Vissi
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Links Biografie Geschiedenis Instrumenten

Inhoudsopgave

Vorige pagina
Nena Venetsanou

Volgende pagina
Stavros Xarchakos


Biografieën van de website over Griekse Muziek

Anna Vissi

Promo-foto van Anna Vissi
Anna Vissi Tour Management
Anna Vissi

Anna Vissi ('Αννα Βίσση) is met haar 55 jaar nog steeds één van de populairste vrouwelijke popidolen van Griekenland. Zij combineert zang met choreografie en doet dat, ondanks haar respectabele leeftijd, nog steeds met enorm veel vitaliteit. Het leverde haar de reputatie van 'eerste Griekse show woman' op. In februari 1999 kwam Anna Vissi voor een eenmalig optreden naar Brussel. Ze was bij ons toen nog wat minder bekend, maar maakte al meteen een diepe indruk, onder andere op de heren in de voorste rijen. Haar shows zijn te vergelijken met die van Despina Vandi , Kaiti Garbi en Notis Sfakianakis . Maar zij was wel een van de pioniers in het lichtere genre van de Griekse popmuziek. En zoals gebruikelijk in het genre heeft zij veel tegenstanders, maar ontegensprekelijk ook zeer veel fans.

Toch is zij ooit met andere muziek begonnen.

Anna Vissi werd in Larnaka, op Cyprus, geboren op 20 december 1957. Haar carrière begint na de val van het Kolonelsregime in 1974, en de Turkse invasie op Cyprus in datzelfde jaar, met de plaat "18 lianotragouda tis Pikris Patridas" waarop ze samen met Dalaras liederen brengt op gedichten van Yannis Ritsos, de grote Griekse dichter, op muziek gezet door Mikis Theodorakis. Van die plaat werden meer dan honderdduizend exemplaren verkocht. Haar volgende platen volgen elkaar in snel tempo op. Zo heeft ze in datzelfde jaar 1974, samen met Charis Alexiou en een heleboel andere zangers, gezongen op de plaat "Aspro Mavro", van de componist Chatzinasios. Ze zingt in die beginperiode liederen van grote componisten als Kouyoumtzis en Chatzinasios.

Haar eerste persoonlijke platen brengt zij uit met de componist Spyros Vlassopoulos, de eerste "As kanoume apopse mia archi" dateert van 1977 en nadien volgt "Kitrino Galazio" in 1979.

Ze werkt ook heel veel samen met Nikos Karvelas, componist-muzikant en liedjesschrijver, wat niet zo verwonderlijk is want in het dagelijkse leven is hij haar echtgenoot. Ze zou er zelfs twee keer mee getrouwd zijn, maar dat soort informatie hoort eigenlijk thuis in een roddelrubriek en die hebben we niet. Bij ons leest u eerder dat Nikos Karvelas onder verschillende pseudoniemen werkte (Leonardos N. en Nick Carr) en dat hij ooit lid was van de groepjes Taxi en Sharp Ties.

Vanaf het begin van de jaren tachtig gaat Anna Vissi in elk geval meer de populaire toer op en brengt ze lichter materiaal, meestal geschreven door Nikos Karvelas. Dat ligt haar blijkbaar beter, en de verkoopcijfers liegen er dan ook niet om. Er was al een eerste samenwerking met Karvelas in 1974, maar in 1981 komt hun samenwerking pas goed op gang en samen brengen ze de plaat "Anna Vissi" uit. Zowel de teksten als de muziek zijn van Karvelas, die zich toen nog "Leonardos N" noemde. Maar Anna Vissi schrijft ook zelf haar teksten, bijvoorbeeld op hun tweede lp: "Ime to simera ki ise to chthes", uit 1982.

In 1983 stapt het paar in het huwelijksbootje, en dat heeft blijkbaar vruchten afgeworpen. Een beetje zoals in het sprookje leefden ze nog lang en gelukkig en ze kregen vele gouden en platina plaatjes: tussen 1985 en 1992 waren het er negen op een totaal van elf, later volgen er nog een stuk of vijftien. De dubbel-cd "Kravgí", uitgebracht in november 2000, verkoopt zelfs 350.000 keer, waarbij dan nog de exemplaren niet meegerekend zijn die in Griekenland letterlijk en figuurlijk in het zwart verkocht werden. Haar volledige discografie bevat meer dan negentig platen. Met zo'n omvangrijk oeuvre zijn de bekende "best of" edities meestal een goede manier om met een bepaalde artiest(e) kennis te maken, maar bij Anna Vissi valt dat flink tegen want bij haar heb je de keuze uit niet minder dan ... tien verschillende "best of" cd's. De eerste dateert al uit 1980, de meest impressionante verscheen in februari 2007 en dat is zelfs een vijfdubbele (!) cd met muziek uit haar beginperiode.

In Griekenland behoort Anna Vissi duidelijk nog steeds tot de top, ondanks stevige concurrentie van jongere dames in het genre, die echter meestal weer even snel verdwijnen als ze gekomen zijn. Vissi verdwijnt niet, integendeel, ze houdt het nog steeds vol en is nog steeds geliefd. Een bewijs daarvan is haar deelname aan de slotceremonie van de Olympische Spelen in Athene in 2004. Die deelname veroorzaakte in Griekenland ook heel wat deining. Sommigen vonden het een schande en oordeelden dat Griekenland op muzikaal gebied toch wel wat anders (lees: beters) te bieden heeft. Anderen vonden het een geslaagde afwisseling waarbij zowat alle genres van de Griekse muziek vertegenwoordigd waren. Het is in elk geval tekenend dat men voor het lichtere genre voor Anna Vissi gekozen had en niet voor een of andere zangeres van de jongere generatie.

Zoals bekend mocht Anna Vissi Griekenland ook vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in 2006 . Dat ging toen voor de eerste keer door in Athene, dankzij de overwinning van Helena Paparizou met 'My Number One' het jaar voordien. Voor Vissi was het de derde keer dat ze aan het Eurovisiefestival meedeed. Al in 1980 vertegenwoordigde ze Griekenland en in 1982 zong ze voor haar thuisland Cyprus. Het liedje waarmee ze deze keer deelnam, 'Everything', is op muziek van Nikos Karvelas en de tekst is van Anna Vissi zelf. Het heeft de overwinning niet gehaald, ondanks de groots opgezette promo-tour die eraan voorafging. Er moet wel gezegd dat haar bezoek aan Brussel alleen in beperkte kring bekend was. De geheimzinnigheid er omheen kreeg niet alleen van ons kritiek, ook in de Atheense pers werden er vragen gesteld.

Hoe dan ook, haar optredens op de slotceremonie van de Olympische Spelen in 2004 en op het Eurovisiefestival in 2006 hebben Anna Vissi nogal wat aanhang in het buitenland opgeleverd. Beide evenementen kregen grote internationale media-aandacht en werden op zowat alle grote televisiekanalen uitgezonden. Op een flink deel van dat miljoenenpubliek heeft ze duidelijk indruk gemaakt.

 

Laatst bijgewerkt op : 2013-10-02

Inhoudsopgave

Vorige pagina
Nena Venetsanou

Volgende pagina
Stavros Xarchakos

Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.