Geschiedenis-wo2-aanloop
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Links Biografie Geschiedenis Instrumenten
Albanie Griekenland Cyprus

Geschiedenis van Griekenland

Deze pagina afdrukken

De Tweede Wereldoorlog en de Burgeroorlog

Onrust in Griekenland

De zes vermeende schuldigen in de beklaagdenbank
Historical and Ethnological Society of Greece (IEEE). Reproduced with permission. © IEEE 
Het "Proces van de Zes"

De Megali Katastrofi had uiteraard ook op politiek vlak een destabiliserende invloed. Na een kort proces werd de opperbevelhebber van het leger, generaal Hadzianestis, samen met de regeringsleider en vier ministers gefusilleerd in november 1922. Het proces staat bekend als "I diki ton Eksi" (het "Proces van de Zes"). Achteraf is gezegd dat de aanklacht zo zwak was dat zelfs een eerstejaarsstudent rechten de vrijspraak had kunnen krijgen. Maar het land zat met een kater en er waren zondebokken nodig.

De politieke wereld verdeelde zich in twee kampen; de royalisten en de republikeinen, met tussenin de gematigde partij van Venizelos. De republikeinen wonnen het pleit. In 1924 werd de koning afgezet en de Republiek uitgeroepen.

Tussen 1928 en 1933 was Venizelos opnieuw aan de macht, tot hij door een militaire staatsgreep afgezet werd.

In november 1935 keerde koning Georgios II terug, na een referendum waarin zich 97% van de bevolking uitsprak voor zijn terugkeer (en dat volgens de meeste bronnen vervalst was).

In mei 1936, tijdens een betoging van tabaksplanters en studenten in Thessaloniki, schiet de politie dertig betogers dood, honderden anderen worden gewond. Yannis Ritsos schrijft naar aanleiding hiervan zijn " Epitafios ", een klaagzang van een moeder over haar dode zoon, dat later door Mikis Theodorakis op muziek werd gezet.

Inhoudsopgave

Vorige pagina
De "Megali Katastrofi"

Volgende pagina
De dictatuur van Metaxas

Valid HTML 4.01 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.