Geschiedenis-turkokratie-inlei
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Links Biografie Geschiedenis Instrumenten
Albanie Griekenland Cyprus

Geschiedenis van Griekenland

Deze pagina afdrukken

De Turkse overheersing

De gevolgen van de val van Constantinopel

De Griekse inwoners die het er levend van af brengen worden verkocht als slaven en vervangen door andere Grieken en door Turken. De stad wordt herdoopt in Istanbul. De Grieken noemen het nog steeds Konstantinoupolis (zoals wij Bergen zeggen in plaats van Mons), maar ook tot op de dag van vandaag, bijna zes eeuwen later, spreken ze nog altijd van "I Poli" (de Stad).

Na de val van Constantinopel is er niets meer dat de Turken belet om de rest van het Byzantijnse Rijk in te palmen. In 1529 staan ze voor de poorten van Wenen, en had het slechte weer de verdedigers niet een handje geholpen, dan had de geschiedenis van West-Europa er heel anders uitgezien.

De Grieken worden in elk geval vier eeuwen lang geregeerd door heersers die een andere taal, een andere cultuur en een andere godsdienst hebben. Op zich maakte dat niet zo heel veel uit: "vrijheid" was in die tijd voor de overgrote meerderheid van de bevolking, arme boeren, een relatief begrip. En het gezag van de Sultan was weliswaar goed vertegenwoordigd in de grote steden en langs de verbindingswegen, maar het verminderde naarmate men de bergen introk.

Inhoudsopgave

Vorige pagina
Het Byzantijnse Rijk

Volgende pagina
De organisatie van het Ottomaanse Rijk

Valid HTML 4.01 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.