Drogosis
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Links Biografie Geschiedenis Instrumenten

Inhoudsopgave

Vorige pagina
Dominic Ntoumos

Volgende pagina
Adonis Enitis


Biografieën van de website over Griekse Muziek

Stathis Drogosis

Stathis Drogosis ( Στάθης Δρογώσης ) werd in 1977 geboren in Athene. Hij bleef daar ook wonen en hij maakte al vroeg werk van zijn muzikale studies, met als gevolg dat hij een flinke stapel diploma's op zak heeft.

Al vrij snel kwam Drogosis met zijn eigen groep, "Τα φώτα που σβήνουν" (Ta fota pou svinoun, De dovende lichten"). Hun licht begon te schijnen in 1996, ze kwamen met een eerste plaat in 1999, daarna volgde er een tweede in 2001, en meteen daarna doofden ze weer. Tussendoor hadden ze nog wel samengewerkt met enkele meer bekende figuren, waaronder Miltos Paschalidis , Nikos Ziogalas en Manolis Famellos . Die laatste waren ze toevallig tegen het lijf gelopen op Folégandros (het eiland waarvan zijn moeder afkomstig was) en ze hadden hem een demo met hun liedjes gegeven. Van het één kwam het ander en het was Manolis Famellos die de productie van hun eerste plaat op zich nam en ervoor zorgde dat ze uitgegeven werd bij Warner.

Stathis Drogosis was niet alleen de leadzanger van de groep geweest, maar hij schreef ook bijna al hun liedjes. Na het doven van de "Lichten" ging ook hij solo verder, eerst als muzikant en zanger. In die hoedanigheid werkte ook hij mee aan "Ta Lyrika" en "O Ilios ke o Chronos", de twee voorstellingen van Mikis Theodorakis waarvoor Manolis Famellos de bewerkingen had gemaakt. Ook Drogosis had trouwens enkele van de bewerkingen voor zijn rekening genomen, en hij had ook één tekst geleverd voor "O Ilios"..

In 2003 verschijnt dan het eerste persoonlijke album van Stathis Drogosis , met als titel "Ο χειμώνας δε θα 'ρθει" (O chimonas den tha erthi, De winter komt niet). Ze wordt uitgegeven bij Minos-EMI en de producer is - jawel - Manolis Famellos . Er is nog een ander zwaargewicht bij betrokken, namelijk Yannis Kotsiras die een nummertje meezingt.

Later volgen er nog twee albums, Άλλη γη (2006) en Δε σε ξεχνώ (2009).

Maar daarna gooide Stathis Drogosis het ineens over een heel andere boeg. In 2010 richtte hij zijn eigen platenmaatschappij op, "Antelma Music" genaamd, en daar produceerde hij zijn volgende album dat "Όμορφη ζωή" (Omorfi zoï, Mooi leven) gedoopt werd. Het bijzondere is dat hij die cd gratis weggeeft. Ze staat op de site van Antelma Music en je kan ze daar gewoon downloaden. Als je wil mag je ook betalen - je mag zelf kiezen hoeveel - en dan krijg je er de covers en de teksten bij.

Bij "Antelma Music" verschijnt nog meer, want het is uitdrukkelijk de bedoeling om jonge artiesten een kans te geven. Daarbij speelde natuurlijk de crisis een rol, die in 2010 al in volle hevigheid woedde in Griekenland. Drogosis wil daar op zijn manier tegen opboksen.

Een jaar eerder, in 2009, was hij ook al gaan meewerken aan mindradio.gr, een webradio die veel aandacht besteedt aan minder bekende artiesten. Drogosis heeft daar nu al zes jaar een eigen uitzending, die elke dinsdag om middernacht begint, twee uur duurt en eveneens "Antelma" heet.

En sinds 2012 werkt hij mee aan het "Kinoniko Odio", het "sociaal conservatorium" zeg maar, waar hij net als vele andere muzikanten gratis muziekles geeft aan minderbedeelden.

Als zanger deelde hij het podium met heel wat bekende en minder bekende zangers en zangeressen. De minder bekenden probeert hij op die manier meer zichtbaarheid te geven, en bij de anderen is het precies omgekeerd. Zij willen Drogosis bij hun eigen publiek introduceren omdat ze zelf vinden dat hij de moeite waard is. Dat is dan niet alleen - uiteraard - Manolis Famellos zelf, maar ook Nikos Portokaloglou , Manos Pyrovolakis, Adriana Bábali en nog een heleboel anderen. Onder die "vele anderen" vinden we bijvoorbeeld opnieuw Yannis Kotsiras , met wie hij in de zomer van 2013 in heel Griekenland concerten ging geven.

En zelfs daarmee is nog lang niet alles gezegd over Stathis Drogosis . In zijn hoedanigheid van componist mogen we bijvoorbeeld zijn muziek voor theater niet onvermeld laten, en ook dat is een hele waslijst. Tussen 2005 en 2011 schreef hij de muziek voor een vijftal toneelstukken, dat is zowat één per jaar.

Daarnaast schreef hij ook liedjes voor andere zangers en zangeressen, en ook hier zijn het beslist geen kleine spelers. Zo leverde hij vier liedjes voor het album "Ta onira ginonte pali" van Charis Alexiou (2014) en twee voor het album "9+1 istories" van Eleftheria Arvanitaki .

Tenslotte verdient zijn - voorlopig - laatste persoonlijke album nog een aparte vermelding. Het heet "To kokkino tetradio" (Het rode schriftje) en het verscheen in 2015.

Dat was vlak voor Stathis Drogosis samen met Manolis Famellos en Panos Gourgiotis in april 2016 op European Tour ging. Daarbij deden ze ook de Lage Landen aan, en dat was meteen ook de aanleiding voor ons om deze biografie te schrijven.

 

Laatst nagekeken op : 2016-04-11

Laatst bijgewerkt op : 2016-04-11

Inhoudsopgave

Vorige pagina
Dominic Ntoumos

Volgende pagina
Adonis Enitis

Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.