Athanasiou
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Links Biografie Geschiedenis Instrumenten

Inhoudsopgave

Vorige pagina
Melina Aslanidou

Volgende pagina
Christos Barbas


Biografieën van de website over Griekse Muziek

Yorgos Athanasiou

Yorgos Athanasiou ( Γιώργος Αθανασίου ) werd in 1990 geboren in Paramythiá, een klein stadje in Epirus (in het noordwesten van Griekenland), niet ver van Igoumenitsa. Het centraal gelegen stadje speelt in de regio een belangrijke rol inzake handel, administratie en onderwijs. De kleine Yorgos volgde daar ook zijn eerste gitaarlessen. Voor zijn hogere studies trok hij wat verder zuidwaarts, naar het conservatorium van Preveza. Daar studeerde hij notenleer en klassieke gitaar.

Maar zijn muzikale belangstelling is veel breder dan dat, dus ging hij outi studeren aan de afdeling traditionele muziek van het befaamde " TEI van Epirus" in Arta. In de marge daarvan richtte hij een eigen groepje op, dat een aantal optredens mocht verzorgen, onder meer op televisie.

Maar hij speelde ook mee toen de faculteit een concert wijdde aan Amalia Vaka (Αμαλία Βάκα, ca. 1895-1979), een Grieks-Joodse zangeres uit Ioannina (Epirus) die in Amerika carrière maakte. Er was heel weinig over haar geweten - tot het TEI in Arta er een multidisciplinair onderzoeksproject tegenaan gooide. Dat resulteerde uiteindelijk in een heel boek met bijbehorende cd. Die laatste bevatte de opname van het concert in 2013. Yorgos Athanasiou speelde daar outi , maar het ensemble bevatte nog andere bekende namen, zoals Apostolos (Tolis) Tsardakas op kanonaki (o.a. in april 2011 in B/NL met Apsilies).

Tussen dat alles door volgde Yorgos Athanasiou nog een hele reeks seminaries, die weliswaar meestal met gitaar te maken hadden, maar niet noodzakelijk met klassieke gitaar. Hij wilde bijvoorbeeld ook alles weten over het gebruik van dat instrument in de jazzmuziek, in de rembetika enzovoorts. Voor die rembetika ging hij trouwens in de leer bij niemand minder dan Dimitris Mystakidis , en ook zijn leraar klassieke gitaar, Kostas Grigoreas, is een instrumentalist en componist met een stevige reputatie in Griekenland.

Zelfs de elektrische gitaar was voor Yorgos Athanasiou niet veilig, en van daaruit was het dan - voor hem - maar een kleine stap naar de elektronische muziek, meer bepaald het gebruik van "loopers" en andere elektronica in combinatie met akoestische instrumenten.

In de loop van zijn opleiding sprokkelde hij heel wat prijzen bij elkaar, en het is dan ook duidelijk dat hij niet zomaar een gitaristje is van dertien in een dozijn. Hij heeft trouwens op zijn beurt een tijdje les gegeven aan het conservatorium van Preveza, en later ook aan een conservatorium in Athene. Daar onderwees hij zowel gitaar als outi .

Tussendoor werkte hij als sessiemuzikant, vooral dan met zijn gitaar. En omdat hij zo veelzijdig en zo goed was, had hij heel wat werk. Hij begeleidde bijvoorbeeld een tijdje de sopraan Anna Alexopoúlou (Άννα Αλεξοπούλου), die recitals gaf met Spaanse liederen. Begin 2017 gaf hij zelf solo een recital met klassieke muziek in Preveza.

Inmiddels was hij beginnen samenwerken met Teti Kassioni , en hij kwam samen met haar naar Nederland . Vandaar dat je zijn naam ook "op z'n Engels" getranslitereerd ziet, dus als "Giorgos Athanassiou" (of "George Athanassiou").

Ze vestigden zich in Den Haag, waar ze een school oprichtten die "Singing Birds Languages" gedoopt werd. Door immersie kan je daar zowel Grieks, Frans of Italiaans studeren als klassieke gitaar, muziektheorie of moderne zang.

Toch is zijn eigen leerhonger nog altijd niet gestild. Aan zijn toch al indrukwekkende collectie diploma's voegde hij nog een master toe: solist klassieke gitaar. Die behaalde hij in het jaar 2022-2023 aan het Cimarosa Conservatorium in Avellino (Italië), en wel onder leiding van Lucio Matarazzo, iemand met een formidabele reputatie op dit vlak die al jarenlang bij de besten van de wereld gerekend wordt.

 

Laatst nagekeken op : 2018-12-01

Inhoudsopgave

Vorige pagina
Melina Aslanidou

Volgende pagina
Christos Barbas

Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.