Geschiedenis-byzantium-invloed
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Links Biografie Geschiedenis Instrumenten
Albanie Griekenland Cyprus

Geschiedenis van Griekenland

Deze pagina afdrukken

Het Byzantijnse Rijk

Invloeden op de muziek

Uiteraard is er de Byzantijnse muziek , die ook vandaag nog een grote rol speelt in de Orthodoxe Kerk, die op haar beurt een grote rol speelt in de Griekse samenleving. Bovendien is de Byzantijnse muziek een belangrijke bron van inspiratie voor een groot aantal componisten. In tal van Griekse muziekstijlen, zowel in de traditionele volksmuziek als in de stadsmuziek, zijn sporen terug te vinden van de Byzantijnse muziek.

Als een minder rechtstreekse, maar niet minder belangrijke, invloed zou je het aantrekken van de zigeuners kunnen noemen. Volgens de legende hebben de Perzische heersers deze mensen in 640 na Christus vanuit India naar Perzië gehaald als "entertainers". Maar in 855 zijn ze in Byzantium te vinden en vanaf de twaalfde eeuw bereiken ze Europa. Ze verschijnen in de annalen in de vorm zoals we ze nu kennen, als nomaden dus, eerst op Kreta (1322), wat later op Corfu en in Servië (1348). Als rondtrekkende professionele muzikanten zorgden ze voor een massale kruisbestuiving tussen de verschillende muziektradities op de Balkan.

De plundering van Constantinopel door de kruisvaarders en de daaropvolgende opdeling van het rijk in een aantal Latijnse staatjes had ook muzikale gevolgen. Een zekere Marco Sanudo, een neef van de Venetiaanse Doge, kreeg de Cycladen-eilanden en vestigde daar in 1207 een hertogdom dat tot in 1566 zou standhouden. Hun invloed is tot op de dag van vandaag te merken in de architectuur en de cultuur. Een aanzienlijk deel van de bevolking is nog steeds  rooms-katholiek, een merkwaardig fenomeen in een Griekenland waar 97% orthodox is (eind de jaren zeventig was dat nog zelfs 99,5%).. Deze katholieken worden nog steeds "Franken" genoemd door de orthodoxe christenen. Vandaar het bekende rembetika-liedje van Markos Vamvakaris, "Frango-Syriani", dat een "Frankische" schoonheid bezingt van Syros, het voornaamste eiland van de Cycladen.

Inhoudsopgave

Vorige pagina
De val van Byzantium

Volgende pagina
De Turkse overheersing

Valid HTML 4.01 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.