Cyprus inval
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Links Biografie Geschiedenis Instrumenten
Albanie Griekenland Cyprus

Geschiedenis van Cyprus

De Turkse inval

Nadat de Turkse inval op zaterdag 20 juli 1974, om vijf uur 's ochtends, begonnen was, volgden de gebeurtenissen elkaar snel op.

Foto van Turkse parachutisten tijdens de inval
Met toestemming overgenomen van http://www.pio.gov.cy
Turkse parachutisten landen op Cyprus

Op 21 juli, in Athene, wilde Ioannidis, het hoofd van de Junta, een algehele oorlog op alle fronten tegen Turkije afkondigen. Zijn generaals vonden dat het welletjes geweest was en zetten hem af (ze wisten ook dat ze militair niet tegen Turkije opgewassen waren). Daarmee kwam er een eind aan zeven jaar Kolonelsdictatuur.

Op maandag 22 juli, na amper een week, kwam er een einde aan de staatsgreep op Cyprus. Sampson werd in de gevangenis gegooid en Clerides nam de plaats van Makarios in.

Op 25 juli kwamen de ministers van buitenlandse zaken van Griekenland, Turkije en Engeland in Genève bij elkaar om de zaak te bespreken, en op 30 juli kwamen ze tot een staakt-het-vuren.

Op 9 augustus was er een tweede vergadering in Genève, waarop deze keer ook de leiders van de beide Cypriotische gemeenschappen uitgenodigd waren.

Op diezelfde dag, 9 augustus, in de Verenigde Staten, legde Richard Nixon zijn ambt als president neer ten gevolge van het Watergate schandaal. Op de VS moest voorlopig niet meer gerekend worden, en ook in de weken die voorafgegaan waren zullen ze in Washington wel wat anders aan hun hoofd gehad hebben.

Op 13 augustus, nog steeds op de vergadering in Genève, kwamen de Turken - die ondertussen voortdurend wapens en materieel overgebracht hadden - met een verrassend voorstel: een federatie, waarbij een derde van Cyprus onder Turkse controle zou komen. Clerides vroeg 36 uur bedenktijd. Hij zou ze niet krijgen.

Op 14 augustus, op Cyprus, vroeg in de ochtend, verlieten de Turken hun stellingen en trokken naar het zuiden. Ze ontmoetten weinig tegenstand van de slecht bewapende en weinig talrijke verdedigers.

Op 16 augustus staakten ze hun opmars, precies bij de lijn die ze tien jaar eerder, in 1964, aan de NATO, en drie dagen eerder, in Genève, hadden voorgesteld. Ze hadden één derde van het eiland ingenomen, en daarbij zo'n 250.000 vluchtelingen voor zich uit gedreven.


Meer informatie vindt u op de volgende website(s):

Over het Kolonelsregime in Griekenland en de implicaties in de Cypruskwestie kunt u meer lezen in onze Griekse Geschiedenis .

 

Inhoudsopgave

Vorige pagina
De staatsgreep van Sampson

Volgende pagina
Slotbeschouwingen

Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.