Kaarten
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Gebruik Copyright Zalen Belgie Zalen Nederland

Griekse muziek in kaart gebracht

Het gebruik van kaarten op onze website

Inleiding

Op deze website brengen we de Griekse muziek in kaart, letterlijk en figuurlijk. In figuurlijke zin doen we dat met uitgebreide informatie over concerten en dergelijke. Die informatie vindt u achter de knopjes bovenaan ("Agenda", "Overzicht", "Achtergrond" enzovoorts). De pagina die u nu leest geeft uitleg over het letterlijke gedeelte, dus over de landkaarten en andere geografische foefjes op onze site.

De redenering is eenvoudig. Op deze site proberen we zo objectief mogelijke informatie te geven over - bijvoorbeeld - de soort muziek die u op een bepaald concert mag verwachten. Zo kan u met kennis van zaken beslissen of u er naartoe gaat of niet. Maar er is een andere factor, die minstens even belangrijk is, en dat is de afstand tussen u en dat concert. Die afstand proberen we zichtbaar te maken.

Dat doen we op drie manieren:

  • We rekenen voor u uit hoever het concert (of een ander evenement) bij u vandaan is, in vogelvlucht
  • We tonen u de plaats van het concert op de landkaart, op verschillende manieren
  • We bieden u een eenvoudige manier om, met twee klikken van uw muis, een route te plannen, waarbij u niet alleen de juiste afstand te weten komt, maar vaak ook een geschatte reistijd.

Hieronder leggen we uit hoe we dat doen, en hoe u al die dingen moet gebruiken.

Wij en uw woonplaats

Voor dat alles moeten we natuurlijk wel weten waar u woont. Dat kunt u ons op twee manieren vertellen - als u dat wil natuurlijk.

  • U kan ons woonplaats formulier invullen
  • U kan uw woonplaats ook invullen in onze routeplanner en dan kiezen om de gegevens op te slaan.

In beide gevallen moet u alleen de stad en de postcode verplicht invullen, straat en huisnummer zijn (voor ons) niet nodig.

Voor het opslaan van de gegevens gebruiken we de zogenaamde "cookies". Die worden op uw eigen computer bijgehouden, niet op de onze. We leggen met andere woorden geen bestanden aan met de woonplaatsen van onze bezoekers, en we vragen u ook niet om in te loggen. Er is dan ook geen koppeling tussen uw eventuele inschrijving op onze mailing lijst en het kenbaar maken van uw woonplaats. Uw anonimiteit is dus evengoed gegarandeerd dan wanneer u helemaal niets invult.

Toch zouden we aanraden om ons niet uw exacte adres op te geven. Een adres ergens in de buurt volstaat, tenslotte gaat het bij die afstanden in eerste instantie om een orde van grootte.

Ook hebben we er begrip voor als u liever helemaal niets opgeslagen ziet. De gevolgen zijn minimaal. U mist wel hier en daar een bepaalde functionaliteit maar niets essentieels. Meer daarover bij de bespreking van de verschillende functies.

Het zou ook kunnen dat u eerst een adres had opgegeven maar dat u zich nadien bedenkt, en dat u het liever weer weghaalt. Ook dat is geen probleem: u gaat gewoon opnieuw naar het woonplaats formulier. U zal dan een vakje zien "adres onthouden". Dat zal aangevinkt zijn. Haal het vinkje weg en druk op "verwerken". Na bevestiging worden alle cookies van uw computer weggehaald.

Met dat formulier kan u overigens ook altijd uw woonplaats wijzigen, bijvoorbeeld na een verhuis.

Beide (wissen en wijzigen) kan ook met de routeplanner. Om te wijzigen vult u gewoon de nieuwe gegevens in en zorgt dat het vakje "adres onthouden" aangevinkt is. Om te wissen haalt u het vinkje daarentegen weg.

"De afstand tot uw woonplaats is ..."

Om te beginnen kunnen we voor u uitrekenen hoever een bepaald evenement bij u vandaan is , in vogelvlucht dan. Die informatie gebruiken we om onze maandpagina's te personaliseren.

Stel dat u opgeeft dat u op de Akropolis in Athene woont, en u kijkt op onze site naar een concert in The Max in Amsterdam, dan zal u onderaan de beschrijving van dat concert zien staan "Afstand tot Athene: 2165 km". Dat is niet helemaal juist, in feite is het 2165 km, 161 meter en 35 centimeter, gemeten vanaf het centrum van het Parthenon tot aan de ingang van The Max. Maar we ronden toch maar af op hele kilometers. De afstand is in vogelvlucht gemeten, we veronderstellen dan wel dat die vogel heel precies een rechte lijn kan vliegen.

Als u ons uw adres liever niet toevertrouwt, dan staat er onderaan bij de evenementen heel gewoontjes "Afstand tot uw woonplaats: onbekend".

Dat zinnetje staat er natuurlijk ook als we de locatie van een evenement niet precies kunnen bepalen. Hoeveel kilometer ligt een radio-uitzending bij u vandaan? En ook stadsfestivals, die op verschillende locaties plaatsvinden, zijn moeilijk vast te pinnen. Voor het berekenen van de afstand zou je desnoods nog het centrum van de stad kunnen nemen, maar we hebben ook landkaarten. Daarmee kan je inzoomen en hoe verder je inzoomt, hoe meer zo'n benaderde positie zinloos wordt. En onze routeplanner zou u dan naar het centrum brengen in plaats van naar het park aan de rand van de stad. Dus: als we geen exacte locatie hebben, dan doen we er ook geen gooi naar en we brengen dat evenement gewoon niet "in kaart".

De overzichtskaart in de Agenda

Op onze Agenda pagina kunt u een kaart opvragen waarop duidelijk te zien is waar er overal Griekse muziek te horen valt. Alle evenementen uit de Agenda worden daar afgebeeld.

Om die kaart te voorschijn te toveren moet u wel even klikken op "toon deze evenementen op de kaart", net boven de Agenda, bij het kaart-symbooltje dat hiernaast afgebeeld staat. Deze "kaarttruc" werkt niet alleen bij de lopende Agenda, maar ook bij de Agenda's van de voorbije jaren.

We hadden de kaart ook meteen kunnen tonen. Dat had u een muisklik bespaard, maar dan had het wel (veel) langer geduurd om de Agenda-pagina te laden. Vooral mensen met een tragere Internetverbinding zouden daar last van hebben. En misschien interesseert die kaart u helemaal niet, dan is het ook niet nodig om electronen te spenderen om ze op te bouwen.

De schaal van de "Agenda-kaarten" is zodanig berekend dat alle locaties uit de Agenda tegelijk zichtbaar zijn. In principe zal de kaart dus meestal België en Nederland tonen, want dat is het actieterrein van onze website. Maar belangrijke en/of interessante concerten in omringende landen krijgen (soms) ook een plaatsje in onze Agenda. In dat geval zal de kaart in eerste instantie een groter deel van (West) Europa tonen. Maar het zijn wel dynamische kaarten.

In de linkerbovenhoek van zo'n kaart staat een navigatiebalk. Beweeg uw muis over de verschillende knopjes om een korte uitleg te zien over de functie van elk van hen. Het bovenste deel van de navigatiebalk bestaat uit vier pijlknopjes met een vijfde knopje in het midden. Met de pijltjes kunt u de kaart "verplaatsen" in de richting van het pijltje. Met het middelste knopje kunt u de kaart snel weer in de begintoestand terugbrengen. Dat is handig als u even het noorden kwijt bent.

U kunt de kaart ook "verslepen" door de linkermuisknop in te drukken en dan met ingedrukte knop de muis te bewegen.

Onder die knopjes staat een grote verticale schuiver (hier niet afgebeeld). Daarmee kunt u in- en uitzoomen. U kunt ook inzoomen met een dubbelklik op een bepaald punt in de kaart. Het voordeel daarbij is dat dit punt meteen ook het centrum van de kaart wordt, zodat u daarna de schuiver meteen op "volle kracht vooruit" kan zetten. Zo kunt u heel snel tot de maximale vergroting inzoomen.

Met de knopjes rechtsboven kunt u verschillende soorten kaarten tonen, bijvoorbeeld een satellietfoto of een meer traditionele wegenkaart.

Elke locatie, waar een of meerdere evenement plaatsvinden, wordt op de kaart aangegeven met een pinnetje. Het cijfer geeft aan hoeveel evenementen er op die locatie zijn (4 in het voorbeeld). Als u uw muis boven het pinnetje brengt, dan floept er een tekstballonnetje tevoorschijn met een lijst van de evenementen op die locatie (dat werkt wel alleen met de échte kaarten, de symbooltjes op deze pagina zijn alleen illustraties). Door in het ballonnetje op een evenement te klikken gaat u naar de beschrijving van het evenement op de maandpagina , net alsof u op het evenement in de Agenda had geklikt.

Om het tekstballonnetje weer te laten verdwijnen klikt u op het kruisje rechtsboven. Ook een klik op een "lege" plaats in de kaart doet het ballonnetje weer sluiten.

Soms liggen twee of meer locaties heel kort bij elkaar en dan zouden de pinnetjes elkaar kunnen overlappen, of zelfs helemaal bovenop elkaar komen te liggen. In dat geval gebruiken we een pinnetje met een muzieknoot en een sterretje. Daarachter zitten twee of meer locaties verscholen. Met een klik op het pinnetje "zoomt u in". De kaart wordt dan uitvergroot zodat alle locaties afzonderlijk zichtbaar zijn.

Met een lichtblauwe cirkel, met een donkerblauw bolletje in het midden, geven we uw woonplaats aan op de kaart. Daarbij baseren we ons op de woonplaats die u heeft opgegeven door ons woonplaats formulier of onze routeplanner in te vullen.

Maar we tonen ook zo'n symbool als u dat formulier niet heeft ingevuld. Dan gebruiken we de "geolocatie" dienst van Google om een gooi te doen naar de plaats waar u zich bevindt. Google baseert zich daarvoor op het zogenaamde ip-adres van uw computer. Dat is een soort wereldwijd telefoonnummer waarmee uw computer een plaatsje krijgt in het Internet. In tegenstelling tot echte telefoonnummers zijn er bij die ip-adressen geen land- en zonenummers. In principe is het dan ook niet echt gemakkelijk om eenduidig te bepalen waar een computer met een bepaald adres zich bevindt. Toch zijn er veel mensen die dat graag zouden willen weten, al was het maar om u te kunnen verblijden met advertenties voor de supermarkt bij u om de hoek. Geolocatie is dus "big business" en het is heus niet alleen Google die probeert om elk van de miljoenen ip-adressen op de kaart te prikken. Het liefst zouden ze aan elk ip-adres ook een fysiek adres kunnen koppelen (met straatnaam en huisnummer en alles), of een telefoonnummer, of een e-mail adres. Daartoe worden allerlei trucjes gebruikt, die er allemaal op neerkomen dat men u de informatie probeert te ontfutselen door u bijvoorbeeld allerlei formulieren te laten invullen. Het is onder meer om u daar bewust van te maken dat we altijd een blauwe stip zetten, ook al staat die vaak verkeerd. U weet dan tenminste dat er zoiets bestaat als geolocatie. Bedenk ook dat de dienst van Google, die wij hiervoor gebruiken, helemaal gratis is. Bij andere bedrijven moet je voor die informatie betalen, en dan is die misschien ook nauwkeuriger.

In elk geval: als die stip bij u op een verkeerde plaats staat, dan kunt u dat heel eenvoudig oplossen door ons formulier in te vullen. Ja maar, u zei net ... ?!! Wees gerust, wij geven die informatie niet door aan anderen, laat staan aan geolocatie-bedrijven. En nogmaals: uw adresgegevens worden op uw eigen computer opgeslagen. We houden ze niet zelf bij.

Als u liever geen formulier invult, dan kunt u dat blauwe cirkeltje ook gewoon negeren. Tenslotte staat het niet echt in de weg, denken we.

De detailkaartjes op de maandpagina 's

Ook op de maandpagina's kunt u kaarten opvragen. Op elk daarvan ziet u één locatie waar een evenement plaatsvindt. Een pinnetje met een muzieknoot geeft de juiste plaats daarvan aan.

Om zo'n kaart te zien moet u, net als in de Agenda, even klikken op "toon deze locatie op de kaart", helemaal onderaan in de kadertjes met praktische gegevens, daar waar het icoontje staat dat een landkaart voorstelt.

Die kaarten zijn niet alleen (een beetje) praktisch, het zijn ook een leuke gadgets. Vaak zal een concertzaal of een ander groot gebouw bijvoorbeeld duidelijk zichtbaar zijn op de satellietfoto.

En de 'W' symbooltjes op de kaart verwijzen naar artikels in Wikipedia, de elektronische encyclopedie. Zo kunt u zien wat er te zien is in de buurt van het evenement, voor het geval u er een uitstapje van zou willen maken. Door op het w-tje te klikken krijgt u (het begin van) het Wikipedia-artikel te zien. Let daarbij wel even op de muisaanwijzer. Die moet veranderen van een handje in een wijsvingertje, anders gebeurt er niets als u klikt.

Een route plannen

We geven u ook de mogelijkheid om snel een route te plannen van uw woonplaats naar de locatie van het concert (of ander evenement). Dat kan op twee manieren.

Het snelste - en eenvoudigste - kan dat door onderaan in het kadertje met praktische gegevens te klikken op "een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar". U komt dan op ons routeplanning-formulier terecht.

U kan ook naar dat zelfde formulier gaan door een kaart op te vragen en dan met uw muis over het pinnetje te bewegen dat de plaats aangeeft. Er verschijnt dan een tekstballonnetje waarin u kunt klikken op "route plannen".

Om een route te plannen van A naar B is er altijd een A en een B, dus een vertrekpunt en een eindpunt nodig. Het eindpunt kennen we al, dat is het adres van het evenement waar u naartoe wil.

Uw vertrekpunt heeft u misschien al opgegeven via ons woonplaats formulier. In dat geval zal het al ingevuld zijn in het eerste deel van de routeplanner pagina. Anders kunt u het nu opgeven.

Het vakje "adres onthouden" is belangrijk. Als dat vakje niet aangevinkt is, dan worden de gegevens alleen voor deze ene routeplanning gebruikt en daarna meteen weer "vergeten". En eerder opgeslagen gegevens worden meteen weer gewist.

Als het vakje wél aangevinkt is, dan wordt het adres opgeslagen voor de volgende keer, en we gebruiken het ook voor het berekenen van de afstand en voor het plaatsen van het blauwe "u bent hier" symbooltje op de kaart.

Als tweede stap kiest u een routeplanner uit het lijstje. Er zijn verschillende bedrijven die zo'n dienst aanbieden en we hebben er voor u enkele geselecteerd.

Tenslotte klikt u op "route berekenen". We sturen u dan meteen door naar de website van de gekozen routeplanner, maar daar moet u dan niets meer invullen, wij doen dat voor u. Dat is vooral handig voor uw bestemming, want het adres daarvan kent u allicht niet uit het hoofd.

We hebben deze routeplanner geprogrammeerd in 2004. Toen waren er nog geen gps navigatiesystemen (of ze waren er wel maar dan niet binnen het bereik van gewone stervelingen). Tegenwoordig is onze routeplanner dus misschien minder zinvol dan indertijd, maar we vinden het toch nog te vroeg om hem met pensioen te sturen. En bovendien: niet iedereen heeft een gps in de wagen.

Tot slot nog een woordje over de privacy, in combinatie met wat we hoger zeiden over geolocatie. Als u regelmatig vanaf dezelfde computer een route plant met hetzelfde vertrek-adres, dan is het niet zo moeilijk voor de planning-firma om te begrijpen dat er een verband is tussen beide. Wij werken daar op geen enkele manier aan mee, maar we weten uiteraard niet wat de bedrijven achter de verschillende routeplanners daar mee doen. Daarom geeft u best een fictief adres op, dus een bestaand adres maar niet het uwe. Als u in de stad woont kunt u bijvoorbeeld het centrale marktplein opgeven, en als u in een dorp woont kunt u het dorp ernaast opgeven. Het begin van de geplande route zal dan niet echt bruikbaar zijn, maar in de meeste gevallen is dat niet erg. Waarschijnlijk weet u ook zonder routeplanner wel hoe u uw straat moet uitrijden ...

Overigens kunnen de meeste routeplanners ook wel aan de slag met alleen een postcode en de naam van de stad als vertrekpunt. Ook wij hebben daaraan voldoende om ongeveer de afstand tussen uw woonplaats en een concert uit te rekenen, al zijn we dan misschien enkele centimeters verkeerd. Straatnaam en huisnummer zijn daarom facultatief.

 

Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.