 2019 actief blijven.

Maar we lopen vooruit op de zaken. In het kader van zijn studies op Corfu kon hij, dank zij het Erasmus-programma, les gaan volgen aan de jazz-afdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Daar sloot hij zich aan bij het "Alba Careta Quintet", dat al in 2015 opgericht was door de Spaans-Catalaanse trompettiste en jazz-zangeres Alba Careta (°1995). Ook zij was in Den Haag dank zij Erasmus, net als de andere leden van haar quintet. Met een Finse saxofonist, een Argentijnse contrabassist en een Spaanse drummer speelde dit ensemble haar eigen composities. In 2018 verscheen hun eerste album "Orígens" en dat gingen ze voorstellen op een heel aantal plaatsen in Nederland en natuurlijk ook in Spanje. Vooral tijdens de concerten in haar geboortestreek mengde Alba Careta er heel wat elementen van traditionele Catalaanse liedjes tussendoor. Yorgos Bererís zal aandachtig geluisterd hebben, en dat niet alleen omdat hij zelf meespeelde.

Hij was immers ook een vast lid van het "Greek Fusion Orchestra" , een initiatief van de Griekse componist Kyriakos Sfetsas (Κυριάκος Σφέτσας). Die schrijft vooral muziek voor symfonie-orkesten, kamermuziek, muziek voor film en theater enzovoorts, maar ook elektronische muziek en jazz. Met zijn "GFO" (zoals het vaak kortweg genoemd wordt) wilde hij echter de grenzen van de Griekse traditionele muziek verkennen, en ze tegelijk oprekken in de richting van de westerse pop en jazz. Het resultaat krijgt doorgaans het etiket "Progressive Jazz-Fusion" opgekleefd. In 2019 verschijnt het tweede album van het GFO, en Yiorgos Bererís zorgt voor de piano.

Een jaar later begeleidt hij Eleni Vitali . Die zingt twee nummers mee op het album "Γιορτή στα σπίτια" (Yorti sta spitia, Feest in de huizen) van Stamatis Kraounakis . Dat album verscheen eind 2020 en ook Griekenland had toen net het eerste jaar van de corona-pandemie achter de rug. De liedjes waren allemaal tijdens de quarantaine geschreven en Kraounakis wilde ze telkens door de meest geschikte zanger en zangeres laten zingen. Manolis Mitsias en Fivos Delivoriás doen bijvoorbeeld ook mee.

In 2020 verhuisde Yiorgos Bererís naar Rotterdam om er gaan te studeren aan de Codarts Universiteit. Daar behaalde hij zijn master-diploma in 2022, maar natuurlijk voelde hij zich al meteen als een vis in het water in die internationale omgeving, met allemaal muzikanten die net als hij een brede belangstelling hebben.

De gevolgen laten zich raden. In 2021 richtte Yiorgos Bererís in Rotterdam een duo op met de Nederlands-Italiaanse saxofonist en componist Cosimo Gentili . Ze spelen nummers van Gentili zelf, maar ook hij studeerde aan de Codarts en dus zitten er naast jazz ook heel wat andere invloeden in zijn muziek.

In datzelfde jaar 2021 stond Yiorgos Bereris mee aan de wieg van "Merem" , Toen heette dat nog "KouVa MeRemBe", een samenstelling van de eerste lettergrepen van de namen van de vijf leden. Hij was dus de "Be", en Vanessa Kourtesi de "Kou", en ze kwamen allemaal uit de pool van muzikanten rondom de Codarts universiteit. Meer info op onze november 2021 maandpagina .

Nog steeds in 2021, maar dan in het najaar, was Yiorgos Bererís dan opnieuw in Athene voor een reeks optredens met zijn eigen " Yiorgos Bererís Quartet" . De andere leden zijn Fausto Sierakowski (saxofoon), Yannis Papadoulis (drums) en Dinos Manos (contrabas). Hun programma laat veel ruimte voor improvisatie, en verder zitten er ook allerlei invloeden in van traditionele muziek uit de Balkan en de landen van de Middellandse Zee. En inderdaad, dat is het materiaal dat twee jaar later op het eerste eigen album van Bererís zou gaan belanden.

Rond die tijd, in 2021, arriveerde de Griekse klarinettist Panos Skouteris in Rotterdam om daar "Clarinet Performance" te gaan studeren aan de Codarts. Enkele maanden nadien hadden ze samen een duo gevormd dat heel toepasselijk het " Bereris & Skouteris Duo" gedoopt werd. In februari 2022 kwamen ze naar Brussel voor een optreden met "East-Meditteranean Jazz", en in januari 2024 waren ze daar opnieuw.

In 2022 vormde Yiorgos Bereris een duo met de Andalusische percussionist Lucas Zegri, onder de al even toepasselijke naam " Bereris & Zegri Duo". In oktober 2022 kwamen ze naar buiten met een eerste project, "Siga & Silente", geïnspireerd door flamenco, Griekse traditionele klanken, Latin en jazz, en dat alles uiteraard overgoten met een stevige dosis improvisatie.

En dan is er ook nog het duo van Yiorgos Bereris met de Spaanse klarinettist Oriol Marès (°Barcelona 1998), dat in het voorjaar van 2023 her en der in Europa ging optreden.

En daarmee is het overzicht nog altijd niet volledig... Het zal duidelijk zijn dat het onbegonnen werk is om alle optredens, waar Yiorgos Bereris aan meewerkt, op te willen nemen in onze "Agenda". Heel wat van zijn projecten - hoe interessant ook - hebben sowieso veel te weinig connecties met "Griekse muziek" om op onze site een plaatsje te krijgen.

Tot slot vermelden we nog dat hij - uiteraard - zelf ook les geeft in Nederland. Je kan bij hem zowel piano als keyboard gaan studeren.

Ook op dat vlak had hij al eerder zijn sporen verdiend. Kort na zijn afstuderen aan de Ionian University op Corfu mocht hij daar zelf de vakken "jazz piano" en "jazz ensemble" doceren, en hij gaf ook les aan de muziekhumaniora van Corfu zelf. Maar toen lokte het buitenland ...

Terzijde: de Griekse voornaam "Γιώργος" kan je op verschillende manieren in Latijnse letters weergeven. Wij houden het doorgaans gewoon bij "Yorgos", maar als de eigenaar internationaal actief is - zoals hier - willen we ons al wel eens schikken naar de transliteratie die hij of zij zelf aanhoudt. In dit geval is dat dan "Yiorgos" (ook al zie je soms wel eens "George" of nog iets anders). Vandaar dat we consequent " Yiorgos Bererís " schrijven.

Discografie

Zijn eigen platen zijn gemerkt met een sterretje en vette letters.

2018 : "Origens" met het "Alba Careta Quintet" (of 2017)

2019 : het tweede album van het "Greek Fusion Orchestra"

2020 : "Lavoe", een album van de Griekse componist "Blebiru" (alias Minas Vakaloudis, °Thessaloniki 1994) die sinds 2018 in Utrecht woont en werkt. Voor zijn "Tocupo Project" schrijft hij telkens een aantal composities "op maat van" één bepaalde muzikant. Die krijgt de partituren pas in de studio te zien, enkele minuten vóór de opname begint te lopen. Na een woordje uitleg mag hij of zij aan de slag, en het is uitdrukkelijk de bedoeling dat ze er hun eigen interpretatie aan geven. Op "Lavoe" is het dus de beurt aan Yiorgos Bereris .

2020 : "Γιορτή στα σπίτια" (Yorti sta spitia, Feest in de huizen) van Stamatis Kraounakis , met o.a. Eleni Vitali en vele anderen. Yiorgos Bereris speelt piano op twee nummers.

2021 : "Smoking Table", een album met zes nummers van componist en kanonaki speler Ilias Mantikos (Rodos 1989). Andere muzikanten zijn o.a. Lambros Papanikolaou (contrabas) en Ektoras Remsak (drums).

2021 : "A few words ...", het debuutalbum van Alkistis Lambropoulou, dezelfde die - vanaf mei 2015 - in de Lage Landen nogal wat indruk maakte als zangeres van "Pentology" (met o.a. Stratos Stabourlos op bouzouki ). Zij was in 2014 aan het conservatorium van Maastricht komen studeren, daarna rondde ze haar bachelor af aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en vervolgens haalde ze een master aan de Codarts. Toch deed ze een beroep op Yiorgos Bereris voor de piano, Ektoras Remsak voor de drums en nog enkele anderen.

2022 : "Spending time with Esther", met tekst en muziek (en zang) van Vanessa Kourtesi . Behalve Yiorgos Bereris werken er ook nog Charis Lambrakis ( ney ) aan mee, plus enkele anderen uit de "Rotterdamse pool" van muzikanten, zoals de Italiaanse componist en klarinettist Massimiliano Dosoli en de contrabassist Yiannis Vagianos. Zie onze januari 2023 maandpagina voor een bespreking van dit album.

* 2023 : "Laros" , zijn eerste eigen album, met medewerking van o.a. Antonis Apergis (elektrische gitaar), Ektoras Remsak (drums) en Kostas Fortsas (kaval) .

2023 : "Merem", het debuutalbum van het gelijknamige ensemble rond Vanessa Kourtesi . Zie onze december 2023 maandpagina voor meer informatie over dit album.

 

Inhoudsopgave

Vorige pagina
Christos Barbas

Volgende pagina
Petroloukas Chalkias

Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.